Lehetséges az áramszünet utáni fokozatos bekapcsolás?

 ( msandor | 2018. július 7., szombat - 12:11 )

Sziasztok!

Volt egy nem tervezett áramszünet a cégnél, és mivel kellően hosszú volt, a szünetmentesek nem bírták. Nem is ez a probléma, hanem az, hogy amikor visszajött az áram, a hirtelen megnőtt áramfelvétel miatt leverte a főmegszakítót. Emiatt a reggel érkezők a sötétben küzdöttek a főmegszakító felnyomásával :-)

Megoldható, hogy 2-3 szakaszra bontanánk a szerverszobát, és pár másodperces késleltetéssel induljanak a szerverek?

Nézegettem időzítőket és mágneskapcsolókat, nincs direkt erre valami célhardver?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az ingyenes megoldás: ha már a szünetmentes(ek) is teljesen lemerültek (gondolom leállítottak minden rájuk kötött eszközt graceful?), mikor visszajön a betáp, a UPS(ek) bírják az egyszerre bekapcsolás áramigényét? Továbbmenve, hiába ad ki a UPS áramot a kimenetein, ne kapcsoljon be automatikusan minden szerver (BIOS beállítás "what happens when power cones back"). Csak a legszükségesebbek, a többieket meg vagy manuálisan (akár távolról ld. IPMI és tsai) v. automatán de késleltetetten a UPS-kimenet vagy IPMI-n keresztül egy már bekapcsolt szerver indítson el.

Illetve itt szokott még felmerülni h. mi újság a klímával (az is azonnal elindul az áram visszakapcsolásakor?). Van hőmérséklet monitorozás h. a gépek leálljanak, ha lehal a klíma, mielőtt a gépek is megsülnek?
--

Az UPS bírja a normál terhelést, épp folyamatban van a nagyobbra cserélése, ami mind teljesítményben (3000 KVA -> 15000 KVA), mind akku kapacitásban jobb lesz.

A klímák (fő és tartalék) fapadosak, indulnak, amint van áram. Van hőmérséklet és feszültség monitorozás, de még nem automatizált, az adminok kapnak smst baj esetén, és manuálisan, távolról le tudnak mindent állítani.

További segítség lehet, hogy a kevéssé fontos gépek jóval előbb leállnak a UPS szoftvere segítségével. A méretben feljebb váltás egy dolog, de lehet, hogy pl. egy második (harmadik stb.) kVA-sal jobban jártok, amihez erősebb az akkupakk.

Nekünk az árvizes sztori miatt dízel is van, de persze voltak már mindenféle pánikhelyzetek. UPS-ből inkább több van, mint nagyok és amikor még sok gépünk volt inkább leállítottuk előre a nélkülözhetőeket.

Az új UPS-el én is ezt akarom csinálni, hogy a leállítás is priorizálva legyen.

Nálunk nem szükséges diesel, ez a harmadlagos szerverszobánk, a másik a Kozma utcában van, a legfontosabb meg külföldön az IBM szervertermében.

A szerverek szoktak tudni random indítási késleltetést. BIOS-ban nézz körül.

Az a feltételezésem, hogy túl öregek ehhez a funkcióhoz, de megnézem, most hétvége van, megoldható egy reboot.

A sok generációval ezelőtti, 10+ éves ProLiant gépek is tudják. Reboot sem kell az állításához, iLO-ból és API-n keresztül is állítható.

Milyen gyártó vasairól van szó?

Jelenleg IBM x3550 M2, x3650 M2 és x3650 M4 szerverekről beszélünk.

Szerk. az M4-es szervereken megtaláltam az időzített indítást, be is állítottam +1 és +2 percre a többihez képest, az M2-eseken nem találtam ilyen opciót, remélem ez már elég lesz, valamelyik hétvégén letesztelem.

Hali!

Egyszer régen mikor ilyet kellett megoldanunk, akkor a routerként funkcináló gépet hagytuk automatikusan indulni. Utána azon a gépen futó script "élesztette" a többit wake on lan segítségével. Erre amúgy nem csak a terhelés csökkentése miatt volt szükség, hanem pl a web szerver gyorsabban indult mint az a db szerver ahonnan az adatokat "szippantotta". Így mondhatjuk: két legyet ütöttünk egy csapásra.

Üdv:
Feri

Az elektromos részbe betehettek feszültségfigyelő reléket. A reléket simán beállítod, hogy mennyi idő múlva adják vissza az áramot (néhány mp, esetleg percek).

+1 kismegszakitonkent egy-egy idorele es ott lehet allitani a kesleltetest.

De lehet hobbizgatni is, veszel egy sonoff-t pl:
https://www.itead.cc/smart-socket.html

Firmware-be meg raksz egy random delayt.

De szerintem par idorele megoldja a gondot.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

csak egy kérdés:
- mekkora íváramot visel el ez a socket? Mire tervezték ??

papiron?

Max. Current: 10A
Max power: 2200W
innen:
https://www.itead.cc/wiki/Sonoff

Egyebkent itt a kapcsolasi rajza:
https://www.itead.cc/wiki/images/f/ff/Sonoff-Schematic.pdf

Es itt a rele adatlapja:
http://www.hongfa.com/pro/pdf/HF32F-G_en.pdf

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ebben egy 0.7 dolláros relé van, tipusa: HK32f-g-005-hs

Adatlapjáról: max. Switching power: 2500VA / 300W

A kapcsolási rajzból szedtem ki a relét és akkor láttam, hogy Te is írtad - nem olvastam végig...

A fiókomban van hasonló pár darab relé, építettem már ilyesmit.

Nekem van olyan hosszabbítóm 6-os, amelyből 5-öt USB keresztül lehet vezérelni ON/OFF.
Linuxra is van egy parancssoros kis progi.

Ismerem, pont tegnap jött a postával egy hasonló nekem itthonra: https://www.gearbest.com/access-control/pp_1592718.html?wid=1433363

Még nem volt időm kipróbálni, épp a kerítést festjük az asszonnyal :-)