(Frissítve) Erről a konfigról mi a véleményetek? (m-atx, irodai/nas feladatkör)

 ( akkos | 2014. október 22., szerda - 23:59 )

Összelegóztam egy konfigot, kíváncsi lennék a véleményetekre, mert nem igazán mozgok otthon a témában. Internetezésre, illetve nas/nyomtató szerver funkciókat látná el:

- ASRock AM1B-M AM1 mATX alaplap
- AMD Athlon X4 5150 processzor
- HKC 3019ND micro ATX 400W számítógépház fekete
- Fiókban porosodó no name 2x1gb ddr3 memória
- Western Digital WD5000LPVX 500GB 2,5" notebook merevlemez
- Asus VS207DE 19,5" LED Monitor

Igazából ettől gyökeresen eltérő konfig is érdekelhet, akár arm alapokon, teljsesítményben lehet gyengébb, árban viszont nem mehet feljebb. A gyárilag összepakolt cuccoktól egy kicsit tartok (intel nuc, chromebox, stb), félek ha gari idő után száll el, nem tudom javítani/cserélni egyszerűen az alkatrészeket. Másrészt ahogy néztem olcsóbban sem jönne ki (ez kb 70rugó bolttól függően, memória nékül)

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Internetezéshez minek 500GB-os vinyó? SSD nem jobb volna? Vagy a szempont a minél olcsóbb megoldás volt?

Én több részre bontanám a véleményem:

A felvázolt alap konfig teljesen jó internetezésre és általános irodai feladatokra. Viszont a mini ITX platform sem a bővíthetőséget, sem az olcsó javíthatóságot nem szolgálja, és a választott házzal nem is különösebben helytakarékos. Szóval e helyett simán jó egy Intel NUC vagy hasonló, amíg jó, addig sokkal kisebb és kevesebbet fogyaszt, ha meg elromlik, nem lesz drágább javítani, mint ezt.
Ha nem a méret a kritikus, akkor én micro ATX-ben gondolkodnék ház és alaplap terén is, cserélhető CPU-val. Igaz, ez pár ezerrel több lesz végösszegben, de a legkisebb külön megvehető Celeron is sokkal erősebb az alaplapra forrasztott passzív hűtésű verziónál.
Ahogy az előttem szóló is javasolja, egy 64GB-os SSD-vel kategóriákat ugrik a gép használati értéke (sebessége), azt kellene a HDD árából (kis pótlással) beszerezni.

A második rész: vagy asztali gép, vagy NAS. Csak a buták csinálnak olyan öszvért, ami kiszolgáló feladatokat lát el, de felhasználót engednek elé, nyomkodni. Ha nem kell komoly terhelésre számítani, akkor D-Link DNS-320 (2 HDD-t fogad, RAID-0/1 támogatott, Gbit-es LAN) vagy hasonló szűk 20 ezerért és bele egy tetszőleges méretű HDD ami belefér az anyagi keretbe. Ráadásul egy ilyen célhardver jelentősen kevesebbet fogyaszt (pláne 24 órás üzemre vetítve, mert ugye a kiszolgálókat nem kapcsolgatjuk ki-be), mint egy bármilyen épített PC.

Ha az ár az elsődleges szempont, de meg kell valósítani az összes elképzelést, akkor használt gép, plusz használt NAS beszerzését javaslom, esetleg új HDD-vel és a gépbe új SSD-vel.

Ugyan nem említettem, de a nas csak harmadlagos funkció. Az elsődleges a nyomtatószerver, a másodlagos pedig a torrent szerver. Így egy dedikált nas sajnos nem játszik.

Úgy képzeltem el, hogy a gép nem menne 24órában, csak ha szükség van rá, és lan-ról lenne ébresztve.

De köszönöm a kimerítő választ, a micro atx lapokat/házakat megnézem.

"Ugyan nem említettem, de a nas csak harmadlagos funkció. Az elsődleges a nyomtatószerver, a másodlagos pedig a torrent szerver."

dlink dns-323 pl mindharom funkciot ellatna.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

A kínai házat felejtsd el a dzsunka táp miatt. Otthonra jobban jársz vmi paneltáppal, annak kapásból 96% a hatásfoka.

És amit már írtak elöttem: vagy nas, vagy irodai gép, döntened kell.

A grafikus kartyaja ennek a lapnak, nem a megszokott Intel HD sorozat (i3/i5/i7), hanem PowerVR alapu (mint a GMA 500), emiatt nem nagyon sikerult az alap VESA szeru modnal tobbet kihajtani belole Linuxot hasznalva. En NASnak hasznalom, a grafikus kimenet, csak grafikonok mutogatasa miatt volt szukseges, igy nem okoz problemat ez a "teljesitmeny".

Az emgd driver nelkul, a gepre kotott HDMI-s televizio (low cost, Technika markaju Tesco termek) csak bitszemetet volt kepes megjeleniteni. Az emgd driver 3D reszet, pedig nem sikerult eletre lehelni CentOS 6 alatt.

http://www.intel.com/content/www/us/en/embedded/software/emgd/atom-e3800-and-celeron-n2807-n2930-j1900.html

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Na ezt az infót nagyon megköszönöm, így máris ugrik!

Socket AM1-es amd-ben nem gondolkodtál? Jóbarátnak raktam össze a legerősebb apu-val egyet, Athlon 5350(4x2GHz, HD8400) meglepően "erős", tesztek szerint is jobb mint a celeron.
A HD8400 pedig a nyílt "radeon" driverrel is erősebb és többet tud, mint a celeronban lévő powervr. Ha CSAk nas vagy kisirodai adattároló lesz belőle, akkor persze ez nem érdekes.
Viszont az LCPower táp a szemét szinonímája. Én nem venném meg.
---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

De, gondolkodtam, de az athlon feleslegesen erős, a sempron meg drágább és gyengébb mint a cerka, ami a lapon van. Viszont amit fentebb írt Czo kollega, az erőssen elgondolkodtatott hogy mégis amd lesz belőle.

át is írtam, még egy ezressel olcsóbban is jött ki az athlon lappal. Kérdés a fogyasztás mennyit fog emelkedni.

Hajjajj, hogy fogsz engem utálni...

A HKC is hulladék tápegységeket gyárt. A 650W-on felüli tápjaiban van normális bél, a többi ipari hulladék. Szerezz be inkább egy Használt IBM NetVista házat gyári tápegységgel, azokba Hippro, LiteOn, Delta tápok vannak.

Olvasd át ezt: http://prohardver.hu/tema/melyik_tapegyseget_vegyem_mielott_kerdezel_olvasd/index.html

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Most hirtelen nem találtam meg hogy ezekben a netvista házakban milyen táp van, de pl egy régi hp házzal jártam utoljára úgy, hogy valami semmilyen szabványnak nem megfelelő meretű táp volt benne, és nem találtam olyat, ami bele való. Így semmiképpen nem szeretnék járni.

Tudnál inkább egy kis teljesítményű, relatíve olcsó tápot ajánlani (esetleg olyan micro-atx házat, amiben már egy ilyen van), ami szerinted nem gagyi? Akár régebbi típust, csak a fentebb említett probléma ne merüljön fel.

Az kis teljesítményű FSP tápok viszonylag jó árban vannak. Nem prémium kategória, de már nem néznek ki vele. :) Én több gépben is használtam, semmi bajom nem volt vele (a szünetmentesükkel (1 db) viszont nem volt jó tapasztalatom).

https://www.pcx.hu/termek/fsp-350w-fsp350-60apn-85-tapegyseg-22255
https://www.pcx.hu/termek/chieftec-iarena-350w-gpa-350s-oem-tapegyseg-100489
Bele egy ilyen alap házba: https://www.pcx.hu/termek/akyga-akyd01-fekete-szamitogep-haz-62896

Az ócska tápegység, pl HKC simán ad 5V helyett 7V-ot, 12V helyett 16V-ot. http://www.youtube.com/watch?v=XhCnwiWBbUY&feature=player_detailpage

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.