Arok Party 2018

Idén volt a 2. alkalom, hogy egy jó barátommal ellátogattunk az Aján megrendezésre került, immáron 20. Arok Party-ra.
Ez egy retro informatikai és a régi számítógépek rajongóinak éves találkozója, valamint demoscene party és retro játéktalálkozó is egyben.

A rendezvény pénteken kezdődőt és egészen vasárnap reggelig tartott, ám mi csak szombat reggel érkeztünk, kihagyva a pénteki bemelegítő délutánt. Minden fontos program szombaton volt, így nem maradtunk le semmiről!

Sajnos Ajkától 170 km-re lakunk, és mivel szerettünk volna reggel 8-9 között odaérni, így már hajnali 6-kor elindultunk.
Élelmen és váltás ruhán kívül terméseztessen gépeket is vittünk. Haverom egy HT-1080Z School-Computert, amihez perifériákat nem vittünk, mivel nem volt hozzá semmink, viszont ritkaságát tekintve így is kuriózumnak számított.
Én a jó öreg Enterprise 128-asomat vittem, ami életem első számítógépe volt. Ehhez már vittem egy kis LCD monitort és néhány demót, ami futott rajta napközben.
De nem is ezek az igazán érdekesek, hanem a korábbi posztomban bemutatott ANDOR, ami egy teljes 8 bites számítógép, csak próbapaneleken! :)
Mivel a programokat ebbe betölteni LPT porton át lehet, kellet még egy régi laptop is, amin van párhuzamos port. Így kvázi négy géppel és rengeteg kábellal indultunk útnak.
És persze a kötelező kellékek egy ilyen eseményre: csavarhúzó, forrasztópáka, drótok… - minden amivel gyorsan össze lehet tákolni egy számítógépet! :)

Időben meg is érkeztünk, nem sokkal 8 után. Elfoglaltuk a jó kis kollégiumi szállásunkat, ami rettentően meleg és büdös volt természetesen. Nem baj, arra a pár órára jó lesz, amit talán aludni fogunk…
Volt két szobatárunk, akik elég jó fejek és elég csodabogarak is voltak. Kockák na, ismerős ez. :)

Ezután jött a cuccok bepakolása és a helyünk elfoglalása. Szerencsére középen volt egy egész szabad asztal, ami jól is jött ennyi cuccnak. Később aztán kiderült, hogy mégsem volt annyira jó hely, mivel a kivetítő pont mellettünk volt és iszonyú hőt adott le. De egyébként is elég meleg volt bent, mert egyrészt sok volt az ember és a régi gépek sem arról híresek, hogy szobahőmérsékleten üzemelnének.

Én és haver is Wild Compóba neveztünk be a saját alkotásunkkal. Én egye a „kis” gépemmel, amiről egy videót készítettem, direkt erre a rendezvényre.
Haverom igaz nem teljesen saját alkotással nevezett, hanem egy barátjával közös projekttel. Ez egy videó volt, amit egy Commodore Plus/4-hez fejlesztett hardver volt képes lejátszani a gépen. Erről részeltessen itt olvashattok.
Tehát mindketten a Wild-be indultunk, ergo konkurensei voltunk egymásnak. :)

A nap gyorsan eltelt, tekintve, hogy nekem alig volt szusszanásnyi időm, mert szinte mindenki kíváncsi volt az ANDOR-ra. Már a villogó LED-ek odavonzották a tekintetet a legtávolabbi sarkokból is. Bár volt aki azt hitte én a DJ vagyok ott középen! :D
Volt akit mélyen érdekelt a hardware, volt aki a programozásra volt kíváncsi, és voltak akik ki is próbálták pár percnyi játék erejéig.
Őszintén, nem gondoltam volna, hogy ilyen népszerű lesz a gép. Azt pedig pláne nem, hogy az egész napot beszélgetéssel fogom tölteni, és nem is lesz elég az a 4 liter víz amit vittem magamnak :)

Szerencsére az étel, ital pótlással nem volt probléma, mert egy helyi étterem lelkes képviselője helyben fogata a rendeléseket és kisvártatva meg is érkezett mindig az ellátmány.

Néha amikor sikerült pár percre szusszannom, akkor körbejártam a terepet és én is megnéztem ki mit hozott.
Volt itt mindenféle gép és építés, de túlnyomó többségben a Commodoreok voltak, ahogy az általában lenni szokott.

Telt, múlt az idő, lassan besötétedett.
Egyik fellépő zenekar a SIDRIP Alliance volt, akik remek rock zenét tolnak, mindenféle retró számokkal, játék zenékkel, persze olyan SID-es (C64 hang chipje) hangzásban :)
Ez kültéren volt, így én is kimentem végre kicsit levegőzni.
Mivel ez a rendezvény 20. szülinapja volt, így kicsit nagyobb volt az ünnep mint szokott. A koncert végén még egy torta is előkerült, amiből bárki fogyaszthatott aztán egy kis szeletet.
Természetesen ezen is felelhetőek voltak a rendezvény védjegyei.

Eléggé az éjszakába voltunk már, talán este 10 környékén, amikor elkezdődtek a várva várt vetítések az egyes kategóriákból.
Nagyon jó zenék, demók és alkotások voltak!
Mi persze a Wild kategóriát vártuk a legjobban, hisz abba volt a saját nevezettünk is!
Hamarosan ezen kategória produktumai is bemutatásra kerültek és minden alkotást hatalmas tapsvihar követett. Tényleg jók voltak!

Mindenki kapott egy kis szavazócetlit, amin értékelhette a bemutatott anyagokat. Végül ezeket leadva a szervezőknek, elkezdődött a szavazat számlálás.
Valamiért az eredményhirdetésre nagyon sokat kellett várni. Valamikor éjjel 2 tájt lett megejtve.
Páran ekkora már elmentek haza, vagy aludtak valahol. Mi akik még lázasan vártunk, és hogy ne unatkozzunk addig sem, lekötöttük magunkat egy improvizált kis demo vetítéssel.
Találtunk egy jó nagy CRT TV-t, amire rádugtunk egy C Plus/4-et és már mehettek is a demok, amiket egyszer a kivetőn már láttunk, de hát ilyen alkotásokat egyszer nem elég megnézni! :)

Végre aztán elkezdődött az eredmény hirdetés és a díjátadó.
Nos, a Wild kategóriában haveromék munkája zsebelhette be az 1. helyezést, még ANDOR a 2.-at csípte meg. Nem bánom, nem is a győzelem volt a cél, inkább csak egy bemutatót szerettem volna tartani, ami így azért elég jól sikerült. Sőt, az külön öröm, hogy mi, mint két ismerős hoztuk el az első két díjat ebből a kategóriából.

Az ANDOR-t bemutató film egyébként ez volt.
Itt a gép körbe forgó jelenetének megalkotásával kapcsolatban elárulnék egy kulisszatitkot, ami kicsit vicces. Nos ez úgy készült, hogy leterítettem egy fekete plédet, amire egy mikrosütő tárnyérja került az alatta lévő forgó alkatrészekkel együtt. Erre pedig egy damil volt feltekerve, majd az egészre ráhelyezve a gép. Fix kamera pozíció és óvatos, lassú húzása a damilnak tette lehetővé ezt a jelenetet :D

Végül elköszöntünk mindenkitől és elvonultunk aludni, a szobánkba, ahol ekkora már egész tűrhető lett a hőmérséklet.
Körülbelül éjjel 3-kor feküdtünk le és 7-kor ébredtünk. Így egy fárasztó nap és 4 óra alvás után vágtunk neki a hazaútnak.
Kipakoltunk a cuccainkat, ügyelve, hogy a különféle helyeken alvókat ne ébresszük fel. Volt ugyanis aki nem bérelt szobát, hanem ott aludt, ahol épen elkapta az álom: széken, asztalon, hálózsákban egy fa alatt. :D

Nos, dióhéjben ez lett volna az idei Arok Party élménybeszámolóm, amit még ki lehetne fejteni bővebben, de már így is elég hosszúra sikeredett. Most beszéljenek kicsit a képek.
Illetve van egy egész klassz kis összefoglaló videó is.

Hozzászólások

haverodek elso helyezett muve dobbenetes. egeszen dobbenetes.

“reszletesen itt olvashattok”: hianyzik a link!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha az "döbbenetes", akkor erre mit fogsz szólni?
https://www.youtube.com/watch?v=An1c-UaGJ8s

Stabil 30 FPS-es videólejátszás nemszabvány 60 Hz-es PAL üzemmódba tweakelt TED videocsipen, 16 kHz-es monó 16bit@12bit hangsávval. Minden egyes képkocka tetszőlegesen lehet az eredeti vagy az időközben kifejlesztett szoftveresen tweakelt dinamikus grafikai üzemmódok (DHFLI stb.) bármelyikében.

Nagyon pöpec lett az első helyezett cucc. Neked is ríszpekt :)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!