Megláttam, hazahoztam, adtam neki enni, már jól van! :)

Néhány hete láttam meg egy bolhapiaci körséta alkalmával egy Texas Instruments TravelMate 3000-es laptopot. Rögtön felcsillant a szemem, mert valami megmagyarázhatatlan oknál fogva szerelmese vagyok a TI-s cuccoknak, és mindig is szerettem volna tőlük valami "nagyot". Persze mint retró számítógép megszállottnak nem bármit, hanem valami régit és coolt! :)

Ránézésre ez egy 386-os, vagy 486-os gép lehetett a Turbo feliratú LED-ből ítélve. Kipróbálni valamit bolhapiacon szinte lehetetlen, bár itt még csak tudtam volna konnektor közelbe jutni, viszont mivel a laptopnak nem volt meg az adapterre, így ez mindegy is volt.
Egye fene alapon megvettem a zsákbamacskát, kerek kétezer forintért. Háromról indult az eladó, de a tápra hivatkozva aludtam egy ezrest. Bolhapiacon egyébként is aranyszabály, hogy alkudni kell! :)

Itthon aztán jobban szemügyre vettem, miután levakartam róla a világ összes mocskát !:) Közben kiderítettem róla pár dolgot, mint például a konfig:

  • CPU: Intel 386SX - 20Mhz
  • RAM: 2 MB
  • HDD: 64 MB
  • LCD: 10" - fekete-fehér
  • Portok: Serial, Parallel, VGA, PS/2 és néhány gép specifikus port kiegészítőknek

Akksi az ugyan volt benne, de nyilván csonttá merülve. Mivel a külső tápellátása 5 és 8.5 voltot is megkívánt, egyszerűbbnek láttam tölteni az akksikat és úgy megpróbálni, hogy indul-e, mint tápot barkácsolni hozzá.
Töltöttem is az akksikat vagy két órán át, majd visszatettem a gépbe és megnyomtam a bekapcsoló gombot.

Öröm és boldogság, de nem 100%-ban. Megjelent a BIOS, némi hibaüzenettel, amit lehetőségem sem volt elolvasni, mert azonnal le is állt a gép. Ennyire volt elég a két óra töltés :)
Nem is baj, legalább tudtam, hogy nagy baj már nem lehet. (Fenéket nem)

Rendes tápot továbbra sem barkácsoltam hozzá, látván milyen egyszerű az akksis tápellátás. Négy góliátelem méretű NiCd cella, összesen 5V kimenettel. Semmi extra érintkező az akksin, csak + -.
Szuper, gondoltam, tápláljuk meg akkor az akksi bemeneten keresztül, egy adapterrel. Ebből sajnos csak 2 amperes volt kéznél, amivel ugyan felvillant a képernyő, de aztán le is állt minden. Nem bírta a terhelést a kis adapter.
Rendben, akkor vegyünk ellő valami komolyabbat. Rákötöttem egy kis AT-s PC tápot, ami szintén bolhapiaci szerzemény volt egykoron...

Ésss, a gép elindult, stabilan működött.
Igaz a működés a BIOS-ig tartott csak, mert bootolni nem akart.
Már az is gyanús volt, hogy a winyó felpörgőt pár másodpercre, majd megállt, majd újra felülpörgőt és megint megállt...
Mivel az alaplapi elemek is le voltak merülve, reméltem, hogy csak a rossz BIOS beállítás a gond. Ugyanis itt még manuálisan kell a BIOS-ban a winyó cilinder, fej és szektor számát megadni.
Ezt viszont addig nem tudtam beirkálni, még szét nem szedtem, hogy leolvassam az adatokat.

Jött tehát a szétszerelés, ami nem volt egy nagy dolog, de néhol el kellet gondolkodni mi, hogy jön szét...

Meg is lett a kis winyó, rajta a szükséges adatokkal.
BIOS-ba beírtam szépen, de a jelenség nem változott, csak annyira hogy már kiírta a BIOS: Hard disk controller failure
Így már szinte biztossá vált, hogy meghalt a winyó. Most már rosszabb úgysem lehet alapon azért szétszedtem a winyót is, hátha csak beragadt a fej. Való igaz, hogy elég nehezen lehetett mozgatni kézzel, és hiába kapott kis műszerolajat, magától nem moccant meg továbbra sem.

A hétvégi takarítás közben találtam egy laptop winyót a szekrényben, amiről ki sem találjátok honnan szereztem!? Úgy van, az is bolhapiaci! :)

Ez egy 2 GB-os winyó, amin még szépen rajta vannak a cilinder és a többi értékek, így beállítható ilyen régi gépen is. Ezt egy másik gépben megformáztam FAT 16-ra és tettem rá egy MS-DOS 6.22-őt és a kötelező Norton Commander-t.

Winyó bepattint, gép indul, DOS booltol!

Sajnos időközben kiderült, amikor programokat akartam rá másolni, hogy a floppy meghajtó sem működik.
Mivel a jellegzetes floppy hangokat kiadta, ezért arra gondoltam, hogy koszos a fej.
Szét is szedtem, hogy megtisztítom, de ekkor derült ki, hogy nem is ez a probléma.
Szerencsétlen meghajtót gumiszíj áttétesre tervezték és az idő folyamán ez a gumi szíj megadta magát és elszakadt. Ergo nem volt a lemeznek meghajtása.
Sokféle gumi karikával próbálkoztam, mint pótlás, de sajnos egyik sem vezetett sikerre. Vagy túl szoros volt, vagy túl gyenge, vagy túl vastag.

Fel is adtam a floppy meghajtó javítását, majd egyszer talán találok valamit bele. Kerestem helyette valami sokkal coolabb megoldást a fájl átvitelre!

Hálózati és USB csatlakozó ugye nincs benne, így ezek az egyszerű megoldások szóba sem jöhettek.
Viszont van rajta párhuzamos és soros port, és van nekem egy Norton Commanderem!
Ennél több nem is kell. Összedugtam az asztali PC-t és a laptopot egy soros kábellal, majd VirtualBoxba feltettem szintén egy 6.22-es DOS-t és a Nortont. Az NC-nek van egy Link funkciója, amivel lehet fájlokat másolgatni két kép között soros, vagy párhuzamos kábelen át. És ezzel ugyan nem túl gyorsan, de kényelmesen működött is a fájlmásolás!
Mivel a soros porton rém lassú az átvitel, előkutattam az LPT port fordító csatlakozómat, amit sima LPT kábelre toldva, kapunk két apa végű csatlakozót.
Ezzel már hasított a másolás, legalább is az előző megoldáshoz képest. :)

A kényelem ellenére szerettem volna még barátságosabbá tenni a dolgot. Létezik Total Commander-hez egy LPTDOS nevű DOS-os programocska, ami egy kis server program a cél gépre, DOS alá. Miközben ez fut az egyik gépen, a másik gépen futó Total Commander tud ehhez kapcsolódni, szintén LPT-n keresztül.
Így már VirtualBox és Norton Commander nélkül, közvetlen a Windows alól lehetett garázdálkodni a laptop winyóján.
Ez már csak azért is jó, mert simán DOS-t futtató VirtualBox alá megosztott könyvtárakat betenni agyrém. Így viszont közvetlen átjárás van a két fájlrendszer között.

Fel is került rá egy Windows 3.11 a Calmira II kiegészítővel. Ez utóbbi pár Windows 95 tulajdonsággal vértezi fel a 3.11-et, mint például a Start menü és az intéző.

Hardware szinten még egy dolgot kellet megoldani, méghozzá az alaplapi elemek cseréjét. Igen, ebben kettő darab 3V-os gombelem biztosítja a BIOS beállítások megtartását. Meg is történt gyorsan a csere, mert nagy macera volt minden indítás után bekonfigurálni a winyót a BIOS-ban.
Ezután már nem volt gond, mindent szépen tárolt.

A BIOS egyébként tök érdekes! ha megnyomjuk a CTRL+ALT+ESC kombinációt, akkor akár futó OS alól is előhozhatjuk. Ilyet még a mai modern gépek sem tudnak! (Legalább is én nem tudok róla.)

Illetve még a kijelzőt kellet darabokra szedni, mert a zsanérok rettentő mód szorultak és nyikorogtak. Ezek nagyon bele vannak rejtve a fedélbe, de röpke másfél óra után sikerült őket lekezelni egy kis gépzsírral. Így már teljesen könnyen és halkan lehet mozgatni a fedelet.

A kijelzőnek egyébként elég éles és szép képe van. Ha mégsem, akkor a kis fény és kontraszt tekerő gombokkal lehet állítani, de akár lehet váltani, hogy fekete alapon fehér, vagy fehér alapon fekete megjelenítést szeretnénk.

Gondoltam próbáljunk ki valami játékot is rajta, és ha már van VGA kimenet, akkor kössük monitorra, hogy színesbe lehessen élvezni a Wolfenstein 3D-t :)
A Wolf futásával nem is volt gond, ellenben a VGA kimenettel, ott ugyanis nem volt kép.
Ez első nem is meglepő, mert a régi gépeknél ez nem úgy van, hogy rádugod és automatice megy a váltás. Jellemzően a BIOS-ban kell bekapcsolni a külső megjelenítőt.
Hát itt nem! Nincs ilyen opció.

Kutakodva a gép manualjában (mert szerencsére ezt felleltem PDF formában), kiderült, hogy ehhez egy külön program van, amit egyéb más utility-vel mellékeltek anno a géphez.
Persze ezek a programok a Texas Instruments oldalán már nem találhatóak meg. Sőt, fél napnyi kutatás után sehol nem bukkantam rájuk.
Végül egy külföldi fórumon kaptam egy FTP elérést, hogy nézzek szét ott, hátha.
És igen! Meg is lett a kis programcsomag, amiben ott figyelt a VGA.EXE, amivel nem csak a felbontást lehetett állítani, de átkapcsolni külső monitorra is.
Végre nagy képernyőn, színesben mehetett a Wolf :)

A programcsomagban még van néhány segédprogram, amivel energiagazdálkodást, processzor sebességet állítani, de van benne még fájl menedzser és egy Laptop manager nevű util is. Egy külön doksi is van ezekről.

Ezzel késznek nyilvántartottam a gépet!
De ez csak részbe igaz, mivel időközben szert tettem egy Intel 387-es társprocira. Ennek van is hely az alaplapon, így majd újra szét kell szednem, hogy ezt még beledobjam.
Ha minden igaz, így még a Duke Nukem 3D is röccenés mentessen menne.
De nem fog, mivel az összmemória csak 2 MB.
Bár ezt lehet bővíteni 6 MB-ra, viszont olyan egyedi csatlakozású RAM modulja van, hogy ebbe memóriát találni kb. esélytelen. E-bay-ről pedig nem veszek, mert ötször annyiba kerül, mint maga a gép volt...

Noh meg ez nem is egy olyan gép, amit sűrűn ellő fogok venni, csak jó érzés, hogy van egy ilyen is és működik, illetve jó volt rajta dolgozni. Néha napján jó lesz kicsit retrózni a Commodore 64 és az Enterprise 128 mellet DOS-os játékokkal is :)

És végül van egy kis videó összefoglaló is a felújításról:

UPDATE 2018. 11. 11.

Közben bekerült a társproci is.
Érzésre a Wolf 3D jobban fut, de aztán lehet csak placebo hatás :)
Sok hasznát valószínű nem fogom venni, de ha már mehet bele, akkor miért ne!

Hozzászólások

Főoldalon.

(Szeretem az ilyen szépen megformázott cikkeket. Az img tag-ekben a http-t kicseréltem https-re, hogy ne törje a zöld lakatot.)

--
trey @ gépház

hajbazer most nyomna egy like gombot, ha lennének ilyen fősodrású funkciók az oldalon. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Gyönyörű berendezés.
A polc éke lehet egy ilyen.

Öregszem...
Az NC-nek van egy Link funkciója, amivel lehet fájlokat másolgatni két kép között soros, vagy párhuzamos kábelen át.
Ezt anno használtam én is de már el is felejtettem... Szerintem nem jutott volna eszembe ha nekem kellett volna most hasonlót csinálnom.

Emlékszem, anno letöröltem a TI2000-es gépemről a Norton Commandert, aztán tudatosult bennem, hogy csak azzal lehet másolni a gépre/gépről. Debug-ban írtam egy pár soros assembly programot, ami beállította, vagy inicializálta (vagy nem tudom mit csinált már) a soros portot, és vhogy copy paranccsal sikerült visszajuttatni a Norton binárisokat.

Nem mindenkinek van annyi pénze, hogy egy ilyen modern gépet meg tudjon fizetni ;)
Most elővettem a szekrényből a TI TravelMate 2000-es gépezetem, amit szerintem főiskolás koromban kapcsoltam be utoljára (1998 környékén), ezen írtam a pascal vizsgára a feladatot.
286-os proci (12 MHz), 640KB memória, 20 megás diszk, Chips 455 VGA. Az imént bekapcsoltam, közölte, hogy minden beállítást elfelejtett, szerencsémre a bios jelszót is :)
Kicsit zajosan, de pöccre bootolt a Novell DOS 7 oprendszer Stacker 3.12-vel fűszerezve. Úgy nézem van Word Perfect 5.1 és Quattro Pro 5. Azt hiszem, a régi új gépen folytatom a munkám, dokumentációt azon is lehet készíteni :D

Ügyes vagy! Jó ilyeneket látni.

A Calmira meg felidézett bennem egy szép emléket:

Egy 386sx-en futó 3.11-s Winre felhúztam, majd felhívtam az emeletre a - jó barát - rendszergizdánkat; hogy Nézd meg, simán fut egy ilyen vason is a Win95! Hüledezett vagy félórát, miután elárultam neki a turpisságot. :D

Gratula!
Melyik bolhapiacra jársz, ahol ilyen kincseket rejtegetnek?

---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Általában Nagyatád, néha Pécs, alkalomadtán Nagykanizsa.
Ebben a háromszögben lakom, így nincsenek vészesen messze. De hogy ilyen jó fogás legyen az elég ritka. Sajnos kevés régi gép kerül már ellő.
Két hete egy Amiga 500-as táp volt csak, pedig de jó lett volna ha ott a gép is!
De volt már Commodore plus/4 és kisebb-nagyobb érdekességek, csak hát baromi ritkán...

Gratula! Nem semmi kis gép! :-)

Gumi szíj -ra javaslat: Nézd meg, hogy milyen hosszú, pontosabban ha kör lenne akkor milyen átmérőjű kell hozzá, és bicikli/kismotor üzletben egy kerék belső gumit feláldozva lehet, hogy találsz jó méretűt.

(Ha megírod, én is körbenézek a pincében, hátha van olyan döglött kismotor belső aminek jó a mérete.)

Vagy ha sehogy sincs, akkor talán meg lehet próbálkozni azzal, hogy spirálban vágsz belőle egy hosszabb csíkot, aminek a végeit jó hosszan vékonyítod, hogy kifejezetten hegyes szögben érjenek véget, majd gumi ragasztóval úgy ragasztod össze, hogy ezek a vékonyítások egymással szemben szépen egymásba simuljanak, és így jó hosszú, nagy felületen ragadjanak össze.

Erre tudok adni gumit, van egy olyanom ami biztosan túl kicsi átmérőjű lenne egyébként, de erre még jó lehet. :-)

Bár én nem hiszek abban, hogy belsőből tud elég vékony szíjat vágni, egy továbbfejlesztési javaslatom azért lenne:
nem kell,hogy spirált vágjon ahhoz, hogy hosszabb legyen a gumigyűrű: elegendő, ha nem merőlegesen vágja a "karikát" a belsőből... Minél jobban eltér a merőlegestől, annál hossszabb gyűrűt kap. És kész gyűrű, nem kell ragasztani.

Viszont én simán szétnéznék az Essenta -nál, vagy a Nedis-ben a szükséges gyűrű méretét ismerve. Nem kizárt, hogy van hozzá.
Nem utolsó sorban van jópár frisebhb/öregebb floppy meghajtóm, ami végül bontásban végzi - ha tudok rá időt szakítani, megnézhetem, hátha stimmel.... :)

Nem is a gyari állapot helyreallitasa a cél, hanem hogy a dost felmasolja rola a vinyora, addig megvigan kibirja. De egyebkent megoldotta, ugyhogy targytalan is. Mindenfele hajtoszijat lehet kapni rendelos oldalakon, par eve egy regi pultos aiwa decket ujitottam fel, a komplett gumialkatresz garniturat siman meg lehetett venni neten.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

DN3D nem fog menni rendesen akarmit csinalsz, ne is erolkodj a memoriaval. ISA buszrendszere van belul, reszben ott verzik el. meg rapidcad verzioban sem megy normalisan, pedig az mar felig 486. alacsony felbontason is diavetites. mondjuk Windows hatterkep meg lehet DN screenshot :)

rapidcadrol itt irtam valaha ket mondatot: https://816bb.blog.hu/2013/09/01/intel_rapidcad

meeg egy dx4 -es intellel es pci vga-val is univbe kell hozza 640-ben.

a Lotus3 viszont tok jol megy majd probald ki. speakeren pruttyogese rulz.

btw a DN3D alatt levo DOS extender beindul amugy SX-el? nezze mar meg valaki pls.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Így van. A 386-osoknak sok a DN3D. Még legalacsonyabb felbontásban, levett látóterülettel is diavetítés, abból is a leglassabbik fajta.

A DOS extender nem gond a 386SX-nek.

Amúgy aranyos kis gép, a monokróm kijelzőnek nagy feelingje van az ilyeneken, én nem kötnék rá monitort. A floppy-hoz szíjat szerintem lehet keríteni olcsón eBay-ről, meg RAM-ot is. Ha a RAM-ról lenne kép, a csatiból meg lehetne mondani milyen kell bele, szerintem eBayen lehet azt is olcsón lőni, csak nem ilyen TI 3000-esként kell rákeresni, mert vagy nem lesz találat vagy csak heroinárban.

NC helyett meg DOS Navigator II-t neki. Win 3.11 alatt én a Calmirát nem erőltetném, jobb az eredeti 3.x-es retró kinézet, nem kell elmoderníteni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Következő laptop egy Pentium I 100Mhz Toshiba lesz.
Most ezen a gépen felbuzdulva, abból akarok egy retro gaming gépet csinálni.

A jobb oldali képen van a RAM slot. Sose láttam még ilyet, bár még nem is nagyon kerestem.

DOS Navigator is van rajta, csak az valamiért azt mondja, hogy nem találja az LPT portot, sem a COM-ot. Lehet valamit állítani kellene benne, de nagyon azzal még nem foglalkoztam.

Közben csináltam a DOS-hoz boot opciókat, így boot-nál ki lehet választani mi induljon:
- DOS
- Windows
- Windows + Calmira

gyors képváltású vagy szépen rajzolt játékokhoz nagyon kis adagból tudsz majd választani, hiszen van ami még dstn paneles a Pentium érából is. sokszor olyan húzása van, hogy a szemed kifolyik tőle :) mondjuk külső monitoron jó lehet talán.

nekem most valami 12db Thinkpadem van, ebből 486sx-től kezdve P2-ig van vagy 9 retro gép. nem olyan jók azok játékra sajnos.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ezen a képen nem sok látszik. A RAM slotnak is csak a fele. Az egyik RAM modult kivéve fényképezd le, hogy lássuk milyen hosszú csati, hány tűs, van-e rajta valahol osztás, abból lehet megmondani a típust.

Ilyen régi gépen még a korabeli Linux tud poén lenni valami jó kis CDE/Motif vagy hasonló WM-mel.

A 2 gigás vinyó helyett lehet bele hekkelni CF2IDE vagy SD2IDE megoldást, belepattintasz egy 8 gigás kártyát. Bár a 386-osnak lehet hogy BIOS limitje lesz 504 megánál, de arra meg lehet BIOS extendert betölteni, amivel látszik a teljes méret.

A DN-ban nincs COM/LPT fájlátvitel, arra tényleg NC kell.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

LOL, erre nem emlékeztem, hogy a DN-ben is van.

RAM-nál a bal képet néztem, DIMM foglalatot kerestem. Ja, hogy ebbe ilyen spéci tokozású, két lábsoros, álló chipes RAM van. Utánanézve ezt 20 pin zip package-nek hívják, fut zig-zag in-line package néven is (bár abból van 40 pines is). Rendelhető, de valóban drága egy kicsit, 1325 Ft egy 256KB modul szállítással együtt, de figyelembe véve, hogy neked 8 kell belőle, az úgy már tényleg húzós. Nem csak az eBayen ennyi, az Aliexpressen is ugyanezek az árak vannak. Nem csak NEC jó bele, van belőle Hitachi, OKI, Samsung, Micron is. Van ilyen alkatrésznagykerekben is, de azoknál meg árat nem írnak, olyan helyen sem, ahol a net szerint van készleten ez a NEC chip.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Erősebb 486-osok is vitték. Az abszolút minimum a 486DX2, de akkor kell hozzá egy csomó L2 cache is, és a felbontás nem emelhető nagyon 320×200 vagy esetleg 640×480 fölé. De meggyőzően inkább a 486DX4, 5x86 procikon ment a P1-eken és a 6x86-okon kívül, azokon a legmagasabb felbontással is akár.

486DX2 alatt erősen felejtős az a játék. Esetleg Doom-ot lehet megpróbálni, de 386-oson már az is nagyon köhögni fog. 386-osra inkább a Wolfenstein 3D-t érdemes megpróbálni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ilyenem még nekem is van. :)

Képek

Az akksi csak helykitöltő, a gyári track ball gyengélkedik, de gyakorlatilag karcmentes állapotban van. :)

TI-t mindenkinek! :)

Nice! Valahol még van egy 386-os alaplap, co-processzorral, némi rammal. Commodore floppyról másolgatáshoz tettem el anno (star commander rulez).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A cikk iszonyat jó, köszönjük! Csak azt nem tudom honnan szed vki ennyi időt :)

A jó régi MSDOS-Win31 páros... a Microsoft azóta sem tudott ilyen stabil OS-t csinálni.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

stabil - nem stabil, az az igazi retró, amikor "leszedem a Windows-t, hogy ráférjen a Doom 2". a legszörnyűbb, hogy most magamat idéztem vissza vagy 25 évről :D használtunk valami doublespace nevű rettenetet is, bár erre már nagyon haloványan emlékszem. a park.com-ra annál inkább korábbról, az nagyon beégett.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

doublespace... rengeteg RAM-ot evett, meg olyan átláthatatlanul felbolygatott mindent. Egyszer aztán jött egy jam nevű tömörítő, amivel image file-okat lehetett tömörített meghajtóként mountolni. Kevesebb RAM-ot evett, meg gyorsabb is volt.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

WFW 3.11 ... :) emberemlékezet óta nem láttam ezt a képet.
köszi, hogy megmutattad másoknak is, milyen volt az őskorban dolgozni egy ilyenen.
Ezek a hw méretek manapság felfoghatatlanok, mikor a ma kapható legegyszerűbb mobiltelefonban is nagyságrendekkel erősebb hw van, mint ebben a laptopban.
Ja, és a Norton Commander-el meg a maga a kánaán volt, mikor a printerkábellel másoltunk egyik pc-ről a másikra.. :)

hmmm nc link, lptdos, fastlynx :) régi szép idők
meg volt valami connect.exe is windózon ami közvetlen lpt-n keresztül csinált könyvtármegosztást

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Tömítőgyűrűket árusító szaküzletben érdemes próbálkozni, ha ismered a pontos méretet. Legalábbis a szetszedtem.hu szerzője néhány magnófelújítás során élt ezzel a lehetőséggel, pl. itt.

A régi szép idők... huszonvalahány éve még én is ilyenekkel küzdöttem, de persze 2 GB winyóról nem is álmodtunk... amikor az első 80 MB-ost kaptam, egy megváltásnak éreztem, hogy végre nem kell a Dos és a Win alól a *.hlp fájlokat kitakarítani ahhoz, hogy maradjon hely a gépen :-)