UTP Kábelrendezőt megtalálni?

 ( seferbt | 2015. január 7., szerda - 17:01 )

Sziasztok,

adott egy lakás, amit korábban vélhetőleg irodának is használtak. A lakásban mindenfelé RJ45-ös aljzatok vannak. az egész lakásban kb. 10 végponttal. A kábelek másik végét kellene megtalálni, hogy fel tudjam éleszteni a lakásban a hálózatot. De eddig nem jártam sikerrel. A lakás tulajdonosa nagyon nincs képben, hogy hol lehet a rendező. annyira nincs, hogy azt hitte, azért piros némelyik 220V-os fal csatlakozó, mert a fehér elfogyott, mikor a lakást csinálták. :) Szóval elvileg valahol egy szünetmentes tápnak is kellene lennie, de most az UTP kábelezést szeretném rendbe tenni. (mellesleg párban vannak az RJ45-ös csatik és a szünetmentes aljzatok, tehát aki csinálta, annak volt fogalma arról, hogy mit csinál.) A tulajtól kaptam egy tippet, hogy hol lehet. De ott nincs rendező, se UTP kábelek. Amit annak gondolt, ott a UPC RF kábele jön be a lakásba és megy tovább a végpontokhoz. Átnéztem minden beépített szekrényt, rejtett zugot, ami nincs szem előtt. Még a villanyóra szekrényt is, de sehol nem találtam meg a fali aljzatokból jövő UTP kábelek másik végét. Mondjuk az is lehet, hogy én járok rossz nyomon, és nincs rendező, hanem az aljzatok vannak valamilyen logika szerint összekötve. Gondolkoztam azon, hogy kérek kölcsön/ bérelek fali kábelkeresőt, és a falban lekövetem a kábelt. De arról lebeszéltek, mondván, hogy semmit nem érnek, és esélytelen, hogy azzal fel tudjam térképezni a kábelezést.

Van valakinek ötlete, hogy lehetne ezt az egészet kibogozni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha fogalmad sincs arról, de abszolúte, h merre indulnak a kábelek, akkor két opciód van. Körbenézel, és megtalálod, a másik, h fel kell hívni azt, aki anno csinálta.

Körbenéztem, és nem találtam. Kb. az egérlyukba is benéztem már. A lakásnak nincs olyan pontja, rejtett zuga, amit ne néztem volna. Azt, hogy ki csinálta a tulaj sem tudja. Sajnos. Így valami más megoldást kell találnom.

Kérdés, hogy tényleg volt-e UPS, rendező.
1. ötlet: kapcsold le teljesen az áramot a lakásban. Ha van szünetmentes, akkor az valahol csipogni fog/lesz áram a piros konnektorban.
2. ötlet: ez már inkább 2 emberes meló, csak egy kábelteszter kell hozzá. Bedugod egy helyre, majd végigméred, hogy hol a másik vége. Tudom, ez sziszifuszi munka, de ha már megtaláltál 1-2 párost, akkor könnyebb helyzetben leszel.
3. ötlet: nem lehetséges, hogy esetleg másik lakásban, netalán padláson/pincében vannak a végpontok? A bérlő 2 lakást bérelt, netalán a lakást ketté osztották régebben...
4. ötlet: előző tulajdonost/bérlőt kell megkérdezni.

1.: ez jó ötlet, meg fogom próbálni, bár szerintem szünetmentes már nincs. A tulajt kérdeztem, hogy áramszünet esetén nem hallottak-e valami szokatlan sípolást meg csipogást. De azt mondta, hogy nem. Ami mondjuk fura, hogy az előszobában van 2db 220V-os aljzat, ami egy mindkét végén villásdugóval szerelt vezetékkel össze van kötve.
2: ez szintén jó ötlet
3: Másik lakás nem játszik, viszont a padlástér lehet. Én is gondoltam rá. Ráadásul a padlásfeljáró kulcsa egy régi, a lépcsőházban kifüggesztett papír szerint a lakásban kellene hogy legyen. De erről sem a tulaj, sem az előző bérlő nem tud, hogy lenne kulcs a feljáróhoz.
4: Esélytelen, a tulajnak fogalma sem volt, hogy mi a falon az a sok egzotikus csatlakozó (értsd, az RJ45 aljzatok)

+1 no2-re. Szerintem nincs kábelrendező, csak pont-pont összeköttetések...
-meg egy alternatív áramhálózat, ami valszeg ott volt a 220-ra kötve egy UPS-el ahol most az a dupla villásdugós kábel van ...
jó kis "magyarosch" irodaszerelés volt ...

ha igazam volt dokumentálhatnád a csodahálózat topológiáját nekünk :D (220+eth)

A villásdugós tippet illetően van egy jó hírem. Nyertél! kihúztam az egyik villásdugót, és láss csodát, az összes szünetmentesnek jelölt aljzatban elment az áram... :/ Nem is értem, hogy működött. Le volt téve egy szünetmentes táp az előszobába, abból egy PC táp kábelen bevezették az aljzaton keresztül a az áramot a "szünetmentes" aljzatokhoz? Ez csak nekem hangzik úgy, hogy ez így nagyon gáz?

Ezek után akkor az is esélyes, hogy tényleg nincs rendező...

Akkor már csak a kismegszakítók bekötését kellene kideríteni. Amelyik helyiségben van piros konnektor, annak külön kismegszakítón kellene lennie. Ha nincs így, akkor az áramhálózatot visszaalakították/gányolták.

Ezt az áramhálózatot úgy vélem sokaknak még emészteni kell, de aki látott már magyar szakit, az nem csodálkozik ezen a remek megoldáson, ami ugyan gányolás de kétségkívül működik :) Ha egy öregebbforma szakit nekiállítasz, hogy neked ide szünetmentes hálózat kell az ezt fogja kihozni belőle, ha nem avatkozol közbe :)
Teljesen fölösleges kismegszakítózni, egy pontról van táplálva az összes piros konnektor mint kolléga említette, azaz ahonnan hosszabbítóval belevezeted, ahhoz a kismegszakítóhoz fog tartozni lol :)

Az utp-ket továbbra is fenntartom, hogy nézd meg kábelteszterrel, és a helyedben ki is emelném az aljzatot, mert egyáltalán nem biztos, hogy betűzővel lett szépen betéve a kábel, lehet, hogy a nélkül szuszakolták bele... sőt esetleg még sorba is kötötték a kábeleket aljzaton belül (a két ethernet port azonos kábeleit felfűzték ugyanarra a madzagra - igen, ilyet is láttam már... persze ha használnák ez kiderülne de ha volt olyan helyiség, ahol csak bekábeleztek, ott lehet ilyen meglepi is...)

Mondjuk én a kétoldali villásdugós kábelt azonnal elbontanám, és ha azt villanyszerelő csinálta, akkor konkrétan a picsába feljelenteném....

+1

Nem ismerem a lakást, de miért is gáz ez?
Ha jól értem egy hálózati ágat készített a lakásban úgy, hogy azt szünetmentes tápon keresztül táplálta meg? Ráadásul - elmondásod szerint - az ajzatokon van kis piros lámpa, ami egyrész mutatja, hogy áram alatt van, másrészt jelzi, hogy azok bizony szünetmentesről mennek. Így egy "normális" szünetmentest kell vásárolnia és a lakás mnden pontján dugdoshatja rá a TV-t, számítógépet, Xboxot stb. és nem kell tartania az áramingadozástól, túlfeszültségtől.
Persze kell hozzá némi inteligencia, hogy ne ebbe dugja be a mikrót és a hűtőszekrényt.

Gondolom, mikor elköltözött - mármint aki ezt rendeltetésszerűen használta - nem akarta otthagyni a szünetmentesét, így készítetett egy "kókány" kábelt, hogy a tényleges áramot átkösse. Na ez tényleg gáz - imho.

Idézet:
Nem ismerem a lakást, de miért is gáz ez?

Nem az ötlettel van probléma, hanem a kivitelezéssel, amit hátrahagyott az előző tulajdonos.

Az aljzatokon nincs semmiféle lámpa, ami azt jelezné, hogy feszültség alatt vannak. Az aljzat műanyag burkolata piros, ahogy szünetmentes aljzatoknál lenni szokott. Nincs rajta semmi olyan, amiből ránézésre meg lehet állapítani, hogy van-e áram az adott aljzatban vagy sem.

+1 "Gondolom, mikor elköltözött - mármint aki ezt rendeltetésszerűen használta - nem akarta otthagyni a szünetmentesét, így készített egy "kókány" kábelt, hogy a tényleges áramot átkösse."

Nyilván mivel távozott nem akart további energiát ölni a bérleménybe, mivel a tulajdonosnak fogalma sem volt róla, hogy mi az. A tulaj nyilván nem volt hajlandó az előző bérlő igényeihez rendes hálózatot kiépíttetni, így az a szükséges minimumot saját költségen a legköltséghatékonyabb és számára még elviselhető módon alakította ki. Amikor lelépett akkor meg relatíve kultúráltan járt el csak a mozgó szerelvényeket vitte el, a falból azért nem bontotta ki amit beépített... sőt még arra is gondolt, hogy legyen áram a piros aljzatokban, ha már elvitte a UPS-ét, hogy ne pampogjon a tulaj aki láthatólag fel sem fogja, hogy mi ez az egész... igazi magyar real-life story...

Nem az egyik bérlő alakította ki ezt így. Hanem az előző (egyébként első) tulaj, aki maga használta. Gondolom kevés volt a zseton, ezért nem saját zsebből, hanem a cég pénzéből vettek egy lakást, ami hivatalosan iroda/székhely is volt, meg hát ha már ott a két szoba, akkor abban ellaktak. Ismeretségi körben csomóan csinálják az elmúlt pár évben, mert saját erőből a büdös életben nem jönne össze a saját lakás/ház. És így még az állam sem húz le, mert nem kell a cégből a pénzt kivenni. Egyszerűen a cég megveszi a lakást, költségként elszámolja a rezsit vagy annak egy részét, esetleg a törlesztést, és kész. igazi magyar real-life story.

Sajnos pont e miatt szálltak rá a helyi önkormányzatok a céges székhely/+ céges tulajdonú ingatlanok külön adóztatására, hogy azért nehogy fullosan jó legyen ...

utp kábelekkel valami fejlemény?

Véső + kalapács :)

Durva, de nem téved ;)

Hát ezt inkább kihagynám. :) Egyrészt télen zárt lakásban port csinálni nem szerencsés. Másrészt a lakás nem az enyém.

5. megoldás, ha megvan a rack szekrény, egy "érpár kereső"-vel fel lehet deríteni, melyik aljzat hova megy ki.
Azért egy Rack szekrény, de egy Patch panel sem lehet olyan kicsi, hogy ne találjam meg. De az érpár kereső bárhol jól használható.
"Értem én, hogy villanyos autó, de mi hajtja?"

érpár kereső ++
végpontra dugod az aktív dobozt, és a varázspálcikával optimális esetben +leled a rendezőt //vagy nem, ...én is láttam már falba húzva rusnyaságot//:):):)
ha 1 irányba futnak a jelek a végpontokról, nagy az esély a vidámságra //pince, padlás sanszos//:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Ez is jó tipp. Köszönöm!

+1
Nekem is kapásból ez jutott eszembe.
Egy kis hangulatcsináló hozzá: http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/095erparazonosito/drotokhoz.htm
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Próbáld a pincét. Én oda szoktam ilyesmit, kitudja, lehet ezt is én csináltam.

Külön felsírtam ezen: "azt hitte, azért piros némelyik 220V-os fal csatlakozó, mert a fehér elfogyot"

Pince nincs, a földszinten a garázsok vannak (társasház), a padlás esélyesebb, mert a lakás a legfelső szinten van. Fölötte a padlás, de oda meg egyelőre nem tudok bejutni.

Ha értett hozzá akkor NEM a lakásban zúgott ami ott volt, hiszen te sem találod, nézz körbe kint (pince, padlás, külső fal, kint esetlegesen beépített szekrényben (fent), kinti szekrényben (áram), lehetséges közműszekrénybe rejtette, Keress eldugott álbútorzatot amit esetleg utólag raktak oda.). (a fal mögé biztos nem falazta!)

A végpontot végigbontani, hát, szerintem durva de célravezető. De nem ajánlott, főként ha sok sok méterről van szó!

Ha nagyobb cég volt, több irodával volt akkor esetleg több lakásban voltak,így lehetséges, hogy a szomszédnál van. :)

A legjobb megtudni a kivitelelző cég nevét és náluk érdeklődni. Általában ott megvan a van tervezésről az infó, dokumentáció.

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Ha látszólag sehol nem leled, akkor én is azt tartom valószínűnek, hogy az a lakás nem egymagában volt iroda és a rendszerek vége a szomszédban van.
Másik verzió, hogy - ha nem közvetlen előttetek volt iroda - falsíkon levágták a kábeleket a p..ba és levakolták, mert nem kellett - ez esetben sajnos úgyis cseszheted :(
De egyébként telefonos érpár-keresővel azért mehetsz valamire. Az aktív jelet küld a kábelre, amit jobban végig lehet követni, mint a sima fémkeresőkkel.

A két villásdugós megoldás az olyan, hogy ha az egyiket kihúzod, akkor ott van a dugó két lába, és kezet rázhatsz az árammal? Mert akkor ezt jobb lenne mielőbb megszűntetni. (Nem tudom, hogy még létezik-e, de valaha volt fordított megoldás is, a falon volt dugó és a kábel végén lengő konnektor, lakókocsiba így lehetett bevinni az áramot. De biztos van erre is valami szabványos megoldás.)

Vagy csak gányolt http://hup.hu/node/137871

mi az ilyen felderiteseket (bar nalunk nem az a gond egy uj ugyfelnel hogy nincs meg a rendezo, hanem hogy van vagy 15 :)) ugy szoktuk, hogy muszerrel ami mer kabelhosszt megnezzuk az osszes csatlakozot, felirkaljuk az alaprajzra melyiknel hany metert mertem aztan abbol mar kb latszik hogy merre rovidulnek... a hosszbol az is kijon kb hogy hol kell keresni a dobozt, majdnem meter pontosna ki lehet sakkozni egy jo alaprajz birtokaban, a nyomvonalakat kell csak megtippelni de az sok kabelnel azert a hosszakbol ki szokott derulni

amugy ha sehol nincs nyoma a lakasban akkor nincs is ott, ahogy mar irta valaki, mashol kell keresni, kulso fal, padlas, garazs stb.
volt olyan ugyfelunk ahol a garazsban a sarokban egy szep fa szekrenyben volt a rendezo, ha nem mutatjak meg sose jovok ra.

persze az is elkepzelheto extrem esetben, foleg ha nem hasznalta ezeket a csatikat az elozo berlo/tulaj, hogy egy festes/felujitas kereteben kidobta a rendezot, a kabeleket a fal szintjeben elvagtak es szepen elgletteltek, festettek a nyomat...
ilyennel is talalkoztam mar, felujitaskor az ugyfel megkerte a festoket hogy azt a csunya dobozt (telefon rendezo) tuntessek mar el a sarokbol, es ok oromest megtettek. mi meg csak neztunk utana nagyokat, miert nincs vonal egyik telefonban se...

Betolsz egy kábelbehúzó, valahol csak kijön. :)))

Szerintem a 10m-es befűzőm, ami van, rövid lenne. :D

koss ra egy csovet es nyomass bele vizet, valahol csak kijon :)

Rendben, de jössz segíteni és a sárgaréz befűzőnek te fogod a végét kézzel. ;)

Ha én keresném így műszerek nélkül akkor, az első tippem az lenne hogy a volt ups kilógó kábelei közelébe kopogtatnám a falat. Az utp kábeleket simán elvágták levakolták (ahogy feljebb már más is írta)a 230-at meg nem merték, de nem biztos hogy veszélytelenebb ez a jelenlegi megoldás:)
A másik amivel már találkoztam az az amikor egyik helyiségebben levő fali dugó volt a másik helyiségben levővel összekötve:)