debian new driver

 ( uid_20580 | 2017. február 10., péntek - 13:05 )

Nem tudom mennyire életképes, biztosan nem úgy működik mint win alatt de azért rákérdezek.

Párom megkapta a régi gépem viszont lusta vagyok és nem volt kedvem telepitgetni
ezért fogtam a régi gépéből a HDD-t és beleraktam az új gépbe vagy megy vagy nem alapon.

Nos eddig szépen megy, van wifi, kép, hang stb.
viszont az akkut nem látja megfelelőnek, nem ismerte fel a bluetooth portot és a login résznél kicsit olyan mint ha összeomlott volna a kép, de mint fentebb is említettem, bejelentkezés után megy rendben minden ezeket leszámítva.

Az lenne a kérdésem, megoldható-e hogy lefuttatok egy keresőt vagy valamit
és az integrálja a rendszerbe a jelenleg ismeretlen hardvereket mint pl. a bluetooth, akku, videokártya?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Az lenne a kérdésem, megoldható-e hogy lefuttatok egy keresőt "

Aha, apt-get update && apt-get dist-upgrade
Ha régi a rendszer, érdemes újabb kiadásra váltani az apt source.list fájlban.

a rendszer debian 8, havonta volt frissítve szóval az mondhatni aktuális

0 upgraded 0 newly installed 0 to remove 0 not upgraded szóval nem ismert fel és nem frissített semmit

Izé.

Ez nem így működik.

A csomagkezelő nem fogja neked elemezni a hardvert. Ha szükséged van valamire, neked kell megkeresni leginkább, hogy mit és hogyan.
Ugye bluetooth alrendszer csomagjai fel vannak telepítve?

A driverek nagy része úgyis a kernel csomagban van, (vagy a video kártyáé az X-ben (is)) vagyis várhatóan fel van telepítve már régen, kivéve, ha mondjuk firmware vagy non-free dolgok kellenek.

Azt javaslom, hogy először nézd meg a logokat, (dmesg főleg), hogy látsz-e valami hibát. Aztán egyesével nézd végig az eszközöket.
Pl. bluetooth portot nem ismeri fel: nézd meg, hogy hol jelenik meg az eszköz. Pl. lsusb mutatja-e. Ha megvan az eszköz, megkeresed a hardver azonosítóit, és aztán google megmondja, hogy mit és hogyan csinálj. Pl. lehet, hogy valahonnan le kell töltened egy eszközt, de az is lehet, hogy csak egy modult valami alapértelmezettől eltérő beállítással kell betölteni.

Az akkuhoz, szerintem, nem kell különösebben driver, legalábbis nekem sosem volt ilyesmivel gondom. Ha lenne, első sorban a google-lal keresnék valamit, pl. laptop típus Linux battery, aztán hátha valaki más már megoldotta.

A login részhez nem tudok mit mondani, gondolom ott is beállítás hiba van, de olyan sokminden lehet. Azzal azt próbálnám ki, hogy kitörlök minden régi konfigurációt (esetleg leszedem és újra teszem az X és DE csomagokat), és megnézem, úgy működik-e.

Persze lehet, hogy az akku is valami régi, rossz konfig miatt nem megy, de még tippem sincs, ahhoz melyik csomagokat kéne piszkálni.
Az akkut mivel próbáltad nézni, ami nem látja megfelelően?

Igazából nekem mikor úgy nature lett telepítve akkor simán látott mindent telepítéskor felismerte stb. azért is gondoltam hogy talán utólag felismerné szintén.

az akku meg működik, mondjuk azt nem tudom tölt-e vagy sem mert nincs meg a tálcán az ikon, kihúzáskor megy róla de semmi infó sehol az akku állapotáról

a login dolog ami legkevésbé zavar mert beirja a jelszót és enter kész,
bluetooth nélkül is elvan a mai világban az ember, ez az akku dolog viszont zavar

Esetleg kideríteni, hogy nem csak a non-free firmware-eket hiányolja? Amit az adott Debian verzió kernele ismer, azt felismeri magától, igazán kézi hack-re nincs szükség és a lehetőségek is korlátozottak, ha a gyári csomagoknál akar maradni az ember. Vagy újabb Debian, esetleg backport-ból kernel, ha van.

contrib non-free benne van, az jött az előző gépen már

De nem elég a tárolóhelyet engedélyezni, ki is kell választani belőle azokat a csomagokat, amikre szükség van.

milyen DE-t használsz?

kde

Sajnos nincs ilyen "kereső". Egy debian default installnál kb. 6 percet kell eltöltened néhány kérdés megválaszolásával, meg megvárni azt a kb. 10 percet amíg telepít. Szerintem ez jóval kevésbé fájdalmas, mint egyesével megjavítani a dolgokat.

Debianon nem tudom hogy működik, de Ubuntun van olyan, hogy drivereket backportolnak régebbi verziókhoz. Úgy hívják ott, hogy "hardware enablement".