Linux Mint 13, (Ubuntu 12.04) 64 bit: grub-, fstab-, login-hiba!

 ( novarobot | 2018. május 17., csütörtök - 10:42 )

Sziasztok!

Az egyik már igen régen használt számítógépemen a grub rescue fogadott.
Ismeretlen fájlrendszer, megváltozott uuid és megváltozott csatolási pontok (/dev/sda lett az /dev/sdb böl)
Régen lehet hogy volt egy másik lemez is benne, de UUID változásra nem tudok magyarázatot

Mivel sokáig nem volt lehetőségem live rendszert indítani rajta próbálkoztam a szokásos megoldással

set root=(hd0,msdos1)
set prefix=(hd0,msdos1)/boot/grub

A /boot/grub/ ban nincs i386-pc mappa, sőt semmilyen mappa nincs ott, a kérdéses fájlok (mint pl a normal.mod stb) közvetlenül a /boot/grub/ mappában vannak.
Próbálgattam egyesével betölteni a mod fájlokat a teljes elérési út alapján de nem igazán ment, valamint nem bírtam rávenni hogy ne egészítse ki a fenti elérési utat egy i386-pc taggal...

Végül a set prefix=/usr/lib/grub al próbálkoztam, mert ott van i386-pc mappa.

Ekkor az insmod normal az alábbi hibát dobta: " symbol not found 'grub_divmod64_full' " erre már nem találtam megoldást, és közben sikerült egy live rendszert indítanom így a kudarc keserves érzésével ott folytattam.

A live rendszeren mount és chroot után (ami elsőre megint nem ment mert mint kiderült 32 bites rendszerből nem lehet 64 bites rendszerbe chroot-olni így megint újabb live rendszer de legalább most már volt mire kiírni...)

grub-install /dev/sda sikeresen lefutott, /etc/fstab szerkesztve (kivettem az UUID-kat mivel már csak 1 lemez volt benne mindent /dev/sda ra írtam /dev/sda1 a / , /dev/sda2/ swap, /dev/sda3 a home biztos live rendszerből ellenőriztem...)

Ezek után elindul a rendszer.

Az X nem indul, alapból az 1. es konzol fogad, és nem fogadja el a felhasználó nevemet / jelszavamat nem tudok belépni!

Visszamentem live rendszerbe, chroot ba, passwd vel módosítottam a jelszót (de tuti jó volt a régi is, még az /etc/shadow fájlban is helyes hash szerepel...) csináltam egy új felhasználót adtam neki is egy jelszót (meg sudo csoporthoz is hozzá adtam...)

Újra indít de semmi továbbra sem lép be, egyik felhasználó név / jelszó párossal sem!

Próbálkoztam még a grub ba beirni a init=/bin/bash és az init=/bin/sh opciókat.

Mindkét variációra kernel pánikot kapok rögtön az elején...

/bin/sh esetén nem nyitható meg a fájl

/bin/bash esetén a nem található a fájl

Az újra telepítés nem opció, meg kell menteni a rendszert!

Ha már be tudok lépni, és van sudo jogom az X et csak helyre rúgom valahogy... (egyébként most az X másodlagos a telepített rendszert kel menteni nem a GUI-t)

Aktuális helyzet összefoglalva:

Az X el sem indul jelenleg, a pancssoros (tty1, tty2 stb) felület ami nem enged be egyáltalán...

Biztos hogy nem elgépelés, chroot -oltam jelszót változtattam biztos ami biztos, csináltam egy másik felhasználót is.

A tippem hogy nem tudja olvasni a /etc/shadow fájlt amit vagy a grub összeomlása vagy az stb szerkesztése okozott...

Ha van építő jellegű ötletetek mit próbáljak még meg?
Esetleg kihagytam egy lépést vagy a grub-install -t szúrtam el?

Egyébként ha a grub rescue re vagy a 32 bitről 64 bitre történő vagy a chroot ra tudjátok a megoldást azt is szívesen veszem legközelebbre :D

Köszönettel: Novarobot!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én megpróbálkoznék ezzel:
http://www.system-rescue-cd.org/

Ha az adatok a lényeg (megmenteni a rendszert) akkor jó eséllyel ezzel meg tudod menteni.... és a HDD is tesztelhető nem-e haldoklik ...

Szia!

Bocsi, félreérthetően fogalmaztam, nem az adatokat szeretném menteni, azt live rendszerről elérem (mind a gyökér, mind a home partíciót megfelelően tudom csatolni, minden megvan) a telepítést kellene megmenteni.

Elsősorban érzelmi okai vannak, valamint rengeteg program beállítás stb amit nem biztos hogy pont így tudnék pótolni, ha mégis sikerülne pótolni akkor is borzalmasan nehezen hónapok árán...

Meg kihívás is a dolog, szerintem már nem lehetek messze a céltól már elindul stb, "csak" bejelentkezni nem lehet (ami ezért valami komoly gondot sejtet a háttérben...)

Sejtem egyébként mi okozhatta a gondot:

Mikor 32 bites LIVE rendszerről próbáltam chroot-olni, akkor a /bin és a /sbin mappát átneveztem /bin_ re és /sbin_ re majd 32 bite LIVe rendszerről másoltam fel ezt a 2 mappát.

Így be tudtam 32 bit alól 64 bitre chroot-olni de a grub-install már nem ment.

Ezek után szereztem 64 bites LIVE rendszert és a 32 bites /bin /sbin mappákat törölve visszaneveztem a mappákat az eredeti állapotot helyreállítva.

Ezek után újra most már 64 bites LIVE rendszerről chroot-olva kiadtam a grub-install parancsot ami végül jó lett.

Ugyanakkor lehet hogy az átnevezgetések, visszanevezgetések miatt valami jogosultság stb módosult vagy a 32 bites grub-install próbálkozást nem megfelelően írta felül a 64 bites ismétlése...

Remélem van ötletetek, mit kellene még kipróbálni, az biztos hogy fel nem adom nem az a típus vagyok :)

Novarobot

Felmerült bennem, hogy ha a rendszerednek megfelelő (értds: Ubuntu 12.04) telepítőjét töltenéd le, és azzal Live rendszerre bootolnál be...?

Szia!

A 32 bites telepítő után, másodszorra már a 64 bites live rendszer már olyan volt mint a telepített.

Ha csak nem tanulás a cél, nem értem, hogy miért kéne megmenteni egy régóta nem használt gépen egy 6 éves rendszert. Főleg, ha az adatokra sincs szükség, akkor nem látom be, hogy a rendszer miért lenne fontos. Simán újratelepíteném egy modernebb verzióval a rendszert, nem pazarolnék el erre időt, ahhoz az élet túl rövid. Ha a beállítások kellenek, akkor a home-ot meg a /etc/-t elmented.

Egyébként meg attól, hogy a GRUB-hoz van i386 mappa, az nem azt jelenti, hogy 32 bites, és nem x86_64-es, hanem hogy szabványos PC BIOS boot támogatással került fel. Attól még a GRUB annyi bites, ahány bites disztró tette fel a tárolójából.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szia!

A tanulás mindig cél, de itt első sorban érzelmi okai vannak!

Akivel közösen használtam a gépet néhány hete elhunyt, és ha újra telepítem az már nem ugyan az... Tudom hogy nincs értelme de ez most nem számít.

Mindenképpen meg akarom oldani, és meg is fogom.

Bízom benne hogy tudtok nekem ebbe segíteni, hogy miket érdemes ellenőrizni vagy mi okozhat ilyen gondot.

De fel nem adom még ha részben jogos hogy egyszerűbb lenne újra telepíteni. (bár csak részben, sok programot egyesével forgattam le, tele van az /opt fordított meg néhány saját cuccal ami copy paste módon tuti nem menne másik rendszeren más Ubuntu / Linux verzión meg végképp)

Egyébként biztos hogy nem azok okozzák a gondot, nem a rendszer részei, ilyenekre kell gondolni mint matlab, mplab, sublime text (kicsit bele piszkálva és újrafordítva) sok hasonló, de boot időben hibát nem generálhatnak.

A grub hiba és annak helyreállítási folyamatában kell keresni az indokot (esetleg abban hogy mi okozta a grub hibát).

Még egy észrevétel, szinte biztos hogy a /home partíciót nem húzza fel a rendszer induláskor!

A root partíciót többször is ellenőrizte, de a /home particiót egyszer sem)

Live rendszer alól látom de szerintem nem csatolja, szerintem nem tudja olvasni a /etc/shadow /etc/passwd fájlokat sőt lehet hogy már az /etc/fstab ot se.

Arra gondolok (lehet tévesen) hogy a grub elindítja a kernelt de utána kb vége nem olvassa már lehet a root partíciót se.

Ennek ellentmond hogy pl a gépnév helyes és a indítás közben is szépen jönnek fel a programok (openvpn, Bluetooth vezérlő stb... de pl a IP-t már nem kér) amiknek az /etc ben vannak a konfigurációs fájljai...

Novarobot

Sajnálattal olvasom, amit írsz. Részvétem. Örülök, hogy végül meg sikerült oldalni. Ha máskor rendszert mentenél meg, akkor első körben biztonsági lemezképet csinálj az egész rendszerről, ha valami félremegy, akkor van mihez visszatérni. Meg pontosan olyan rendszer live változatával próbálkozz, ami fent van, pontosan ugyanazzal a verzióval, és nem ilyen átnevezős partizánakciókkal indítani.

Én egyébként e szomorú esetben is max. csak a doksikat menteném el. Ha már megmentetted a rendszert, akkor próbáld beimportálni virtuális gépként, úgy hosszabb távon megőrizhető a működése. Nem virtualizálva előbb-utóbb tönkremegy a hardver, és akkor azért nem lesz már bootképes egy másik hardveren.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Sziasztok!

A dolog most lett még érdekesebb!

Gondolkoztam azon hogy mi van ha csak azért nem inicializálja a hálózati kártyát mert nincs benne a /etc/network/inteface -ben mert ugye a gui alapból a network managerrel oldja meg és így nem kötelező / ajánlott betenni az /etc/network/inteface -be (illetve attól függ mit akarsz).

Na most nálam ez rész igazság, mert bent volt, de eth0 ként, de kb 2 éve elvitte a kártyát egy villám így bele került egy wake-on-lan os PCI kari.
Ekkor az újonnan betett kártya eth1 lett (nem javítottam az /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules -ben nem zavart).

Most átírtam eth1 re és így felhúzza a hálózati kártyát indításkor!

Sőt ssh -s be is lép a gép, elfogadja a felhasználó nevet jelszót sudo is jó!!!!

Na most várom a nagy az ötleteket már csak kíváncsiságképpen is mi szállhatott el!

A rendszert innen már visszahozom de a dolog rettenetesen érdekes...

Novarobot

Üdv!

Átnéztem a /var/log/apt/history.log ot, hogy miket frissített, meg hogy mi lehetett az upgrade baja.

A gond hogy rossz tárolóból frissített, fent volt neki a Debian os tároló pár csomag miatt ami az Ubis / Mintes tárolóból hiányzik, és a tároló prioritás valamiért nem volt jó, így egy csomó csomagot olyan verzióra frissített amire nem lett volna szabad.

Sajnos ez már nem az első eset így van rá tuti módszererem mit kell ilyenkor tenni:
Vissza kell fejteni a csomagokat:
-/var/log/apt/history.log vagy /var/log/dpkg.log ból megnézni mit frissített mire.
-Ellenőrizni hogy milyen verziók érhetőek el pl.: aptitude versions libselinux
-Majd telepíteni a megfelelőt pl apt al: apt-get install libselinux1=2.1.0-4.1ubuntu1
-vagy pl. aptitude : aptitude install libselinux1=2.1.0-4.1ubuntu1
Az aptitude általában downgrade jobban használható, míg az apt-get inkább törölné az ütközéseket, az aptitude felismer mit kell esetleg még downgrade -elni hogy jó legyen. Érdemes kérni tőle 2-3 akár 5 megoldási javaslatot. Néha 1-2 percig is gondolkodik, de 95%-ban talál elfogadható megoldást (mindig ellenőrizni mit akar csinálni, az 1. javaslata általában a törlés!)

Így már csak vagy:
1. Kézzel egyeséve az összeset a fenti módon :D
2. Nézegetni melyik csomag mire való mi okozhatta a gondot és csak azokat visszafejteni, míg jó nem lesz.
3. Scriptel visszafejteni az összeset. (valamikor már írtam rá scriptet, persze most nem találtam hova tettem...)

A libc6 csomagjait és a grep csomagot újra kellet telepíteni, valamint ezt a párat:
aptitude install libpam-modules=1.1.3-7ubuntu2 libpam-modules-bin=1.1.3-7ubuntu2
aptitude install libselinux1=2.1.0-4.1ubuntu1 libselinux1-dev=2.1.0-4.1ubuntu1

Nálam valamiért a symlinket manuálisan kellet megcsinálni:

ln -s /lib/x86_64-linux-gnu/security/pam_selinux.so /lib/security/

összesen kb fél-tucat, egy-tucat csomagot kellet újratenni, frissíteni...

KÉSZ !

Be lehet lépni a helyi TTY konzolokon és még az x is jó! (elsődleges monitor meg az alapértelmezett környezetet be kellet újra állítani)

Nincs menthetetlen Linux rendszer valahogy mindig vissza lehet hozni!

Novarobot