Helyi levlista szerver + távoli mailszerver kapcsolat

 ( blasius1 | 2016. május 2., hétfő - 12:46 )

Sziasztok!

A probléma a következő:

Adva van egy távoli mailszerver, amit nem én üzemeltetek, ezt csak egy webes felületről tudom adminisztrálni.
Ehhez kéne úgy beállítani egy helyi levlista szervert, hogy képes legyen a távoli szerveren lévő, levelező listához tartozó fiókból letölteni a leveleket, és továbbítani a helyi levlistában megadott címekre.

Ez elsőre nem tűnik nagy feladatnak, de nagyon nem találtam rá korrekt leírást sehol. Azt se tudom, melyik szoftvert érdemes ehhez használni (mailman, sympa?)

Esetleg csinált már valaki hasonlót?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez nem levelező lista feladat, hogy egy távoli levél fiókról helyi másolatot készíteni / letölteni. Erre van csillió program.

Fedora 23, Thinkpad x220

Itt az a konkrét feladat, hogy a levlista szerverrel készüljön egy lista (ami ezek keresztül menedzselhető a későbbiekben), és a címe a távoli szerveren lévő fiókra mutat. Ha arra jön egy levél, akkor azt a helyi levlista progi töltse le, és továbbítsa a listában szereplő címekre.
Ezért nem jó megoldás a helyi másolat.

"Ha arra jön egy levél, akkor azt a helyi levlista progi töltse le, és továbbítsa a listában szereplő címekre."

Ez pedig nem levlista program, mégha te azzal akarod megoldani.

A levlista program semmi mást nem csinál mint a listára érkező leveleket elküldi a listán lévő címekre, legyen az helyi vagy nem helyi, mert erről neki már fogalma se lesz. Megspékelve azért jó pár szolgáltatással, jogosultságok, archiválás stb. Tehát olyan mint helyi fiókról se tud semmit se, nem is dolga.

Fedora 23, Thinkpad x220

OK, ez persze mind igaz. Az én problémám az, hogy a levelező lista az én egyik domainemen fut, míg a mailszerver a külsőn, tehát hiába hozok létre egy listát a

címmel, akkor a felhasználók által oda küldött levelek a külső címre érkeznek, amiről az én listaszerverem mit sem tud, tehát továbbküldeni se tudja, ez világos. Valójában azért kérdeztem, hátha van egy olyan rendszer, amibe egy távoli mailszerverről történő letöltés funkció is be van építve valahogy - bár én ilyet nem találtam.

Viszont akkor adódik a kérdés, hogy ilyen esetben mi a megoldás?

Esetleg @levlista.kulsoszerver.hu ami mutathat bármilyen gépre, amin fut a lista szoftver.

Fedora 23, Thinkpad x220

Ez jó ötlet, köszönöm, ki fogom próbálni!

Bontsd lépésekre a feladatot. A külső fiókból egy fetchmail simán el tudja hozni a leveleket. Egy minimalista helyi levelező akár exim, akár postfix alapokon beüzemelhető. Helyben csinálsz egy fiókot, az /etc/alias alatt meg megadod, hogy ha ebbe a fiókba levél pottyan be, akkor azt hova kell tovább küldeni - ide gyakorlatilag beírod a "listatagokat". Innen kezdve a legfapadosabb megoldás, hogy elindítod a fetchmail-t daemon módban, 5 percenként elhozza a leveleket a külső "lista" fiókból, kézbesíti annak a helyi felhasználónak, ami az alias alapján kiszórja a levelet a listatagoknak.
Tudom, fapados - de indulásnak szerintem jó, utána meg finomíthatod:
- pl. ne fetchmail hozza el, hanem eleve legyen beállítva továbbítás az eredeti fióknál, így a levél azonnal továbbításra kerül a te géped felé, nem kell kivárni a fetchmail időzítését
- a postfix/exim konfig módosításával varázsolhatsz a levél tartalmában: beírhatod a Subject mezőbe a levlista nevét, hozzá adhatsz olyan fejlécet, hogy "Reply-To: $LISTAFIOKNEVE", ...
- stb.

Egyébként meg ... mennyire is tudod üzemeltetni a távoli mail szervert? Ha tudod adminisztrálni, akkor az nem opció, hogy a listának szánt fióknál eleve továbbítást állítasz be a listatagoknak?

Köszönöm a választ!

Az ötlet alapvetően jó, de van pár buktatója.
Először is a fő gond, amiért ezt az egészet csinálni kell, hogy a külső szolgáltató levlista szolgáltatása nem működik - ne kérdezd miért, senki sem tudja. Így a továbbítást ugyan be lehet állítani, épp csak nem működik. (A szolgáltatót lecserélni nem lehet - ismét ne kérdezd miért....)

A másik, hogy az a határozott céges igény, hogy legyen egy könnyen kezelhető, webes felülete a levlista csoportnak, tehát a fapados megoldás sem igazán jó magában.

Valami olyasmi kéne, hogy:

1. A kinti mailszerveren lévő címre (ami csak egy szimpla email cím) beesik egy levél.
2. Ezt a helyi levelező letölti (pl. a fetchmail jó ötlet), és átadja a helyben futó maillist szervernek (ez a rész a leghomályosabb), ami visszaküldi a külső szerverre a megfelelő címeknek.

Erre szeretnék kérni valami jó megoldást, vagy tippet valakitől.

"legyen egy könnyen kezelhető, webes felülete a levlista csoportnak"

Megírod hozzá. :-)

Közben rájöttem, hogy a fetchmail képes a letöltésen kívül a fenti válaszban említett primkó kis SMTP szerveren át küldeni is! Ez volt eddig a legnagyobb akadály.
Tehát: elmegy egy körlevél a kinti fiókba, onnan a fetchmail visszaszedi, és továbbküldi a helyi levlista szervernek, ami kötelességszerűen ki is küldi a megadott címekre, a fent említett egyszerű kis mailszerveren át.

Na ezt már "csak" implementálni kell! :)