Xubuntu frissítés ppa-val.

Mivel trey minden alkalommal leírja az Ubuntu frissítési folyamatot, kiemelve hogy nincs PPA-tároló a rendszerében, gondoltam leírom én, hogyan frissül egy PPA-val összezavart Xubuntu rendszer. Mielőtt nekiláttam, frissítettem a rendszert, majd inaktiváltam a külső(PPA) tárolókat. Eltávolítottam a LibreOffice 5-ös verziót, mert a 15.10-zel érkezik a gyári tárolóból. Ezután a frissítéskezelővel elindítottam a frissítési folyamatot.
Menet közben ezeket jegyzeteltem:

9:10 kezdés

50 "megabites" internetcsomagom van, a frissítések átlagolva 6 Mb/s-el töltődnek le. Jó lenne látni, a windows update letöltési sebességét egyszer.

9:18 Kezdődik a csomagtelepítés.

9:22
"Installing new version of config file /etc/init/udevmonitor.conf ...
addgroup: A(z) 'input' csoport már létezik, mint rendszercsoport. Kilépés."

Itt megállt az egész, entert kellett ütnöm(reflexmozdulat volt), hogy továbbmenjen. De semmi kérdés, felszólítás, bármi. Ha nincs lenyitva a terminál, áll órákat?

9:44

KDEnLive-ot "leszedi" a frissítő, vajon miért? Gyári tárolóból van telepítve. Meg a dvgrabot, dvdauthort, recordmydesktopot. ??

9:48 reboot

9:50, fut a rendszer.
Ezután PPA-k visszaállítva, majd mind működik is. Ami nem, az dropbox pl, ők nem sietik el soha. Még a conky van hátra. Nagy agybaj, hogy PPA-t kell használni, a gyári tárolókban friss nvidia driver sincs. 340 van, az aktuális stabil a 352.55. Nembaj, megoldja a PPA. Libreoffice, KDEnLive, stb visszatelepítve. Conky luásítva.

10:00 Második reboot

Kész.

Kb a legeseménytelenebb frissítésem volt. És meglepően sikeres is. Ha nem egy lassú 50Mb/s írási sebességű msata ssd-n van a rendszer, szerintem sokkal hamarabb végez, de így is elégedett vagyok.

P.S.: Megkérném az összes Arch rajongót, hogy fejezze be. Én sem megyek oda egy Arch-ról szóló blogbejegyzéshez, hogy a kedves user miért
használ Archot, szivatja magát a napi frissítéssel, miért nem használ inkább ubuntut? Nem érdekel az ubuntu, ne olvass a témáról.

Hozzászólások

Kezd már unalmas lenni hogy mindig ezt ugatom de miért nem archoztok? Sokkal egyszerűbb az élet a rollong release világában.

--
arch,debian,openelec,android

Az, hogy nalad mindig minden gond nelkul lezajlik, szerintem eleg nagy szerencse. Nekem ilyenben soha nem volt reszem, mindig volt valami olyan tenyezon, amihez hasonlot, csak Windows eseteben tapasztaltam. Volt mas problemam is vele, de az nem ide tartozik. (Nem hardverrel kapcsolatos dolog.)

4 eve Arch Linux-ot hasznalok, de az Ubuntu-nal tapasztalt X-Aktakhoz hasonlo dolgok valahogy nem jottek elo, pedig itt azert elofordulhatna szep szammal. Ha valamivel gond lehet, ahhoz meg irnak egy szep kis blogbejegyzest, ahol leirjak, mire kell figyelni. Jo itt nyilvan nem minden olyan kenyelmes, de megis jobban egynek erzem az egeszet, mint anno az Ubuntu-nal. Azota szerver oldalon toltam az Ubuntut, de szepen mindenhol kivezetem, mert sajnos LTS ide vagy oda, eleg sok erdekes dolgot tud muvelni.

Nem akarok en senkit megteriteni, csak a sajat tapasztalataimat osztom meg, hogy az Ubuntu utan is van elet. Mindenkinek a sajat dolga eldonteni, neki mi a jo, es ez igy is van rendben. Viszont itt igazabol szerintem arra gondolt a kollega is, hogy nem kell gepeszkedni 6 havonta, ha friss rendszert akarok, mert lehetosegem van teljesen naprakeszen tartani a rendszerem.

--
http://www.flickr.com/photos/mizyhun/

Belefutottam olyan frissítésekbe, amelyek után livecd kellett (pl. ez), frissítés után nem működött egy program (texlive), stb. És igen, folyamatosan követtem a híreket, úgy csináltam, ahogy írták, és mégsem az lett az eredmény, aminek kellett volna.

Fordítsuk meg a mondataid sorrendjét:

4 eve Arch Linux-ot hasznalok, de az Ubuntu-nal tapasztalt X-Aktakhoz hasonlo dolgok valahogy nem jottek elo, pedig itt azert elofordulhatna szep szammal.

Az, hogy nalad mindig minden gond nelkul lezajlik, szerintem eleg nagy szerencse. Nekem ilyenben soha nem volt reszem, mindig volt valami olyan tenyezon, amihez hasonlot, csak Windows eseteben tapasztaltam.

Van egy apro szepsege az Archnak, ami miatt ujra felfedeztem magamnak: hogy nem kell PPA-kat/RPM repokat vadasznom, ha valamit fel kell raknom a rendszerre. Egyszeruen kiadom a yaourt -S foobar parancsot, es szol. Az egyetlen nehezseg, hogy ra kell jonnom a csomag nevere. Az AUR olyan, mint egy jo szerszamoslada: belenyulok, es rogton a kezembe akad, amire epp szuksegem van, egeszen turheto minosegben.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Kivéve amikor nem. Kivéve amikor olyasmit akarsz telepíteni, ami nincs sem a pacman repoban, sem aur-ban.
Vagy az aur-ban egy régi cucc van, ráadásul a PKGBUILD is rossz, és fél órát buherálod, mire sikerül csomagot csinálni belőle. Mellesleg a keresés: yaourt -Ss "foobar" Hamár arch-ot használsz mer' az cool...

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ezzel semmi ujat nem mondtal, raadasul evekig Gentoo-ztam, szoval ezek a dolgok szamomra egyaltalan se nem ujak, se nem jelentenek issue-t.

A keresest ismertem, csak irasban nem jon at az ironikus felhang. Egyebkent parhuzamosan hasznalok yaourt-ot es Octopit, ez utobbi egy grafikus frontend a pacman/yaourt ele.

Es nem, nem azert hasznalok Arch-ot, mert az cool, illetve nem csak azert. Azert hasznalok, mert ugy erzem, kezdi kinoni a gyerekbetegsegeit, az alaprendszer - szamomra is meglepoen - stabil, az AUR-ban levo csomagokat meg tobbszor atnezem telepites elott, de ami nagy elony, hogy rogton latom is a velemenyeket rola (kb. mint a Play aruhaznal), mig Ubuntu PPA-k eseteben elegge zsakbamacska volt a dolog, vagy szolt, vagy nem szolt. Itt legalabb ha valami szar, akkor latom a lehuzo kommenteket.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

yaourt egysegesen kezeli mindkettot

Szépen hangzik. Szépen meg akkor működik, amikor nem túl sok aur-os csomag (vagyis nem túlságosan "összefüggőek") van telepítve.
Amibe belefutottam (még pár éve, talán bugreportot is küldtem): egy A csomag és egy B csomag AUR-ból telepítve, az A csomag függ a B csomagtól.
A yaourt -Su (vagy mi is) frissíti a rendszert. Viszont először az A csomagot frissíti, utána a B csomagot. Eredmény: az A csomag a régi B-t keresi. Megoldás: még egyszer fordítani az A csomagot.
Nem teljesen biztos (az emlékeim már megfakultak, és ezeréves log-okat nem őrzök), de mintha ez előfordult volna olyan módon is, hogy a B csomag hivatalos tárolóból származik (azaz először megcsinálta a forrásból fordítást, és utána telepítette az új függőséget).

Röviden és tömören: nem a függőségek alapján diktált sorrend szerint megy a fordítás, ami problémákhoz vezethet.

Elképzelhető, hogy ez a(z elég súlyos) hiba azóta javítva lett, nem tudom.

Úgy tudod esetleg ellenőrizni, hogy a yaourt -Su milyen sorrendben akarja a frissítést végrehajtani (előbb bináris csomagok vagy előbb az aur-os csomagok). Illetve nem tudom, van-e olyan aur-os csomagod, ami egy aur-os csomagtól függ.
Persze valószínű, hogy javították az elmúlt 2-3 évben.

"Minden bizonnyal..."

Kb. 2 eve minden munkanap reggel a kave melle frissitem az aznapi adagot, szepen eloregordul minden, es jok vagyunk. Ehhez kepest te minden riliznel backupolsz, meg blogolsz rola, mert ugy gondoljatok hogy ez a mai vilagban esemeny, pedig nem az.

--
arch,debian,openelec,android

+1

Raadasul nem is gondolom, hogy 6 havonta kevesebb ideig tart a dist-upgrade meg a napi frissitesek telepitese, mint egy rolling eseten naponta.

Szerk: erdekel az *ubuntu, azert kattintottam a blogra. Ha nem erdekelt volna nyilvan nem teszem. Johetnel te is Arch topikba, nem tilos. :)

--
http://www.flickr.com/photos/mizyhun/

3 évig archoztam. Aztán "eltűnt" az rc.conf. Azóta nem használok Arch-ot. A mostani irányvonaluk számomra minden, csak nem tetszetős. Xubuntu meg működik, a lehető legkevesebb törődéssel. Felrakom, megy, lejátssza, futtatja, működik.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Kezd már unalmas lenni hogy mindig ezt ugatom de miért nem Centos(RedHat)hoztok? Sokkal egyszerűbb az élet a rpm-es világában."

;) Izlesek a pofonok :) Kinek az deb kinek az rpm kinek a arch ;) sot vannak akik bsd-t hasznalnak durva mi? :)

--
http://szolarenergia.hu - A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem....

Most frissítem a gamepc-t itthon 14.10-ről 15.04-re... Miközben az tölti le az Alien: Isolation-t. Ha már úgyis odaültem elé :)

--
trey @ gépház