Raspberry Pi3 Model B tápellátása impulzusos tápegységgel

Sziasztok!

Adott egy Raspberry Pi3 , ami ha jól tudom 5V / 2.5A max paraméterekkel ellátott tápegységet igényel hivatalosan , vagyis maximum 2.5 amper erősségű áramot képes kezelni.

Olyan tápegységgel sajnos nem rendelkezem , ami ezeket a paramétereket produkálni tudja , legalábbis áramerősség szintjén nem , mert a telefontöltő csak 0.7 ampert képes leadni , és ez sajnos kevés ahhoz , hogy média kiszolgálóként működjön az rpi3, külső merevlemezekkel együtt.

Rendelkezem viszont egy MWP-606A Típusú, impulzusos tápegységgel , amely képes 5V feszültséget igénylő eszközöket megtáplálni 15 amper áramerősségig , illetve 12V feszültséget igénylő eszközöket megtáplálni 4 amper erősségig.

Jelenleg LED fényforrások tápellátását biztosítja a 12V kimeneten , illetve 2 ventillátor üzemel róla az 5V kimenetén , de tekintve , hogy ezek az eszközök nem használják ki teljesen, így arra gondoltam , hogy a raspberry pi3-at is rákötöm az 5V kimenetére, mert azt még biztosan elbírja.

A kérdésem az lenne , hogy szerintetek lehet problémája az rpi3-nak abból , hogy ez a tápegység nem 2,5 ampert hanem akár 15 ampert is le tud adni az 5V kimenetén ?

Ha jól gondolom akkor elvileg leszabályozza az rpi3, így 2,5 amper áramtól többet nem vesz fel , de ez a gyári tápnál garantált csak , egy ilyen tápegységnél nem vagyok benne biztos , hogy nem fog pl. 3-4 ampert felvenni ha szüksége lesz rá, és pukkan el rajta valami a hirtelen terheléstől.

Ti mit gondoltok erről, kíváncsi vagyok egy tapasztaltabb műszerész, vagy esetleg hasonló megoldást alkalmazó felhasználó véleményére is , mert a fórumokon leírt tapasztalatok nagyon vegyesek voltak.

Előre is köszönöma válaszokat és a segítséget!

Hozzászólások

lehet problémája az rpi3-nak abból , hogy ez a tápegység nem 2,5 ampert hanem akár 15 ampert is le tud adni az 5V kimenetén ?

Röviden: nem. Hosszabban: a device dönti el, hogy mekkora áramot óhajt felvenni. A tápegység nem tudja "ráerőszakolni a sok ampert" a fogyasztóra... De csendben megsúgom, hogy ennek a belátásához elegendő az általános iskolai Ohm-törvény ismerete - az ezek szerint nyilvánvaló hiányossága a magyar oktatásnak, ha a száraz szabályok oktatásán túl a dolgok gyakorlati értelmét nem sikerül az emberekben tudatosítani.

Az viszont nem biztos, hogy jó ötlet, hogy ugyanarról az 5V-os forrásról menjen a Pi, mint amiről közvetlenül ventilátorok üzemelnek (vagy fordítva: a Pi mellé nem kötnék akármilyen ventiket ugyanarra az 5V-ra).

Szerintem egy 5V/2.5A-es táp nem egy ökör ára (kontinentális [= nem brit] csatlakozóval 1300 Ft az eBayen), érdemes megvenni, és ahogy vl kolléga is írja, inkább külön áramforrásról üzemeltetni az rpi-t.

Az oktatáshoz kapcsolódó kérdés, ami a feledékenyebb emberek körében vitát szokott okozni: az áramerősség a veszélyesebb vagy a feszültség (amikor megráz az áram)? :-D

Fuszenecker Róbert

Én több megoldást előbb választanék, minthogy 5V-os dugasztápot adjak neki:

1. lecserélném a ventiket 12V-osakra, és átraknám őket arra a kimenetre,

2. vennék az ebay-en egy LM2596-os szabályozható DC-DC konvertert (kb 300-500 Ft), amit 5V-ra állítanék, és a 12V-os kimenetről táplálnám (nekem így megy az Odroid C2-m, mivel nekem 12V-os dugasztápjaim vannak),

3. vennék a ventiknek egy külön dugasztápot, és leszedném őket a MeanWellről.

De természetesen a "dugasztápot a Pi-nek" is egy jó megoldás lehet.

Az Ebay-es 230V/5V@2A-es táp kérdés, mit bír valójában, és milyen a védelme (milyen minőségű a táp)... itt elég nagy szórás lehet, és 1300 Ft-ért jó eséllyel nem túl jót árulnak.

Ha jól tudom, a Rpi 3-nál a microusb bemenetnél van egy polyfuse (resettable fuse) PPTC biztosíték, így elméletileg nem lehet olyan nagy meglepetés (probléma) nagyobb terhelhetőségű táppal sem.
Normál üzemi körülmények között önmagában egy 15 A-es táptól tehát semmi baja nem lesz, de védelem nélkül, pl. közvetlen a tüskesorra nem csatlakoztatnám, mert egy esetleges rövidzárat a PI NYÁK-ján lévő vezetősávok biztosan nem fognak bírni (tizenöt amper az tizenöt amper, még ha nem is feltétlenül lenne ekkora az áramerősség).

Erre azért bőven mondhatjuk, hogy kimeríti az "overkill" fogalmát, a PI meghajtásához 15 A-es táp azért túlzás...

Ami a feszültség és áramerősség kérdését illeti... az emberi testnek van valamekkora ellenállása (érintkező felületek minőségétől, felületétől és egyéb paraméterektől függően), ezen az ellenálláson, mint "fogyasztón", adott feszültség hatására valamekkora áram folyik, amiből már egész "kicsi" (milliamperek) is elég lehet ahhoz, hogy bajt okozzon.
Ez persze függ az áram útjától a szervezeten belül, az áramütés időtartamától, típusától (egyen / váltakozó), frekvenciájától, stb.
A kettő "nincs egymás nélkül", vagyis a fogyasztón feszültség (potenciálkülönbség) nélkül nem folyik áram sem, helyesebben I=U/R - legalábbis egyenáramú hálózat esetén.

A hozzászólás java nyilván nem neked szól és jó kérdés, miért írtam ide - talán a kevés alvás és a mai fárasztó napom követte el... :-)

Nincs annak abszolut semmi baja, csak igyekezz ne nagyon hosszú vezetéken táplálni, és lehetőleg vastagabb legyen a standard USB kanócbelsőnél nagyrésze.

Ha jobban akarod szűrni a Pi felé menő tápot akkor közvetlen a Pi mellett párhuzamosan ráforrasztassz a vezetékre egy nagy kondit (2000-3000uF, 6.3V, low ESR, high ripple, standard táp-alaplap kondenzátort). Ha nagyon szereted a Pi-det akkor még túlfeszültségvédelmet tehetsz elébe, de ez már nagyon óvatos.

Én inkább a Meanwell tápról hajtanám mint egy random 2.5A-es olcsó tápról. Egy normál táp legalább 10 de inkább 15 euró körül kéne mozogjon. A hivatalos tápon van vastagabb kanóc is és csak 10 euró. Ha ide jutsz akkor mindenképpen azt venném.

Svéd takarékos elveszős áruházban van olyan táp ami 3 USB-n ki tudja adni a 2.5A-t ha igény van rá.

"Raspberry Pi3 , ami ha jól tudom 5V / 2.5A max paraméterekkel ellátott tápegységet igényel hivatalosan"

Elvileg elég neki a 0.7A-es táp is, persze plusz az USB fogyasztók: http://malnapc.hu/gyik/

Sokáig egy standard atx tápról hajtottam, egy ideig standby, majd egy normál 5V kimenetéről.
Most szereztem egy official tápot, fdh-tól nem is drága és minőséginek tűnik ránézésre.

Mintha ez a lehelettel nagyobb feszültség (vagy normálisabb táp) jót tett volna, stabilabb, mint az atx standby köréről hajtva.

A telefontöltős történet már a pi2-vel sem nagyon működött, hiába írják hogy 0.x Amper a fogyasztása.

Nyelvtan-terminus-technicus-náci. ;)

Az "impulzusos tápegység" (google 1600 találat helyett sokkal jobban szól a "kapcsolóüzemű tápegység" (google 47400 találat).
Az ilyen szakszerű kifejezések előszeretettel fordulnak elő pl. a tme.hu-n. A lengyel nagyon nehéz nyelv, hát még lengyelül, szépirodalmi vénával az angol szakkifejezést magyarra fordítani!
Eredetileg SMPS=switching mode power supply.

Példa:
Egy kapcsolóüzemű tápegység működhet impulzusszélesség-modulációval. De csak akkor impulzusos, ha dcm módú és kifelejtették a kimeneti szűrést. :)

Napjainkban szinte az összes törpefeszültségű tápegység kapcsolóüzemű.
Döbbenet!