Szakadozó ADSL kapcsolat

 ( procika | 2017. május 5., péntek - 10:43 )

Sziasztok!

Szeretnék ötleteteket kérni, mit kellene keresni. Mi okozhat ilyen hibát? Keresgéljek egyáltalán MRU, MTU körül vagy bármi mást, vagy ADSL oldalon lehet valami? ADSL hibát hiába jelentünk le, a Telekom azt mondja a modemig látja, sebesség megvan abban a pillanatban.

Van kettő darab ADSL kapcsolat ( Telekom, ha számít valamit ). Mindkettőn TP-Link router volt, belépő home kategória. Működött rendesen, többnyire a 10/512-es sebességet hozta is.

Kicseréltem Miktorik-ra az egyiket. Folyamatosan 5 Mbit alatt maradt a sebesség. Másik Mikrotik már adta a sebességet. Másik ADSL esetében nem volt gond a sebességgel, de szakadozik a net. Évek óta használom a Mikrotik-et, ilyen még nem volt.

Bocs, kicsit zagyva, de fura, hogy a legalja TP-Link ( nem a márka, legolcsóbb darabok ) megy, a Mikrotik meg vacakol.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha az MTU/MRU most megfelelő nagyságú, akkor annak működnie kell, ne vedd kisebbre-nagyobbra. Itt 1492 byte-ról van szó. Ha a router nem teszi meg automatikusan az MSS-nek az MTU-hoz való igazítását az átmenő forgalomra, akkor a TCP MSS értéke a routerben 1452 byte legyen. Tesztelés céljából lehet csökkenteni, de üzemszerűen ne maradjon feleslegesen kicsi. Az 1492 MTU/MRU a cél.

"Mindkettőn TP-Link router volt [...]. Működött rendesen. [...] Kicseréltem Miktorik-ra az egyiket. [...] Másik Mikrotik már adta a sebességet."
Tehát ott nem ADSL hiba volt, mivel két routerrel is jó.

"Másik ADSL esetében nem volt gond a sebességgel, de szakadozik a net."
Pontosan mit látsz a router logjában? Debbugoltál már?
Így lehet nekifogni:
A routerben: PPPoE debug, PPP debug (itt elsősorban a kimaradt PPP keepalive-ok érdekesek, valamint a PPPoE PADI/PADO/PADR/PADS/PADT üzenetek, ha van PADT, akkor melyik oldal küldi először)
Az ADSL NT-ben: SNR margin és csillapítás fel és lefelé irányban is, ATM CRC hibák aránya, LAN ethernet error
A szakadás tényleges PPP session szakadást jelent, vagy csak néhány másodpercig nincs forgalom?

Mikrotik a current (?) szoftverrel nekem is néha elkezdett szakadozni DSL-en, visszaálltam bugfix onlyra (tegnap) azóta jó...