Win 10 login utan hasznalhatatlan

 ( sza2king | 2018. november 24., szombat - 10:59 )

Hali,

Adott egy Win 10-es gep (Dell Latitude 7480) amin elozo nap meg rendesen ment a Windows. A reggeli bekapcsolas utan a kovetkezo allapot fogadott:

A login kepernyoig minden OK, halozat kivalasztasa, kisegito lehetosegek, billenytuzet valasztas, shutdown / restart, es meg a login is megy. A felhasznalonev / jelszo megadas utan bejelentkezik viszont gyakorlatilag hasznalhatatlan.

A taskbar-on semmire nem reagal, se start menu, se kereses, se quick launch (ezeken kivul meg az ora jelenik meg, semmi mas, nincsenek ikonok a hatterben elinudulo alkalmazasokhoz (valoszinuleg nem is indulnak el), nincs billentyuzet kiosztas indikator. A desktopon egyetlen ikon sem jelenik meg. Se eger gombokra, se billentyuzet kombokra nem reagal - leszamitva egy dolgot, a desktopon jobb gombra elojon a menu.

Alt+Ctrl+Del-re bejon a kivalaszto kepernyo, de a task manager nem indul el (lock, change password, sign out mukodik), visszater a normal kepernyore es nem tortenik semmi (lathato).

A jobb gombbal elerheto menuvel annyi szerencsem van, hogy egy Git bash be van epulve, igy tudok nyitni egy Git-es terminalt (azt hiszem Cygwin). Innen a programokat valamennyire el lehet inditani (pl. Notepad++, Double Commander, Firefox, meg sok mas is elindul), de a legtobb megfagy valamilyen muvelet (nem ertek hozza, de szerintem valami rendszer altal biztositott Windows-os API hivasakor).

Sajnos elevated command prompt-ot nem tudok sehogyan elerni (local adminkent ezek normal esetben mukodnek, szoval amikor jol mukodott akkor tudtam barmit inditani adminkent). Igy gyakorlatilag olyan dolgok mint taskmgr, regedit, eventvwr, msconfig, stb. elerhetetlenek (siman inditva permission denied, runas: minha elindilna (nem ir semmi hibat), de nem.

Megprobalva adminisztratorkent beljelentkezve a helyzet meg rosszabb, teljesen fekete kepernyon az egeret lehet mozgatni. Se egerre, se billenyuzetre nem reagal, innen egyetlen megoldas a power gomb (a shutdown mukodik, szoval nem hosszan nyomva kell leallitani).

Mar jo nehany lehetoseget probaltam, a teljesseg igenye nelkul:
- visszaallitas egy korabbi allapotra
- system restore
- safe mod (ugyanaz, mint normal modban, semmi nem mukodik)
- debug mode (nem tudom hogyan kell hasznalni, de minden ugyanugy tortenik mint normal boot eseten - azt hittem majd kiirogat valamit, hogy mi indul el, esetleg hogy mit nem tud elinditani)
- USB repair boot disk
- sfc /scannow
- chkdsk

A google nem sok segitseget, probaltam valahogy keresoszavakat talalni a jelenseg leirasara, de alig voltak relevans talalatok, amik voltak azok meg nem mukodtek.

Mivel eleg sok alkalmazas van a gepen, meg az egyeb beallitasokat is elegge testre szoktam szabni, az ujratelepites (mire mindent ujra feltelepitek es beallitok) igen hosszadalmas. Nagyon szeretnem elkerulni a re-install-t, hajlando vagyok meg beletenni energiat, hogy elkeruljem, de ha 1-2 napon belul nem talalok megoldast akkor marad a gyalu, mert dolgozni muszaj.

Azt szonyu latni, hogy az egesz rendszer mukodik, szoval nem hinnem, hogy lehetetlen megoldani, de a rendszer kb. semmi segitseget nem ad a hiba okanak felderitesere - ugy gondolom, hogy csak egy kicsi hianyzik, csak azt lehetetlen elerni.

Ha valakinek van tapasztalata ilyennel (esetleg megoldas), szivesen vennem, ha megosztana.

Koszi,

/sza2

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem annyi tapasztalatom van, h ha fél óra masszírozás/google után sem sikerül rendbehoznom a hibát, akkor mentem, amit kell, és image fájlból az előző jó verzió visszatölt. Rengeteg időt, és hajat spórolok meg ezzel magamnak.

Sajnos ez elég gyakori probléma. Több gépet telepítettem emiatt újra az elmúlt hónapban.
És csak egyet sikerült az októberi frissítés telepítésével meggyógyítanom. Egy másiknál meg ugyanez a frissítés nem hozta meg a remélt gyógyulást.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha van rajta GData vírusírtó, akkor azt szedd vissza és megjavul (valószínűleg csak a honlapról leszedhető segéd progival fogod tudni megtenni, rendesen nem). A GData termékcsalád ebben az évben több frissítéssel is össze akadt, ami ezt a hiba jelenséget hozta. Mondjuk javítást mindig adott ki a gdata, csak a frissebb verzió nem mindig kerül fel, mire jön a windows update.
Viszont nem csak a gdata tud ilyet csinálni. Ha kielemzed az újraindításkor keletkezett dumpot, akkor valószínű, hogy kiderül ki a bűnös (bármilyen más kernel térben futó késleltetett indítású driver, szolgáltatás lehet az ok). Sajnos ősszel láttam pár olyan gépet is, ahol magára a kernelre mutogatott a dump, ott inkább újra rántottam, mert gyorsabb volt, mint tovább elemezni. Ettől függetlenül jó eséllyel valami third party kacat csinálja a fesztivált és a dump meg fogja mondani melyik bináris száll el. Onnantól meg egy gyors kereséssel meg tudod, hogy melyik komponens alkatrésze az. Levakarod a hibás komponenst, újraindít, örül. (Utána frissebb verziót az adott komponensből felrak.)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Nos, sosem elemeztem meg dump-ot. Van erre valami tutorial?

Kerestem C:\Windows\Minidump konyvtarat meg C:\Windows\MEMORY.DMP file-t, de egyik sincs.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Mondjuk annyi, hogy nalam nincs BSOD, igy lehet, hogy a dump analizalas zsakutca.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Comodo antivirus is produkált ilyet.

A SMART mit mond a vinyóra?
Hdd halál közelében szoktak ilyen tünetek lenni, mondjuk futnak az appok csak faliórával mérhető válaszidőkkel

Azon nem segít az újratelepítés, nálam kb. 8 hasonló esetben ez lett a megoldás.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem tudom Windows eseten hogyan tudom a SMART-ot ellenorizni (nem ertek hozza).

Viszont (bar nem lehetetlen), csunya lenne, ha az SSD haldokolna kb. 3 honap utan (annyi idos a gep).

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

SSD tipusa?

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Itt a hdparm kimenete.

Illetve kozben megneztem Linux alol smartctl -x -szel, nem tunik rossznak (azet ezt vartam).

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Az UEFI/BIOS diagnosztikai lehetőségei között is kell lennie ilyennek, de Windows alatt is van lehetőség bőven:
https://alternativeto.net/software/smartmontools/

HP Laptoppal volt hasonló. Normál módban rádugtam a pendrive Windows 10 telepítőt, Win+R-el cmd, onnét E: meghajtó, majd elindítottam a setup.exe-t. Frissítgetett, újraindult, újra ezt csináltam majd egy idő után megjavult.

Ez hogyan mukodik?

Win-R-rel nem tudok cmd-t inditani, mint irtam nem mukodik - de a Git bash-bol megy, viszont ahogy nezegettem a Win 10 upgrade from Win10 csak ugy megy ha adminkent vagyok bent. Viszont adminkent szo szerint semmit nem lehet csinalni a geppel (fekete hatteren az egeret lehet mozgatni).

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

„Win 10 login utan hasznalhatatlan”

Ez nem bug, hanem feature :D Linuxot neki.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP