Nem managelhető switch - ethernet helyett wifi.

 ( Resmon | 2017. november 7., kedd - 17:16 )

Üdv,

A következő kérdésben kérnék véleményt/tanácsot: Adott két "buta" switch egymástól kb. 70m-re, eddig ethernet kábellel összekötve, amibe valaki folyton beleakadt.. Ezt kellene kiváltanom valami rádiós dologgal. Amihez ragaszkodnak, legyen cisco eszköz, mert az jó. Tudna valaki ajánlani egyszerűen konfigolható (webes, nem cli) cisco AP-t, amit csak ráaksaztok egy-egy szabad aljzatra, kiváltandó a kábelt..? Googliztam, egyelőre az Aironet 2700 -es szériát nézegetem.

Bármiféle tapasztalat, észrevétel a segítségemre lenne.

Köszi előre is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia,

Ezzel a megoldással fél-duplex lesz az összeköttetés, és ezen kívül is belassulhat. Ha ez elfogadható...
Miért nem a kábel kulturált elvezetésén gondolkodtok, pl. taposócsatornában? Olcsóbból kijön...

Egyébként pedig:

https://www.cisco.com/c/en/us/products/wireless/small-business-100-series-wireless-access-points/models-comparison.html

gyanítom egy tisztességes Ciscos megoldásnál talán még a falbe bevésés is olcsóbb tud lenni :-)

+1

Ha Cisco-hoz ragaszkodnak, akkor annak az árából vezesd el olyan nyomvonalon a kábelt, ahol nem akadnak bele! Ha így hosszabb a nyomvonal, válts optikára, cseréld le a 2 switch-et okosra, ami fogadja az optikát és még mindig 2db rendes Cisco AP költségvetése alatt vagy.

Ha Linksys-Cisco-t gondolják Cisco-nak és abban a keretben gondolkoznak, akkor
a., annál WiFi átlövéshez az Ubi vagy a Mikrotik is jobb és még olcsóbb is.
b., a wifi-vel kompromisszumokat kötszm később meg az lesz a bajuk, inkább ragaszd/csatornázd le a kábelt, vezesd el másik nyomvonalon, ha túl hosszú, tegyél be +1 buta switch-et - jobban jársz!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

cisco-t nem ismerem, de például mikrotik esetében ez azon is múlt, hogy 1, 2 vagy 3 wifi kártya került az eszközökbe és hogyan lett felkonfigurálva.
Azaz lehet például
1 kártyával half - a két irány osztozik az összsebességen.
2 kártyával full - dedikált rx-tx kapcsolatokkal.
2 kártyával is lehetne half - magasabb összsebesség, de az egyik irány a másikat lassítja.
3 kártyával meg failover és sebesség növekedés is, dedikált irány, plusz forgalomfüggően besegít amerre forgalom van....

Te láttál már ilyet, vagy csak úgy gondolod? :-)

Két antennás, irányított tükrös kapcsolatot csináltak az elődeim egyik helyen. RB433ah volt két R52H kártyával mindkét oldalon. Kb 1km távot lőttek át.
Amikor 5 év után újra kellett kondizni őket, akkor gyorsabb volt újabb, velük kb ekvivalens rb433gl -eket tenni a helyükre, mint kivárni a megfelelő kondik megérkezését.
Valós 60/60 szimmetrikus kapcsolatot vittek azzal a hw és sw konfigurációval. A javított cuccokkal később kísérleteztem full 60/60 helyett 100-as, half duplex megoldással. Bár jobban belegondolva dedikált rx és tx helyett két aggregált half-duplex volt a terv. De nem sok időm volt és hamarosan el is jöttem, szóval végül valószínűleg sosem álltak át. Az ideális a 3 kártyás felállás lett volna.
https://prohardver.hu/dl/upc/2017-11/23987_20130320_003.jpg

Nem mai technika, de valsz még pár évig kiszolgálja őket:
https://routerboard.com/index.php?showProduct=69
https://mikrotik.com/product/RB433AH
https://www.balticnetworks.com/mikrotik-routerboard-433gl.html

Ma már kompaktabb / gyorsabb cuccok is vannak, de nem nagyon foglalkoztma azóta vele.

Szia, Igen ezen a wapX vonalon is elindultam, csak egy óra cisco website böngészés felér egy Sas-kabaréval, annyira fárasztó.

Lehet. De eloszor nezd meg hogy mennyibe kerul es utana dontsenek rola.

Egyebkent csak kabel es a Cisco nem jobb.

látom, hogy a cisco kikötés miatt nem játszik, de elsőre nekem ez ugrott be:

https://mikrotik.com/product/wireless_wire

KoviX

Köszönöm, nézem is.

Ehhez nem kell engedély?

IEEE 802.11ad: WiGig

A 60GHz szabadon használható.

Igen van olyan, a gond az vele hogy az 10m-en belul mukodik (10m-nel mar csak kb 400Mbps minimum tempoval a max 7Gbps-hez kepest), ez a mikrotik meg bar szinten 802.1ad-nek irja, de 100m-t mond magarol igaz "csak" gigabittel, amihez azert szerintem joval magasabb teljesitmeny kellene mint ami a szabvanyban van 10m-hez.

Vezetékes háttérrel az AP szigetek gyönyörűen létrehozhatóak akár 2,4 GHz-en akár 5 GHz-en akár 60 GHz-en. Azaz
Gép#A -- 60 GHz AP#1 ----------------- vezetékes ethernet hálózat ---------------- 60GHz-es AP#2 -- Gép#B

Nem feltétlenül, mivel két pont közé ajánlják gondolom irányított antenna van benne, azzal meg nagyobb távolságot lehet átvinni.

na ilyenról még nem is hallottam. nekem kicsit szürreálisak ezek a több tíz GHz-en kattogó dolgok.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"

Elviszitek az ethernet-kábelt a falban, vagy a fal mentén csatornázva, nem odaqrjátók a helyiség közepére, ahol mindenki átesik rajta, mert abból kártérítési per is lehet.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Nem kizárt, pl., hogy nem akarnak vésni (már, hogy a falban) így ez nem játszik. Esetleg a csatorna mellette.

ha eddig gigabites volt a kábel és ki is használták a sebességet - pl roaming fiókok, nagyobb adatok mozgatása -, akkor vissza fogják még sírni a kábelt :)

Egyébként szabadtéri kapcsolat lenne? Van rálátás?

Szerencsére csak beltér, gyárterület. Rálátás van.

Ubiquity pont-pont airMAX vonallal?

Még nem ástam bele magam az Ubiquity vonalba, de Kovix Kolléga által linkelt Mikrotik megoldás jónak tűnik. Árban is bruttó 60 rugó, az bőven belefér. De utánaolvasok, köszi a tippet.

Na, gyárterületen pláne nem értem, hogy miért nem kábelcsatornában gondolkodtok. Ott ugye a "szépség" nyilván relatív fogalom, egy kábelcsatornának bele kell férnie. Cserébe nem esik-kel...

Vékony kábelcsatorna a fal alsó díszítőeleme mentén. Fel sem tűnik, olcsó és stabilan viszi a benne futó UTP kábel akár a gigaethernetet is, ami fene tudja mikor fog jól jönni.

Köszi a sok észrevételt, javaslatot. A kábelcsatorna, vésés stb nem játszik. Egyszerűsítettem azzal, hogy "bukdácsolnak" a kábelben, egyéb okokból kell kiváltani valami rádiós cuccal a dolgot. A lényeg, hogy az legyen, mert a jelenlegi ethernet nem maradhat. Pénz kb. nem számít, "ipari" cisco megoldást kértek, de annyit sikerült elérnem, hogy nem feltétlen kell az legyen. Mikrotik, Unify is megoldás lehet. Sávszél nem feltétlen kell, pár Mbit elég, de az stabilan. Lehet half-duplex is. A linkelt Mikrotik eszköz szimpatikus, utánaolvasok.

Ha az a fontos hogy stabil legyen, akkor nem biztos hogy vezeteknelkuli megoldasra jo lenne alapozni ha csak egy mod van az ellenkezojere.
Akkor mar inkabb felvinnem a mennyezetre a kabelt, ott vegigvezetni a masik eszkozhoz es lejonni annak szintjere, vagy korben az oldalfalon, ha ez mar joval tobb mint 100m akkor is savszel veszteseggel meg lehet elegendo de stabil marad, vagy optikat behuzni helyette es ahhoz valami 2 vegponti eszkozt (gigas optikai portok mar nem veszes aron vannak).
Sok gondtol kimelhet meg a kabel foleg egy gyarepuletben ahol akar extra zavaro jelek/tenyezok is kozbejohetnek.

Becsszó' én lennék a legboldogabb, ha maradna a kábel, de sajnos egyszerűen kivitelezhetetlen. Muszáj lecserélni.

Toljatok be 2 vékony üvegszálat a 230V falban futó csövébe.
A fejelésre akad bőven cég.

Mi is le tudjuk gyártani az optikai kábelt is, azzal nem lenne gond. A gond az, hogy ezek az összekötendő switchek, olykor vándorolnak, és ebből lett elege mindenkinek. Emiatt kell wifi.

Így már mindjárt más a szituáció. Kicsit pontosabban is leírhattad volna az elején. Vakon tapogatózva nem tudunk jó tippet adni.

Jogos, a lényegre koncentráltam, nem gondoltam át hogy ennyi szempont is közbejöhet.

vándorolnak? :) Az mégis milyen "gyár" lehet, ahol csak úgy elvándorolnak az sw-k?, főleg hogy kb. itt 1 gerinchálóról van szó, az nem vándorol el csak úgy, már ha jól látom, lehet nem :) (ah költői kérdés volt, meg off) :/

Erre én is kíváncsi leszek. Jellemzően egy switch-be sok-sok kábel fut be.

Ha vándorolnak és a főnök panaszkodik, hogy nem megy utána a kábel a notijába, akkor inkább a gerinckábel végein lévő switchbe kéne bedugni AP-kat, a gerincet pedig falra vagy mennyezetre tenni (ha túl hosszú lenne, akkor félútra poe táplált aktív eszköz is lehet). Ha pedig valójában nem pont-pont módon kell átvinni a hálózatot, hanem a főnök szeretné bárhonnan elérni, akkor nem az a probléma, ami a témaindító szöveg volt :)

A csarnok wifis lefedése egészen más kihívás lehet, mint átlőni két fix pont között a hálózatot. A két pont között egyébként is _irányított_ antennás megoldás hozna jobb eredményt. Az, hogy 70 méterrel odább lévő másik ap próbál netet kapni úgy, hogy mindenfele szórják a jelet, az sem stabilitás sem sebesség tekintetében nem tűnik szerencsésnek.

vagy a főnök gerincébe kellene beledugni a kábelt btw, azt vándoroljon vele ahova akar :) sorry :)

:) Szerencsére nem erről van szó.

Nem tudom leírni, miért is vándorolnak olykor, de így van. Általában kezelhető közelségben vannak egymáshoz a switchek, ilyenkor padló alatt ethernet megy. Viszont időnként előfordul, hogy a unit amin éppen dolgoznak, távolabb kerül ahová már nem lehet kabelezni. Ez nem egy fix hálózat kiépítve. Méretes szekrényeket képzeljétek el tele villogó bigyokkal, amik ethernet dumalnak egymással, és a többi unittal. Emiatt alapvetően a padló alatt vannak időszakosan összekötve, időnként a padlón végig, ekkor jön a kábel kerülgetés taposàs stb. Ezt kellene kulturált formába önteni.

Nézd csak meg lentebb ezt, ez marha jól hangzik és lehet a végére normál kábelt vagy wifi ap-t tenni (wireless_wire)
https://hup.hu/node/156234#comment-2159847

Nem lenne járható út kb 3 méter magasan szerelt kábeltálcákról lelógatni a kábel? Időnként váltózó hálózatot pl így szokták könnyen módosíthatóra tervezni.

Sajna a legkabelezes tiltott. :S Nem lóghat sehonnan semmi.

A gond az, hogy ezek az összekötendő switchek, olykor vándorolnak

Oké, de a 220 vajon hogyan fog "belevándorolni" ezekbe az eszközökbe? Csak nem az is a gonosz kábelen? Az hogy nem okoz gondot?

A táp nem gond. A unitok külön tapszekrenybol kapják a feszultseget, onnan megoldható.

Nade a kérdés lényegét nem válaszoltad meg: ha a táp megoldható, akkor vajon az Ethernet miért nem?

Lehet, hogy kötözködőnek tűnök, de igazából én csak az ördög ügyvédjét játszom. Ha az a baj, hogy megbízhatatlan a vezetékezés, és "ebből lett elege mindenkinek", akkor igen jó esély van arra, hogy a wifi (ami amúgy sokkal megbízhatatlanabb technológia) még nagyobb szopás lesz, és akkor majd abból lesz elege mindenkinek...

Picit fentebb leírtam.

Cisco-hoz képest szappantartó:
https://mikrotik.com/product/wireless_wire

wow, ez komolynak hangzik a gyártó leírása alapján. 60GHz-es tartományban 100m-es távon full duplex gigabit. csak 70 ezer forint a kit, ami szerintem egyáltalán nem számít soknak ehhez.
Kíváncsi lennék valós tapasztalatokra, de látom még nagyon új. Ennek a végére kábel és/vagy normál wifi AP marha jó megoldásokat tudhat adni.
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=125603&start=50

Jaja, viszont a leírásában a direkt rálátás elbizonytalanított.. Mennyire vegyem azt komolyan. Hely van minden irányban bőven, de 1-2 oszlop, és pár szekrény közéjük kerülhet. Felfelé csarnok lévén van vagy 20m szabadon. Ez a 60 GHz nekem új, nem volt még vele dolgom.

Szó szerint. Mint a fény. De a normál wifinél is elég gyilkos, ha közéjük kerül valami komolyabb árnyékoló, főleg 5GHz-en (2.4-hez képest). 70m körüli távnál nem irányított wifi már esélytelennek hangzik szerintem amúgy is.

Ha két eszköz tetején szoktak ezek lenni és felfelé sem lehet direkt rálátást csinálni, akkor lehet nem is elég két rádiós eszköz, hanem 3-4 kell (technológiától függően), hogy kikerüljék az oszlopot. Szerintem.

Ha a két gép közben még mozog is (mozgatja a rádiós eszközöket), akkor lehet a gépek mellé valami állványra kellene tenni (úgy egy pár elég lehet), mintha reflektorok lennének. Amelyek egymást láthatják és fixen beállíthatóak irányba. Tölük meg kábel vagy helyi wifi kapcsolat a géphez.

Hmm hmm. Akkor ez bukta. A kettőnél több AP nekem is megfordult a fejemben.

Igazából az eredeti leírásból sok apró részlet nem derült ki az igényekről. És az ördög a részletekben lakozik :)

Tudom.. :( Én csak egy irányt akartam, azért volt sallangos a leírás.. Nem számítottam ilyen alaposságra a tisztelt Közönségtől.

Hát, az ember már csak ilyen, megoldást akar adni :D Mivel a legtöbb mérnök férfi... de ha jönnek lányok is a topicba, akkor biztosan szívesen meghallgatják a problémát és együttérzenek veled :D

Ilyeneket gondolj végig, például
- sebesség igény
- egy-egy összekötendő végpont mennyire kolbászol el a helyéről
- működés közben is helyet változtatnak-e

- lehet-e egy fix gerinc (akár vezeték, akár rádiós), aminek a két végén lenne csak bekötve hagyományos wifi ap, így a 70m problémája megoldva a gerinccel, a két végén meg csak 10-20 métert kell mondjuk áthidalni, amire már sokkal több minden képes és akár mozoghat is közben a gép.

Lehet, hogy elsőre arra gondoltál, hogy közvetlenül a gépbe dugsz egy rádiós eszközt és a másikba is egyet, de ilyen távon, ilyen körülmények közt, főleg, ha még mozog is használat közben, ez nem igazán kivizelezhető. Ilyenkor a nagy problémát több kisebb és kezelhetőbb problémára kell bontani :)

egy lokális wifi bridge - gerinc (kábel vagy rádiós bridge) - másik lokális wifi bridge.

Ha meg két végpont helyett több is lehet, akár egyszerre is, nagy területen szétszórva, akkor meg a probléma valójában a csarnok területének wifi lefedése, aminél más szempontok is számítanak.

:) Alszom rá egyet. Sávszélesség nem fontos csak a link legyen stabil. A vegpontok nem mozognak,ha már egyszer oda vitték, marad. Ezalatt kellene időszakosan rálátnia egy másikra, ami a csarnok másik végében van, és szintén nem mozdul.

Alaposabb körbejárás után a következő mellett döntöttünk: A csarnok egy nagy "L" betűt formáz. Kb. a két végpont összekötése lenne a cél. A L betű kvázi csúcsánál egy oszlopra kb. 15 m magasságban felszerelhető egy AP. Erre a két végpontból direkt rálátna a másik két AP. A cisco wap150 leírása szerint támogat ún. "WDS bridging" -et, ( "A Wireless Distribution System (WDS) bridge lets you connect multiple access points together. WDS allows the connected access points to communicate with each other wirelessly.") Ezzel nagyjából megvalósulna az ÁLtalad említett "gerinc".
Más rádiós eszköz nincs a csarnokban.
Mire kellene még gondolnom..? :)

Jó drága broadcom cucc. ;) A firmwareje viszont nagyon szórakoztató. :)

# I don't know how well having many IP routes would work,
# since we've never tested this.
# Also, I wonder if we could prohibit adding,
# and just let them set the existing static route that's there,
# and remove the DHCP one.
# Let's see if we can get away with this.

Developers, developers, deve...

Én úgy vagyok vele, ahová áramot el lehet húzni, oda UTP-t is.

Nem olvastam el az összes postot de POE nem játszik, mármint hgoy az áram hálózaton viszed az ethernetet?

Én 40-nél játszom ezt vidéken ezzel: https://www.zyxel.com/products_services/1000-Mbps-Powerline-AC900-Wireless-Extender-PLA5236/
20mbit és 2-5mbit között van wifi a túloldalon.

https://www.zyxel.com/products_services/home-powerline_and_adapters.shtml?t=c

Alapól switch is ha olyat veszel amin 2 utp csatlakozási lehetőség van.
http://www.hrp.hu/website/#/details/PLA5256TWIN/BSC/0/0/0/0/A142/B004/0/0
http://www.hrp.hu/website/#/details/PLA5456/BSC/0/0/0/0/A142/B004/0/0

Van ami bundle-ban is kapható, tehát 1 kábeles + 1 wifis (ilyen van nekem) vagy ahol 2 kábeles van.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

PoE - power over ethernet

A szó, amit kerestél: powerline

Igazad van, csak amikor az első ilyen termékek megjelentek még ezekre is azt mondták hogy POE-s :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

EoP még talán-talán helytállna, de PoE semmiképp...

ipari környezetben, ahol esetleg sok kWh gépek üzemelnek, jellemzően külön biztosítótáblákkal, hát nem túl sok reményt táplálnék. Egyrészt az biztosítékok miatt, másrészt a nehézgépek elektromos zaja miatt.

off:
Feszültség szintek közt van csak gond, azaz pl KÖF/KIF trafóknál. Az adott kif hálózaton üzemelő gépeknek - elvileg - nincs közük hozzá. Persze, ha betáp oldalon lecsapod a villanyt akkor megáll az egész. De úgy gondolom, hogy ha nem teszel szünetmentest a wifis cuccra, akkor az is :) Nem tudom milyen eszközöknek/gépeknek kell így a kommunikáció, de, ha azokon sincs szünetmentes/aggregátor, akkor azok is állnak.
Szigetüzemű gépeknél egyértelmű, hogy ez nem játszik.
on:

Lehet, ágyúval verébre, de nálunk ez ketyeg...
http://www.wireless-bolt.hu/30530-ubiquiti-airmax-5ghz/433886-nanostation-m5-airmax-5ghz-kulteri-ap-kliens

Orwell az 1984-et regénynek írta és nem használati utasításnak!

Nálunk is komoly probléma volt a kábelezés a balesetveszély miatt (iskola), és mivel panelbe vésni körülményes taposóval oldottuk meg, ahogy feljebb is írták.

Bocs a késői válaszért, nem, sajnos a unitok külön táppszekrényből kapják a feszt, nincsenek egy közös elektromos hálózaton. MI is gondoltunk erre, de sajnos emiatt el kellett vetni a dolgot.
Maradtak a cisco wap 150-es ap-k, bridged módban. Rendelés alatt vannak, meglátjuk beválnak-e.