Olaszországi ingatlanvásárlás S01E02

 ( Oregon | 2018. február 21., szerda - 14:29 )

Itt egy kiszemelt lakás amit a sógorom ma megtekintett és azt mondta ne vegyem meg, mert talál nekem jobbat.
Erre a lakásra, már emailben jeleztem, hogy csak 80.000 eurom van és kaptam is rá választ. Sógorom szerint akár 70.000 eurért is meg lehetne venni, mert nagyon nincs most pénz Leccében.
https://www.immobiliare.it/64912544-Vendita-Trilocale-via-bari-26-Lecce.html
(Ma nézegettem az ország más területeit is /szándék nélkül, kíváncsiságból/. Százezer euró alatt remek lakások vannak Genovaban is.)

Alkudás
Délen teljesen normális a 10-20% alkudás a vásárlásoknál. Pont úgy, ahogy nálunk is az volt a válságban.

Lakásfelújítás
Mivel recesszió van és hatalmas a munkanélküliség, így számomra optimális választás egy lepusztult lakás lenne, amit felújítok. A felújítási költségek nagyságrendileg a budapestivel azonosak. Budapesti tapasztalatból tudható, hogy konjunktúra idején nem lesz majd munkás és a kiváló állapotú ingatlanok árai szöknek fel leghamarabb, ugyanis egy ilyen időszakban megnyílik a banki hitelezés is és felverik az árakat a megijedt kisbefektetők is.

48 órája már olasz-nyelvű levéllel bombázom az ingatlanügynököket
Úgy látszik nem csak az angol nyelv a gond, hanem az email is. Nehéz lesz így vásárolni. :) ...jó lenne, ha egy évadon belül véget érne a sorozatom.

Leutazás
Azt tervezem, hogy március második hetében autóval lemegyek és addig lent leszek, amíg nem találok valamit. (Ez csak terv.)

ps.: Azoknak akik itt readonlyk: http://olaszorszagiingatlanvasarlas.blog.hu/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Erdekes a hirdetes mellett a grafikonon latni, hogyan estek a negyzetmeter arak az elmult ket evben.

Az a városi átlagár. Ugye ez 70.000-rel számolva 500 euro / nm (Amúgy a lakás nem 140, mert 0.3 szorzóval van benne az erkély és egy kis tároló a földszinten.)
Látható, hogy ez az ár a tégla árát sem éri el, ami hosszú távon egy megyeszékhelyen (esetünkben a Salentói-félsziget legnagyobb városa is) nem maradhat így.

A saját magad által a helyszínen megkötött kompromisszumokkal biztosan nem lesz baj. - Ha később jól is szeretnéd ott érezni magad, nem lehet ezt másra bízni. (Ha csak befektetésre gondolsz, sztem akkor sem. Mert kiugró pénzügyi lehetőségek esetén is régen rossz, ha helyetted mások költik el a pénzedet, mert Te még rendesen arra sem tudsz időt szakítani.... :)

Ezzel az ügynökkel nem tudtam beszélni. Kevesekkel lehet interneten keresztül. Alkudáshoz meg jól jön a sógorom.

nekem lakasvasarlasnal az jott be, hogy miutan kivalasztottam a kornyeket buszmegallokba/... kiraktam cetliket, hogy a kornyeken keresek elado lakast
olyanok kerestek meg engem, akik még nem mentek el ingatlan ugynokhoz, és volt aki olyan árral inditott,ami alatta volt az azon a kornyeken szokasos árnak
még egy kicsit alkudtam is :D:D

--
Live free, or I f'ing kill you.

en ott maradtam le, hogy hogyan lehetsz olaszorszagi rezidens, ha nem beszelsz olaszul?
Vagy csak tervezel az lenni?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt írta, egyszer kijönnek ellenőrizni, hogy ott lakik-e.
Ha ott találják a lakásban, atlétában, alsógatyában éppen eszi a tésztát, a frissen mosott ruhák meg ki vannak akasztva az erkélyre száradni, akkor kipipálják a kérdőíven.
Onnantól a nyilvántartás szerint rezidens.

tehat ha megveszi a lakast, akkor egeszen addig ott kell laknia, amig nem jon az elso ellenorzes.
Az lehet, hogy 10 ev is lesz:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt csak utolag tudom majd megmondani. Nekem van olyan emlekem, ha valahol tobb mint 30 napot tartozkodol be kell jelentkezned.

ha eleg nagy a csalad, akkor meg tudod szervezni, hogy valaki mindig legyen ott:)

En csak a nyűgöt latom. Nemkene, egyebkent meg sok sikert!
Biztos, hogy izgalmasabb eletut, mint amazon reszvenyt venni, es varni a csodat...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem nagyobb nyug allandoan a nyaralast szervezni. Kenyelmesebb beulni a kocsiba minden cucc nelkul es lemenni, mert van ott minden ami kell, egy komplett haztartas.

Csak érdeklődés képpen. Nem tudom milyen az olasz közbiztonság, de nem tartasz tőle, hogy egy min. fél évig üresen álló ingatlan potenciális célpont lehet kipakolás szempontjából?

--
TH

De. Epp ezert (is) mondtam le a tengerparti hazrol es nezek olyan lakas ami lehetoleg zart kerttel rendelkezik.

Ha nem tudod megoldani, szívesen lemegyek 1-2 hétig így nyár elején őrizni, még fizetned sem kell :)

"Te, nem kéne ezektől belépőt is szedni?" ;)

Ilyen barátaim már vannak, most olyanok kellenek akik szintén vesznek. Azért köszönöm az önzetlen felajánlást! :)

Ez nagyjából egy Balaton-parti nyaralóra is igaz lehet. Vagy bárhol máshol levő nyaralóra az országban. Annyi a különbség, hogy értesülve az eseményről, sokkal hamarabb odaér, ha Magyarországon van a kégli. Illetve nem kell segítség a rendőrségi ügyintézéshez.

Összehaverkodik az egyik szomszéddal, és megkéri, időnként nézzen rá a lakásra. Vagy némi grappával rábeszéli a sógorát (szomszédnál is működhet), hogy havonta egyszer ugorjon fel a lakásba.

És a lakás 10 hónapon át csak üresen állna, berendezve mindennel?

Ez így nem tűnik jó megoldásnak.

Erre megoldas lehet, hogy a szemelyes holmi bepakol ehy szobaba es kiadom a lakas tobbi reszet 10 honapra. Egyetemvaros Lecce erre van igeny. A kiadast egy helyi ingatlanos megoldja. Ez mar csak egyeni preferencia kerdese.

Nem vagyok biztos, hogy ellenőriznék az ottlakást. Szerintem EU-n belül oda költözöl, ahova akarsz, ha 3 hónapnál tovább élsz valahol, akkor be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál. Nyelvtudás nem kell, csak a papírt kell valahogy kitölteni, talán angolul is lehet. Legalábbis itt a kontinens északi felén így működik.
Viszont, ha bejelentkezel az ottani lakcímre, mint állandó lakos, akkor az adódat is annak megfelelően kell fizetni és az új szabályok alapján már rálát a helyi adóhivatal, ha más tagállamban van bevételed/pénzed.

Tudom. Munkabért ott fizetek ahol azt kapom, más jövedelmek után pedig ott ahol legtöbbet vagyok. Ha kiadom a lakást, akkor azt ott kell azt hiszem adóznom mindenképpen.