Torrent tracker

Sziasztok!

Valaki letudná írni nekem a torrent tracker-ek működését vagy tudna egy jó linket küldeni?

Webtárhely nem elég egy tracker üzemeltetéséhez, mindenképp VPS-re lenne szükség?

Hozzászólások

A hup regisztrációhoz indokot is kell megadni. Vajon mi volt az?

Dani,
A kerdeseidbol itelve elegge kezdo vagy meg az informatikai eletben. Fogadj meg egy tanacsot: ne kezdjel el torrent trackert uzemeltetni.
Ezek veszelyes vizek es konnyen hatalmas problemaid (buntetes es akar borton is) lehetnek belole.
Felejtsd el, nem eri meg.

Attól függ, hogy milyen tracker. Ha PHP+MySQL alapú, akkor elég hozzá valamilyen tárhelycsomag, de ingyenes tárhelyen, vagy osztott tárhelyen le fognak tiltani, mivel nagyon erőforrásigényes, illetve kérdéses, hogy engedélyezve van-e minden szükséges modul. Tehát marad a dedikált tárhely bérlése, vagy a VPS. Persze a legtöbb szolgáltató nem nézi el, ha valaki torrent trackert üzemeltet a szerverein, legalábbis akkor, ha illegálisan is osztanak meg a hozzá tartozó torrentoldalon tartalmakat. Ilyen célra saját szervert szoktak üzemeltetni valami afrikai vagy ázsiai országban több proxyszerveren átfuttatva (lsd. nCore).

A tracker működése egyébként nem túlzottan bonyolult, a torrent kliensek küldik felé kéréseket, az meg válaszol nekik.

Engem 2010 környékén érdekelt nagyon a téma, annó volt is ilyen oldalam kipróbálni miről szól ez az egész.

Több "motort" próbáltam, mindegyik egy CMS rendszerre hasonlított, tehát adatbázist kellett telepíteni aztán mehetett a buli. Láttam olyat, ami valahogy php-ban futtatta a trackert, de az rengeteg memóriát evett, továbbá volt olyan (és szerintem a most futók is ezt használják), hogy php mellett valamilyen db szolgálja ki az oldalt plusz emelett van egy c++-ban írt tracker ami egy bizonyos porton figyel és a kliensektől hozzá érkezik be a kérés, továbbá az adatbázisba feljegyzi a userek tevékenységét.

Fun fact, hogy a bittorrent szerver nélkül is üzemel, csak egy plusz beállítást kell bepipálni a kliensbe (valami egymást felfedező funkció), így egy havernak is át tudtam küldeni közvetlen akár több 100G tartalmat - a gond viszont csak az volt, hogy instabil volt és mindkettőnk gépének mennie kellett az áttöltés idejéig.

De régen voltak már ezek, hogy foglalkoztam vele, így sokat koptak az emlékek. Minden vállalkozó kedvű nagy pénzt lát benne, de azt kell mondjam, hogy manapság már nem érdemes ezzel foglalkozni, mert 1. elmúlt már a nagy torrentezés kora 2. szürke zóna, könnyen megütheted vele a bokádat 3. szerintem idővel ez is ki fog pusztulni/használati köre leszűkülni, mint a DC-nek.

Minimum egy VPS javallott, a PHP-s trackereknek elég rossz a teljesítményük.
En TBDev + XBT kombóval kezdenék, a kisebb ellenállás felé haladva.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3