Magyar közoktatás owned

A helyi tankerületvezetők a napokban az alábbi (vagy ahhoz hasonló?) tartalmú leveleket juttatnak el az iskolaigazgatókhoz. Figyelmezzen arra a nép, hogy a levél végén még sok-sok ingyen direktmarketinges is születtetik.

Tisztelt Iskolai Vezetőség!
Tovább bővült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Tisztaszoftver programja (www.tisztaszoftver.hu). Ezzel egyedülálló lehetőség nyílt meg a diákok és a szüleik előtt. A Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagjának újabb elemeként most minden iskolás gyerek akár 5 számítógépre, valamint további 5 mobil eszközre ingyen töltheti le otthonában a legelterjedtebb irodai programcsomag, a Microsoft Office legújabb, jogtiszta verzióját a következő linken: www.O365.educatio.hu
Az Office 365 Pro Plus csomag tartalmazza minden olyan alkalmazás – többek között a Word, az Excel, a PowerPoint vagy a Publisher – legfrissebb verzióját, amelyek tanulmányaik során támogatják a gyerekeket, magabiztos felhasználói tudást adnak, hosszú távon pedig a jövőbeni foglalkoztathatóságukra is hatást gyakorolnak.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ osztozik a Tisztaszoftver Program célkitűzésében, amely a diákság támogatására és motiválására irányul egy olyan, legális szoftver használatával, amely megkönnyíti a mindennapi tanulást és a közösen végzett feladatok ellátását, valamint megismerteti a diákokkal a jogtiszta szoftverhasználat előnyeit.
A jogtiszta szoftver ingyenes letölthetőségének népszerűsítésében számítunk az együttműködésükre és a segítségükre.
Kérjük Önöket, hogy az iskolát meglátogató konzulensek számára biztosítson egy rövid beszélgetési lehetőséget az informatika tanárral / tanárokkal való egyeztetésre, hogy megismerjék a program használatának előnyeit és a letöltés módját, majd megfelelően kommunikálhassák ezt a diákok felé.
A program fontos eleme a szülők pontos tájékoztatása és bevonása, így kérjük, ebben is segítsék a Tisztaszoftver Program bővítését.
Az információ sikeres eljuttatása érdekében a következőkben kérjük a hozzájárulásukat és az együttműködésüket:
-Plakátok kihelyezése az intézmény hirdetőfelületein és frekventált pontjain, valamint az informatika teremben.
-A szülők tájékoztatása az ellenőrzőbe vagy informatika füzetbe ragasztott matrica segítségével.
-A csatolmányban szereplő levél eljutatása a szülőkhöz a Szülői Munkaközösségen, illetve levelezőlistákon keresztül.
-A csatolmányban szereplő levél eljuttatása minden diákhoz.
-Levelünk továbbítása az intézmény informatika tanára / tanárai számára.

Intézményük segítségét megköszönve és a hatékony együttműködésben bízva tisztelettel,

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

A levél melléklete ez a fájl is: http://moderniskola.hu/sites/default/files/cikk-kep/141124_microsoft_el…
Van még mellé két plakát is... de azokat nem találtam a neten.

Hozzászólások

Helyes! Most egy ugyanilyet Ubuntuval es libreoffice-szal!
Aki nem juttatja el legalabb 10 osztalynak / 10 tanarnak / 10 igazgatonak (poziciotol fuggoen), azt naagy szerencsetlenseg fogja erni! (+ terhelje a lelkiismerete hogy az elengedhetetlen Excel-t nem tanulja meg mindenki)

Nem értelek, ott az Excel a listában - ellenben nemm látom az Outlook-ot. Az nem jár?

Egyébként meg igen, az a helyes lépés, hogy kapjanak ezen kampány keretében Libreoffice-os Ubuntut hirdető spam-ot is. Remélem az általam már nem elolvasott PDF-ben az is szerepel, hogy de amennyiben a gyermek elvégzi az iskolát de tovább használja, onnantól illegális szoftverfelhasználónak minősül és börtön jár a használatáért.

"Levelünk továbbítása az intézmény informatika tanára / tanárai számára."
Ezt ménem lehet ortodox módon írni: "Levelünk továbbítása az intézmény informatika tanára, tanárai számára."

Engem sokkal inkább érdekelne, hogy az egyetemen mikor lesz elérhető ez (BME).

Nem ingyenes, csak utána kéne olvasni egy picit.

Volt egy olyan, hogy ha minden gépre vagy minden tanárra licenceltél nem tudom milyen csomagot akkor az összes diák ingyen kapott valami ilyen web-es, vagy full csomagot. Rá tudok keresni de most nincs kedvem ezzel foglalkozni.

Az egyetemnek több mint valószínű van ilyenje, de nem érdeke reklámozni.

"Az Office 365 ProPlus használatára a Tisztaszoftver Programban résztvevő felsőoktatási intézmények hallgatói is jogosultak, de ennek módja és a hozzáférések biztosításának kezdete intézményenként változó. Ha a felsőoktatásban tanulsz, kérjük, hogy további részletekkel kapcsolatban keresd az oktatási intézményedet."

Csak kérdezem: - Mert eddig szóba nem került... - Csak véletlen, hogy az MS Office 365 futtatását lehetővé tevő, "ingyenes" Windows X licencről szó sem esik? Vagy warez Windows-ra fogják letölteni minden évben jogtisztán és azon futtatják majd a tanárok v. diákok? - Feltéve, ha a közoktatás megkapja évente a 770 milliós lehetőséget... (Ugye, mert ha jól emlékszem, az Office licenc-díj évente jár a Microsoftnak.)

Remek.
Már csak olyan 200 db. 80 GB-os vinyót és 200 db. Windows XP-t kellene lecserélni és maradéktalanul együtt tudnék örülni a részvevőkkel
--
God bless you, Captain Hindsight..

Az lenne a legjobb ha ezt a tájékoztatást mindenki megpróbálná Karácsonyra időzíteni.
Egy email vagy telefon formájába és Boldog Ünnepeket kívánva.
Mert kérem itt pontos ütemterv van!

Ez felháboritó! Szerintem zárjuk le valamelyik hidat vagy forgalmas utat hétfőn, kedden!
Hátha akkor többet nem fordul elő ilyen szörnyűség, hogy tájékoztatva legyenek az érintettek, hogyan tudnak egy többmilliárdos segitséget felhasználni.

Szerintem neked se jutott el az agyadig, hogy ezért a többmilliárdos segítségért állami pénzzel fizettek, nagy eséllyel feleslegesen. Ha az iskolából kikerülő képes lenne egy átlagos Office-szal dolgozni, akkor kb fél óra alatt szokná meg, hogy hol van az aktuális MSOXP-ben, MSO2007-ben, Abiword/Gnumeric-párosban vagy akár a LO/Aoo-ban a help, a függvénytündér/varázsló, stb. De nem tudja - még abban sem, amit amúgy tanult. Tovább megyek, ha off-2013-ban tanult, de szembejön neki egy offxp, lefagy, és rebútol, mert nem érti. És sajnálattal kell közöljem, irgalmatlan sok helyen még off2k7-re se frissítettek, nemhogy o365-re.

Kezdjük tehát a vizsgálatot ott, annál a kérdésnél, ahová feltett szándékuk, hogy soha ne jussunk el. A kérdés, hogy bármilyen demokratikus önkormányzat, bárhol, összhangban van-e az ilyesfajta hatalmas, mindent átható felügyelettel, amelybe az Amerikai Egyesült Államok kormánya vezette nem csak az amerikaiakat, hanem az egész világot.

Ez valójában nem egy bonyolult vizsgálat.

Örömmel tudatom, hogy a KFKI Telephely területén, a 18-as épület helyén az MTA WIGNER [...] tenderünket a Persecutor Kft. nyerte meg.

stb.

20 Dec 2014 at 15:00
http://www.theregister.co.uk/2014/12/20/secret_trade_talks_spark_protes…

The text included a clear attempt to exempt US companies from any requirement to store personal data on EU soil.

American firms to voluntarily sign up to the Safe Harbor principle and promise to protect EU citizens’ personal data, which – in effect – ensured business as usual.

But this scheme is now under threat. The European Parliament has called for Safe Harbor to be scrapped following the NSA spying scandal.

"ezért a többmilliárdos segítségért állami pénzzel fizettek"

Pontosan mennyit is?

"nagy eséllyel feleslegesen"

Egy frászt feleslegesen. Tudom errefelé sok valóságtól elrugaszkodott komolyan gondolja, hogy a nulla elterjedségű, inkompatibilis libreoffice-t kellene tanitani és akkor jönne el a kánaán, de a valóság mást mutat. Amikor kikerül a munkapiacra a gyerek, 90%, hogy ms office-t kell használnia, ezért erre van igény, ezt kell tanitani. És nyugodj meg, mire kikerül a munkapiacra, sokév múlva már nem sok office 2003 lesz a piacon, de még azzal is 100x közelebb lenne, mint a hulladék librevel. Persze ezt már mind-mind ezerszer le lett irva ezer helyen.

Megismétlem, miért tartom feleslegesnek: "Ha az iskolából kikerülő képes lenne egy átlagos Office-szal dolgozni, akkor kb fél óra alatt szokná meg, hogy hol van az aktuális ...-ban"

Nem MS Office használati igény, hanem szövegszerkesztő és táblázatkezelő használati igény az, amiről van értelme beszélni.

"És nyugodj meg, mire kikerül a munkapiacra, sokév múlva már nem sok office 2003 lesz a piacon, de még azzal is 100x közelebb lenne, mint a hulladék librevel. Persze ezt már mind-mind ezerszer le lett irva ezer helyen."

Attól, mert valami ezerszer le lett írva, attól még nem feltétlenül igaz. Ellenben konkrét magyarázatot várok tőled arra, hogy ha a munkaerőpiacra lépésekor 43-mal újabb MSO verzió lesz érvényben, akor miért jobb neki (100x!), hogy egy jelenlegi MSO-n tanul (ami valahol valakinek pénzbe kerül), és nem egy ingyenes office-on? Ha szerencséje van, akkor másként fog kinézni a menüje, másképp fogják hívni az adott funkció elérését, esetleg a gyorsbillentyűk is megváltoznak, hát akkor?

"többmilliárdos segitséget"
Segítség?? Ó, nem is tudom, mért nem microsoft.org a webcímük. MS, a karitatív szervezet:) A főtéren a sorban állóknak meleg levest és o365-accokat osztanak! Jöjjön mindenki! Tanárok, terjesszétek az igét! Ragasszátok az ellenőrzőkbe! Plakátoljátok ki az iskolákban! Hallelúja, testvérek!

Szeretném, ha megneveznéd, hogy ebben a versenyben a rendszergazdai munka pontosan melyik területeit kell ismernie a diáknak. (Én tudom, ez nem kérdés volt. Ha már ezzel példálóztál: a három győztes egyikének felkészítésében történetesen részt vettem, és mostanában írjuk a feladatokat a linkelt eseményre.)

fodrász, ács
E Ö T V Ö S L O R Á N D T U D O M Á N Y E G Y E T E M

http://itcafe.hu/hir/microsoft_magyarorszag_oktatas.html

Külföldre irányuló adattovábbítás esetén az adattovábbítást végzőnek külön meg kellgyőződnie arról, hogy a külföldre történő adattovábbítás Infotv.-ben írt feltételei fennállnak-e. Ennek kapcsán vizsgálandó, hogy az adattovábbítás az Infotv.-ben meghatározott valamely jogalapnak megfelelően történik-e, és az adatok megfelelő védelmi szintje az adatokat átvevő adatkezelőnél biztosított-e.
http://www.elte.hu/file/ELTE_SZMSZ_15mell_adatved.pdf

Microsoft's former chief privacy adviser said he did not have faith in the security of the software company's technology during a lecture on revelations about the US's NSA spy agency published in the Guardian. [...] "I don't trust Microsoft now," he said, adding that he only uses open source software where the underlying code can be examined. He also said he has not carried a mobile phone for two years.
http://www.theguardian.com/world/2013/sep/30/microsoft-privacy-chief-nsa
http://youtu.be/qa83l2_ZzEo

A diákszervezet, amit több éven át vezettem, ingyen kapja az Office365. Sőt, most figyelj, _bármilyen_ nonprofit szervezet például ingyen kapja az Office365 nagyvállalati változatát, csak egy formot kell kitölteni hozzá.

Gondolom ez az infó például elkerülte a figyelmed, csak trollkodtál egyet a karitatív MS-ről.

Fantasztikus párhuzam, elvégre a mobiltelefon munkaeszköz, amit ha nem ismer, akkor a munkahelyek 90%-a nem veszi fel, ráadásul a windows phone 90+%-os piaci részesedéssel rendelkezik a mobilok piacán, igy elengedhetetlen megtanitani a használatát, ami ráadásul 100+ órás képzést igényel, elvégre annyira összetett.

Van még ilyen homlokoncsapósan üde gondolatod, hasonlatod? Szivesen meghallgatnám.

Ráadásul igy a fenti, egyszavas cáfolatod és még nagyobbat ütött, pedig elsőre is éreztem, hogy magvas gondolat.

Látom kicsit nehezen akarod érteni, de segítek. A gyerekek több informatikai ismeretre tesznek szert az okostelefonjaik nyomogatásával iskolai oktatás nélkül is, mint az MS Office menüinek bemagolásával infó órán. Zahy már leírta, de office _alapismeretek_ oktatására az alternatív szoftverek tökéletesen elegendőek lennének. A konkrét eszközhöz (MS xxxOfficeyyy) bőven elég lesz majd akkor hozzászoknia, amikor oda kerül elé. Vigyázat autós hasonlat jön! :) A gépkocsi vezetést is bőven elég Ladán, Suzukin, akármin megtanulni. Majd ha a munkájához szükséges céges autót megkapja, hozzászokik ahhoz.

--
♙♘♗♖♕♔

"több informatikai ismeretre tesznek szert az okostelefonjaik nyomogatásával "

Erre csak röviden annyit: LOL
Vagy mondhatnám azt is: butaság. Nem kicsit, nagyon. Egyáltalán tudod mi az informatika?

Az autós hasonlat hozta a szintet, közelében sincs a problémának.

" oktatására az alternatív szoftverek tökéletesen elegendőek lennének"

Ezerszer le lett már irva. Nagyon jó lenne, ha lenne arra idő informatika órán, hogy megnézzék alternativ szoftverekkel IS ugyanazokat a feladatokat, amiket megtanulnak a 90+%-os piaci részesedésű terméken megtanulnak. Ezt senki nem vitatja. De nem helyette. Nincs értelme gagyi, senki által nem használt szoftvereket tanitani, főleg olyanoknak akiknek nem az informatika lesz a szakterülete. Olyan területen, ahol ennyire egyértelműen piacvezető egy termék, ott azt kell megtanitani, mert annak látják a legnagyobb hasznát a tanulók. Ennyi.

Persze ebben az országban mindenki hülye és rossz döntéseket hoz, de nyugodtan lehet hozni más országok példáit, akik többre vitték. Én a németeket tudom felhozni, általánosban és középsüliban is ms office-t tanitanak jelenleg is egy ismerősömnek és nem alternativ szarokat. Vajon miért?

Jól látom, hogy az első linkhez egy masszív feltételezés kapcsolódik:
Aki használ Windows-t, az Wordöt használ (használ bármilyen szövegszerkesztőt), aki hazsnál OS X-et, az iWorköt használ, és ez hasonló a Linux/Libreoffice viszonylatban is.
A második linkből kiemelnék két relevancia mutatót: "Anonymous Coward writes:", illetve: "An anonymous reader writes"

De nem terméket kellene tanítani, ugye? Hanem szövegszerkesztést, táblázatkezelést, ugye? Ahhoz, hogy ne tudjon egy egyszerű sum (ja, bocs: szum) függvényt magától beírni, ahhoz mi a francnak pénzes szoftver?

(Tavaly végigültem egy office frissítéshez kapcsolódó 2 napos oktatást, az oktató kötötte az ebet a karóhoz, hogy nem *beírom* a megfelelő cellahivatozást, hanm böködök az egérrel, majd pedig F4-gyel vagy mivel váltogatom az abszolút-relatív hivatkozást a megfelelőre. Az ott levő 15 ember - rajtam kívül - az adott szervezeti osztályon belüli hu-de-okos-felhasználókat jelentette, akik majd továbbadják az új MSO új funkcióit a kollégáknak. Jó ha az egyharmaduknak jelentett valamit az abszolút / relatív cellahivatkozás. Pedig volt 25-60 éves között mindenféle.)

Szerintem te kicsit el vagy tévedve. A topic-beli probléma nem az éppen hatalmon lévő politikai oldal színével kapcsolatos! A korábbi kormányok is ugyanígy milliárdokkal tömték a Microsoft zsebét, pedig akkor kevésbé volt központosított az oktatás. A probléma az office szoftverek kezelésének kötelező oktatása az informatikában, ami jelenleg egy MS termék oktatását jelenti. Ha már úgy döntöttek az okosok, hogy az info oktatásban legyen "office alapok" fejezet, akkor ehhez az alternatív szoftverek is bőven elegendőek lennének.
--
♙♘♗♖♕♔

Hint: ha szabadabb lenne az oktatás, nem a nagy fejeseket kellene meggxőznöd, hogy lehet mást is oktatni, hanem azt az iskolát, aminek a fenntartásában te is részt veszel. Egyszerűbb meggyőzni egy iskolaigazgatót, mint egy minisztert. A németek pont erre jöttek rá. Teljesen felesleges szájtépés az, hogy LibreOffice kellene, ha el sem jut oda az infó, aki dönt róla.

Akkor már csak egy kérdés: végülis mi lenne jó? A teljes LibreOffice átállás mndenhol? Az egyik monopólium helyett építsünk egy másikat? Vagy inkább az oktatás és választás szabadsága?
Sokszor azt érzem, hogy az opensource hívőknek nem a monopólium a baj, hanem az, hogy nem ők vannak monopólium-helyzetben.

Vagy ne költsünk licensz bérletre feleslegesen, annak az árát lehetne gépekre is költeni. A mai állapotokról ugyan nem tudok, de nyolc-tíz éve megyeszékhelyen levő gimnázium gépparkja (mielőtt az egyik géptermet EU-s pályázatból le tudták cserélni...) 10 éves gépekből állt Win95-el... XP ekkor ugyebár már 3-5 éve kinn volt. Hasznos dolog a szoftverlicensz, de ha nincs min futtatni, akkor ígyjárás.

A kövi kérdés ("Jó, de akkor mi a megoldás?") egy tipp: iskolai géptermek HW bővítése (aztán ha ki tudja gazdálkodni az iskola, vehet rá olyan licenszet, amit tud és akar), megyénként/nagyvárosonként felhúzni egy központi képzési intézményt, telerakni enterspájz MS cuccokkal, ahol "levelező" stílusban (este, hétvégén) magasabb óraszámban, tömbösítve lehetne pl. "MS szoftver felhasználó" OKJ-képzést hallgatni - mondjuk 3. és 4.-ed éves gimnazistáknak ingyen, a kapott 80+%-os százalékos papír meg kivált egy közép infó érettségit. Így az állam továbbra is tetszeleghet a digitális analfabétizmus elleni harc élharcosa szerepében, a felsőbb korosztályúak is képzési lehetőséghez jutnak stb.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"az OS X piaci részesedése még mindig nagyobb, mint a Linux-rendszereké"

Ez most így hülyeség, hiszen a Linux a desktop mellett ott van a Chromebookban, Androidos telefonokban/tabletekben, okostévékben, autók fedélzeti számítógépében, a WiFi routeredben, a legtöbb felhőszolgáltatás mögött (Google, Facebook stb.), hálózatokban, telefonhálózatok mögött stb. Lassan már vécére sem tudsz úgy menni, hogy Linux ne lenne mögötte (pl. smart világítás és ventilátor a vécén, hogy éjszaka ne vakítson és ne zajongjon).

Na de te szerintem desktopra gondoltál és ebben igazad is lehet. De hogy jön ez az egész ide? Az Office 365 többé-kevésbé platformfüggetlen, Androidra pl. van Office Mobile app, de böngészővel pl. Linux desktopon is használható. Az MS alapvetően alkalmazásfejlesztő cég volt mindig is, az OS területre csak a többiek (pl. Apple, IBM, Commodore, DR) bénázása miatt "kényszerült". A Win szerver oldalon haldoklik, a WinPhone lényegében nem létezik, a desktop Winből is csak addig facsarnak pénzt, ameddig nincs egy ütőképes alternatíva. De valahogy mindenki (DE készítők, HW gyártók) elvan a saját langyos pocsolyájában. Hiába igyekszik a MS nyitni minden platform fele.

Nem kényszerült, hanem "kényszerült". A DOS onnan indult, hogy a DR hercegnősködött. A Win semmi sem lett volna, ha a meglévő grafikus desktop fejlesztők el akarták volna adni a termékeiket. Az WinNT meg onnan, hogy az IBM tette az agyát az OS/2 projektben a WinAPI ügyében. Mindig a sors hozta úgy, hogy nem volt min alkalmazásokat futtatni.

"több informatikai ismeretre tesznek szert az okostelefonjaik nyomogatásával "

"Erre csak röviden annyit: LOL
Vagy mondhatnám azt is: butaság. Nem kicsit, nagyon. Egyáltalán tudod mi az informatika?"

Érettségiztettem informatikából, talán tudom miről beszélek (közoktatásról).
Oktatni meg nem piacvezető termékeket kellene, hanem alapismereteket. Ennyi.
A németekről én mást olvastam itt a hup-on:
http://hup.hu/node/130877?comments_per_page=9999#comment-1708494 Akkor most hogy is van ez?
--
♙♘♗♖♕♔

Olyan területen, ahol ennyire egyértelműen piacvezető egy termék, ott azt kell megtanitani,

Persze, építsük csak tovább a monopóliumokat, ahelyett, hogy megtörjük. Ez ugyanaz az érvelés, amit az angol MS-es faszi írt körbe amikor az ODF szavazás volt, hogy nem szavad változtatni a monopóliumon, mert akkor nem lesz monopólium (jééé...) és az embereknek lesz választási szabadsága (jééé...) és az rossz, mert support költség. Yup.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

ezt beleszerkesztettem volna, csak alamszoltak:

szerk: hogy ne kodositsunk, bennem a fo ellenerzesek

- hogy tenyleg mi fizetunk a Ms-nek a reklamert es a beetetesert WTF?!
- hogy a Ms office reklamozva van felulrol, mikozben szvsz a LO-n valo oktatas sok szempontbol sokkal jobb lenne

Nem tudom, hogy a tobbi fs evangelista mit fogadna el es mit nem (v. o. "Sokszor azt érzem, hogy az opensource hívőknek nem a monopólium a baj, hanem az, hogy nem ők vannak monopólium-helyzetben.").

En valami olyat vizionalok, hogy az allam nem fizet a Ms-nek (bar, ha megfelelo szamnyi iskolai rendszergazda igenyli a Win szervereket, akkor boven megeshet, hogy nagyban, office beetetessel egyutt joval olcsobb, mintha minden iskola megvenne maganak), illetve hagynam a tanarokat donteni, amely -- mondjuk szuloi nyomas alapjan -- ugyis az ingyenes es platformfuggetlen LO lenne.

" hogy tenyleg mi fizetunk a Ms-nek a reklamert es a beetetesert WTF?!"

Neked beetetés, nekem eladható tudás szerzése. (kitörölheti a seggét a diák a LO tudásával a cégek 90%-ánál)

"hogy a Ms office reklamozva van felulrol, mikozben szvsz a LO-n valo oktatas sok szempontbol sokkal jobb lenne"

Az árán kivül minden szempontból rosszabb lenne a diáknak. (természetesen az opensource hivők lelkivilágát nem veszem bele a kérdésbe, nekik nyilván rosszul esik)

"amely -- mondjuk szuloi nyomas alapjan -- ugyis az ingyenes es platformfuggetlen LO lenne."

Erre rohadtul kiváncsi lennék, hogy melyik szülő mondaná azt, hogy tanitsák a gyerékét arra a szoftverre amit senki se használ, vagy azt amit 90+%. De én szivesen benne lennék, hogy dönthessenek a szülők, de el is lenne nekik magyarázva az opensource mantrákon kivül a tények is, hogy mire számithatnak pl LO tudással a gyerekeik az álláspiacon.

w3schools, mint os statisztika, most ugye viccelsz?

Akkor már egy reálisabb kép, amin azt láthatod ahogy a desktop linux röpke két év alatt 20%-ot veszitett az amúgy is mérési hibahatáron lévő részesedéséből (1%): http://www.netmarketshare.com/os-market-share.aspx?qprid=9&qpsp=167&qpn…

Én azt hiszem market share alapján még mindig nem kérnének a szülők libreoffice oktatásból. De mondom, ezt nyugodtan vezessük be, hogy választhassanak, melyiket akarják a gyerekeiknek. 90% vagy 5-10%-os részesedésűt.

Ki beszél OS-ről!? A számokat megnézve azért egyértelmű, hogy az Internet Explorer, mint korábban piacvezető nyócvanszázalékos!!fúújaj!!négy!!! böngésző piacvesztését linkeltem...

Én azt hiszem market share alapján még mindig nem kérnének a szülők libreoffice oktatásból.

Ja, mert most a szülők olyan rohadt sokat szoktak és képesek tenni azért, hogy a gyerekek modern eszközökön, a piacvezető szoftvereket tanulják. Ja, nem, rengeteg helyen P4-eseken megy az XP + MSO2003...

Szerk.: És csak hogy a szádbarágjam: 12 év múlva már messze nem biztos, hogy kilencvenjajdeúristenszázalékos lesz az MSO, értelmesebb kultúrákban eljutottak a tényleg szabad fájlformátumok használatáig/követeléséig a kormányzati szinten, és pl. a kugli már kénytelen volt elkezdeni ehhez igazodni... márpedig ha az MS bukja a formátum adta vendor-lockint, akkor piaci körülmények közt kell versenyezni, és messze járhat úgy, mint a böngésző piacon.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> márpedig ha az MS bukja a formátum adta vendor-lockint, akkor piaci körülmények közt kell versenyezni, és messze járhat úgy, mint a böngésző piacon.

Még szerencse, hogy a nagyvállalati szférában az Office-nak nincs értékelhető versenytársa. :) (Exchange, Sharepoint, stb.-ről nem is szólva.)

1) Nem csak nagyvállalat van a világon és 2) továbbra is: a Microsoft a már lefoglalt piacon szerzett monopóliumaival és pofátlan árukapcsolással visszaélve, a konkurenciát/helyettesítő termékeket a zárt formátumokkal és protokollokkal ellehetetlenítve tartja fenn a piacvezető helyét.

Példa:
* Böngésző - nyílt szabvány, az MS nem tudott mit kezdeni a helyettesítő termékekkel, ma sehol sincs az IE
* AD - Tíz év szerencsétlenkedés után amint az MS kénytelen volt megnyitni a protokollokat és többé nem sniffelt hálózati forgalmat kellett a deveknek bámulniuk, lett egy - ha ma még nem is feature-complete - drop-in helyettesítő - az S4
* Exchange - Tíz év szerencsétlenkedés ... - OpenChange, a változatos back-endek pedig készülnek hozzá.

És igen, lehet, hogy ezek a nagyvállalatoknál mind maradnak (nagyvállalat inkább fizet, mint hogy csináljon egy teljes software stack váltást, darabonként meg nem tudják, mert az MS termékek csak önmagukkal kompatibilisek...) - a többi piac meg majd eldönti, hogy mit akar...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> 1) Nem csak nagyvállalat van a világon
Ez oké, de a nagy lóvé nem az otthoni warezpistikékből jön, nem is a sokszor szürkegazdaságban működő KKV-től, hanem a nagyvállalatoktól.

> az MS termékek csak önmagukkal kompatibilisek...
> implying
Ez valami rosszul sikerült FUD?

Ez oké, de a nagy lóvé nem az otthoni warezpistikékből jön, nem is a sokszor szürkegazdaságban működő KKV-től, hanem a nagyvállalatoktól.

Ez oké, de akkor egész pontosan miért lenne feladata a közoktatásnak alkalmas alternatívák jelenlétében olyan szoftvert oktatni, ami csak nagyvállalatoknál elvárás? Még keresem az EU-s megfelelőjét, de ez alapján http://www.census.gov/epcd/susb/latest/us/US--.HTM egy kb. 50%-ot [az EU-s 250-el szeretnék számolni, nem az amcsi 500-1500-assal] foglalkoztató cégméretnek tulajdonítotok egy igényt és állítjátok be elvárásként az oktatási rendszerrel szemben (itthon amúgy, szvsz. kevesebb, mint 50% lenne)

> az MS termékek csak önmagukkal kompatibilisek...
> implying
Ez valami rosszul sikerült FUD?

Nem, ez nem fud. Ez egy tény közlése, hogy az MS előszeretettel játsza el azt, hogy fog egy kvázi szabvány protokollt, "kiterjeszti" (természetesen ügyelve arra, hogy ezzel megtörje a korábbi implementációkkal a kompatibilitást), aztán széttárja a kezét, hogy hát ez van. with_ntdomain_hack (FreeRADIUS), outlook-no-nuls, oe-ns-eoh (Dovecot), broken_sasl_auth_clients (Postfix), ezeket a konfig direktívákat csak így fejből. Protokoll szinten pl. MS-PAC kiegészítés a Krb-hez, hibakód küldése a Content-Length HTTP fejlécben (Ikszcséndzs, ugyebár) stb. Persze egy tisztán MS környezetben ezekből semmit nem látni (pl. a saját Load balancer/proxy megoldásuk természetesen tudja, hogy a szép nagy abszolút értékű content length valójában hibakód, csak minden más implementáció dobja el a kapcsolatot azonnal), stb.
Ahol meg ezt nem tudja eljátszani, ott jó esetben ad valami "meh" szintű támogatást és mindent elkövet, hogy lebeszélje az embereket a használatáról - lásd az Office "hibaüzenetet" ODF-be mentéskor.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Ja, nem, rengeteg helyen P4-eseken megy az XP + MSO2003..."

Elég kevés helyen fut már ilyen ősrégi rendszer és azokat is migrálják folyamatosan, főleg, hogy te eddig 12 éves időszakokról beszéltél, de még egy mso2003-al is közelebb lesznek a piaci valósághoz mint LO-val.

" A számokat megnézve azért egyértelmű, hogy az Internet Explorer, mint korábban piacvezető nyócvanszázalékos!!fúújaj!!négy!!! böngésző piacvesztését linkeltem..."

Akkor nézd meg a marketshare-en is, nem lesz ott 80%-os piacvesztés, de még 30% se. (jelenleg épp 59% körül van világszinten) De nem tudom észrevetted-e már, de ez a topic nem arról szól, hogy IE-ben mutassák-e be a gyerekeknek a web használatot vagy firefox-ban.

"12 év múlva már messze nem biztos, hogy kilencvenjajdeúristenszázalékos lesz az MSO"

Tudjuk-tudjuk a linux desktop éve is vagy 12 éve folyamatosan jön... (valójában már 15 éve röhej tárgya)

" értelmesebb kultúrákban eljutottak a tényleg szabad fájlformátumok használatáig/követeléséig a kormányzati szinten"

Lett is jó sok bukta openoffice/libreátállásból. A szabad fileformátumok meg a kutyát se érdeklik, ami törvényben elő van irva, azt lazán teljesiti az ms office igy ez nem érv.

"márpedig ha az MS bukja a formátum adta vendor-lockint, akkor piaci körülmények közt kell versenyezni, és messze járhat úgy, mint a böngésző piacon."

Mint fentebb leirtam, azzal se lenne olyan rossz helyzetben, ha úgy járna mint a böngészőknél, de egyelőre még csirája sincs semminek, ami az office-nak vállalati szinten egy ligában játszana, nemhogy megszorongassa. A LO fényévekre van ettől, google docs és tásai meg nyilván a vicc kategória.

Elég kevés helyen fut már ilyen ősrégi rendszer és azokat is migrálják folyamatosan

Na igen, már ahol találnak rá EU-s forrást - de van egy-két középiskolában oktató kollega a HUP-on, ha olvassák megcáfolnak/alátámasztanak.

(jelenleg épp 59% körül van világszinten)

A piacvesztés, vagy az explorer? Citation needed. BTW: Statcounter szerint csak az utóbbi 5 évben 40 százalékpontot zuhant.

De nem tudom észrevetted-e már, de ez a topic nem arról szól, hogy IE-ben mutassák-e be a gyerekeknek a web használatot vagy firefox-ban.

De nem tudom hallottad-e már a "hasonlat" kifejezést, ahonnan ez az egész indult. De akkor még egyszer: volt már arra példa, hogy kényszerítő eszköz híján az MS valamely terméke piacvezetőből közröhely tárgyává váljék.

Lett is jó sok bukta openoffice/libreátállásból.

És lett nem-bukta is. Mire gondolsz?

A szabad fileformátumok meg a kutyát se érdeklik

A főoldalig (a hivatkozott cikkig) kellett volna csak eljutni:

Google faces significant pressure securing government business in many countries around the world, especially the U.K. -- including in the health and education sectors -- now that ODF is a requirement in so many procurement policies. Until now, the support for ODF in Google's products has been weak and uneven, with no support at all for presentations.

ami törvényben elő van irva, azt lazán teljesiti az ms office igy ez nem érv.

Na ja, csak innentől kezdve ha felvetődik, hogy "Miért fizetünk az MS-nek raklap pénzt egy szerkesztőért, ha van olcsóbb alternatíva?" kérdésre nem lesz az a válasz, hogy "dehátazxlstnemtámogassaúgy"... mert szóba se fog kerülni a (doc|xls|ppt)x?.

azzal se lenne olyan rossz helyzetben, ha úgy járna mint a böngészőknél,

Nagyjából de, igen. Ugyanis akkor az ő termékét, formátumait, ... használók lennének kisebbségben, és nekik kéne alkalmazkodniuk, nem fordítva (ez az a bizonyos sokat hangoztatott kérdés, hogy miért elvárás az LO-tól, hogy pixelhelyes legyen az MSo formátumokkal, miközben utóbbitól nem elvárás az ODF-fel)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Töredékáron? Igen, meg kell. Ahogy ezer más dolgot is meg kell az oktatáshoz, függetlenül attól, hogy pl lehetne tornaterem nélkül is testnevelést tanitani (lehet futni az épületkörül) ettől még minden iskola elkölt rá rohadtsok pénzt, mert hatékonyabb, jobb az eredménye. Ugyanúgy az office-nál, még ha pénzbe is kerül, akkor is jobb, ha a 90+%-os piaci részesedésű terméket oktatják, mintha választanak egy pár százalékos részesedésű, gyenge minőségű terméket. Ettől lesz alap.

Imo, az megvan, hogy nagyon hülyén hangzik a piaci fölénnyel való visszaéléssel kialakított monopólium megtartása mellett érvelni azzal, hogy de hát piaci fölénnyel való visszaéléssel kialakított monopóliumuk van? Talán nem lenne 90+%-os elterjedtsége (mert az átlagemberek 90+%-nak nincs szüksége azokra a featurekre, amiket az MSO tud, az LO viszont nem), ha erre az elterjedtségre hivatkozva nem csak ezt oktatnák...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A LibreOffice és elődje egykorú a Microsoft Office-szal. Mégsem terjedt el. Biztos mert annyira jó szoftver.

Ellenpélda: Google Chrome és Firefox. Simán lenyomták az Internet Explorert. Mert simán jobbak nála. Vagy éppen Windows Kobile/Blackberry. Piacvezetők voltak, de simán megtörték őket. Majd ha sikerül elérni azt, hogy a LibreOffice-t cégek mérhető hányada használja, akkor térjünk vissza rá.

Fentebb az előbb linkeltem a böngészőstatisztikákat 12 év IE hanyatlásról. Amit viszont én mondok, hogy az Office terméknél nem fog önmagától piaci alapon megszűnni az MS monopol helyzete, mert a Webbel szemben ott van vendor lock-in: az elterjedt fájlformátumaik (lásd még: az ActiveX vezérlős enterspájt webes cuccok és a lélegeztetőgépen tartott IE6-ok, hogy valahogyan el tudják érni a dolgozók). Márpedig azok nem fognak megszűnni, mert:
1) az MS hülye lesz teljes ODF támogatást adni, nagyon jók el vannak ők a mostani "Vannak nem feltétlenül támogatott izék a doksiban, biztos így akarod menteni?" FUD megoldással (ha jól rémlik, teljesen üres doksira is kidobja, biztos, ami biztos...)
2) mivel 90%-os monopóliuma van, aki nincs valamilyen (pl. kormányzati, lásd az angol javaslatot, azonnal hogy elkezdett működni az MS-es FUD gépezet) kényszer hatása alatt, az az ő formátumait fogja használni
3) mivel mindenhol az ő formátumait használják, ezért a cégek a de facto szerkesztő programot veszik hozzá, ami ugyebár az MSO.
4) mivel a cégek az MSO cuccait veszik, a dolgozóknak azt kell használni, ezért azok ismeretét kérik számon/várják el
5) mivel a cégek szerint ez a piacképes tudás, az oktatás próbál ehhez alkalmazkodni és MS termékeket oktat
6) mivel sehol nem találkoznak az alternatívákkal, az oktatásból kikerülő diákok el fogják várni az MS termékeket, akár warezolva is, fenntartva a 90%-os monopóliumot.

És ezzel bezárult a kör; A 3-4-et leszámítva bármelyik pontnál meg lehetne törni, de mindegyikhez külső hatás kellene.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Már megint a csúsztatás. A mondás az, hogy az alapvető office ismeretek oktatásához nem kell MSO. Elég ahhoz az annál kevesebbet tudó OO/LO/xyz is. Szerinted miért lehet infó érettségit Linux-on is csinálni? Nem azért mert tud mindent, amit a Windows.
--
♙♘♗♖♕♔

"Hányszor irjam még le? Akkor tessék az ellen felszólalni, hogy mutassák be több terméken is! De ne az ellen, hogy a 90+%-os elterjedtségűn bemutatják, mert az alap!"
Miért lenne alap? Mert egy hupper 100x elismételte? Lássuk be, ez azért elég sovány érv.
--
♙♘♗♖♕♔

Nem azt oktat. Szövegszerkesztést oktat, meg táblázatkezelést és mindezt a piacvezető terméken mutatja be a gyakorlatban. Amit nagyon helyesen tesz. Már többször leirtam, de gyk. még egyszer leirom, hogy üdvözlendő volna, ha a gyakorlatban alternativ szoftvereken IS bemutatnák mindezt, de erre egyszerűen nincs idő. Tessék azért lobbozni, hogy legyen rá idő! De azon hiába is erőlködtök, hogy a 90+%-os piacvezető termék HELYETT használjanak gagyi, ingyenest, mert arra egyszerűen nincs kereslet a piacon.

Dehogy. Figyelembe véve a desktop linux 2014-es teljesitményét (a másfél évtized alatt összegyűjtött 1.5%-os piaci részesedését sikerült 1%-ra letornássza idén) szerintem teljesen kizárt, hogy ilyesmi más országban is megtörténjen. Szerintem ez csak nálunk volt igy, sehol máshol. Mindenhol máshol a nem oem win-nel, hanem linuxal eladott új gépek is mind-mind az óriási linux desktop tábort bővitik tovább és véletlen sem kerül rájuk windows. Sőt igazából maga a warez windows is egy magyar találmány, világon nincs máshol ilyen, németországban nem is hallottak még róla.

Te írtad:
"Persze ebben az országban mindenki hülye és rossz döntéseket hoz, de nyugodtan lehet hozni más országok példáit, akik többre vitték. Én a németeket tudom felhozni, általánosban és középsüliban is ms office-t tanitanak jelenleg is egy ismerősömnek és nem alternativ szarokat. Vajon miért?"

Most eltekintve attól, hogy jelenleg is(!) egyszerre jár általánosba meg középsuliba az ismerősöd, ami azért szép kunszt még egy némettől is :), az hogy _bizonyos_ iskolákban ott is MSO-on mutatják be a dolgokat, _más_ iskolákban meg többnyire egyáltalán nem is oktatnak ilyesmit, nem tűnik valami acélos érvnek a "munkaerő piacon milyen fontos az iskolában megszerzett MSO tudás" érvelésed alátámasztására.
--
♙♘♗♖♕♔

Ne haragudj, de ha tényleg ennyire tájékozatlan vagy a témában, nem tudlak komolyan venni.
szerk: Csak most, csak neked:)

Földi László (KDNP):
"Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Microsoft szoftverei 2010-ben 1,5 milliárd forint, 2011-ben 4,13 milliárd forintba kerültek. Összességében az elmúlt tíz évben az állam közel 12 milliárd forintot fizetett ki erre a célra."

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár:
"Európában egyébként egyáltalán nem jellemző, hogy a központi költségvetésből finanszírozzák a Microsoft-licencek oktatási célú bérlését. Mi sem kívánjuk terhelni a központi költségvetést olyan összegekkel, amelyek finanszírozását más országokban is a szállítók vállalják. Éppen emiatt folyamatban van a program teljes körű felülvizsgálata. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

">forrás(2012)

Microsoft-szoftverek licence 2014-ben 770 millió forintba került az államnak.
--
♙♘♗♖♕♔

A konkrét összegek ebben a szálban csak azért kerültek elő, mert gelei kolléga ezzel próbálta meg elterelni a szót a lényegről. Nevezetesen erről:
"Európában egyébként egyáltalán nem jellemző, hogy a központi költségvetésből finanszírozzák a Microsoft-licencek oktatási célú bérlését. Mi sem kívánjuk terhelni a központi költségvetést olyan összegekkel, amelyek finanszírozását más országokban is a szállítók vállalják."

A warezolás elleni harcot valószínűleg nem az MS zsebének tömködésével kellene kezdeni. A Várba költözés nem tudom hogyan kapcsolódik a közoktatás owned topichoz. Szerintem írj róla egy másik blogban!
--
♙♘♗♖♕♔

Mondjuk Európa más országaiban nem is központosított az oktatás. Az iskola szoftvereiért a fenntartó fizet. Ha a fenntartó az állam, akkor a licencköltséget a központi költségvetés állja.

UK-ben is van hasonló licenc, csak ott az iskola egyedül dönti el, igényel-e kedvezményes licencet.
https://www.gov.uk/government/news/schools-set-to-save-around-10-millio…

"Microsoft-szoftverek licence 2014-ben 770 millió forintba került az államnak."

Hogy mivan? A tisztaszoftver került volna 770 millióba 2014-ben? Az a tisztaszoftver ami december 4-én kezdődött? Vagy valami teljesen más számot raktál ide, mert fogalmad sincs amiről beszélsz? (pl. a teljes államapparátus ms költsége, aminek köze nincs a tisztaszoftverhez?)

De azért jól kioktatsz másokat, hogy tájékozatlanok a témában és nem lehet őket komolyan venni? Röhej.

Ha nem vagy képes egy linkre kattintani, akkor bemásolom neked onnan ide:

"A közoktatásban tanuló diákok december 4-től otthon is ingyenesen használhatják a Microsoft Office szoftvert – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Forrás: hvg.hu

Kara Ákos elmondta: a szoftver használata a magyar általános- és középiskolákban a Tisztaszoftver program keretében eddig is ingyenes volt. A digitális alapcsomag kiterjesztésével mintegy 1,3 millió tanuló, január elsejétől pedig a tanárok is öt otthoni számítógépre, valamint további öt okoskészülékre jogtisztán és ingyenesen telepíthetik a Microsoft-szoftvert.

Hozzátette: a szofvergyártó cég által most felajánlott Office csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz. Ennek egyik fontos alappillére, hogy az Európai Unióban élenjáróként, 2018-ra megépüljön az egész országot lefedő, nagy sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra, amely hozzájárul az ország versenyképességének növekedéséhez, az emberek digitális írástudásának fejlődéséhez.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a bejelentést követően hangsúlyozta, hogy a Tisztaszoftver program kiterjesztése, az ingyenesség és a legális szoftverhozzáférés azonos az Emmi célkitűzésével, miszerint minden gyermek azonos esélyekkel vegyen részt a közoktatásban.

A szoftver az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján történő regisztráció után letölthető, összeköthető a Köznevelés Információs Rendszerrel, ezzel lehetővé téve az alkalmazások biztonságos felhasználását, hozzájárulva ahhoz, hogy a magyar diákok tudatos internetfelhasználóvá váljanak – fejtette ki az államtitkár.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: a digitális oktatási alapcsomag hatósugarának megötszörözése, az otthoni ingyenes felhasználás mellé biztosított 1 terabájt digitalis könyvtár kialakítására alkalmas tárhely hatékonyabbá teheti a tanulást és az oktatást. A mostani, 32 milliárd forint piaci értékű felajánlás után a cég hamarosan a felsőoktatás szereplői számára is biztosítja az ingyenes szolgáltatást – tette hozzá.

A Tisztaszoftver program lehetőséget ad a köz- és felsőoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft termékek és nyílt forráskódú szoftverek iskolai ingyenes használatára. A kormány először 2002-ben kötött hároméves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is – olvasható az NFM sajtótájékoztatón kiosztott közleményében. Kara Ákos az MTI kérdésére elmondta: a Microsoft-szoftverek licence 2014-ben 770 millió forintba került az államnak."

További kérdéseidre az államtitkár biztosan szívesen válaszol.

--
♙♘♗♖♕♔

Emeld már ki azt a részt ahol leirják, hogy a tisztaszoftver(!) 2014-ben mennyibe került, mert én nem látok ilyet benne.

Egyetlen állami költésgről van benne szó, ami teljesen másra vonatkozik, lévén csak decemberben indult a 2014-es tisztaszoftver: "Kara Ákos az MTI kérdésére elmondta: a Microsoft-szoftverek licence 2014-ben 770 millió forintba került az államnak."

Jaj, de jó! Hurrá! És képzeld, az Ariel mosóporokban most 20%-kal több van. Ingyen! És képzeld, a Tesco INGYEN ad Rubik-kockát! Még formot se kell kitölteni hozzá! Ja, és a múltkor ingyen kaptunk Baumax-reklámújságot! Mások meg fizetnek az újságért, de nekem aznap ingyen volt!

Ez még mindíg aprópénz ahoz képest amivel tartoznak az államoknak a be nem fizetett (áthúz) kioptimizált adók révén.

Persze, tudjuk hogy nem a Microsoft a legnagyobb ezen a téren. Google, Amazon, etc, etc, gyakorlatilag minden cég aki egy IP-t ki tud fizettetni a lokális cégével.

Mellébeszéd. 200 milliárd meg rotfl. Gyere, holnap adok neked 200 milliárd értékű szoftvert. Karitatívba. Letöltheted innen meg innen letöltheted akárhányszor. Majd a végén összeszorzom, hogy mennyit adakoztam neked.

A kernel darabja 1,4 milliárd dollár. Neked felébe számolom.

--
trey @ gépház

Te keversz két dolgot. Van az ingyen/olcsó licenc téma, ami beetetés meg van a valódi támogató tevékenység, ami a corporate social responsibility témaköre. Az MS-nél van mindkettő. Amit gelei linkelt az CSR. Ha szerinted az, hogy 19 ezer szervezetet támogattak tavaly 113 millió dollárral, az nem számít, akkor mindegy. http://www.geekwire.com/2014/microsoft-2013-employee-giving-program/

Nyilván egy kóder nem fog nekiállni betegeket gondozni, de ad pénzt arra, hogy ezt mások megcsinálják.

Én nem keverek semmit. Én az egyikről beszélek végig. Hogy ti hogyan kevertétek ide a Microsoft dolgozók adakozását és annak mi köze a magyar közoktatáshoz, az számomra rejtély.

Valamit arra is kíváncsi lennék, hogy a Microsoft adóoptimalizálásai és ezek az "adományozások" hogyan jelennek meg a könyvelésében.

--
trey @ gépház

Ha még mindig nem sikerült elolvasni a linket, akkor segitek:

"Microsoft's total annual giving surpassed $1 billion for the first time, with cash donations of $119 million and in-kind donations worth $948.6 million."

Tudom ez semmi, 40 milliárd forintnyi készpénzadomány is csak a röhej kategória. Évente.

Én erről megkérdezném azokat a nonprofit szervezeteket is akik kaptak néhány millió kp-t tőlük. Vajon visszaadnák-e, mert úgy gondolod nem jószándékból kapták és nyilván jobb lenne, ha nem történt volna meg.

Nyilván billgéc is egy adócsaló rohadék, amiért a világon a legtöbb pénzt adakozta el gyógyszerkutatásra, afrikai segélyekre meg hasonló badar dolgokra, van ilyen...

A maszat:

Ja, egyik oldalon elcsal 2,4 milliárd dollárt 1 milliárdot "visszaad" (ebből Imo által forintosítva!!!! 40 milliárd forint kp, hogy a forint hogy a faszba jön ide, hacsak úgy nem, hogy abban jobban hangzik) == karitatív jócég. :D

Szerk: Kifelejtettem, hogy Nevadán keresztül is optimalizál, plusz felvesz évi 20 millió dollár támogatást munkahelyteremtés címszóval a saját államában, miközben utcára tesz egy rakás embert.

És, hogy ez az egész hogyan jön a magyar közoktatáshoz és hogy Imo által citált Bill Gates-nek mi köze ehhez, azt még keressük.

--
trey @ gépház

Tudod, én csak amiatt vagyok szomorú, hogy van itt legalább egy srác (de lehet, hogy több) , aki köztudottan az ms-nek dolgozik (ott is van a hozzászólásai végén), és ő tök jókat szokott írni. Ezután jön egy nem ms fizetett jóképességű, és telehányja a fórumot az saját "okosságaival", rombolva azt a munkát, amit a másik srác felépített.

Ezzel vélhetően a közigazgatási és az oktatási intézmények szoftverellátásával kapcsolatos 25 milliárd forintos tenderre utalt, amit a Gazdasági Versenyhivatal képviselője támadott meg a Fővárosi Bíróságon. A per éppen Ballmer érkezése napján kezdődött volna, ám a bíró egy váratlan fordulattal egyéb hivatalos elfoglaltságára hivatkozva elnapolta a tárgyalást.

http://index.hu/tech/uzlet/ballmer08051

Zseniális, ahogy korábban még azt se tudtad, hogy kp-ben is adakoznak, csak röhögtél, hogy ms meg karatitiv tevékenység, most meg hebegsz-habogsz, hogy ja mégis adakozik kp-ben, de csak 40 milliárd ft-ot évente. Dollárba még annyit se. Bitcoinban meg aprópénzt. A rohadt szemétje. Meg különben is adóoptimalizál. Ráadásul el is bocsájtott embereket. Hallatlan.

Goto: http://hup.hu/node/137541#comment-1817233

Hogy hogyan jöhet billgéc, mint a világ legtöbbet adatkozó és karitativ tevékenységet végző egyén a microsoft és karatitiv tevékenység témakörébe? Fogalmam sincs, köze sincs hozzá, de nyilván ő is csak adótcsal, mert egy zsugori mizantróp.

Nem akarok belemenni a vitába, mert fentebb már megtették helyettem, de kíváncsi vagyok, hogy melyik része beetetés pl. annak, hogy MS dolgozók összekalapoztak 53 misit (dollárban) jótékonyság címén. Érdemes kiszámolni, hogy az mennyit jelent egy főre vetítve.

Btw beetetés. Nézzük a YouthSpark programot: beetetés? A szó szoros értelmében lehet, de ha megkérdeznek egy afrikai, indiai, stb. srácot, hogy mi a véleménye az önkéntesekről, akik tanítják, segítik őket, hogy ki tudjanak törni abból az ótvar környezetből, amiben élnek, valószínűleg nem a "b*szódjanak meg" lesz az első kifejezés, ami eszükbe jut. Még ha egyébként microsoftos technológiákat ismernek csak elsősorban meg.

Én pl. nem vagyok MS alkalmazott (a poszt megírásakor legalábbis biztosan), de önkéntes vagyok a MS YouthSparkban. Nem egy ötletet, álmot láttam itthon és külföldön azért megvalósulni, mert jött a YS, és megadtuk azt a löketet, amire ehhez szükség volt. Adott esetben ez lehet pénz (nem kölcsön és nem is befektetés, amiért kérnénk valamit cserébe - well, well, jól beetettük őket), infrastruktúra, szakmai támogatás, termékek és más, (majdnem-)minden fiatal számára elérhető programok és lehetőségek (TEALS, MVP Mentoring, YS Summer Camps, MSSC, DigiGirlz, ImagineCup, MVA, BizSpark, Microsoft Ventures, Teach.org, stb., hogy csak azokat soroljam amik 30 másodperc alatt eszembe jutottak.)

Persze mivel az MS csinálja a programot, ezért mekkora genyók voltunk, jól lenyúljuk az afrikai iskolások az uzsipénzét.

"Nem akarok belemenni a vitába, mert fentebb már megtették helyettem, de kíváncsi vagyok, hogy melyik része beetetés pl."

Háromszor mondtam eddig el, hogy a "beetetés" a magyarországi helyzetre hangzott el.

"Én pl. nem vagyok MS alkalmazott (a poszt megírásakor legalábbis biztosan)"

De minden fórumot megragadsz, hogy elmondd, szívesen az lennél. Jó úton haladsz felé.

--
trey @ gépház

>>"Én pl. nem vagyok MS alkalmazott (a poszt megírásakor legalábbis biztosan)"
>De minden fórumot megragadsz, hogy elmondd, szívesen az lennél. Jó úton haladsz felé.

Ja, hát ezt főleg azért szoktam kiírni mindig, ha MS kérdésben írok valamit, mert ha véletlenül kritizálni merem valamelyik OSS terméket, akkor egyből jönnek néhányan, hogy rákezdjék a biztos-fizetett-advocate-vagy című műsort. Ha ez a copypasta legalább egy kicsit csökkenti az esélyét, már megérte.

Erről a legutóbbi Coca-Cola-reklám hajléktalanja jut az eszembe..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Az MS szinte ingyen szereti ezt adni, szóval ebben akkora problémát nem látok. Miért nem lobbizik 1000-el az openszósz közösség is, hogy az is bezzeg ingyen leszedhető?

Srácok, én nagyon szeretem a LO-t, tisztelem a fejlesztőit az erőfeszítéseikért, de az LO meg az Office 365 egyszerűen nem egy univerzumban mozognak.

  1. LO-ban hogyan látod az egyik eszközödön azt, amit a másikon csináltál?
  2. LO-t hogyan futtatom tableten vagy telefonon? (Mielőtt kötekedtek, hogy telefonon nem kényelmes szerkeszteni, elmondom, hogy csak olvasáshoz és vész esetére apró módosításhoz használható.)
  3. LO-ban hogyan osztod meg másokkal, amit csináltál?
  4. LO-ban hogyan tudsz együtt szerkeszteni egy megosztott dolgot?

Lehet, hogy nektek ezek nem hiányoznak vagy körbegányoljátok, de miért kéne a diákokat a 20. sz. elavult dolgaihoz kötni? Szóval én inkább a Google Doc/... alkalmazásokat hoznám fel az Office 365 alternatívájaként. Papíron mindkettő u.a. nyújtja, többé-kevésbé minden platformon elérhető. De van egy olyan sejtésem, hogy pl. táblázatkezelésben az MS megoldása jobb lehet. Azt viszont tudom, hogy a Google Keep az egyszerűsége miatt messze kellemesebb, mint a OneNote. Szóval van itt választék, de attól tartok, hogy az LO pont nem reális alternatíva.

Ja, a köztoktatás arról híres, hogy nem a 20. sz. elavult dolgait oktatják. :) "Informatikából" is max. a '90-es évek fejlettségéig jutnak el, lásd pl. érettségi feladatsor direkt szövegformázással, táblázatos html layout-tal.

A LibreOffice nem egy másik univerzumban mozog, csak egy kicsit le van maradva. Nemsokára elkészül az androidos app. Nem LibreOffice-alapú ODF editor van már régóta (EuroOffice for Android). A LibreOffice kezel mindenféle felhős tárhelyeket egy ideje. Az együtt szerkesztés problematikus lehet, táblázatkezelésre van egy kísérleti megoldás, szövegre nincs. De ilyesmire lehet, hogy egy WebODF-alapú megoldás a jobb.

"Ja, a köztoktatás arról híres, hogy nem a 20. sz. elavult dolgait oktatják."

A diákok dolga az, hogy - legalább egyes területeken - többet tudjanak a tanáraiknál. Különben visszafele fejlődik az emberiség.

"A LibreOffice kezel mindenféle felhős tárhelyeket egy ideje."

Én csak ezer éves OOo plugint találtam, ami nem működik nálam LO-ban. De ha van, az valóban jó hír. Akkor a 3. pont kipipálva?

Pedig de. A tanár megtanítja az alapokat, felkelti a gyermek érdeklődését. Egy hét múlva úgy megy be a kölök [pick your favorite subject] órára hogy "tessék képzelni tanár[nő/úr] hogy utánanéztem a múlt órán tanultaknak és ezt meg ezt meg ezt találtam és hogy ez mennyivel jobb/rosszabb/hasznosabb/bármi".

Tehát a gyerek az adott témakörben tájékozottabb lett. Vagy csak azt hiszi. :) De pont jól van ez így, hiszen az oktatás elérte a célját. :)

Biztos igazad van, de a mai középiskolások nem ezeken a gondokon rágódnak:

- kémiát tanítok 10. osztályban, +1 jobb jegyet adnék annak, aki a házifeladatát, táblázatkezelőben oldja meg, ilyen még nem volt;
- a csúcs amit elértem, hogy .ppt prezentációkat készítenek, fényképek beillesztésével;
- hogy a többiek is tudják tanulni a prezentáció tartalmát, azt facebook csoporton teszik közzé;
- otthonról biztosítottam ftp elérést a tananyagokhoz, nem tudták letölteni;
+ tankönyv nincs, én meg texlive- ben írom az órai anyagot.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Szomorú hírek ezek.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Csak most jutottam odáig, hogy elolvassam pl. ezt a cikket.
Érdekes rész benne ez is:

kövessék nyomon, hogy a diákok letöltötték-e a szoftvert
lehetőség szerint jutalmazzák szorgalmi ötössel a letöltést

Ám azt továbbra sem szabad feledni, hogy a magyar oktatás becsatornázása egy magáncég rendszerébe függőségekhez és későbbi, esetleg most még előre nem látható problémákhoz vezethet – az NSA-ügyben kiderült visszaélések mellett elegendő arra gondolni, hogy egy magáncég bármikor dönthet az ingyenesség szűkítése vagy felszámolása mellett, és akkor a bejáratott és megszokott rendszereket már csak igen drágán és nehezen lehet kiváltani.

No Child Left Behind (Egy gyermek sem maradhat le)
A 2002-ben, elsöprő támogatással elfogadott No Child Left Behind törvény

Using data mining, stealth websites, career tests, and sophisticated marketing software, the Pentagon is harvesting and analyzing information on everything from high school students' GPAs and SAT scores to which video games they play. Before an Army recruiter even picks up the phone to call a prospect like Travers, the soldier may know more about the kid's habits than do his own parents.

Recruiters hit pay dirt in 2002, when then-Rep. (now Sen.) David Vitter (R-La.) slipped a provision into the No Child Left Behind Act that requires high schools to give recruiters the names and contact details of all juniors and seniors. Schools that fail to comply risk losing their NCLB funding. This little-known regulation effectively transformed President George W. Bush's signature education bill into the most aggressive military recruitment tool since the draft.

Yet NCLB is just the tip of the data iceberg.

http://boingboing.net/2009/10/22/us-military-data-min.html

Akármerre kapálóznak a világ változik. A mobileszközökön sok vizet nem zavar, hogy mit csinálnak. Alig néhány százalék a részesedésük. A szabadalmi sarcokból szerintem több jön be a microsoftnak, mint az eladott eszközeikből (valószínüleg költői tulzás, elnézést érte). A desktopokon pedig szintén nem sok változás várható, hiszen a pc-k fejlődése rendesen belassult. A a 2011-ben vásárolt core5-ös gépem még mindíg egy jó masszív közepes gépnek mondanám szerintem amikor megvettem akkor is az volt. 10-éve egy 4 éves gép már "teljesen elavult" lenne. Mindíg az egéséges verseny híve voltam, de nagyon úgy látszik, hogy itt valamilyen "befolyásolásról" van szó, hozzák a formájukat.Az őszinte véleményem az, hogy mióta versenyre vannak kényszerítve, egész sokat javultak a szoftvereik. Rugalmasabbá váltak valamelyest. Egyébként egyre több helyen látok alternatív megoldást, főként google-t tehát csöbőrből vödörbe, de legalább 2 mamut, és nem egy mamut amiből választani lehet.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Na attól tartok én, hogy a diák (de sokszor még a tanár is) "megoldja" a licenc kérdést. Sok szülőnek "van" min. 25 ezer "pénze" Windows-t vásárolni. Innentől meg az MS Office használhatósága a tanár-diák tömegeknek is inkább csak egy ki nem használható, elvi lehetőség. (Az MS-nek meg a telepítő-letöltés közben egy Windows-licenc ellenőrzési lehetőség a "célkeresztben" lévő Windows-ra.) Magyarországon, legtöbb szülőnél a diák-laptop, azaz tanulási célzatú számítástechnika vásárláskor a FreeDOS "versenyelőnye" behozhatatlan.

Egyébként, néhány évvel ezelőtt a "tiszta szoftver" keretében kaptak a tanárok Windows-licenceket. (Tudom mert feleségem is kapott korábban Windows telepítő-készletet.) :) Ezt csak azért jegyzem meg, mert tanulási célzattal a közoktatásban tökéletesen megfelelhet bármilyen linux, és office-nek is megfelel az ingyenes megoldás. Az évi 770 millióból inkább hozzáértő rendszergazdákat kéne finanszírozni az iskolákban. Munkahelyteremtésnek sem utolsó és országosan nagyon hiányoznak az iskolákból. (Mert 30-50 vagy több gép karbantartása és fejlesztése nem oldható meg havi 2 órás szerződésekkel, ha Windows, ha Linux.)

Kaptak Windows-t csak nem figyeltetek a licencelésre, ergo jogilag egy feltört Win-el volt egyenlő amennyiben nem volt OEM a gépen.

http://www.tisztaszoftver.hu/kozoktatas.asp?akt_menu=gyik_kozoktatas

Arról meg hogy behozhatatlan előny e vagy sem mindenki felelős aki valaha telepített kalóz Win-t más gépére ahelyett hogy elzavarta volna a boltba.

Egyébként elegendő volt egy, valamilyen korábbi, egyszer megvásárolt Windows licenc az érvényességéhez.

Nekem már az a "gondolkodás" is "fantasztikus"(!), hogy egy ilyen hálózati és szoftveres "jelentgető-centert" mint egy Win 8-8.1-10, hogy a fészek-fenébe jut eszébe aktivátor-ral, loader-rel telepíteni valakinek?! Állítom, soha az életben nem nézett meg egy ütemezőt, azaz azt, vajon hány aktív feladat fut benne és milyen időközönként van ütemezve egy újabb MS-jelentés. (...már meg is "előlegeztem" a 10-esnek is. Mindig a vicc jut eszembe erről: "a nem vak ez csak vakmerő" poénos..)