Statikus vagy dinamikus?

 ( uzsolt | 2015. november 28., szombat - 11:24 )

Adott egy honlap (a személyes honlapom). A honlap jelenleg php "alapú" (mysql-lel a háttérben).
Mivel gyakorlatilag a tartalom statikus (nem lehet lájkolni, nem lehet pontozni, stb., hanem lehet néhány dolgot olvasni, és néhány dolgot letölteni), néhány naponta bővül egy-két dologgal, felmerült bennem, hogy nem lenne-e jobb, ha inkább statikus (html) lenne a tartalom.

Amire gondoltam: a letölthető dolgokkal kapcsolatos információk és az egyéb információk maradnának továbbra is az adatbázisban, és változáskor egy szkript legenerálja a statikus html-eket (a könyvtárszerkezet létrehozásával). Nyilván ez csak annyi, amikor valami új dolgot felveszek (vagy valami frissül), lefuttatom a szkriptet, ami fut néhány (tíz?) másodpercig, és kész.

Melyiknek milyen előnye (és hátránya) van? Ki mit javasolna?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tudom milyen különbség van tárhely árakban, ha csak statikus oldalakat akarsz elhelyezni, v. ha php-t, mysql-t is akarsz. Lehet megéri egy olyan megoldás, hogy a saját gépen adminisztrálod az oldalad a jelenlegi php,mysql megoldással és az generálja le a statikus oldalakat amiket aztán elhelyezel az éles tárhelyen.
Olvasások, letöltések száma + egyéb statisztikák előállítása lehet még érdekes.

Igazából ez egy VPS, tehát a tárhely-árak és ilyesmik nem számítanak.
Statisztika: fene tudja, annyira nem izgat. Persze nem csak php-ből lehet statisztikát csinálni, hanem a webszerver logjaiból is.

Statisztikara ott a Google Analytics meg tarsai, kommentekre (mar ha kell) meg ott a Disqus. Van millionyi statikus site generator. Van meg egy csomo oldal amin osszeklikkelhetsz egy site-ot (pl. wix.com), meg ott a Wordpress, Joomla amikhez talalsz speci hostot amin megint csak klikkelgetsz.

Nekem nem vili, hogy miert akarod lecserelni a jelenlegi megoldast.

Szerk: megneztem az uzsolt.hu-t, errol lenne szo? Az a fajta oldal, amit az ember google sites vagy valami hasonloban klikkelget ossze.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Idézet:
Nekem nem vili, hogy miert akarod lecserelni a jelenlegi megoldast.

Csak azért merült fel, mert gyakorlatilag statikus, amire talán a php "ágyúval verébre". És józan paraszti ésszel úgy vélem, hogy a statikus html-ek egyszerűbbek, és erre a célra szerintem elegendő lenne. Csak hozzáértőbbek véleménye is érdekel.

Idézet:
megneztem az uzsolt.hu-t, errol lenne szo? Az a fajta oldal, amit az ember google sites vagy valami hasonloban klikkelget ossze.

Igen, persze, erről van szó. Azt nem tudom, hogy a google sites-ban mit lehet összekattintgatni. Az oldal jelenlegi állapotában teljesen saját fejlesztés, nem keretrendszerekben klikkelgettem össze (lehet, hogy ez a tény sok mindent megmagyaráz :) ) - tudom, nem a legszebb, meg kevesebb munka/idő/energiabefektetéssel valamilyen CMS-szerűséggel jobbat/szebbet/... lehet összehozni, de ez amolyan "just4fun", magam akartam megcsinálni (tanulási szándék/hobbi/etc. megfelelő aláhúzandó).

Tegyél a világnak egy szívességet: statikus, a felesleges JS minimalizálásval. :)

Ha nem akarsz gányolni, Jekyll-lel még mindig le tudod generálni a fájlokat, nem kell HTML-ben taknyolni mindig, ha valamit akarsz csinálni.

JS egyáltalán nincs, úgyhogy azt nem tudom csökkenteni :(
A Jekyll ez lenne? Ránézek, köszi a tippet!

Az. :)

Az a lényege, hogy ha mondjuk módosítasz valamit a layouton, nem kell végigtúrni az összes aloldalt, hanem egy szkript generálja bele a változtatásokat minden .html-be.

Sejtettem. Gyakorlatilag egy ilyet gondoltam csinálni, csak az mysql adatbázisból dolgozott volna. Persze lehet azt csinálni, hogy lesz egy közbülső szkript, ami a mysql-ből kiszedi a tartalmat, jekyll-kompatibilis kimenetet produkál :)

Egyébként használod/használjátok is? Tapasztalatok?

Én használtam, egy ideig saját honlap is ment vele (amit aztán inkább kidobtam, de nem a Jekyll miatt), illetve többek között egy nagyobb diákszervezet honlapját hajtotta a cucc. Ez utóbbi pedig azért nincs már meg, mert a néhány évvel ezelőtti vezetőség kidobta, és valami Wordpress-es okádékot tett a helyére, valami free template-tel. :(

De a tapasztalataim mindkét esetben szuperek voltak.

Köszi! Akkor tényleg ki kell próbálnom! :)

Most már van egy kis időm csinálgatni. Tényleg nagyon jó kis cucc, lassan-lassan sikerül (e)migrálni az oldalt.
Köszi még egyszer :)

Barmelyik lehet, PHP-ban is lehet kelloen gyors oldalakat irni, azonban ajanlanam figyelmedbe a static site generatorokat, mint pl a Jekyll vagy a Sculpin.io. Ezek a dinamikuska tartalmadat (pl blogpostok) lekonvertaljak statikus HTML fajlokka. Ennek ketsegtelen sebessegbeli elonye van, illetve a hostolas is egyszerubb. (S3 bucket, CDN-re kozvetlenul feltolt, stb.) A hatranya nyilvanvalo: nelkuloz mindenfele dinamikus funkcionalitast, ami JS-es embedekkel csak nehezen valthato ki (pl kommenteles anelkul hogy odaadnad masnak az adataidat).

Alapvetoen egy static site generator szemelyes honlapnak boven elegendo, ha pedig megis kell valami dinamikus, akkor oda be lehet tenni az eseti PHP filet.

Ha erdekel, szivesen odaadom a Sculpin repomat, beleerve a CSS es JS kompresszor scripteket. :)

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

Idézet:
Alapvetoen egy static site generator szemelyes honlapnak boven elegendo

Én is erre jutottam. Kommentelősdit, értékelősdit ("dinamikus funkcionalitást") nem áll szándékomban üzemeltetni, így a statikus html teljesen elegendő.

Első egy-két pillantásra úgy látom, hogy a Sculpin.io elég hasonló a Jekyll-hez, amit gelei javaslatára már egy pár órája nyúzok, és ha minden igaz, nemsokára kész a migrálás. Egyre meggyőzöttebb vagyok, hogy jó lesz ez így :)

Neked is köszi a választ!