VOIP - analóg készülék adapter -> splitter -> többa nalóg készülék

 ( hendrick | 2018. július 25., szerda - 21:20 )

pl. GRANDSTREAM HT801 VoIP adapter -> splitter -> 2-3-4 analóg telefon egy lakásban, hogy gyorsan felvehető legyen. Fog-e ez ugyanúgy működni, mint a régi sima réz telefonvonalon?

Telekom becsöngetett, hogy kicibálja a rézdrótot és év végéig GPON lesz, az ügyfélszolgálat meg csak pislog, hogy miért akarna valaki a vonalához több készüléket. Az öregek így szokták meg. A szomszéd bácsié talán az utolsó vezetékes telefon a házban, de neki ilyenek a problémái :) Én meg nem bütyköltem még VOIP appliance-ket eddig, csak VOIP végponti digitális készülékekhez volt csak szerencsém. Szeretné ha legalább két fix asztali készüléken vehetné fel az új digitális vonalat, de akkor lesz igazi boldogság, ha megmarad a jelenlegi 4. Látott/csinált-e már valaki ilyet?

Egyszer már megpróbáltam utánajárni, amikor erre a megoldásra jutottunk, de akkor még senki sem látott ilyet a gyakorlatban működni, és voltak is kétkedők, hogy ez működni fog-e.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Alapesetben ugyanúgy működni fog, mert a VoIP ATA kimenete elvileg ugyanolyan fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Telekom által adott analóg telefonvonal. (feszültségszintek, impedancia, stb.)

Én Sipura/Linksys/Cisco ATA-val azt tapsztaltam, hogy az ATA által adott feszültség valamivel alacsonyabb a Telekoménál, de gyakorlati problémám sosem volt belőle.

Köszönöm, akkor megpróbáljuk az említett adaptert 4 készülékkel, ha gond lesz, akkor kettővel. Szomszéd bá is megnyugodhat, hogy minimális fúrás-faragással megússza. (A lakáson belül mindenhol falban megy a vezeték a falialjzatig, de mivel a telekom év végéig úgyis lebontja, a rézvezeték ajtón kívüli részét vissza tudjuk dugni egy kevésbé látványos helyen, ahol az adapter is nyugodtan megfér majd, UPC internet van, érthetetlen miért nem váltott telefonszolgáltót eddig)

Ha megszüntetik a fizikai vonalat és Internet egyébként is be van kötve, akkor nem sok dolog köti a jelenlegi szolgáltatójához...
...gyakorlatilag számhordozással átviheti a számot egy VoIP szolgáltatóhoz és mehet UPC-n keresztül is az egész, ha nem dugul el a csatorna.

kiveve HA a telefonszammal azonositanak/a csomag tartalmazza.....

Én úgy értettem, Telekomnál csak a vezetékes szám van, Internet viszont UPC-től.

Az igaz, hogy sokszor komplett "csomagként" mellékelik a vezetékes számot is.
Itthon is van ilyen, de nincs rajt semmiféle készülék - nem kell a szolgáltatás.

Én az e-phone-hoz vittem az egykori vezetékes telefonszámomat. Egy Grandstream HT-701 dobozt vettem - sima ügy volt beállítani hozzá.

Nekünk is ott van 2011 óta, havi 100 Ft jelenleg az alapdíj.

Elvileg ugyanolyan fizikai tulajdonságokkal bír, de amikor még VoIP cégnél dolgoztam, volt olyan ügyfelünk, ahol a meglehetősen sokfelé osztott madzagon egy-két készülék már nem - vagy nem mindig - csörgött ki. Ilyen esetekben külső adapteres telefon vagy néhány készülék alacsonyabb REN értékűre cserélése megoldotta. Más kérdés, hogy nem minden készüléken van feltüntetve a REN, azaz Ringer equivalence number.

A négy készülékből három a jó öreg Trifon 200-as, nemsokára kiderül, hogyan muzsikálnak az adapterrel. Nem találtam REN értékeket.

Három-négy Trifon-t általában elvisznek az ATA adapterek (a Linksys PAP2T biztosan). Kérdés akkor a negyedik készülék lesz.

Otthon működik még digitális készülék (amúgy Grandstream) mellett régi Sipura SPA-3000 VoIP adapter jelenleg három analóg készülékkel.
Őket vette meg a Linksys és a PAP2T készülék lényegében ugyanez az egység - bár az SPA-3000-nek egy FXS és egy FXO portja van, a PAP2T-nek 2 FXS, ez most nem lényeg.

Ezt a Grandstream eszközt nem ismerem, de elméletileg ugyanezt a működést illene tudnia.
Tehát ugyan nem pontosan ugyanezzel a VoIP adapterrel, de otthon jól működik ez az összeállítás ugyanúgy, mint anno a hagyományos telefonvonalon, csak már évek óta neten keresztül - tehát megvalósítható az elképzelés.

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
A lakásból kéteres lapos vezeték jön ki, az a régi "hangszórókábel" jellegű, ami a régi klasszikus Matáv lapos műanyag henger bekötődobozban van összekötve a bejövő vonal, szintén ugyanolyan kéteres laposkábel vezetékkel.

Már csak egy kérdés maradt nyitva: A VOIP adapterbe egyszerűen a műanyag bekötődobozból tudjuk behozni a vezetéket, amire egy rj11-est kellene rákrimpelni, vagy egy sima telefon csatlakozókábel egyik végét felpucolni és a bekötődobozba rákötni a vonal kikötése után.
A régi kábel sodort, és viszonylag vastag az RJ11-hez képest, a jelenlegi bekötőkábelek pedig kis túlzással hajszálvékonyak (ahhoz képest). Érzésem szerint minél nagyobb keresztmetszetű kábelt kellene az rj11-be bekrimpelni, de sehol nem találok infót róla, hogy mekkora keresztmetszetű fér bele. Valaki? Vagy tökmindegy a négy telefont a vékony csatlakozókábel is el fogja vinni szépen?

DIY Ephone átállás.

Ha szakszerű akarsz lenni: a nagyobb keresztmetszetű kábel végére rákötsz egy RJ11 fali aljzatot (~200 Ft) és abba egy RJ11 patch kábellel dugod be a készüléket.

A nagyobb keresztmetszet leginkább ahhoz kell, ha kilométerekre van a telefonközpont. Házon belül, vagy 100 méter körüli távolságig még a CAT5 kábel is tökéletes - vagy bármi más, ami belefér az RJ11 dugóba.

[megoldva] anon hívók eldobása az adapter által (webes felületen három klikk)

Arra érdemes figyelni, hogy a mobiloknál mintha változott volna a default beállítás, és újabban nem küldik a hívószámot.

Telefonos zaklatót fogott a vonal gazdája, a rendőrségi ingerküszöböt még nem éri el, de az övét igen.

Mindig nem kijelzett számmal telefonál. Az ismerősök közül kb egy ember van, aki ki nem jelzett számmal jelentkezget, neki meg majd lesz szólva mert rendszeresen jár oda.
Egyrészről ki nem jelzett számról valami marketingesnek tűnő alakok csörgetnek kb heti rendszerességgel, és olyasvalakit keresnek, aki már 10 éve meghalt és ez mindig meg van mondva nekik, ennek ellenére nincs vége. A másik meg ennél >>komolyabb<< dolog, nem részletezném.

Mindig olyan érdekes dolgokat lát-hall az ember, amik néha negatívak emberszabású társainkra, de hát ilyen a való világ...