Szakadozó ADSL kapcsolat

Sziasztok!

Szeretnék ötleteteket kérni, mit kellene keresni. Mi okozhat ilyen hibát? Keresgéljek egyáltalán MRU, MTU körül vagy bármi mást, vagy ADSL oldalon lehet valami? ADSL hibát hiába jelentünk le, a Telekom azt mondja a modemig látja, sebesség megvan abban a pillanatban.

Van kettő darab ADSL kapcsolat ( Telekom, ha számít valamit ). Mindkettőn TP-Link router volt, belépő home kategória. Működött rendesen, többnyire a 10/512-es sebességet hozta is.

Kicseréltem Miktorik-ra az egyiket. Folyamatosan 5 Mbit alatt maradt a sebesség. Másik Mikrotik már adta a sebességet. Másik ADSL esetében nem volt gond a sebességgel, de szakadozik a net. Évek óta használom a Mikrotik-et, ilyen még nem volt.

Bocs, kicsit zagyva, de fura, hogy a legalja TP-Link ( nem a márka, legolcsóbb darabok ) megy, a Mikrotik meg vacakol.

Hozzászólások

Ha az MTU/MRU most megfelelő nagyságú, akkor annak működnie kell, ne vedd kisebbre-nagyobbra. Itt 1492 byte-ról van szó. Ha a router nem teszi meg automatikusan az MSS-nek az MTU-hoz való igazítását az átmenő forgalomra, akkor a TCP MSS értéke a routerben 1452 byte legyen. Tesztelés céljából lehet csökkenteni, de üzemszerűen ne maradjon feleslegesen kicsi. Az 1492 MTU/MRU a cél.

"Mindkettőn TP-Link router volt [...]. Működött rendesen. [...] Kicseréltem Miktorik-ra az egyiket. [...] Másik Mikrotik már adta a sebességet."
Tehát ott nem ADSL hiba volt, mivel két routerrel is jó.

"Másik ADSL esetében nem volt gond a sebességgel, de szakadozik a net."
Pontosan mit látsz a router logjában? Debbugoltál már?
Így lehet nekifogni:
A routerben: PPPoE debug, PPP debug (itt elsősorban a kimaradt PPP keepalive-ok érdekesek, valamint a PPPoE PADI/PADO/PADR/PADS/PADT üzenetek, ha van PADT, akkor melyik oldal küldi először)
Az ADSL NT-ben: SNR margin és csillapítás fel és lefelé irányban is, ATM CRC hibák aránya, LAN ethernet error
A szakadás tényleges PPP session szakadást jelent, vagy csak néhány másodpercig nincs forgalom?

Mikrotik a current (?) szoftverrel nekem is néha elkezdett szakadozni DSL-en, visszaálltam bugfix onlyra (tegnap) azóta jó...