internetado 2015?

Errol hallott valaki valamit bovebben? Egyaltalan kivitelezheto? Hogy epul majd be az arba, ha peldaul valaki most kotott ket ev huseget? Vagy majd a szolgaltato fizeti meg utanunk? :) Nem latom at, hogy ha valami teret nyer miert kell megadoztatni. (nyilvan a penz miatt, de akkoris...)
10.21. http://444.hu/2014/10/21/gigankent-150-forint-lesz-az-internetado/

---- update ----- 10.22
http://index.hu/belfold/2014/10/22/700_forint_lesz_a_maximalis_otthoni_…

Hozzászólások

Márhogy az "internetadó" tervezete kamu? Azért linkeltem ide a hozzászólásomat, mert ott forrásokat mutattam és tervezet-részleteket. De ha szerinted a jog bonyolult, akkor megpróbálom elmagyarázni:
Távközlési adóról szóló törvény jelenlegi hatályos formája:

1. §2 E törvény alkalmazásában:
1. távközlési szolgáltatás: Magyarország területén lévő az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti elektronikus hírközlő hálózaton nyújtott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti nyilvánosan elérhető telefonszolgáltatás (ideértve az üzenet küldését lehetővé tevő szolgáltatást is);

A tervezet (52. oldalon):

148. §
A távközlési adóról szóló 2012. évi LVI. törvény (a továbbiakban: Tktv.) 1. §-ának
1. pontja helyébe a következőrendelkezés lép:
(E törvény alkalmazásában.)
„1.távközlési szolgáltatás: Magyarország területén lévő, az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti elektronikus hírközlőhálózaton nyújtott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti
a)nyilvánosan elérhető telefonszolgáltatás, ideértve az üzenet küldését lehetővé tevő
szolgáltatást is (a továbbiakban: telefonszolgáltatás);
b) internet-hozzáférés szolgáltatás (a továbbiakban: internet-szolgáltatás);

A vastagított sorral lenne több. Azaz a törvény értelmezésében a távközlési szolgáltatások között lenne az internet-szolgáltatás is.

Jelenlegi verzió:

4. § Az adó alapja a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez, előfizetés hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról
a) indított hívások időtartama;
b) küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerződés szerint számított - száma.

Javasolt verzió:

„4. § (1) Az adó alapja telefonszolgáltatás esetén a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez,
előfizetés hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról
a)indított hívások időtartama;
b)küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerződés szerint számított - száma.
(2) Az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az előfizetővagy az elektronikus hírközlésről
szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom.

A változás itt is a vastagított rész. Tehát a felhasználó által forgalmazott gigabájt lesz az adó alapja (tehát ez alapján fogják a fizetendő adót számolni, módját ld. rögtön).

Az eredeti 5. § pedig a következővel bővülne (hadd ne másoljam be ide ismét, megnézheted a linken):

(3) Az adó mértéke a 4. § (2) bekezdése szerinti adóalap esetén 150 Ft/megkezdett gigabyte.

A 4. § (2) bekezdés pedig az előző idézetben vastagított rész. Tehát a fizetendő adó megkezdett gigabájtonként 150 forintocska.
Viszont a következő pontot se feledjük:

(4) Csökkenthető az adóalany által fizetendőhavi adó az adó-megállapítás hónapját
megelőzően utoljára benyújtott társasági adóbevallásban bevallott és megfizetett — 12 hónapnál
rövidebb adóévről benyújtott bevallás esetén napi időarányosítással évesített — társasági adó
egytizenketted részével.”

Azaz a fizetendő csökkenthető (és nyilván a cégek csökkenteni is fogják, nem fognak jótékonykodni állambácsival) a befizetett társasági adóval (félreértések elkerülése miatt: a havi adó csökkenthető az éves társasági adó egytizenketted (gy.k. egy hónapra eső) részével).
Itt ironcat szépen kiszámolta, hogy a Telekomnak a szánt adónak kevesebb, mint felét kell "csak" kifizetnie, mivel a többi az amúgy is befizett társasági adó.

Hacsak a parlament.hu -t nem törték fel, vagy ha nem egy ál-oldal, akkor el kell keserítselek, az egész nem kamu (az, hogy mi lesz belőle, más tészta, tervezet van, az biztos).

Remélem, érthető volt :)

Örülök, hogy ennyire el vagy telve magadtól. Csak egyet nem értek: ebben a szálban hol is beszéltél plafonról (vagy bárki más)? Úgy értelmeztem, hogy szerinted az egész internetadó kamu, vagy csak a voip-ra fog vonatkozni. Erre még direkt rá is kérdeztem, de nem válaszoltál. Plafonról ebben a szálban egy szó nem esett.

Például itt és itt is írtam, hogy lesz felső plafon. Ebben a szálban itt linkeltem egy szálat ahol itt írtam arról, hogy végső formájában már nem lesz forgalomarányos adó felső plafon nélkül. Szintén ebben a szálban itt linkeltem egy másik hozzászólásomat ugyanerről.
Nevetséges, hogy az iróniát is félreérted. Leírom szimplábban, bár nem akartam dehonesztáló megjegyzéseket tenni.
Csak a komplett idióták vizionálták azt, hogy felső plafon nélkül fog hatályba lépni az internetadó. Én csak azt "láttam előre" ami bármely átlagos realista számára nyilvánvaló volt.

Ha cserébe kapnánk a jelenlegi igen szabad szellemű magyar internetszabályozásra garanciát, hogy marad a status quo akkor azt mondanám, hogy így megfelel.
Ezért érdemes lenne demonstrálni, de nincsenek illúzióim. Három szónál hosszabb mondattal nem lehet tömegeket megmozdítani. Fel sem fognák miért kellene tüntetni.

Mert fogalom nélkül élsz a jelentését tekintve. A 700 forint előfizetésenként értendő. A 700 forint nagyon sok egy előfizetés nettó értékéhez képest, előfordul hogy több mint az előfizetés díja. Ez nem gazdálkodható ki, át lesz hárítva. Nem biztos hogy teljesen de át lesz. Ezzel kapcsolatosan veszélybe kerül 400 magyar tulajdonú hazai kisvállalkozás léte, ezzel 1000-2000 fő állása lehetetlenülhet el (nem az utcaseprő típusból) A szolgáltató struktúra homogénebb lesz. A nagy szolgáltatók közt pedig versenytorzító hatása lesz az adónak. Azt hogy te ezt "megszakérted" "megfelel"-nek attól még nem az.

Tök jó, hogy egy alsótagozatos olvasási képességével írsz "fogalom nélküliségről". Bár a hup-on sem annyira szokatlan jelenség ez.
Ha valami csoda folytán képes lennél a következő mondat értelmezésére, keresztkérdés:
Tudsz linkelni egy olyan internetes díjcsomagot, ahol 4GB-nál több adatot forgalmazhatsz havonta 700Ft-nál kevesebbért?

most olyan csomagok vannak, ahol havonta 4 Gbyte-ot forgalmazhatsz 700 Ft többletfizetés nélkül.
januártól meg majd olyanok lesznek, amiket adatforgalmi limitekkel tarkítanak, meg díjemeléssel kompenzálnak.
tényleg vicces orrba-szájba adózni...

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Akkor furcsa módon kommunikáltad a dislikeodat.

willy tett egy hamis kijelentést: A 700 forint nagyon sok egy előfizetés nettó értékéhez képest, előfordul hogy több mint az előfizetés díja
Ezért kérdeztem azt amit, hátha tud valami érdekeset de válasz tőle nem jött. Nem mondanám, hogy ez meglepett.
4GB havi adatforgalom adója 600Ft, 5GB adótartalma 750Ft. Hétszáz forintért, vagy legyen a 700 nettó érték, akkor havi 889 Ft-ért nem tudok legalább 4 vagy 5GB adótartalmú internetcsomagot. Még opciós díjként sem. Nagyobb összegű telefonos tarifához "ajándékba" adott mobilnet valójában nem tekinthető nulla forintosnak. Az 5000Ft alatti mobiltarifákhoz egyébként csak párszáz megát adnak a szolgáltatók. Azoknak az adója 150Ft, mert maga a mobilszolgáltató teszi nagyon alacsonyra a havi adatforgalmi limitet.

most is drága itthon a mobilnet, mondjuk ausztriához vagy a németekhez képest.
fő különbségek:
-itthon 100 év hűséggel 1 Ft-ért kapsz telefont/stick-et, míg a fent említett két országban ilyen feltételekkel kiröhög a vásárló.
-10 euróból 5 napig (a lehetőségekhez mérten) korlátlan sebességgel netezel, vagy a németeknél 18, ausztriában 15 euróért 30 napig kicsivel kisebb sebességgel, a feltöltött összeg addig áll rendelkezésre, amíg el nem használod, illetve 2-4 Gbyte-ig (ország/szolgáltató függvénye). ezzel szemben itthon ezért a zsetonért 500 Mbyte a limit, illetve a feltöltésed 30-45 napig áll rendelkezésre, szóval ha nem használod el, akkor megb*sz6od, elveszik.
-a havidíjas szolgáltatások németeknél 20-35 euróért EU-n belül roaming- és plusz költség nélkül netezel, ausztriában talán 30-ért. itthon ilyen csomag ha van is, az nem 6-7ezer Ft/hó.
-bármelyik szolgáltató kártyáját veszed odakint, korrekt és pontos az elszámolás. itthon üdvözöljük a telenort és a vodafone-t (előbbiről hallottunk már, utóbbinál meg egyszer csak elfogy a 3ezres feltöltés, mielőtt lebeszéled)

az a probléma, hogy az a durva 700 és 5000 Ft-os plafon nem azt jelenti, hogy a most általad kifizetett havidíjhoz ennyi csapódik, hanem az, hogy az egész netadóztatás -szerintem is- deformálja a lehetőségeket. szépen eltűnnek a mostani csomagok, lesznek kétszer ennyiért negyedennyi szolgáltatások.
mert te csak a limitig fizetsz, a szolgáltató meg minden libahájér'... ezt meg kompenzálni kell, szóval emelnek, átalakítanak...

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Évekig éltem Németországban és azt kell mondanom, hogy mobilnet szempontból igencsak nincs szégyenkeznivalónk.
Ha most megnézed a https://www.t-mobile.de/datentarife oldalt, azonnal arconvág a rideg német valóság.

Daten Flat mit 1 GB - monatlich 13,46 € (~4150Ft)
in den ersten 12 Monaten bei Neuvertrag, statt 14,95 € (~4600Ft)

Daten Flat mit 5 GB - monatlich 26,96 € (~8330Ft)
in den ersten 12 Monaten bei Neuvertrag, statt 29,95 € (~9255Ft)

Ezzel szemben Magyarországon egy T-mobil 5GB-os csomag 3090Ft.
http://www.t-mobile.hu/lakossagi/mobil_szelessav/tarifak/havidijas/netp…

(Egy vodafonos (két és fél éve kötött) 5GB-os előfizetésem aktuális számlája: 3990HUF.)

Van egy telenoros prepaid mobilnetem is, ahol Flexi csomagban "korlátlan böngészés és e-mailezés belföldön" 5599 Ft.
https://www.telenor.hu/internet/mobiltelefon/mobile-online-flexi
Ez prepaid, itt nincs "in den ersten 12 Monaten bei Neuvertrag".

Namost ehhez képest a német Alditalk (a helyi teszkó gazdaságos) még egész istenes megoldás a maga 15Euro-s 5GB-os csomagjával, ha azt leszámítjuk, hogy hol működik, hol meg nem. Inkább hol nem. Mondjuk Norderstedtben pont nem.
http://www.alditalk.de/sued/Surfen/internet-flatrate_xl.php?Z_highmain=…

A mostani svájci kábelnetem (a legkisebb csomag) 20Mbps 45CHF, ami valahol 11.250Ft/hó plusz Zuschlag. Magyarországon a 30Mbps fíberpóver (ugyanattól a szolgáltatótól) 3590 Ft/hó.
http://www.upc-cablecom.ch/de/internet/produkte/internet-20/
http://www.upc.hu/kabel-internet/fiber-power-30/

Gondolom, hogy a 700Ft miatt te is a százezres telefonoddal mész tüntetni, ami ezek szerint okosabb is nálad.

Pls ideirnad nekunk a nemet fizeteseket is? Csak azert, mert ez ugy lenne valos.

Birom, amikor elkezdik atszamolni a kulfoldi arakat, ahelyett, hogy aranyaiban neznek.

Annyi egyebkent igaz, hogy a mobil/mobilnet orszagos lefedettsege europai szinten nalunk az egyik legjobb (> 90% azt hiszem), azonban ez ket okbol sem nehez: relative kevesen vagyunk, es ez egy nem nagy orszag, a mobilnet szempontjabol turhetoen jo geologiai adottsagokkal. Hozzank kepest Nemetorszag oriasi, es nagyon valtozatos a felszine.

Mindazonaltal, a legnagyobb problema az, hogy bar kinti szemmel egy 3-6000 forintos internet elofizetes a "nem sok" kategoria, azonban ha azt nezem, hogy az itthoni havi brutto atlagfizetes 650-700 EUR kornyeken all meg (ennek a nettoja joval kevesebb), akkor ez a szam maris nem lesz olyan lenyugozo.

Az emberek nem azert mennek tuntetni a 700 forintos internetado ellen (mellesleg: meg nincs eldontve, hogy lesz plafon, csak igeret van ra, mindegy), mert 700 forint sok. Effektive nem sok, gyk. ket-ket es fel palack kola ara, azonban ha egy atlag 7000 forintos elofizetesre vetitjuk, az 10%-os emeles. Azt hiszem, kint sem orulnenek, ha az allam kikenyszeritene egy 10%-os emelest, mert csak. Arrol nem is beszelve, hogy ha a fizeteshez aranyitjuk a mostani netarakat, akkor az jon ki, hogy olyan 5% korul van mar most az arany, es az adoemelessel parhuzamosan a fizetesek nem nonek +10%-al.

Aztan, azt is sokan elfelejtik figyelembe venni, hogy a 700 forint az csak a lakossagra vonatkozik. Az uzleti elofizetoknel ez a szam 5000 forintnal all meg, ami egy atlagosnak mondhato 10-15000 forintos elofizetes eseten 33-50%-os emeles. Egy ekkora emelesnel Nemetorszagban szerintem szinten utcara mennenek az emberek.

De te elsz kinn, mondd el te, mit gondolnanak a nemetek egy ilyenrol, vegulis, te jobban ismered a kinti korulmenyeket nalam.

(az atlag szamokra: probaltam atlagolni az altalam ismert legolcsobb es legdragabb elofizeteseket, nem feltelten pontosak szamszeruen, am nagysagrendben ugy gondolom, stimmelnek)
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Persze, hogy ideírom, az átlag nettójuk 1800-2000EUR, amiből olyan 6-800EUR kapásból el is röppen lakásra. Persze, ebből már meg lehet élni, de szeretném, ha 10 évvel az EU csatlakozásunk után azért mennél ki tüntetni, hogy legyenek EUs bérek nálunk. (Ha Bécsben mégsem nyithatunk kávézót)
Elég valószínű, hogy a te bruttód nem 200E, ezért külön köszönet illetne, ha szolidaritásból tüntetnél már csak azon nem kevesek miatt is, akik az átlag alatt keresnek (horribile dictu nettó 80E). Persze ezt sem most kellene elkezdeni.
A 700Ft miatt iPhone-al tüntetni ebben a kontextusban képmutatás.

Nem mindenki iPhone-nal ment ki tuntetni, ez egy. Az ketto, hogy attol, mert valakinek telik iPhone-ra, meg tuntethet MASOK erdekeben. Nem a maga erdekeben, hanem masokeban. Ha ez szamodra kepmutatas, akkor otleted sincs a szolidaritas szo fogalmarol.

Arrol nem beszelve, hogy amit mondasz a berekkel kapcsolatban, az csak egyet bizonyit: nem vagy tisztaban a mogotte meghuzodo okokkal, te csak a problemat latod. Nem kizarolag az AFA itt a problema, es nem is az alacsony berek. Ilyen gazdasagi kornyezetben torvenyszeru ez a bertablazat. Az aranytalansagok pedig pontosan a gazdasagi es piaci kornyezet talalkozasabol kovetkeznek.

Viszont joval nehezebb amelle tuntetest szervezni, hogy peldaul csokkenjen a fizeteseken levo teher, hogy atlathatobb es kevesebb legyen a vallalatokat sujto mindenfele adonem, hogy tamogassak vegre a beruhazasokat, teremtsenek kedvezo felteteleket a kulso es belso befektetoknek. Ha te ekore kepes vagy tuntetest szervezni, akkor utana elkezdhetunk beszelgetni.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Szerintem egészen más az alacsony bérek oka. A technikai fejlődés által egyre kevesebb élő munka kell azon jószágok előállításához, amelyekre szükség van. A cégek gazdasági érdeke, hogy a lehető legkevesebb embert alkalmazza, de azokat széthajtsa munkaidőben. Ebből következik a magas munkanélküliség, aminek munkaerő túlkínálat a következménye. Tehát a melósnak alig kell fizetni, hiszen van másik, aki olcsóbban elvállalja a munkát.

Ebből egyenesen következik, hogy nincs fizetőképes kereslet, a boltok polcai rogyásig vannak termékekkel, miközben nincs, aki megvegye azokat. Másfelől viszont nélkülöznek azok, akiknek nincs munkájuk.

Mindez miért is? Az emberi önzés okán. A gépesítés következménye az kellett volna, hogy legyen, hogy egyre kevesebbet dolgozunk, s szabadabban, jobban élünk. Ehelyett viszont kevesen dolgoznak sokat, sokan viszont nélkülöznek. Egyiküknek sincs igazán jó élete. Az egyiknek van miből, de nincs mikor, a másiknak van mikor, de nincs miből élnie.

A megoldás szerintem nagyon szigorú szabályozással az alacsony munkaidő, tehát pl. napi 4 órában lehetne foglalkoztatni embereket, viszont a jelenleginél sokkal többet. És nem fele annyi fizetésért.

A kereslet-kínálat egyensúlyának dogmája sincs szerintem rendjén. Persze, hogy keveset adnak a termékért, ha nincs pénze a vevőnek. A termék árában a jelenleginél lényegesen nagyobb korrelációval kellene kifejeződnie az előállítás költségének.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem a dolog nem fekete es feher, mindket tenyezo szerepet jatszik a problemaban. A bereket sujto magas adoterhek miatt a munkaltatok egyaltalan nem erdekeltek abban, hogy tobb dolgozot foglalkoztassanak, raadasul az altalad emlitett faktorok mellett ugyanezek az adoterhek miatt tendalnak a munkaltatok az olcsobb munkaero foglalkoztatasa fele - meg akar annak aran is, hogy ezaltal csokken az elvegzett munka minosege.

A napi 4 ora csak resze a megoldasnak. Amikor folyamatosan azzal vannak tele a hirek, hogy cegek mennek el es bocsatjak el alkalmazottaikat, aruhazak, uzemek es gyarak zarnak be sorra, akkor mar az is elorelepes lenne, ha ehelyett azzal lennenek tele a hirek, hogy uzemek es gyarak nyilnak sorra. Ehhez viszont stabil jogi kornyezet kellene, a cegalapitast tamogato hozzaallas, es kedvezmenyes adozas a frissen alapulo cegeknek. Valamint csokkentett berkoltsegek. Ez az elso szint. Ez a mostani munkanelkuliek 20-25%-at biztosan felszivna. A kovetkezo szint az, amit te mondasz, fokozatosan csokkenteni a foglalkoztatas idejet, cserebe osztonozni a cegeket a meg tobb munkavallalo foglalkoztatasara, fejleszteni a szolgaltatasi szektort. Amihez fejleszteni es korszerusiteni kellene az oktatast is, magasabb minosegu tudasatadasnak kellene tortennie, az igenyeknek megfeleloen. Szoval ez egy sokkomponensu problema.

Viszont sajnos nem letezo cegek sosem fognak senkit foglalkoztatni.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Úgy érzem, ezt nem lehet regionálisan csinálni, a globalizáció miatt nagyjából mindenhol át kellene így szervezni az életet. Ez amúgy nem teljesen lehetetlen, mint ahogyan lassan az energia-hatékonyság is divatos kifejezés lett, megújuló forrásokat keres az emberiség, úgy társadalmi, munkaerő-piaci változásokat is lehetne szép lassan mindenhol kezdeményezni, szabályozókon keresztül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Értem, tehát te csupa-csupa jóindulatból lengeted az iPhonet, persze kizárólag mások érdekében.
Ez dicséretes.
Ez volt egy.
Kettő: Ha így látod, akkor lehet szépen befejezni a nyivákolást a német bérekkel kapcsolatban és lehet szépen tovább szabadversenyezni velük. Köszönettel.

1) Nekem nincs iPhone-m, amikor volt is, a ceg adta, sajat jogon sosem lenne. De ettol fuggetlenul sem sikerult megerteni a mondanivalot, nem voltal jo szovegertesbol, ugye?
2) mire gondolt a kolto?

--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

1. nincs hűségidőre vontakozó inputod
2. a németeknél nincs hobbyszerű lehallgatás és adatforgalom-elemzés a hatóságok/titkosszolgálatok részéről, ezeket csak nyomós indokra kapott bírósági felhatalmazások után tehetik meg
3. odakint nincs tarifamegtartási kötelezettséged
4. odakint amire szerződsz, azt kapod (van garantált sávszél, nálunk 0 / nem módosít önhatalmúlag / stb)
5. alditalk nekem is volt: a prérin kicsit lassú, de minden településen normálisan használható volt, működött.
6. svájc mindenből behozatalra szorul: többek között szélessávból is. a tranzitadó arra is rákerül
7. Vodafone Smart Mini-m van, két éves, használtan vettem 20 euróért.
8. nem a netadó miatt mentem tüntetni, hanem azért, hogy ez a tetves korrupt kommunista banda takarodjon a hatalomból.
9. te sem elemezted a benyújtott törvénymódosítást, fingod nincs, hogy a netadón kívül még hogyan óhajtják szopatni a népeket.

végül pedig ékes példája vagy annak a tömegnek, amelyik azt pofázza: "ó hát csak 700 Ft, mi a f*szt hőbörögtök, hülye torrentező majmok".

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

1. nincs hűségidőre vontakozó inputod
De van. Egyébként pedig van kezed és szemed.

2. a németeknél nincs hobbyszerű lehallgatás és adatforgalom-elemzés a hatóságok/titkosszolgálatok részéről, ezeket csak nyomós indokra kapott bírósági felhatalmazások után tehetik meg
Honnan tudod? Egyébként azon túl, hogy nem csak ők hallgatják le egymást még a csillagos haverjaik is poloskát raktak Merkel seggébe.
A németeknél törvénysértő pl. a torrentezés, nem véletlenül kértek tőlem magyar vpnt a német kollégák.
http://www.techfacts.de/ratgeber/sind-torrents-illegal

3. odakint nincs tarifamegtartási kötelezettséged
Odakint van.
Van minimális használati idő és csak drágább tarifacsomagra térhetsz át ingyen, egyébként 50EUR és egy évet várnod kell.
https://www.t-mobile.de/tarif-wechseln/0,20619,23159-_,00.html

4. odakint amire szerződsz, azt kapod (van garantált sávszél, nálunk 0 / nem módosít önhatalmúlag / stb)
*vára nem azt kapod. Ha van is minimális sávszél, az 14,4kbit/s, praktikusan nulla. Néhol pedig a trágya színvonalát sem éri el a mobilnet.

6. svájc mindenből behozatalra szorul: többek között szélessávból is. a tranzitadó arra is rákerül
Szegény Svájc.

8. nem a netadó miatt mentem tüntetni, hanem azért, hogy ez a tetves korrupt kommunista banda takarodjon a hatalomból.
Nem a netadó miatt? A Che Guevara zászló miatt?

Megosztott rádiós átvitel esetén egészen pontosan nulla bit/s a garantálható. Egyrészt azért, mert rádió, másrészt azért, mert megosztott. A garantált értéket az ország egész területén biztosítani _kell_, úgyhogy emiatt sem lehet 0-tól eltérő értéket garantálni.

"De van. Egyébként pedig van kezed és szemed."
és akinek a kezét eltörték, a szemeit kilőtték 2006-ban?

"Honnan tudod?"
értelmesebb népek politizálnak meg hatóságolnak, mint itt...

"A németeknél törvénysértő pl. a torrentezés, nem véletlenül kértek tőlem magyar vpnt a német kollégák."
tudjuk. hogy te meg segítesz nekik törvényt szegni, nem értem, miért nem állsz be az IS-be... :(
(ennyi erővel ugye...)

"Odakint van."
idéztél egyetlen darab szolgáltatótól. a többi (virtuális) szolgáltatónál körül sem néztél :)

"*vára nem azt kapod."
legfeljebb a téjmobilnál nem. nekem németország széltében-hosszában mindig jött a minimum garantált.

"Szegény Svájc."
hát, bezony-bezony...

"Nem a netadó miatt? A Che Guevara zászló miatt?"
nem _csak_ a netadó miatt... merthogy a célzott kérdés úgy volt vala, hogy csak a netadó miatt, miközben így, meg úgy, meg pofáraesett zsíroskenyér, meg egyebek...
a jelenlévők harmadánál volt _csak_ netadó ellen tiltakozó felirat, mindenki másnál volt obrántakaroggy(!), csalóbanda, monnyonle, elmúttnyócév, meg ilyen hangulat. nyugdíjasoknál úgy, mint középkorúaknál vagy fiatalabbaknál.

még neked sem esett le, hogy a rahedli, általuk elvett zseton qrvára nem a köz céljaira ment/megy el, hanem ismét kilapátolásra kerül a közös kasszából. de ha ez neked tetszik, továbbra is támogasd kérlek a fideszt, meg az összes rohadt kivetendő sarcát is. akkor leszel egyébként még királyabb, ha mindezt külföldről ideugatva teszed, most úgyis aza a divat, szóval nem okoznál csalódást senkinek sem.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Csaxólok, hogy bármelyik netcsomaggal lehet túlforgalmazási díj nélkül netezni a benne foglalt forgalom elfogyasztását követően is. Most majd lesz túlforgalmazási díj, megkezdett MB-onként 15 fillér.
A netcsomag nettó árából vond le a költségeket, és ami marad, azzal hasonlítsd össze a csomag benne foglalt adatmennyiségének megfelelő GB*150Ft-os sarcot.

Nekem van 2000Ft bruttó áron 2GB-os mobilnet előfizetésem, ez 1575Ft nettó. Ha csak a 2GB-ot nézem, aminek a tervezett adója 300Ft, az akkor is a nettó árbevétel 19%-a. De csak azért tud ennyi maradni, mert valamilyen formában már mért adatforgalomról van szó. Ahol nincs mérés, például az itthoni net esetén (4700bruttó, 3700 nettó) esetében a 4GB fölötti havi forgalom gyakorlatban borítékolható, így ott már a 700Ft-os adóval kell számolni, ami a nettó árbevétel 18.9%-a.

A szolgáltatónak, ahol még nincs, ott nem érdeke a mérés, mert rohadtul drága a NAV-nak megfelelő (adókötelezettség keletkezik a mért adatokból, így az "snmp-vel lerántjuk, betoljuk myql-be" nem biztos, hogy elég...) adatgyűjtés/tárolás kivitelezése - drágább, mint átalányban az előfizetőnkénti maximált összeget kiperkálni - és áthárítani. Vagy úgy, hogy explicit növeli a csomagok árait, vagy úgy, hogy a garantált értékeket, egyéb szolgáltatásokat (tárhely, mailbox, fix IP-cím, stb.) csökkenti, illetve drágítja meg. Persze, a nagyon drága szolgáltatást nyújtó cégeknél nem fog annyira fájni, hiszen egy 10E Ft nettó előfizetésből a 700Ft jóval kisebb elvonás), de nem csak a T drága, sőt, nem a T a legdrágább...

Ahol meg van mérés, ott - a fenti példa alapján is - megint csak a magasabb előfizetési díjú csomagokat értékesítő cégeknek fog kevésbé fájni - bár ezen a téren nem nagyon van releváns különbség, ha alaposan körbenéz az ember...

A Telekom a legdrágább és legszarabb gagyi kombinációját kínálja. Ünnepnap volt amikor végre megszabadultam a gány minőségű Magyar Telekom ADSL vonaltól. A Digi internet nemcsak fele annyiba kerül de még tízszer gyorsabb is. De egy UPC is klasszisokkal jobb vezetékes internetre mint a Magyar Telekom.
Mobilban akár a Telenor akár a Vodafone köröket ver a T-mobilera, habár ők maguk messze vannak még az ideális mobilszolgáltatótól de nem a pöcegödör legmélyén tanyáznak a Magyar Telekom mellett.

A használhatatlan lassított internetet mint 'korlátlan internet' kommunikálni. Dohhh!!!! Na erre is csak egy Telekom-szolga képes.

Nálatok lehet válogatni. Digi jellemzően a társasházas/lakótelepi területeken terjeszkedett/terjeszkedik, mert ott lehet aránylag kis beruházással sok előfizetőt elérni. Bivalymocsolád-alsón (de mondhatnám példának akár Nagykovácsit, meg Solymárt is!) nagyjából valamilyen f0stal1cska minőségű ADSL van, mert a kutyának nem éri meg oda kábelt húzni - és a jövőben pláne nem fogja megérni ilyet csinálni. Igen, tudom, van ott is Kispirics-ADSL meg Nagyfütyme-DSL szolgáltató - aki mind-mint a T viszonteladója. Elméletileg sincs mindenütt választási lehetőség, nem,hogy gyakorlatban.

Az Artisjus maszekadót valóban el kellene törölni ahogy van. Sokan nem tudják, hogy az Artisjus nemcsak a vásárlókkal de a zenészekkel szemben is kizárólagossággal lép fel. Kötelező az Artisjus tagság, nem tömörülhetnek más alternatív közös jogkezelő szervezet mögé a zenészek ha pénzt akarnak látni ezen a módon. A beszedett Asritjus magánadó elosztása zavaros, mutyi alapú. Ők maguk sem tudnak elszámolni ki, miért, mennyit kapott.
Két és fél évtized alatt hogyhogy nem sikerült megszervezni egy hatásos tüntetést az Artisjus székház elé?!

Nemcsak vendéglátósok érintettek. Talán őket sújtja legdurvábban az Artisjus maszeksarcával.
Mindenki érintett aki Magyarországon, mobiltelefon, számítógépet, tabletet, bármilyen adathordozót vásárolt.

Még a külföldi jogtulajdonosok is érintettek, őket ugyanis durván meglopja az Artisjus, a beszedett sarc elenyésző részét utalja csak nekik a szervezet fütyülve a valós zenehallgatottsági arányokra.
A minimum amit reálisan jó eséllyel el lehetne érni az, hogy a külföldi jogtulajdonosok megkapják a jelenlegi összeget miközben az Artisjus adót a valós zenehallgatottsági arányokhoz igazítjuk. Ezzel a jelenlegi Artisjus adó harmada-negyede körüli szintre csökkenne. Érdeksérelem csak Bródy mutyizó haverjait érné.
Természetesen nem várom, hogy valódi civil önszerveződés képes lesz fellépni érdekei védelmében.

Pedig az ArtisJus a jövőbe mutató út, nem érzed az idők szelét. Az első olyan magánszerveződés, ami állami adókat szed Magyarországon.

Milyen tuti is lenne alapítani egy céget, aminek a bevételi forrását az informatikusok adójának 1%-a adja.

Így koncesszióba lehetne adni szakmákat, hogy magáncégek adóztassák az ott dolgozó embereket. Biztos nem tiltakozna az unió sem. Német cégek mondjuk 10 millió forintért felvásárolnák a rendszergazdák fizetésének 0.5%-át. Ezzel is demonstrálná a kormány, hogy a leghatározottabban elkötelezettek vagyunk a liberális piacgazdaság iránt.

Pontosabban állam szerepében szed magáncélú adót.

Vannak még ennél is agyamentebb és sajnos megvalósított ötletek is. Ilyen az Amerikában kitalált maszek-hadseregek ötlete, a PMC. Leghírhedtebb a Blackwater, ami szerintem egy tök találó név volt. Illett a sötét lelkű privát-militáns szervezethez. Gyakori névváltozások után most Academi néven futnak, bár sok akadémikus nincs közöttük.

ezek inkompetens sárarcúak.
indított telefonhívás, küldött SMS - de adatforgalom??? upstream-downstream is?
ezen a logikán az adatfogalomnak csak az upstream részéről lehet szó, hiszen a többi kommunikációs formában is csak az után kell fizetni, amit a user kezdeményez, nyilvánvalóan amire saját magának van ráhatása.
hálózati kommunikációban csak az adat küldése múlik rajtam...
lásd DDOS jelen topikban...

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Részben egy kutya, részben nem. Részben igen, mert ott is adatok vándorolnak, másrészről viszont nem, mert azt nem olyan néven kapod a szolgáltatást, hogy internet, hanem olyan néven, hogy műsorelosztás. Ez két külön szolgáltatásnak számít, még akkor is ha az adott szolgáltatások technikailag ugyan úgy vannak megvalósítva, lásd IP alapon. Az, hogy mi fog ebbe beleesni, az attól is függ, hogy a szolgáltatók milyen néven és formában nevezik el az adott szolgáltatásaikat és írják majd le az ÁSZF-ükbe.

2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről

[...]

Értelmező rendelkezések

188. § E törvény alkalmazásában:

[...]

58. Internet-hozzáférés szolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás, amely során a szolgáltató IP-cím hozzárendelésével biztosítja az IP alapú adatátvitelt az előfizetői hozzáférési pont, valamint az internet legalább egy belföldi és egy nemzetközi nyilvános adatkicserélő központja között.

Ha a fenti definíciónak nem felel meg az IPTV-hez létesített hozzáférés (mert pl. az IP-cím olyan, hogy nem érhető el például a BIX), akkor szerintem az adatforgalma nem számít bele az adófizetési kötelezettséggel járó forgalomba.

Nem mintha különösebben érintene (márminthogy IPTV nélkül is elérném a 700 forintos plafont 150 forintos gigahájjal számolva), de meg lehet (mármint technikailag) különböztetni, hogy az adott adatmennyiség azért megy a kábelen (vagy a levegőben), mert IPTV-hez megy?
(bocs, ha nagyon gagyi a kérdés)

Vagy DECnet-re, aztán jöhetnek a trükkök, hogy pl. IPX-ről IP-re hogyan fordul a forgalom a szolgáltatónál... De ahogy írta is valaki, nagyon pongyola, szakmaiatlan a témában gyakorlatilag az összes jogszabály megfogalmazása, ami jelen esetben adócsalási perekben kerülne elő...

"Egy GB-ba a teljes magyar sajtó éves szövegtermelése bőven belefér. Szóval cenzúrára ez pont nem alkalmas."

Bele. Ha meg tömöríted akkor még kevesebb. Csakhogy ebből mi lesz:
1. az ISP brutálisan megemeli az árat -> kevesebb előfizető tudja megengedni magának -> kiesik a - már amennyire, de még valamennyire - független média fogyasztása, marad az állami szócső fogyasztása
2. forgalomtól függő díjcsomagok jönnek -> így is lesz lemorzsolódás de nem ekkora
3. viszont elterjed mindenféle adblock/stb. használata, amivel kinyírják a magyar online hirdetési piacot, és ezzel a valamennyire még független magyar sajtót.

És ugye ne csak az írott szöveget nézzük, vannak azért képek is, és sokszor egy-egy félperces videó többet elmond az aktuális illetőről, mint egy 1000 szavas cikk.

Ennek az intézkedésnek 3 célja lehet:
1. a teljes magyar internet kinyírása
2. elterelni a figyelmet valami sokkal nagyobb disznóságról
3. jön valami "korrigált" adó, mittomén 15 Ft/GB, ami még mindig pofátlanul magas összeg, de majd örülhetünk hogy mégse a tízszerese. Amit a szolgáltató persze továbbszámláz, mert neki sincs pénztermő fa a kertjében, én meg számolhatom a gigákat...

Szóval: szarabb lesz nekünk, sokkal szarabb, ismét.

ps.: ha valaki megindul kitolni a rackszekrényeket a Kossuth térre, akkor szóljon bátran, segítek...

Bújtatott cenzúra, minél kevesebben férhessenek hozzá:
"Zbigniew Brzezinski, volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó, a Trilaterális Bizottság társalapítója már 2010-ben a Külkapcsolatok Tanácsa előtt a globális politikai ébredés veszélyeire figyelmeztetett. Egyes technológiákban, mint a fájlmegosztó rendszerekben, a blogokban vagy a nyílt forráskódú szoftverekben megvan a potenciál, hogy aláássák a központi hatalomra vágyó, a társadalmat saját áruiktól való függésre kényszerítő oligarchikus kormányérdekeket."
Azt hiszem, ebben aztán _minden_ benne van kérem! ;)

---
http://it2it.hu/valastyan.attila
"Csak két dologban hihetsz: vagy abban, hogy a világon minden csoda, vagy abban, hogy semmi sem." (Albert Einstein)

Örülök hogy nem otthon lakok. Van 5 lakótársam, együtt forgalmazunk 500-600 gigát... Szép kis kiadás lenne :D

Amúgy meg a jób*d*sk*rv**nyj*k*t ezeknek a köcsög*x*+!%"+/'!"'. Ha ezt tényleg bevezetik, akkor nem lesz senkinek se szüksége az LTE-re, sőt... még kábel netre is alig lesz szükség. Az emberek egyre jobban szegényebbek és k*rvára nem akarnak még plusz terheket kiadni csak azért, hogy netezzenek. Mit választasz? 1 óra böngészés vagy 3 zsemle felvágottal? Választhatsz.

Amióta van Steamem, nem torrentezek nagyon. Nekem az utolsó hónapban 150GB volt a forgalmam, nagy része youtube, vimeo, és a tévén néztem, nem kompjúteren.

Ja, és hát egy Steam játék letöltése is izmos 15-20 GB alkalmanként.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

..jobban teljesít..

--
God bless you, Captain Hindsight..

A magyar törvényhozásnak történelmileg nincs köze a valósághoz. Nettó elmebetegek, tolvajok, férgek.

Hát, most a Fideszt úgy tűnik jó ideig nem is fogják lecserélni.

Azért is látom így, mert az LMP nagyjából egy normális társaságnak tűnik és teljesen reménytelen, hogy népszerűbbek legyenek. Szóval a Fidesz után csak valami még durvább populista jöhet. Így meg tökmindegy.

De milyen lenne a nem gyenge? Tényleg halványnak tűnik fel a médiában az LMP és nehéz megérteni miért. Amennyire követem a napi politikát(ami nem nagyon sok), úgy látom általában ésszerű véleményeket fogalmaznak meg és amikor eddig döntés helyzetbe kerülnek általában úgy tűnik jól döntöttek. Akkor miért ilyen láthatatlanok?

Nem lehet, hogy ez a "gyengeség" egyszerűen abból adódik, hogy nincsenek ilyen egy mondatos szólamaik és nincs vezér jellegű, nyomuló politikusuk? És ha igen, akkor ez tényleg hiányosság? Lehet ettől menekülnének el azok a szolid visszafogott figurák, akikre amúgy rá lehetne bízni a közpénzeket. Nem tudom nem e maga az a hiba, hogy az ember az erőt keresi a politikusban. Az északi országokat szolid, szürke figurák vezetik, akikkel nem biztos, hogy meg akarnék inni egy sört, de működik.

És a lényeg: maga az a tény, hogy itt ez a sacc normálisnak nevezhető formáció(mégha "gyenge" is) és mégis inkább az embereket már ezerszer átverő pártok teljesítenek jól a választási rendszerben szerintem nem hagy sok reményt. Egyszerűen el nem tudom képzelni hogy nézne ki az a politikai párt, aki veri a fideszt és közben számomra elfogadható lenne. Szerintem egy másik bullshitelő idióta banda fogja átvenni a hatalmat ha már a fidesz nagyon elkopott. Mondjuk 20 év múlva. Addig marad ez. (meg amúgy nekem sacc tök mindegy is, hogy mszp vagy fidesz vagy dk vagy együtt, ennyi erővel maradhatnak is, legalább a kormányváltásból adódó költségek nem jelentkeznek)

Például ha egy Bajnai nevű amerikai tartózkodása után (ahol ki tudja mit csinált?!) nem szakítja szét erővel az LMP-t, akkor ma már akár középpárt is lehetne. Így szép eredmény az is, hogy kis pártként túlélte az LMP a pártszakadását. Frakciója van a Parlamentben, képviselője van az EP-ben.

Olyan, ahol vannak olyan ismert arcok, akikkel azonosulni tud a törzsválasztó, a többiek pedig egyből az LMP-hez kötik.
Az LMP-ben egyetlen ilyen van, ugyan Schiffer számomra túlságosan autokratikus és baloldali gondolkodású, de mindenképpen kiemelkedik a mai politikai kínálatból.

Már ne haragudj de birkaság fogalom nélkül vagdalkozni a "populista" szóval. A valódi értelmében az lenne egy populista lépés internettel kapcsolatban ha egy olyan törvénnyel állna elő a kormánypárti frakció mint: Maximum 100 Ft havidíjú internetet mindenkinek, vagy Ingyenes gigabites internetet mindenkinek. A szolgáltatók pedig oldják meg ahogyan akarják. Bár ha belegondolok ez nem is lehetetlen, Finnországban van szélessávú alanyi jogon járó internet.

Mi ebben a meglepő? Sokszor egy önmagában jelentéktelen, a többi mellett eltörpülő csepp miatt csordul ki a pohár. Al Capone sem a gyilkosságok, szeszcsempészet, prostitúció, tiltott szerencsejáték vagy a korrupció miatt került börtönbe.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

De mezőgazdászok helyett mondhattam volna a trafikosokat, a bankosokat, a közműszolgáltatókat, tv-seket, telefonosokat... velük ugyanúgy kib**ztak, mint most a netezőkkel, de kutyát nem érdekelt. Most véletlenül nem a kevés "oligarchát" érinti a legújabb ötletük, hanem a sok átlagembert. Már eddig is fel kellett volna háborodni. De hát hiába, erre szavaznak az emberek, 3/3-ad van.

Hadd idézzek a nol.hu-ról, hátha benned is felmegy a pumpa, mint reggel bennem:

"A szolgáltatók erőteljesen jelezték, hogy ha igaz az a kormányzati álláspont, miszerint a Skype, a Viber és hasonló szolgáltatásokat kívánták volna ezzel bevonni az adófizetés körébe, az nem sikerült. Azért sem, mert az internetforgalom töredékét jelentik a hanghívások. Ezt az NGM illetékesei maguktól nem tudták, és senkitől sem kérdeztek utána."
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

..megvédjük a nyugdíjakat..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Az idült ötletet nem méltatva, de arányaiban is k**** magas ez az adókulcs. Még, ha egyösszegű lenne, akkor hmhmhm, de egy ilyen azért eléggé ordas nagy kitolás.

Igazán megkérdezhették volna valamelyik szolgáltatót, hogy figyeljetek már, mennyi a userek átlagos havi forgalma... Persze lehet, hogy megkérdezték, de csak a költségvetésből hiányzó összeg oldaláról közelítettek csak a dologhoz, és úgy jött ki a 150 HUF / giga. Lelki szemeim előtt már látom a Szlovákiából érkező adatfutárokat, akik 80 forint/gigáért mérik majd DVD-n a torrenteket, youtube videókat ...

Ezt írtam én is, sőt ekkora pénznél (mert internetre nagy igény van) találékony szolgáltatók mint a DIGI külön akciót szervezhetek román mobilnet SIM kártyákra, ami az EU jövő nyárra kötelező érvényű ingyen roaming döntését megelőzve, már most biztosítják az ingyenes roamingot a DIGI saját hálózatára. Ha minden utcába felszerelnek egy femtocella méretű adótornyot (Romániában állítólag hasonló módszert használ a DIGI) akkor a kis sugárzási területek miatt egészen nagy sávszélességre is elég a frekvenciablokk amit elnyertek. De még a Telenor is partner lesz velük, egyébként is szorosan együttműködnek. És havi 40-ezer forintnyi adó (ennyi az átlag magyar ügyfél adatforgalmának adótartalma 150Ft/GB szerint) már üzletileg racionálissá egyébként meghökkentő kerülőmegoldásokat is.

De biztos vagyok benne ez az egész végső formájában teljesen másként lesz bevezetve. Legvalószínűbb, hogy felső plafon lesz az adóban ahogyan telefonadóban is van felső plafon.
Ha havi ezer forintban lesz maximálva az internetadó, és "cserébe" továbbra is marad az európai mértékben is roppant toleráns magyar warez-tolerancia akkor azt mondom ez nem rossz deal. Legfeljebb továbbra sem fizetek elő Spotify-ra, az ennél többe kerülne.

És ha nem lesz plafon? Tényleg ennyire bízunk a honatyák "bölcsességében" és internethez értésében?
szegény "ingyenes" Yosemite is 5GB volt ... lehet gyártani az apt-get upgrade -ekhez az adókalkulátorokat ... ingyenes windows update, malware és vírusirtó frissítés ... de urambocsá a HD youtube tartalmakat sem vetem meg ... megérett az idő országot váltani ...
vagy .. egy a SOPA blackout strike-hoz hasonló hazai actiont kellene szervezni ... a SOPA strike-hoz készült plugineket csak egy új dátumra kellene módosítani és pár konzervszöveget lecserélni.

Egyébként meg még ha valóban lesz is plafon, ebben az országban ahol az áfakulcs ilyen magas, biztos, hogy az internetet kellene luxuscikknek tekinteni és még erre többletadót kivetni? Szerintem inkább adómentessé kellene tenni, nem többletadót kivetni rá, hogy végre egy normális országos infrastruktóra lehessen, ne csak a népességi gócpontokba érjen el a net ... információs társadalom? vagy az információ luxus?

Nem akartalak kizökkenteni abból a mámorból amiben élsz, de:

1, Az internetadóval nem a mértéke a legnagyobb baj, hanem azzal hogy hatással kíván lenni a társadalomra, még a korlátos formájában is.
2, Forgalmi típusú adót az ÁFA-n kívül nem vetünk ki, Ha mégis akkor arra vetünk ki ahol szabályozni kívánjuk a mennyiséget.
3, Az általad említett adótól eltérően az internet forgalom kialakulás szintjén sok "nem kívánt" forgalmat takar. Ezeknek egy része az, ami a felhasználó érdekében történik, de valójában nem a felhasználó kezdeményezésére, van olyan része is amelyet a felhasználó abszolút nem szeretne, de ettől még megkapja (vírus, DoS, spam, reklám, etc), és a harmadik kategória amire kontrollja van a felhasználónak. Azaz a mostani helyzetben nem mondható el, hogy egy internet forgalmi adó befolyással lehetne az internetezési szokásokra.
4, A fentiekhez szorosan kapcsolódó érv, hogy a kormánynak be kell látnia, hogy az internetet nem akadályoznia hanem erősítenie kell. Ez nem eldöntendő kérdés, erről szerintem társadalmi konszenzus van. Vita nem lehetséges.
5, A kormányzat nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, az első egyeztetés a felháborodás nyomására történt. Látszólag semmilyen tanulmány nincs az adóval kapcsolatban. Egyedül az az érv, hogy kell a pénz. Ez nem érv.
6, Áthárít, vagy nem hárít. Ha egy kis fejszámolást csinálnál akkor rájönnél pontosan miről van szó. Bontsuk az internet hozzáférést 2 részre. A teljes (mondom teljes) internet hozzáférés bevétel tavaly 160 milliárd forint volt. Azért mondom, hogy teljes, mert ebben benne vannak a viszont szolgáltatások egyebek árai, ami jelentős tétel. Emellett olyan mérgezett tételek vannak benne, mint pl. a mobiladatnál a készüléktámogatás.
Akkor bontsuk ezt fel
a, Mobiladat. kb 4,4 millió előfizető, kb 1GB forgalommal azaz 4,4*12*150 ft adóbevétel (8 milliárd Ft). Az erre az iparágra a fenti 160 milliárdból 56 milliárd esik. Ebben benne vannak a készülék támogatások is, vegyük úgy hogy ebből olyan 32-40 milliárd a tiszta tényleges árbevétel (nem nyereség, árbevétel). Ekkor ebből a 32/40 milliárból kellene 8 milliárd adót kifizetni. nekem ez 20-25% adóprésnek tűnik, több mint az áfa (21%-a az áfa a bruttó árnak).
Akkor vegyük a többit. kb 2 millió előfizető más csatornán van megoldva (KTV,xDSL,WLan, etc) az erre eső árbevétel kb 106 milliárd, és ebből "csak" 12 milliárdot kellene befizetni. Nézzük ezt a 12 milliárdot. Van ugye lakossági rész ez kb 1.75 millió előfizetés, és van 250e közület kb. Vegyük előre a lakosságot: 700 ft 4GB-nak felel meg, Én mondjuk azt hasból azt mondom, hogy az iparág ennek a részének a lakossági forgalom esetén az egy előfizetőre eső adó egy hónapban 500 Ft és 700 Ft közé fog esni. Számoljunk nagyvonalúan 500 Ft-al (mindegy mivel számolunk, majd emelik úgyis, mert azt utólag már könnyű) 500 Ft*1.7*12 ez kb 10.5 milliárd. Azaz megvan 18 milliárdunk eddig a 20ból. Menjünk tovább. Közület: 33GB elérésénél már 5000 Ft-ra esik. Nos itt kicsit nagyobb azaz 4500Ft-os átlagadóval számoltam. Mondjuk rá, hogy ezt is csak hasra ütve. Nos ez esetben az adó mértéke 4500*12*250e 13,5 milliárd forint. Azaz az eredetileg tervezett 20 milliárd helyett 2015-ben befolyó összeg közel 32 milliárd lenne amiből 8 a mobiladatot terhelné 24 pedig az egyebet ami szintén 20-25% közé eső adóprés.
Erre mondta a Rogán Antal, hogy eléri hogy ne hárítsák át a szolgáltatók? Mégis mire gondol? Melyik szolgáltatónak van 20-25% profitja most ezeken a szolgáltatásokon?
Azaz mi fog történni? Áthárul. Ez sem vitatéma.

A fentiekre való tekintettel, légy szíves valami mély cáfolatot tegyél. Nincs illúzió be lesz vezetve, ki is lesz fizetve. Az sem kérdés ki által.
De neked jó,
1, hogy átszabják a magyar társadalmat a kiadás arányában 0.2% bevétel miatt?
2, hogy olyan területet adóztatnak amelyet támogatni kellene legalább még 2020-ig?

Ha pedig nem tudsz, állj le a támogatással, vagy inkább semlegesítési projekteddel. Az internet adó káros (és nem a szolgáltatóknak) minden formájában.

A Nemzeti Internetszolgáltató NEM fog árakat emelni, nyugiság van..
--
God bless you, Captain Hindsight..

nem hiszem, hogy ez igy, ebben a formaban megvalosul, egyszerüen azert, mert teljesen eletidegen. gigankent 150 forint az az, hogy a havi par ezer forintos netdijakbol meg egy tenyleg atlag alatti*, szinte semmire sem hasznalt elöfizetes dija sem jön ki, pedig abbol nem csak az adot kene finanszirozni hanem minden mast is.
ez olyan magas ado, hogy keptelenseg beepiteni az arba, egy havi 5000 ft-os elöfizetesböl szerintem realisan parszaz forintot lehetne elvonni, ennyi a szolgaltato haszna maximum. ha valaki 10 gigat letölt, es ez utan 1500-at be kell fizetni, az biztosan nem fog menni. marpedig ki az, aki nem forgalmaz tiz gigat?
(atlag alatti = napi 1 darab youtube video, heti fel ora videohivas, a szamitogepek oprendszerenek/szoftverek szükseges frissitese vagy havi egy linux iso letöltese stb., szoval semmi warez, netflix, torrent, jatekstream közvetites, youtube-rol zenehallgatas stb ami meg sehol nincs az ipari warezelestöl vagy egyebtöl.)
szoval szerintem valahol hianyzik egy tizedesvesszö. ha nem, akkor Magyarorszagnak vege, es ezt komolyan gondolom. (egyes felmeresek szerint a savszelesseg bövitese a GDP 0.5%-os növekedeset okozza, most gondoljuk meg mi lesz ha mindenki felhagy a netezessel.)

Itt egy jó kis matekpélda a BIX forgalmára levetítve :)
http://napigeek.blog.hu/2014/10/21/jaaaj_jon_az_internetado

"A Budapest Internet Exchange internetes adatcserélő központ szerint másodpercenként átlagosan 80 gigabit a fel és lefele irányuló IPv4 adatforgalom (az IPv6 olyan kicsi, hogy azzal most ne számoljuk).

- 160 gigabit / sec = 20 gigabyte / sec
- Tehát másodpercenként 20*150 = 3000 forintot keres a Magyar állam
- Az naponta 259'200'000 (negyed milliárd) forint
- Az évente 94'608'000'000 (94 milliárd) forint."
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Hát ez azért elég durva feltételezés. OK, az adatforgalom tipikusan egy rugalmas jószág (közgázos értelemben), de azért ennyire nem. Pláne, ha hozzászámoljuk, hogy a BIX-en kívül van a külföldi és private peering forgalom is, akkor inkább 90%-os eséssel kéne számolni.

Szerintem inkább arról lehet szó, hogy valójában nem 150Ft/GB-tal van kalkulálva, hanem mondjuk 50Ft-tal. Ez csak azért kell, hogy az emberek ingerküszöbét előre jól felemeljék. A végén még örülni fogunk, hogy "csak" annyi lett. :(
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Majd gyártatnak egy jó magyar céggel a NAV-hoz mobilneten bekötött eszközt, amit minden szolgáltatónak minden egyes hálózati eszköze mellé meg kell vásárolni. Ugye volt ilyesmire példa nemrégiben. Szóval a mérés-jelentés nem lesz akadály - pláne a más pénztárcájának a kárára felállítva a mérőrendszert.

kééész agyréém !! valakinek elgurult a gyógyszere

önbevalláson fog alapulni ?? önbevallás esetén minden ISP azt fogja mondani, hogy nekem ebben a hónapban csak 100GB-volt a forgalmam, NAV majd ott fog vizsgálódni log-ot nézni - mi jogon ?

vagy majd minden ISP-nek kell majd venni egy NAV kompatibilis on-line pénztárgépet forgalom számlálóval ???

a feltöltés negatívnak számít ? adócsökkentő tétel ? vagy abszolút értékben hozzáadódik ??

hol fogják mérni ??? BIX - ISP vagy ISP - ügyfél ?

VPN-el , távmunkával mi a f...-om lesz ??

Lesz majd "internet forradalom" - majd beverik valamelyik minisztérium ablakát..

azért legyél már észnél.
1) nagy testvér figyel téged
2) a szolgáltató eddig is adott le statisztikákat (na jó, ilyet pont nem)
3) teljesen mérhető a dolog (pl BIX-en, ebben mondjuk nincs benne a nemzetközi,direkt peering)

de ezért a pénzért simán csinálnak egy kis wiretapper dobozt, ami számolja az áramló biteket.
vagy simán integrálják a grafikonból a forgalmat.

Ez egy lázálom, bár ezek a tetvek minden további nélkül betartatják a baromságaikat.
Nincs "önbevallás". Negyedévente minden ISPnek adatot kell szolgáltatni az NMHH felé, most is.
Előre-, és visszirányú adatforgalmat, havi bontásban, docsis típus szerint, minden kutyafülével.
Gigabyte mértékegységben. Már rohadt rég óta.

Nem akarom elhinni, hogy ezt ebben(!) a formában képesek lennének megadóztatni.

Amúgy ez hír nem valami gumicsont, amit addig marcangol mindenki, amíg az alatt kétszer akkora baromságot megcsinálnak titokban, miközben mindenki annak örül, hogy ebből nem lett semmi.?
Az a gyanús, ami nem gyanús, ugye Virágh elvtárs.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

Maga az elv elfogadhatatlan, a nagyságrendtől függetlenül.
Hint:
-Mancika, hajlandó lenne lefeküdni velem 1M Ft-ért?
-Hmmm... Az sok pénz, szükség is van rá, és úgy gondolom, a férjem is meg tudná bocsátani, úgyhogy igen.
-És ötezerért?
-Na de kérem, minek néz maga emgem?!
-Hogy magácska micsoda, azt már tisztáztuk, most csak az árfolyamon vitatkozunk.

Es ha holnaptol "zold a fu" adonak hivnak es ezen a cimen szednenek be toled 700 forintot akkor minden rendben lenne? Nem tokmind1 milyen neven van? Annyi a lenyeg hogy ha torik ha szakad be akarnak szedni 700 forintot mindenkitol, most hogy internetadonak hivjak es emiatt mindenki hoborog az leginkabb vicces, miert ha masnak hivnak akkor oke lenne? lefogadom nem lenne belole 100ezres tuntetes...

Nem lenne mindegy - bár nincs olyan rakott szekér, amire egy villával ne férne, van, amikor a pohárban az a bizonyos csepp már az utolsó utáni. Az elv az, ami rettentően veszélyes irányba mutat ugyanis.

Ja, egyébként a helyi önkormányzatok bevezethetnek jövőre zöld gyep adót is akár...

es ennek most mi koze van a hozzaszolasom mondanivalojahoz? marmint annak hogy 700, 800 vagy 1200? a lenyeg az hogy X forintot ki akarnak vetni adokent, ha most nem internetadonak hivjak hanem akarmi masnak akkor is van belole felvonulas meg hozonges? ekkora? akkor meg nem mind1 hogy mi a neve?

Ha majd elfogy a 1 gigás korlátod, mehetsz meccsre, üres stadion akad bőven.

... és hogy fogják mérni a szolgáltatók várhatóan egyre bővülő szatellit linkjeit?

"Ne az emberekkel fizettessék meg"

(Selmeczi Gabriella nyugdíjbiztos tésasszony)
--
God bless you, Captain Hindsight..

Hogy a szájbaba***tt kur**a isten 'szná már meg ezt a kiba***tt tetves országot minden egyes politikusával együtt!
Szar adó nem lesz véletlenül? Végül is minden ember nyomja a kulát, adózzunk már az után is!

Le vagy kicsit maradva, ezt az otletet felvetettek mar - kotelezo celiranyos "meroeszkoz" bevetese utan, meghatarozhato mennyit kell enned, hogy az adott mennyiseg keletkezzen. Aztan magyarazhatod a hatalom gyakorloinak, hogy hogyan ehettel annyit, amikor az allami jegyrendszerbol biztosan nem jutott volna ra. lehet meg mast is csokkenteni a rezsi utan...

Hú vazze! Vissza a HTML 1.0-hoz, semmi flash és a többi. Letisztul az Internet.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ha ezt szegény Vágási Feri sejtette volna, soha az Életben nem vág bele az Internetbe és nem veszi meg azt az eredeti Microsoft Windows '95-öt..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Azt hiszem, elvonulok remetének.

A HUP készülő változata lehetőleg 7 bites ASCII kódokat tartalmazzon kizárólag, továbbá csak a topikok címét, oldalt ne legyen semmi, CSS, JS semmiképp, képek helyet beérem az alt paraméterrel. Áttérek az elinks-re.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pont ezen gondolkoztam. Csak én arra jutottam, hogy lehet meg kéne kérni Treyt, hogy állítsa át az oldalt tömörítéses kapcsolatra. A huper kiegészítőbe meg mehet az ellen párja. Kicsit kevesebb tartalom, az is tömörítve. Visszaugrunk az időben 10 évet. (Hála sok szavazónak.)

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A kib.szott SPAM-eket ki fogja kifizetni?

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nyugi már, ne hisztizzetek! Nem lehet tudni semmit.
150 Ft gigánként teljesen irracionális. Fizetek a netért valami 6000 Ft-ot/hó. 50 gigát sztem biztos forgalmazok egy hónapban. Na most 50x150Ft több mint amit fizetek. Gondolkozzatok már egy picit!
Mintha lett volna valami olyan kitétel h a szolgáltatók ezt az adót leírhatják - kérdés milyen mértékben.

A jövedéki termékek - köztük az üzemanyag - ha úgy tetszik histórikusan speciálisan adóztak/nak. Az internet nem jövedéki termék, így hát legalábbis kétséges h van bármi relevanciája a hasonlatodnak. A parlament akármilyen szabályt alkothat, adó ügyekben nincs helye népszavazásoknak sem, de azért könnyen belátható, hogy a kormány nem fog olyan intézkedést hozni, aminek az a következménye, h az internet szolgáltatás díja a többszörösére emelkedjen. Ez nettó hülyeség.

azért könnyen belátható, hogy a kormány nem fog olyan intézkedést hozni, aminek az a következménye, h az internet szolgáltatás díja a többszörösére emelkedjen. Ez nettó hülyeség.

Én sajnos kinézem ebből a kormányból, hogy megszavaz ilyen nettó hülyeséget, elég sok képviselőjük áll a hozzá nem értés megfelelő szintjén ahhoz, hogy megszavazza.

Ők nem azért képviselők, mert szakértők, hanem azért mert hűségesek. A fidesz képviselőket nem a párttagság választotta, hanem a góré jelölte ki, ez itt üt vissza többek között. ;-)

Varga Mihály is simán benyújtotta a neve alatt ezt a tv. javaslatot ! Akkor hogy várjuk egy L. Simontól, vagy egy hasonló kalibertől, hogy ne szavazza meg ? ;-)

Ha a cél az, hogy elzárjuk a csak interneten elérhető információforrást az emberektől, arra ez a javaslat pl. teljesen jó.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

mostmég nem jövedéki termék :)

szóltál a fidesznek, amikor a vizitdíjról szavaztunk, hogy költségvetési tételekről nem lehet népszavazást tartani?
szerintem akkor elfelejtetted.

hülyeség v. nem mindig van első alkalom. lehet hogy nem nettó, hanem ez már a bruttó hülyeség:)

"azért könnyen belátható, hogy a kormány nem fog olyan intézkedést hozni, aminek az a következménye, h az internet szolgáltatás díja a többszörösére emelkedjen. Ez nettó hülyeség."

Csendben jegyezném meg, hogy ezt a javaslatot annak a bizonyos kormánynak a pénzügyminisztere tolta be.
Erről van esetleg valami véleményed?

Nem lehet tudni semmit.

Márhogy ne lehetne.

T/1705 számú benyújtott törvényjavaslat hivatalos formában az Országygyűlésnek nevezett látványossági cirkuszba, ahol
a cirkuszi szereplők több, mint 2/3-a alig várja, hogy birkamódra megszavazza.

A törvényjavaslat előadója Varga Mihály NFM.

Mintha lett volna valami olyan kitétel h a szolgáltatók ezt az adót leírhatják - kérdés milyen mértékben.

Benne van a törvényjavaslatban, csak el kell olvasni:

A fizetendő havi adó csökkenthető az előző év alapján megfizetett társasági adó 1/12-ed részével. ;-)

Magyarán társasági adót majd nem kell fizetni. De mivel ez lesz a több mint százszorosa egy nagyobb szolgáltatónál, nem egy nagy vigasz. ;-)

Ez olyan, mint a banki tranzakciós illeték. Azt is 1/1-ben áthárították, mert irtózatos mennyiségű, ezzel is ugyanaz lesz.
Szépen valamennyi szolgáltató berakja 15.01.01-től ÜSZ.-ba , hogy havi díj annyi amennyi volt plusz megkezdett gigabyte-onként 150FT/hó, és ennyi. Lesz egy ilyen ún. forgalmi díj a számlán.

A munkahelyi internet, meg ingyenes WIFI, meg hasonlók, pedig az egész országban varázsütésre mindenhol megszűnnek.

Ne csak a saját forgalmatokat nézzétek, üzleti előfizetők után is kell fizetni.

------------

Jó lenne végre felébrednetek a narancsszínű álomból.

Másik topicban már leírtam a többit.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Másik topicban már leírtam a többit..

Igen, irracionális az egész?

És akkor mi van ? Ez nem jelenti azt, hogy nem fogják megszavazni.

A 2012/I. törvény is számos irracionális tételt tartalmaz bizonyos munkakörök esetén, mégse érdekli a kutyát sem. Ez van és kész.

Ezt az irracionális javaslatot az egyik csúcsminiszter nyújtotta be, és biztosan nem egy délutáni részeg pillanatában írta, hanem egy komplett szakértői sereg dolgozta ki és egyeztette a fidesz legfelső politikai vezetésével.
És mégis benyújtották.

És azt is tudták, hogy nagyot fog szólni, ezért nem nyújtották be a választások előtt.

És egy puha diktatúrában melyik főnök által kinevezett mitugrász birka mer majd ellentmondani a főnöknek ?

Szépen megszavazzák, és kész.

Legfeljebb felébrednek egy páran a narancsszínű álomból, lehet hogy ez, és még néhány hasonló minőségű törvényjavaslat még kell azért, mert az agymosás hatása nehezen múlik...

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

"És azt is tudták, hogy nagyot fog szólni, ezért nem nyújtották be a választások előtt."

Ami ugye megint a seggszáj, mert 1-2 éve valamikor már júniusban benyújtották a költségvetést, és akkor valami olyasmivel indokoltak, hogy egy ilyen horderejű témát időben be kell nyújtani és elfogadni és stb., mert izé.
Aztán persze azt is szarrá módosították (seggszáj ugye, mondanom se kell), de érdekes módon ez is olyan hamar elmúlt, mint a mnyp megvédése...

Lehet még azt sem bánom meg, hogy anno nem számoltam fel a rézvezetéket, amin az analóg telefont életre lehet kelteni, vesszen a VoIP'

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Aha, és a szerver parkokban keletkező forgalmat is adóztatni fogják? Ha azt nem, akkor sejtem hogy mi lesz egyes hacker-ek következő lépése... A DOS attack-ot fölváltja a TAX attack. A célpont IP címére hibás csomagokat küldeni, amit az OS úgyis eldob, de legalább adózni kell érte. Idiótaság van.

az még hagyján. de flood-olom a local önkormányzatot/helyi vállalkozót.
Aki azzal tud védekezni, h kihúzza a drótot. talán, mert a mérés a szolgáltatónál lesz a végberendezésen, és szerintem ő az interfészre kiküldött byte-okat számolja, nem a kézbesítetteket. vagy mégis? még nem volt fontos, h megnézzem. eddig...

Jó kérdés, hogy _hol_ mérik a forgalmat? Hogyan lesz ez adókötelezettség megállapításához szükséges módon hiteles? Hogyan lesz ez tárolva x évig? (Mert az adóbevallás elkészítéséhez felhasznált (akár elektronikus) dokumentumokat is meg kell őrizni - ha jól tévedek a bevallást benyújtásának évét követő ötödik év december 31-ig.

Az IPX nem jó, egyetlen törvénymódosítással kiterjeszthető rá a törvény hatálya.
不含稅اللعنة عليهनि: शुल्क शुद्ध二十二ตุลาคม nevű új protokoll kell. Természetesen algoritmikusan folyamatosan változó névvel. Na ezt próbálja kodifikálni egy törvényhozó! :-)

Kövezzetek meg, de letöltöttem és elolvastam a törvénytervezetet, lehet csak nekem tűnik úgy, hogy a 150ft/GB a VOIP -ra fog vonatkozni?

szerk.
Még megkeresem a vonatkozó hatályos tv. -t is.

Hol szerepel a törvényjavaslatban a "VOIP" ?

Az adót a 149/2 alapján vetik az, az "internet-szolgáltatás" előfizetője után. Ami 148/b alapján "internet-hozzáférés szolgáltatást jelent. És ez nem csak "VOIP".

Olvasd el a 210. oldalon a magyarázatot is.
Egyszerűen az adózási körbe bevonják az internet-szolgáltatást is.
Hogy a 150/gigabyte-ot milyen protokollon forgalmazod, az teljesen mindegy jelen javaslat alapján.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

"18. A távközlési adóról szóló 2012 . évi LVI. törvény módosítása"

Szerintem, bár nem olvastam még végig a hatályos törvényt, egyszerűen arról van szó, ami logikus is lenne:

A VOIP szolgáltatók jelenleg nem fizetnek telekomadót. Vagyis nem annyit és úgy mint a hagyományos szolgáltatók. És valóban nem szerepel a VOIP a törvény szövegében, de meg kell nézni a módosítás maga melyik szolgáltatásokra vonatkozik. Még olvasgatok, de egyre erősebb a gyanúm, hogy erről lesz szó.

Az "internet-hozzáférés szolgáltatás előfizetője" által generált forgalom kifejezésből te honnan szeded, hogy az csak VOIP ?

Vagy csak az zavar meg, hogy közvetlen a telefonadó után tették, vagy az, hogy távközlési adónak hívják ?

A 210. oldalon elolvashatod a magyarázatot a tv-javaslatban.

Arról van szó, hogy a távközlési adó fogalmi körébe vonják az internet-hozzáférés szolgáltatást.

De ez nem csak voip, hanem minden. Mert az internet-hozzáférés nem csak voip szolgáltatást jelent.

Részlet az elektronikus hírközlési törvényből:

58. Internet-hozzáférés szolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás, amely során a szolgáltató IP-cím hozzárendelésével biztosítja az IP alapú adatátvitelt az előfizetői hozzáférési pont, valamint az internet legalább egy belföldi és egy nemzetközi nyilvános adatkicserélő központja között.

Ez nem csak VOIP, ez minden internetes adatátvitelre vonatkozik.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

kiterjeszti a távközlési adóról szóló 2012 . évi LVI. törvény
(jelnlege a telefonbeszélgetésre és az SMS küldésre vonatkozó) hatályát az internet-hozzáférés szolgáltatás nyújtására azzal, hogy a távközlési szolgáltatás fogalmi körébe vonja a Magyarországon lévő hírközlési hálózaton nyújtott, elektronikus hírközlési törvény szerinti internet - hozzáférés szolgáltatást .

De tudod mit, nem vagyok jogász. És szurkolok, hogy legyen igazam.

Akkor élj tovább a narancsszínű álmaidban, és lásd azt a törvényjavaslatban ami nincs benne egy szóval sem, sem körülírva, sem ténylegesen. (Voip)

Keserű lesz a kijózanodás, ha ezt a törvényjavaslatot változatlan formában fogadják el ..

Te magad is beírtad, hogy a távközlési adó hatálya alá terelik az elektronikus hírközlési törvény szerinti internet-hozzáférés szolgáltatást a 210. oldalról. Látom azt legalább sikerült megtalálni.

amit fentebb beírtam, hogy mit tartalmaz (nem csak Voip).

tessék itt van eredeti forrásból. 58. pont.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300100.TV

És szurkolok, hogy legyen igazam.

Valami hihetetlen, mennyire átmosták egyesek agyát, le van írva világosan egyértelműen, hogy mi mire vonatkozik, hogy 2*2=4 (internet-szolgáltatás), és akkor is azért szurkol valaki, hogy 2*2 hátha 5 (voip szolgáltatás). Ehhez még jogásznak sem kell lenni.

Kész ! Ez egy reménytelen ország. Vegyen mindenki a sarki boltban egy Orbán az élő isten feliratú pólót és vegyen részt az internetadó kivetéséért tartandó következő birkameneten. ennyi. minden bégetés után jár majd egy hűtőmágnes... ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Miért is ??

Ha kimódosítják miért is kellene nekem magamra hamut szórnom ???

Egyelőre az van, amit most benyújtottak. Az meg így néz ki. ;-)

Ha kimódosítják, HA KIMÓDOSÍTJÁK (!), pl. törlik az internetadóra vonatkozó részt, akkor max annyi van, hogy van még 1-2 fideszes képviselő akinek nem ment el a maradék csöpp esze is, de semmi több. ;-))

De az, hogy ezt így benyújtották, hivatalosan azt jelzi, hogy önkontroll alapból rohadtul nincs a társaságban.

Hogy a baszogatás/noszogatás után lesz, vagy sem, az még kiderül.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Sokszor elgondolkoztam már azon, hogy egy jogi szövegben (törvény) hogyan lehetnek olyan slendriánságok, hogy nem definiálnak fogalmakat, egy mondatba bele lehet érteni ezt is, meg azt is. Ráadásul mindezt úgy, hogy az adott törvényt olyan írja, akinek az adott területhez semmi köze, némelyik kb. konyhanyelven próbálja lekörmölni, amit anyuci mondott neki a dolgozóban.
Ha ezt hozzá veszed, bármi lehet.
--
zsebHUP-ot használok!

Ezt már nem kommentálnám legszívesebben, de ha holnapra kiderül hogy nem narancs álmokban élek, hanem gondolkodok, és olvasok, akkor nagyon meg fogsz lepődni?

Számolj, papír, toll:

20Mrd forintot várnak ebből, lesd meg a magyar forgalmi adatokat, szorozd fel 150 ft-al, és meglepődsz mekkora összeg jön ki. Megsúgom nem 20 Mrd. tehát amit saccoltam, az lesz nagy vonalakban, azzal kiegészítve, hogy a hatályos tv. szerint:

"Az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. "

Aminek szintén nem örülök én sem, de nem is lesz a havidíjam 50-60e csak mert dolgozok az inteneten.

Tehát, ki is az agymosott?

Akkor elbaszták mert az internet-szolgáltatás, mint adóalapja nem csak VOip szolgáltatást jelent, ez az elektronikus hírközlési törvényből világosan kiderül.

Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy nem vette ezt észre senki az NFM miniszter közelében ?

Arról nem is beszélve, hogy a miniszter sem olvasta el, hogy mit ír alá ??

-----------

Mindenesetre több, mint gyanús, hogy az indoklásban sem hivatkoznak sehol a VOIP-ra, sőt külön kiemelik, hogy az internet-szolgáltatás alatt az elektronikus hírközlési törvényben megadott fogalmat értik. / Ha most azt mondod, hogy az szerinted VOIP , akkor feladom, tényleg vegyél egy élő isten feliratú pólót /

A válaszokat napokon belül megtudjuk, ha nem érkezik, vagy ha érkezik módosító javaslat.

Ha nem érkezik, akkor megint arról van szó, amit Orbán mondott anno, ne azt nézzük amit mondanak, hanem amit csinálnak (benyújtott tv. javaslat).

----------

20Mrd forintot várnak ebből,

Nem ez az első adójavaslatuk az elmúlt évekből aminek hatását jelentősen félrebecsülik, ez nem jelent semmit...

A tranzakciós illetéket is év közben megduplázták, mert ott meg alulbecsültek...

Ha annyit értenek ehhez is, mint a munka törvénykönyvéhez, meg mint L Simon a napenergiához, akkor ez a becslés nem jelent semmit ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem egy és ugyanaz az internet-szolgáltatás minden törvényünk szerint :)

Csak hát ők az EHT re hivatkoznak új javaslatukban, és az nem a VOIPről szól, hanem minden internetes forgalomról.

Mindenesetre ha tényleg nem ezt akarták - amit nehezen tudok elhinni, mert egy Varga szintű miniszter a szakértő csapatával ilyet nem talál ki - és kitörlik az internetadót ilyen formában, akkor a miniszter a főnöknek másnap beadhatná a lemondását, ez volna szvsz a minimum.

Ha másban nem is, ebben esetleg ülésponttól függetlenül egyetérthetünk.

Végül is a nevét adta ehhez a javaslathoz...
Hogy muszájból, vagy mert ennyit tud, az felelősség szempontjából tökmindegy.

Aláírta. ennyi. bizonyítvány kiállítva, lepecsételve.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Majd kiderül, vagy a VOIP -et akarják adóztatni, pontosan úgy mint a telefonnál a kapcsolási díj (ez logikusnak tűnik), vagy magát az intenet szolgáltatást ( magánszemélyként havi 700 ft-os adómaximummal a hatályos tv. szerint) ez is logikusnak tűnik). Ami nem logikus az a nyersen 150ft/Gb, hogy melyik nyer az majdnem mindegy, fizetni fogunk +ban, de nem havi százezreket, amivel a hírportálok riogatják a népet.

Technológiailag hogyan szeded szét a forgalmat VoIP és nem VoIP kategóriákra? Nem, a protokollanalízis, illetve az ispert portok forgalmának számlálása nem jó válasz. Ha meg a nem felismerhető forgalmakat ki akarják tiltani, akkor gyakorlatban valamennyi szolgáltató lekapcsolhatja a core routereit, mert semmi sem fog maradni.

Eccer, illetve a protokoll analizis baromira eroforrasigenyes muvelet egy router szamara, az mar nem megy hardverbol. Ha csak a bix forgalmat nezzuk, ahhoz is nagyon durva hardverpark kellene.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

magát az intenet szolgáltatást ( magánszemélyként havi 700 ft-os adómaximummal a

A 700 Ft-os max. csak a telefonszolgáltatási részre vonatkozik 4/1, a 4/2 internetszolgáltatásira nem. Nézd meg még egyszer 150.§-et.

A (3)-as pontban írják az adó mértékét a 4/2- szerint, ott semmi kivétel nincs.

A távközlési adót meg kell fizetni (1) telefonszolgáltatás után (2) internetszolgáltatás után. Mindegyikhez más adóalap és más adómérték tartozik.

Az internetszolgáltatásinál nincs felső korlát, csak a telefonszolg.nál jelen javaslat alapján.

Ez a 700-as kivétel a (2)-es pontban van ami CSAK a 4/1 szerinti adóalapra vonatkozik. Olvasd végig a 150.§-et.

A távközlési havi adó pedig a két adóalap után számított 2 darab adó összessége / ha vki telefon- és "intenet" internet szolgáltatást is nyújt /.

-----------

A 700 HUF/előfizetést nem terjesztették ki a 4/2-es adóalapra.Így a hírportálok "riogatása" szvsz jogos. Ebbe még havi 5giga összforgalom/hónap se fér bele.

--------------------------

OFF: / csak hogy röhögjünk is kínunkban :-D /

Az indoklás egy újabb plagipali szintű nyelvújítást is tartalmaz.

A "mindenmegkezedett" ezek szerint egy szó, és egybeírandó.
210. oldal lap alja. Úgy látszik a minisztériumban nem ismerik a helyesírás ellenőrző menüpontot, vagy nem volt rá idő ? :-D. ;-)

Kezdek hajlani arra, hogy tényleg nem szándékos, hanem ez tényleg ennyire szar a hozzá nem értés megfelelő szintjén álló fideszesek által hirtelen összecsapott fércmunka megint, amit majd még ötezerszer kimódosítanak.

Nem úgy tűnik, hogy ezt valaki is átolvasta, mielőtt Vargával aláíratta. Hogy még egy F7-re se futotta... (?)

Én egyszerű emberként megengedem magamnak a luxust, hogy félregépeljek néha ezt-azt, na de egy ilyen komoly minisztérium ekkora apparátussal...nahát...;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Mint mondtam, én megszoktam, hogy nem akadok fent azokon az apróságokon amiket egy egy komoly dokumentumban elfelejtenek a V1.0 verzióban pontosan leírni :) És azt próbáltam értelmezni, mit akarhattak. Hidd el, ezerszer láttam nem politikusokat vagy közalkalmazottakat napi szinten ennél nagyobb bakikat is elkövetni. Néha kínos mosoly a vége, néha nagy röhögés, néha meg kirúgnak valakit egy ilyen miatt, általában az aktuális Mancikát, aki az F7-re azt hiszi valami régi amerikai vadászgép.

OFF: / kezd alakulni a közös nevező /

Viszont pozitív, hogy végre OCR-el készítik az aláírt dokumentumokat, ez régebben amennyire emlékszem nem volt divat.

Az alapján amit a Rogán mondott nem úgy tűnik, hogy bármiféle szakmai anyag létezett és/vagy figyelembe vették volna.

"legyen felső korlát a törvényben "a távközlési adó már bevett szabályaihoz hasonlóan". Azt még nem döntötték el, hogy ez mekkora, de "talán ezer forint" "

talán ennyi, talán annyi, talán .... ;-)

Ez nem a v1.0 verzió,

Neem, ez a "mindenmegkezedett" verzió. ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

"OFF: / kezd alakulni a közös nevező /"

Nem kezd itt semmilyen közös nevező alakulni.

Véded a fideszt az alapján, hogy vargamiska mondott egy félmondatot valamikor. Pedig egyértelműen le van írva, hogy ez a javaslat miről is szól, és az nem a voip, hanem az internetszolgáltatás.

És ugye a 150 FT/GB-ot ha voip-ra vetíted, akkor nagyjából az jön ki, hogy párezer (de inkább pártízezer) beszélt percre jut 1 Ft adó, ami valahol a lófasz és a picsafüst között helyezkedik el, ebből tuti nem jönne be 20 milliárd, de talán még 20 millió se. Vegyél magad elé egy excel-t és számolj utána.

Szóval ha 20 milliárdot várnak ebből, akkor az annyit jelent, hogy várható egy módosítás, ahol legalább 1 nagyságrendet vágnak a kulcson, tippem szerint várhatóan 3-10 FT/GB az, amit ténylegesen be akarnak szedni.

Már ha nem akarják tényleg kinyírni a teljes magyar internetet, mert akkor tényleg nem lesz ebből az adóból száz- vagy ezermilliárdos bevétel, csak a töredéke. Amúgy ezt is kinézem belőlük.

"Már ha nem akarják tényleg kinyírni a teljes magyar internetet, mert akkor tényleg nem lesz ebből az adóból száz- vagy ezermilliárdos bevétel, csak a töredéke. Amúgy ezt is kinézem belőlük."

---

Nem, ezek fel se fogták, hogy ezzel _ténylegesen_ kinyírják a teljes hazai internetet.
Nemhogy adóbevétel nem lesz ebből, de társasági adó sem. A szolgáltatók tulajdonosai nemes egyszerűséggel elkönyvelik
afganisztánnak az országot és kivonulnak.

Nem védek én senkit se, csak elolvastam egy anyagot, ami tele van nyilvánvaló bődületes hibákkal, és próbáltam rájönni, mi lehetett az eredeti cél. De reggel van, origo főlapon kint van az amit én is saccoltam még este, vagy voip vagy adómaximum. Az origo is vérfideszes szerinted? :)

"Úgy látszik a minisztériumban nem ismerik a helyesírás ellenőrző menüpontot, vagy nem volt rá idő ?"

sem ez, sem az.
nincs rá igény!
mondhatni csak igénytelenségre volt igény, így nem volt igény a helyesírás ellenőrzőre.

hiába a hivatal hivatalos okiratot állít elő, ha a fene fenét eszik is.

http://www.atv.hu/videok/video-20141001-aszodi-attila

Nagyon gyönyörűen bekajáltuk mind azt a baromságot, amit a média L. Simon nyilatkozatával kapcsolatban összehordott, de az a mondta (mondta-része), amibe belekötöttek („este is szeretik használni...”) megállja a helyét.
Kíváncsi lennék, tudsz-e mondani bármilyen, ipari méretekben hatékony villamosenergia tárolást.
Szerintem emberek ezrei fognak leszopni...

(BTW kurvára nem értek egyet semmivel, amerre megyünk. De a fenti, kiragadott mondat nettó baromság)

--
blogom

De igen. Ne most akkor mi lesz?

Semmi sem indokolja a atomeromu epiteset a jovore* nezve. Pont.

Pont olyan hulye vagy ehez, mint en, csak te az ellenkezo velemenyt fujod.

(Aztan persze lehet, hogy kozpontositasi irasi hiba miatt nem jol ertelmezted a mondtomat, ami igy hangzik: "miért, este nem fúj a szél?")

Az atomellenes sötétzöld aktivisták pont annyira inkompetensek és dilettánsok mint ennek a törvénytervezetnek a megfogalmazója. Fogalom nélkül tolják a tömény baromságokat. Az egyiknek gőze nincs arról eszik vagy isszák a gigabájtot a másik mega- és giga-wattokkal nem tud mit kezdeni.
Ha az egész országot napelemekkel fednénk le és mindegyik mellé szélerőművet raknánk akkor sem tudnánk elég áramot termelni. Magyarország nem Dánia vagy más nyugat-európai ország atlanti tengerparttal. De még ott sincs elég megújuló energia a teljes energiaszükséglet fedezésére.
Az olaj és gázfogyasztás csökkentése egy valódi zöld program. Évtizedek óta fújják az elektromos autó szükségszerűségét. Abba is bele kellene gondolni, hogy honnan lesz áram azokba az elektromos autókba?!
Bőven elférnek az atomerőművek a megújulók mellett.
Ja és ha már szóba került a megújuló energia. A vízi-erőmű ugye eléggé megújuló? Kik is voltak azok akik annyira tiltakoztak a Nagymarosi vízerőmű ellen? Csak nem a zöldek?!

Ne haragudj, de ez a egesz amit irtal, siman bullshit.

A vilag energiaehsegenek a megoldasa nem az, hogy addig facsarjuk, amig minden elfogy, hanem az, hogy gondolkodunk a pazarlas visszafogasan.
Az atom nem jo megoldas, mert foloslegesen draga.

A viz eromu amit felvetettel, jo lett volna.
Pont errol beszeltem, hogy olyanok vitaznak mindket oldalon, akiknek fogalmuk sincs az egeszrol. En nem vagyok sotetzold. Ellenben komolyan ellenzem, hogy adossagba verjek az orszagot valami nem igazan megterulo dologert.

Az atomerőmű a jelenleg elérhető legjobb lehetőség. A nukleáris fűtőelem nagy energiasűrűséggel tárolja az energiát, hosszú idő alatt, szabályozottan nyerhető ki belőle. Meglehetősen környezetkímélő, az egyedüli probléma a használt fűtőelemek tárolása, de nem kizárt, hogy azt nukleáris nagyhatalmak átveszik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

off

Valaminek a megtérülése nem attól függ, hogy készült-e róla tanulmány, vagy sem.

Milyen hosszú táv? Egy erőmű felhúzása egy picit tovább tart, mint sátrat állítani, energiára viszont szükségünk van. A fúziós erőmű jó megoldás, csak egyelőre nincs kész. Nagy esésű és vízhozamú folyóink nincsenek, hatalmas szén-dioxid és kén-dioxid kibocsátást nem szeretnénk, na nem, mintha óriási szénkészleteken üldögélnénk. Szóval hogyan gondolod megoldani?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Off

Sok penz elkoltesekor illik tanulmanyt vagy barmit kesziteni arrol, hogy megeri-e.

Bar nem vagyok szakember, igy a "hogyan gondolom megoldani" kerdesre nyugodtan valaszolhatom azt, hogy "daralt unikornisszarvbol eloallitva", annyit en is tudok, hogy egy technikai attores elejen, evtizedekre bebetonozni magunkat egy kockazatos megoldasba, nem jo otlet.
Foleg nem akkor, ha ez megoldas csak hosszu tavu eladositasunkak oldhato meg, es akkor sem, ha a megoldas biztonsaggosaga ketsegbe vonodik par evvel a mi altalunk tervezett megvalositaskor.

Amugy, az en megoldasom baromi egyszeru. Nem pazaroljuk el az eroforrasokat, es akkor nem kell eladni a lelkunket... atom nagyhatalmaknak.

De nezd, en nem ertek hozza. Ami nem baj. Amit bajank tartok, hogy anelkul nyomjak le a torkomon, hogy rendes tanulmannyal elmagyaraztak volna, hogy valojaban ez a hosszu tavon is jo megoldas.
De nem, mert hulyekent kezelnek, gyerekkent, akinek nem kell tudnia semmit, mert majd ok, tudjak.

Paks jelentős részt vállal a magyar villamosenergia előállításából. Az erőművet nem lehet akármeddig toldozgatni, ezt már Dr. Ginsztler János és Dr. Szívós Sándor anyagtechnológia előadásain is megtanultam. Egész egyszerűen azért, mert a neutronsugárzás a mag hasításával más anyagot hoz létre az adott anyagon belül, így zárványok keletkeznek, az anyag rideggé, törékennyé válik, az eredeti rugalmasságából, szakítószilárdságából veszít. Tehát ez nem úgy van, hogy majd a politikusok meghosszabbítják a jelenlegi blokkok élettartamát egy tollvonással még 30 évvel. Egyszerűen nem lehet. Paks már öregszik, ha jól tudom, már most is repetázik üzemidőből. Ha tovább nyújtják, abból baleset lehet.

Annyit nem tudsz spórolni sem a háztartásokban, sem az iparban, hogy Paksra ne legyen szükség.

Mondjuk egy hengerműben hogyan spórolsz? Törvényt alkotsz arról, hogy mától fogva könnyebb vasat hengerelni? Vagy mondjuk a villamos vontatásban néhány ezer tonna gyorsításához kevesebb energia kell, mert törvényt alkotsz arról, hogy Newton II. axiómája mától fogva Magyarország területén nem érvényes? :) Vagy hogy?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ne haragudj, a "most" es a "25 ev mulva mi lesz" dolgokat nem vagyok kepes parhuzamba allitani, igy abbol a meggyozodesembol kiindulva, hogy eveken belul attores lesz az enegiaiparban is, mert a vilag rakenyszerul a nem pazarlo energiaeloallitasra, nem vagyok meggyozheto.
Nem tudom megitelni, hogy belathato idon belul melyikunknek van igaza, igy szeretnek kihatralni ebbol a vitabol.
Lehet, hogy igazad van - es akkor evek mulva mondhatom azt, hogy "tevedtem, neked volt igazad", de jelen pillanatban a jovobe valo hitemmel ellenkezik az, hogy elfogadjam egy szamomra "kokorszaki" megoldasba valo hosszu tavu, hitelfelvett beruhazas ertelmet.
Ez erzelmi alapu dolog - de mivel nincs beleszolasom a vegkifejletbe, nem szeretnek itt vele foglalkozni, es foleg nem szeretnem rad haritani azt a negativ erzest, amit ez a egesz kihoz belolem.
Szoval, kerlek, hagyjuk ezt a medo vitat, es sajnalom, hogy egyaltalan belekezdtem.

"Ne haragudj, a "most" es a "25 ev mulva mi lesz" dolgokat nem vagyok kepes parhuzamba allitani, igy abbol a meggyozodesembol kiindulva, hogy eveken belul attores lesz az enegiaiparban is"

Ne haragudj, de hitről ne beszéljünk már itt. Az elmúlt néhány évezredben 2 jelentős áttörés történt:
- a gőzgép megjelenése (elégetünk valamit és azzal vizet melegítünk)
- a mai fissziós atomerőművek megjelenése (ahol maghasadással melegítjük a vizet).

És ennyi. A fúziós erőmű ma is ugyanúgy minimum 20 év távolságra van, mint 10, 20 vagy 30 éve tippelték. Az energiatárolásban se sikerült túl sokat előrelépni. Márpedig a kettő közül legalább valamelyik kellene ahhoz, hogy ma ne legyen szükség Paksra (és miután bezárt Paks 2-re).

Ha Amerikában törvényjavaslatot lehetett beadni arról, hogy a pi értéke nem 3,14 legyen, hanem valami jobban kezelhető szám, pl. 3,2, akkor Magyarországon is lehet törvényjavaslatot beadni arról, hogy a fizika Magyarország területén máshogy kell működjék.

A különbség az, hogy nálunk el is fogadnák és törvény lenne belőle.

Amikor a tavalyi tanév végén a diákokkal beszélgettünk, első kérdésem az volt, hogy kinek mi a baja ezzel a biznisszel. Ahhoz, hogy érdemben tudjunk beszélni és "fizikai" érvre ne "gazdasági" vagy "politikai" érvet hozzunk (vagy fordítva), fontos tisztázni. Tehát: azzal, hogy bővít{jü,i}k Paksot (tehát atomenergia-ellenes vagy-e), az, hogy pont az oroszokkal (akár azért, mert úgyis itt voltak már 45 évig, vagy azért, mert Putyin nem szimpatikus), vagy pedig az árával (sokallod azt az X milliárd forintot) - vagy pedig mással (hirtelen más nem jut eszembe).

Olvasgattam most ezt a szálat, és úgy látom, hogy a különböző típusú érvek és ellenérvek elég durván keverednek a hozzázólásokban, ami eléggé el tudja vinni az irányt.

Ginsztler Jánosról írja a Wikipedia:

1994 és 2000 között az Országos Atomenergia Bizottságban és a Országos Műszaki Fejlesztési Bizottságban tevékenykedett.

Fontos eredményeket ért el a magas hőmérsékleten üzemelő erőművi anyagok károsodásanalízise területén. Nevéhez fűződnek a fentiek területén túl fontosabb eredmények az online élettartam-növelési/regenerálási technológiák fejlesztése területén, valamint a reverzibilis–irreverzibilis anyagszerkezeti változások közötti határsáv megállapítása. Sikerült növelnie az úgynevezett maradék élettartam becslési pontosságát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A jelenlegi technológiai szinten ez az egyetlen tiszta és hatékony megoldás, minden más csak csúsztatás.
Csak azt nem értem miért nem lépjük túl az ország igényeit, sokan importálnának belőle. Az energiaárak csak emelkednek minden máshoz képest... majd ha megjönnek a fúziós erőművek akkor meg mindenki fellélegezhet és lehet bontani.

Nem értek hozzá, nem vagyok energetikus, sem szakpolitikus.

Nem állítom, hogy az atom jó megoldás (személyes véleményem szerint igen, de ez csak magánvélemény, s mint ilyen, gyenge lábakon áll), nem értek egyet a megvalósítás módjával, stb. De nem vagyok szakmailag kompetens az „atom vs. nem atom” kérdésben.

Az egyetlen dolog, amire fel akartam hívni a figyelmet, hogy gyönyörűen bekajáltuk a média által viccesnek titulált mondatot, röhögtünk rajta mindannyian, ahogy kellet, HOLOTT az a mondat, minimális paraszti ésszel utánagondolva NEM baromság.

Ez az egyetlen bajom itt Oscon hozzászólásával volt. Gyönyörűen „elsimonozik”, mikor pont az az egy dolog, ami miatt „elsimonozik” olyan nettó baromság, hogy fáj.
És igen, én is bekajáltam.
És igen, mindannyian bekajáltuk.
--
blogom

de az a mondta (mondta-része), amibe belekötöttek („este is szeretik használni...”) megállja a helyét.

Hát igen, el kellene olvasni az egész mondatot, hogy mit mondott eredeti forrásból, ugyanis ezt így szó szerint egyébként nem mondta :

áramra éjszaka is szükség van, illetve akkor is szükség van, amikor nem fúj a szél, nem süt a nap, azaz egyértelmű, hogy a megújuló energiaforrások kizárólagos preferálása nem jelent biztonságos áramellátást.

Nem arról volt szó L Simon esetében, hogy jelent, vagy nem jelent megoldást a megújuló energiaforrás, hanem hogy hogyan indokolja. (És ezt papírból olvassa)

Kíváncsi lennék, tudsz-e mondani bármilyen, ipari méretekben hatékony villamosenergia tárolást.

Valami ilyesmire gondolsz ?

http://fn.hir24.hu/energia24/2013/11/27/igy-is-lehet-a-napenergiat-taro…

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

áramra éjszaka is szükség van, illetve akkor is szükség van, amikor nem fúj a szél, nem süt a nap, azaz egyértelmű, hogy a megújuló energiaforrások kizárólagos preferálása nem jelent biztonságos áramellátást.

Ez a mondat teljes mértékben megállja a helyét. Vagy szerinted nem? Nos, miért?

Valami ilyesmire gondolsz ?

Igen, valami ilyesmire. (Bár, nem tudom mi ebben a nagy was-ist-das, kedves édesapám 15 éve beszélt ilyenekről)
De a cikket végigolvasva sehol nem említik, hogy ez milyen hatásfokkal üzemel. (Azaz, ha most 1kWh áramból H2-t állítok elő, majd azt a H2-t elégetem, mennyi áramot kapok vissza.)
Amennyire középiskolai tanulmányaimből emlékszem, nagyon szar hatásfokkal.
A nagy kérdés, innentől fogva már csak az, hogy meg tudjuk-e engedni magunknak, hogy hosszútávon másfélszer, kétszer anniba kerüljön a villamosenergia-előállítás, mint most.

--
blogom

(Bár, nem tudom mi ebben a nagy was-ist-das, kedves édesapám 15 éve beszélt ilyenekről)

Na akkor lassan összeáll, hogy mi a gond a fenti szakértő képviselő úr mondatával. Valószínűleg az ő kedves édesapja nem beszélt neki ilyenekről, és a guglit sem nézte meg, hogy megkérdezze, vajh hogy is van ez a megújuló energiaforrásos történet más országokban.

nagyon szar hatásfokkal.

Ha Németországban ez így működik, akkor talán olyan nagyon szar hatásfoka azért nem lehet.

Ha a németek szar hatásfokú technikával dolgoznának, akkor nem itt tartanának technikai, gazdasági fejlődésben.

Persze lehet, hogy tévedek...

A nagy kérdés, innentől fogva már csak az, hogy meg tudjuk-e engedni magunknak, hogy hosszútávon másfélszer, kétszer anniba kerüljön a villamosenergia-előállítás, mint most.

Hogy a villamosenergia-előállítás mennyibe fog kerülni 15-20 év múlva azt szerintem senki nem tudja ma megmondani.

Ki tudja milyen technológiai újítást találnak ki 4-5-10 év múlva ?

Erre vonatkozóan amúgy tanulmány nem készült, mert mikor a bíróságon pert indítottak hogy a paksi fejlesztéshez kapcsolódó hatástanulmányokat bekérjék, a pert a bíróság megszüntette, mert kiderült, hogy semmilyen hatástanulmány nincs.

Arról nem is beszélve, hogy a paksi történet pénzügyi finanszírozása (orosz hitel) is eléggé drága mulatság lesz.

De hát végül is mindegy. Ez most már itthon így marad.
Jó pár évtizedre bebetonoztuk némi hasadóanyaggal az orosz energiafüggőséget.
Eső után köpönyeg.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Németeknél van jócskán tengerpart, ahol nagyjából állandóan fúj a szél. Ezen kívül vannak gyorsan indítható egyéb termelőkapacitások (vízenergia), amik kiesés esetén tudják pótolni a "megújulókat".
Ha picit távolabbról nézzük, k.va nagy biznisz az atomerőmű építése, és egy kis ország nem tud úgy dönteni ebben a kérdésben, hogy az ilyen erőművet építeni tudók valamelyikének ne fájjon. És ez van akkora pénz, hogy csak a kerekítési hibából megvehető egy komplett szakértői gárda tanulmányostól, meg a teljes döntéshozatali apparátus - kilóra.

"Ha Németországban ez így működik, akkor talán olyan nagyon szar hatásfoka azért nem lehet.
Ha a németek szar hatásfokú technikával dolgoznának, akkor nem itt tartanának technikai, gazdasági fejlődésben.
Persze lehet, hogy tévedek..."

Tévedsz. Ők ennek ellenére tartanak itt.

http://hvg.hu/gazdasag/20140512_rekord_mertekben_nott_a_nemet_aramar/

Idézem: "a lakosságnak 83 százalékkal, az ipari fogyasztóknak pedig 125 százalékkal kell többet fizetniük, mint tíz éve...
A rendkívül magas árszínvonal elsősorban a megújuló forrásokra alapozó energiatermelés ösztönzésének tulajdonítható....
A másik fő tényező a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa hatására elindított energiapolitikai fordulat, amely az atomerőművek bezárását és a kieső termelés megújuló forrásokra alapozó pótlását jelenti"

Hát ennyike...

"A nagy kérdés, innentől fogva már csak az, hogy meg tudjuk-e engedni magunknak, hogy hosszútávon másfélszer, kétszer anniba kerüljön a villamosenergia-előállítás, mint most."

Megújulóval meg perhas 10x ennyibe kerülne. Szóval a kérdés úgy hangzik, hogy _melyiket_ engedhetjük meg magunknak...

"Ki tudja milyen technológiai újítást találnak ki 4-5-10 év múlva ?"

Senki. Csak ugye nem létező dolgokra elég nehéz egy ország energiaellátását alapozni.
Én amúgy abban is benne lennék, hogy ne legyen Paks2, ha a megfelelő számú önkéntes (háztartás) vállalja azt, hogy lemond annyi fogyasztásról, amit Paks2 termelne.
Te vállalnád azt, hogy egy 4-5-10 év múlva _esetleg_ bekövetkező csoda miatt lemondasz az elektromos áramról? Nincs hűtő, mosógép, mikró, internet, ilyesmi. És lábhajtású generátorral megtermelheted magadnak a telefonod töltésére szolgáló energiát...

"Arról nem is beszélve, hogy a paksi történet pénzügyi finanszírozása (orosz hitel) is eléggé drága mulatság lesz."

Hát igen, ez a gáz, ez viszont nagyon. Átlátható pályázat kellett volna, maximális nyíltsággal és nyilvánossággal.
Viszont valszeg egyetlen "civil" szereplő se tudna olyan kedvező finanszírozást nyújtani, mint az oroszok az állammal a hátuk mögött. Persze még így is lehet nagyon drága a dolog, a kérdés csak az, hogy ebből a 3000 milliárdból mennyit tervez ellopni pártunk és kormányunk.,,

"Jó pár évtizedre bebetonoztuk némi hasadóanyaggal az orosz energiafüggőséget."

Azt épp nem. Jó néhány (nem orosz) cég képes megfelelő fűtőanyagot előállítani. A szerződés pénzügyi része az, ami nagyon gáz lehet. Persze ez államtitok...

Ne gondold, hogy az atom a legolcsóbb, pl az elhasznált fűtőelemek tárolása igen komoly kérdés és baromi drága is, de elegánsan ki szokták hagyni a számításokból.

A megújuló energiaforrások meg alapvetően azért drágák, mert most be is kell ruházni rá, hosszú távon korántsem olyan rosszak a mutatók. Inkább az a baj velük, hogy legtöbbször nem tudnak elég energiát termelni.

Amúgy nekem az egyik legnagyobb problémám azon túl, hogy egy ilyen államtitok lehez az, hogy meg vagyok arról győződve, hogy az orosz atomtechnológia szarabb, mint pl. a Japán vagy a Francia. Persze erről sincs túl sok információ

FathoM

A megújuló (nap, szél) két dolog miatt lehet drága. Az egyik a vele párhuzamosan beépítendő hagyományos erőművi kapacitások miatt (ugyanis a "nem fúj és nem süt" esetet csak jelentős korlátozással viseli el az energiaellátó rendszer), vagy épp a hasonló termelés/fogyasztás egyensúlyát biztosító energiatárolós kapacitások miatt.
Azért azt megkérdezném, hogy mi alapján vagy meggyőződve arról, hogy az egyik technológia sz@rabb, mint a másik, ha nincs túl sok információd róla, pláne nem szakmai jellegű tudással körítve.

Az orosz atomtechnológia nem rosszabb, mint pl. a francia. Legalábbis Sükösd Csaba állítása szerint (hivatkozást nem találom).
De hogy valamivel alátámasszam állításom: a finnek a francia/német "gyártókkal" befürödtek, csúsztak elég durván a határidővel és a pénzzel is, gondolom, ez miatt történt az, hogy kb. egy éve nem őket, hanem a Roszatom-ot választották.

"Ne gondold, hogy az atom a legolcsóbb, pl az elhasznált fűtőelemek tárolása igen komoly kérdés és baromi drága is, de elegánsan ki szokták hagyni a számításokból."

Nem szokták kihagyni, benne van a költségekben. És a paksi leszerelésre is folyamatosan gyűjtjük a pénzt.
Idézem: "A Paksi Atomerőmű Zrt. 2014. évi befizetési kötelezettsége a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba 21 294,1 millió forint, amelyet havonta egyenlő részletekben köteles átutalni az Alap számlájára."

"A megújuló energiaforrások meg alapvetően azért drágák, mert most be is kell ruházni rá, hosszú távon korántsem olyan rosszak a mutatók. Inkább az a baj velük, hogy legtöbbször nem tudnak elég energiát termelni."

Azért drágák, mert drágák. Ebben az országban állami támogatás nélkül nem éri meg építeni, és szigetüzemben sem.
Szóval úgy éri csak meg, ha a fogyasztó és az adófizető is dotálja. Ez a baj velük.

"Amúgy nekem az egyik legnagyobb problémám azon túl, hogy egy ilyen államtitok lehez az, hogy meg vagyok arról győződve, hogy az orosz atomtechnológia szarabb, mint pl. a Japán vagy a Francia. Persze erről sincs túl sok információ"

Nem szarabb szerintem. Sok évtizedes tervezési, gyártási és üzemeltetési tapasztalat alapján csinálja mindegyik. És ha megnézed a súlyosabb nukleáris baleseteket, akkor mindegyiknél látszik, hogy nem az erőművel volt a probléma, hanem vagy a személyzettel, vagy a környülállásokkal...

Bevallom ezt nem tudtam a német áramárról. :-)

"Te vállalnád azt, hogy egy 4-5-10 év múlva _esetleg_ bekövetkező csoda miatt lemondasz az elektromos áramról? Nincs hűtő, mosógép, mikró, internet, ilyesmi. És lábhajtású generátorral megtermelheted magadnak a telefonod töltésére szolgáló energiát..."

Ez nehéz kérdés.

szerk
Ha a háztartási energiafogyasztás egy részét lehetne pl. napkollektorral/napelemmel biztosítani, tehát nem vezetékes szolgáltató általival, akkor ez csökkenthetné a szolgáltatótól való áram/egyéb energia felvételt.

És a szolgáltatónak sem kellene ipari mennyiségben a tárolással törődnie.

Bevallom nem tudom ez mennyiben lenne megvalósítható, ill. lehetne-e pl. adókedvezményekkel ösztönözni a háztartásokat, aminek a forrását EU-pénzből elővarázsolni.

Illetve, hogy mekkora lenne az az energiamennyiség, amit a háztartás úm. "önellátás"-ból tudna előszedni, és nem a szolgáltatótól. Így az áram/ egyéb szolgáltató energiaszolgáltatási kötelezettsége kevesebb lenne.

Hogy érezhető mennyiségű háztartás "átállításával" / ha egyáltalán megoldható / lecsökkenne-e annyira pl. a vezetékes áramigény, hogy ne legyen szükség atomerőműre, vagy plusz blokkra, azt nem tudom.

De ha lettek volna tanulmányok, ezekre a kérdésekre választ lehetett volna kapni pl.

Viszont valszeg egyetlen "civil" szereplő se tudna olyan kedvező finanszírozást nyújtani, mint az oroszok az állammal a hátuk mögött.

Ha már mindenáron atomerőmű, az oroszok nyilván piacképes kivitelezők, de hogy a beruházást is ők finanszírozzák az már nem törvényszerű.

Amennyi kikerült a netre a 150%-os büntetőkamatról, meg a - jelenleg negatív - EURO kamatláb melletti - ha jól emlékszem - 5%-os euro devizahitelről, azért annál lehetett volna jobb megoldást találni, akár több hitelintézet bevonásával is.

Főleg, ha a kormány egyéb okok miatt a forint gyengítésében érdekelt.

Ekkora mennyiségű pénzt érdemes lett volna talán több hitelintézettől, többféle devizában - akár az árfolyamkockázat megosztása miatt is - felvenni.

Persze lehet, hogy az oroszok csak akkor vállalják a kivitelezést, ha a forrást az orosz oligarchaközpont biztosítja méregdrágán, mivel államtitok ezt nem tudhatjuk :-)), akkor viszont érdemes lett volna lehet más kivitelező után is nézni...

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

A német ár tényleg megdöbbentő, és elég jól rámutat a setétzöld atomellenesség következményeire.

"Ha a háztartási energiafogyasztás egy részét lehetne pl. napkollektorral/napelemmel biztosítani, tehát nem vezetékes szolgáltató általival, akkor ez csökkenthetné a szolgáltatótól való áram/egyéb energia felvételt."

Csakhogy ez szigetüzemben soha nem térül meg, de az elektromos hálózatba bekötve is csak a következő feltételek együttes teljesülése esetén:
- állami támogatás a telepítésre,
- garantált, magas átvételi ár,
- az áramszolgáltató köteles átvenni a termelt áramot,
- és minden szükséges fejlesztés az állam/energiafogyasztó fizet.

Ugyanis a jelenlegi hálózat arra van tervezve, hogy kis számú termelőtől (erőművek) elvigye a rengeteg kisebb-nagyobb fogyasztóhoz az áramot. Mindezt tervezhetően, vagyis a várható fogyasztásnak megfelelően kapcsolgatják ki-be az erőműveket (már amit lehet, mert pl. Paksot nem igazán lehet rángatni).
Ez a rendszer kis arányú "parazitát" (már bocsánat, de ez a helyzet) még elvisel, de arra nem alkalmas, hogy ha Szabóék kertjében vadul pörög a szélkerék, akkor azt az áramot elvigye a szomszéd faluba Kovácsékhoz, ahol épp árnyékban van a napelem.
Márpedig az általad vízionált világban ez így lenne, és akkor csodálkoznál csak igazán, ha meglátnád hogy mibe is kerülne ez.
Ezek mellett az csak apróság, hogy ezek mellé be kellene tenni rengeteg tartalék erőművi kapacitást is (fosszilis), ami ugye jelentős mértékben kihasználatlan lenne, szóval meg lehet tippelni hogy mennyibe is kerülne ez nekünk.
Ja, és még egy apróság: van olyan, amikor az áram ára negatív. Igen, nem elírás, negatív, azaz azért fizetnek, hogy valaki elvigye azt tőlük. Mindez a garantált magas árú átvétellel együtt különösen romantikus együttállás...

A németek ennek amúgy még csak az elején tartanak, szóval ez az áremelkedés csak ízelítő abból, hogy mibe is kerülne ez a móka. Ez nekik mondjuk belefér, nekik van miből szórakozni ilyesmivel, de itthon, a százezernyi közműhátralékos országában, hát érted...

"Hogy érezhető mennyiségű háztartás "átállításával" / ha egyáltalán megoldható / lecsökkenne-e annyira pl. a vezetékes áramigény, hogy ne legyen szükség atomerőműre, vagy plusz blokkra, azt nem tudom."

Nem. Igaza volt annak a fideszes mókusnak aki azt mondta, hogy áram akkor is kell, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél.

"De ha lettek volna tanulmányok, ezekre a kérdésekre választ lehetett volna kapni pl."

Erre biztos hogy nem, ugyanis ennyi erővel az Égely féle örökmozgóról is lehetne matekolni.
Az viszont józan ésszel is belátható, hogy x ezer MW-nyi megújuló + 2000 MW-nyi tartalékkapacitás + az elektromos hálózat "visszirányúsítása" + az ebből eredő komoly veszteségek sokkal nagyobb költséget jelentenének, mint Paks2. Meg merem kockáztatni hogy nagyságrenddel nagyobbat.

"Ha már mindenáron atomerőmű, az oroszok nyilván piacképes kivitelezők, de hogy a beruházást is ők finanszírozzák az már nem törvényszerű."

Nem szükségszerű, de valószínű.

"Amennyi kikerült a netre a 150%-os büntetőkamatról, meg a - jelenleg negatív - EURO kamatláb melletti - ha jól emlékszem - 5%-os euro devizahitelről, azért annál lehetett volna jobb megoldást találni, akár több hitelintézet bevonásával is."

Az euro kamatláb asszem nem negatív, ráadásul a jegybanki alapkamat messze nem a piaci kamat. És mi kockázatos adósok vagyunk, tavaly decemberben 4,5%-os kamattal tudunk forrást bevonni, amikor ugye a FED fossa a pénzt. (Frissebb számot nem találtam)
http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/magyar_csodkockazat_evek_ota…

És mostanában - úgy általában - minden szart megvesznek a piacon horror áron. 10 milliárdra értékelik a pénzt soha nem termelő snapchat-et, 19 milliárdért vették meg a whatsapp-ot, ilyenek.
Na ilyen kockázatvállalási hajlandóság van _most_ a piacokon, és ez fog nagyon hamar összeomlani. (Többen már kongatják a vészharangot.) És ez jó eséllyel beborítja az országot is, Ivánéknak viszont van némi katonai ereje rákényszeríteni bennünket a fizetésre akkor is, ha már nyugdíjra se lesz pénz. Pláne ha kibaszatjuk magunkat az EU-ból és a NATO-ból is, amire egyre nagyobb az esély...

"Főleg, ha a kormány egyéb okok miatt a forint gyengítésében érdekelt."

Ezek az okok pedig a következők: valaki sokat fizet nekik ezért. Nagyon sokat. 80%-os eladósodottság és ekkora lakossági devizahitel-kitettség mellett talán nem túlzás hazaárulásnak nevezni a forintgyengítésüket.

"Persze lehet, hogy az oroszok csak akkor vállalják a kivitelezést, ha a forrást az orosz oligarchaközpont biztosítja méregdrágán, mivel államtitok ezt nem tudhatjuk :-)), akkor viszont érdemes lett volna lehet más kivitelező után is nézni..."

Valami büdös, ja. De amúgy logikus lenne az oroszoknak kedvező finanszírozást adni csak azért, hogy a konkurencia elől elhozzanak egy 10 milliárdos bizniszt. Már úgy értem normális, piaci versenyben is...

"Igaza volt annak a fideszes mókusnak aki azt mondta, hogy áram akkor is kell, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél."

Sajnos úgy tűnik, hogy a hozzád (és az idézett fideszeshez) hasonló "szakértők" :( fogják meghatározni az ország energiapolitikáját 50 évre előre...
Javaslom további tanulmányozásra mindenkinek, akit felelősen érdekel a téma http://erdekelezvalakit.blog.hu/

Én nem vagyok szakértő, csak két lábbal állok a földön.

Paks2 számait nagyjából ismerjük. Én nem fogok ilyen bugyutácska tl;dr blogokon túrkálni, de neked talán vannak számaid az alternatívákra:
1. 2000 MW csúcsteljesítményű megújuló forrás költsége, és mellé 2000 MW összevissza rángatott, tartalék fosszilis termelés költsége
2. 2000 MW _átlagos_ kapacitású megújuló forrás költsége (ez csúcskapacitásban ennek a többszöröse), és mellé olyan tárolókapacitás, ami ennek a völgyidőszakát képes áthidalni (számoljunk mondjuk 100 órával azaz 200 GWh kapacitás, plusz a veszteségek).

Ha a kedves zöldek ezt valahol kiszámolták akkor ne titkold, komolyan érdekel.

De ha esetleg te úgy gondolod, hogy nem kell áram amikor nem süt a nap és nem fúj a szél, akkor írd azt le.

Az viszont józan ésszel is belátható, hogy x ezer MW-nyi megújuló + 2000 MW-nyi tartalékkapacitás + az elektromos hálózat "visszirányúsítása" + az ebből eredő komoly veszteségek sokkal nagyobb költséget jelentenének, mint Paks2. Meg merem kockáztatni hogy nagyságrenddel nagyobbat.

Hát akkor egyelőre marad a sugárzó jövő. :-)))
Jó volt olvasni ilyen hsz-t is.
Engem meggyőztél.

Az euro kamatláb asszem nem negatív,

Az egynapos betéti kamatláb már -0,1.
Erre értettem.

Nyilván a hitelkamat ennél magasabb :-)), de azért a 3,95-4,95 %-t devizában hogy fogjuk kitermelni, pfff....

Szerintem ezt több forrásból összeszedve alacsonyabb kamatot lehetett volna elérni többféle devizában.

Ez azért a piaci kamatszint felett van jócskán kockázatos adós ide vagy oda.

Ahhoz, hogy ez megérje igencsak erősíteni kellene a forintot az elkövetkező években.

Nagyon nagyon egy lábon áll ez a történet...

Ezek az okok pedig a következők: valaki sokat fizet nekik ezért. Nagyon sokat. 80%-os eladósodottság és ekkora lakossági devizahitel-kitettség mellett talán nem túlzás hazaárulásnak nevezni a forintgyengítésüket.

Én ezt nem gondolnám, szerintem tényleg arról van szó, hogy leragadtak ott, hogy mi exportáló ország vagyunk, exportcégnek meg gyenge forint köll oszt jónapot.
Ők ennyit tudnak.

"És jó az irány, Magyarország jobban teljesít."

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

"Hát akkor egyelőre marad a sugárzó jövő. :-)))"

Ezt a sugárzást amúgy a kicsiny bolygónkból szedtük ki, csak most sokkal koncentráltabb formában van. Ha nagyon el kell tüntetni akkor "csak" annyit kell csinálni, hogy ledarálni, összekeverni azzal a rengeteg kőzettel amivel kinyertül, aztán visszatemetni a bányákba. Némi túlzással persze.

"Jó volt olvasni ilyen hsz-t is. Engem meggyőztél."

Örülök, hogy nem koptattam hiába a billentyűzetemet.

"Az egynapos betéti kamatláb már -0,1. Erre értettem."

Ja, az lehet, de mi ennyiért soha nem kapunk hitelt. Ott is csak a jegybanki egynapos betét ha jól sejtem.

"Nyilván a hitelkamat ennél magasabb :-)), de azért a 3,95-4,95 %-t devizában hogy fogjuk kitermelni, pfff...."

Linkeltem fentebb a portfolio-s cikket, a 2. grafikon a magyar forrásbevonásról szól, ott a felső szürke sáv a forintkockázat. Ezt leszámítva is 4% körül vagyunk, de voltunk sokkal kockázatosabbak is. És valszeg leszünk is...
Itt a link megint:
http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/magyar_csodkockazat_evek_ota…

"Én ezt nem gondolnám, szerintem tényleg arról van szó, hogy leragadtak ott, hogy mi exportáló ország vagyunk, exportcégnek meg gyenge forint köll oszt jónapot.
Ők ennyit tudnak."

Csakhogy ez nem igaz. A legnagyobb exportunk "egyszerű" feldolgozó- vagy összeszerelőipar. Idehozza a zódi meg a mörszídesz az alapanyagot vagy a részegységeket, mi összelegózzuk, ők meg kiviszik. Nekik ingerküszöb alatti a forint árfolyamváltozása, főleg hogy se az importnak, se az exportnak nincs "valódi", piaci értéke. Ha úgy jön ki nekik jobban akkor a magyar gyáruk veszteséges, ha meg úgy, akkor itt adózzák le a nyereségük nagy részét.
Mindenki más meg szopik...

Persze lehet, hogy az oroszok csak akkor vállalják a kivitelezést, ha a forrást az orosz oligarchaközpont biztosítja méregdrágán, mivel államtitok ezt nem tudhatjuk :-)), akkor viszont érdemes lett volna lehet más kivitelező után is nézni...

Nekem úgy rémlik kissé fordítva volt. Alapvetően hitelért kuncsorogni ment ki a delegációnk Moszkvába. (Történt ez nem sokkal azután, hogy az IMF hátat fordított nekünk, mert nem óhajtottuk teljesíteni a konvergenciaprogramban foglalt feltételeket. Ez volt az ún "kiebrudaltuk az IMF-et" eset.) Putyin azt mondta, hogy OK, lehet hitelről szó, de ennek feltétele, hogy az atomerőmű építési megbízást ők kapják meg.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

"Az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint. "

Ez a 4/1 szerinti telefonszolgáltatási adóra vonatkozik:

A 4/2 szerinti internet-szolgáltatási adó esetén nincs felső korlát.
Csak a 4/1 szerintinél.

Vagyis a távközlési adó két részből tevődik össze:.
- van a telefon-szolgáltatási (4/1)
- és az internetszolgáltatási (4/2) szerinti.

Mindegyikhez más adóalap és más adómérték tartozik.

Az adó alapja 4/2 esetében az EHT szerinti internet-hozzáférés szolgáltatás. 4/1 esetén a telefonszolgáltatás. 4/1-en belül aztán jönnek a különféle kivételek mint a 700/hívószám, stb. 4/2nél semmi kivétel nincs.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

"Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Indexszel azt közölte, hogy a törvényjavaslat még biztosan fog változni, a frakció például javasolni fogja, hogy legyen felső korlát a törvényben "a távközlési adó már bevett szabályaihoz hasonlóan". Azt még nem döntötték el, hogy ez mekkora, de "talán ezer forint" körüli lenne."

http://index.hu/gazdasag/2014/10/21/elkepesztoen_durva_lesz_az_internet…

nem , a felső korlát azt jelenti, hogy ennyi lenne a max. adóteher amit fizetni kell, ha a 150Ft/Gbyte alapján egyébként többet kellene fizetned.

Mivel ez tipikus fideszes törvényjavaslat, még senki sem tudja ezek szerint mennyi lesz ez a max felső érték / talán ennyi, talán annyi /, még az sem aki felelős ezért a hulladékszar minőségű törvényjavaslatért.

Az ISP-k akik a jövő évi üzleti tervüket állítják össze lehet jobban járnak, ha elmennek és jósoltatnak ... ;-))

A Gyurcsány féle törvénykezésnél azt hittem nincs lejjebb,...tévedtem, mindig van lejjebb . :-DD

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Nem vagyok jogász, de szerintem ez minden a 4.§-ban szereplő részre vonatkozik:

(2) A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint:
a) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószám esetén 700 Ft/hó/hívószám,
b) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén 5000 Ft/hó/hívószám.

Ugyanis az adó mértéke külön van meghatározva mind a három külön részben:

(1) bekezdésének a) pontja szerinti adóalap esetén...
(1) bekezdés b) pontja szerinti adóalap esetén...
(2) A(2) bekezdése szerinti adóalap esetén...

Ebben most nincs igazad. Nem a hozzászóló van fogalomzavarban hanem a törvénytervezet megfogalmazója. A hírmorzsákból az a kép rajzolódik ki, hogy valóban a telefonhívások internetre költözése miatt akarják kiterjeszteni a telefonadót az internetes forgalomra. Korábban saját hálózataik voiposításával bújtak ki az adó alól állítólag a szolgáltatók. Az internetes forgalmat pedig nem percben hanem gigabájtban mérik. Eddig ok, csakhogy interneten nemcsak telefonhívások zajlanak hanem... ooopsz!

5.(1) adó mértéke

a) 4/1 hívószám, stb..
b) 4/1 hívószám, stb...

(2) hívószám (max. 700)

------------

(3) 4/2 nincs felső korlát. internetszolgáltatás.

---------

És most látom a többiek már linkelték Rogán vagyonbevalló Antal -t, aki virágnyelven beismerte hogy ezt elbaszták, és kell felső korlát / tehát jelenleg nincs, ő echte fideszes, úgyhogy neki biztosan elhiszed, hogy nincs felső korlát, hogy 2*2=4, és nem 5, ahogy próbáltad eddig bizonygatni. ;-) /.

Egy valamirevaló demokráciában egy ilyen elkúrt javaslat után - ami semmire nem jó azonkívül sok embert baromi gyorsan felidegesítsen - a benyújtó - esetünkben V. mindenmegkezedett M-nek - le kellene mondania. Persze diktatúrában nem muszáj.

A birkáknak így is jó. Magyarország jobban teljesít.
"Z'árcsökkentés" legyen, többi nem számít.
Ez a fidesz quality, csak hogy tudjátok ti akik erre szavaztatok.

Persze fizetni így is fogunk +egyezret, vagy +kétezret /hónap a nemmegszorítás jegyében, attól függ, hogy éppen mit álmodnak meg felső korlátként... ;-)))...

Gondolom megnézi antika, hogy ő mennyit netezik egy hónapban, és ez alapján lövi be az értékeket. ;-))

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Pl. skót népszavazás, skót miniszterelnök lemondott.
Volt egy szar javaslata, népszavazáson leszavazták, lemondott.

Vagy itthon Molnár Lajos egészségügyi miniszter ez talán jobb, erőltette a több-biztosítós egészségbiztosítási modellt, különféle agyament "reformokat", nem jött be, lemondott. (pl. vizitdíj, ahol a vizitdíj-automata többe került a kórházban, mint ami bejött belőle, az is egy agyrém volt), bebukott, lemondott.

Itt van V.M. beadott egy hasonlóan hulladékszar javaslatot, lesz következmény??. Egy diktatúrában biztosan nem, ott az önkényuralmat gyakorló réteg azt csinál, amit akar.

Ha bárki más közülünk a saját munkáját ilyen szarul végzi, munkajogilag felelősségre vonják, vagy kirúgják.

És a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól elsőre ennyire telt internetadó ügyben.
Vajon "mindenmegkezedett" törvényjavaslatuk így készül, mint ez ? / költői kérdés volt /

U.I: Látom, most hogy az egyik főfideszes is úgy értelmezi hogy a javaslat alapján nincs felső határ az internetszolgáltatásban, akkor hirtelen a birkasereg is elfogadta, ami eddig nem volt teljesen nyilvánvaló, hogy ez a javaslat egy nagy rakás szar a jelenlegi formában.. ;-)

A baj, hogy ehhez a józan paraszti ész helyett egy főfideszesre kellett várni, hogy kinyissa a szemetek.

Ez az agymosás hatása.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Senki sem vonta kétségbe, hogy a szövegezés szar, azt te képzelted bele :)

Mi csak azt mondtuk, hogy nem eszik olyan forrón a kását, lássuk meg mi sül ki belőle, mert a jogalkotó szándéka valószínüleg nem az volt, ami le van írva vö. szar szövegezés.

Az meg hogy politikusok belebuktak dolgokba, és lemondtak, rendben van. De itt ugye szó sincs arról, hogy emellett kardoskodnának, hanem arról van szó, hogy ez egy alfa verzió és még finomítani fognak rajta.

Egy méregdrága túlzsúfolt, túlfizetett minisztériumtól benyújtott 263 oldalas törvényjavaslat azért ne ALFA verzió legyen, már bocs.

Ennyire rohadtul ne legyünk igénytelenek, és elnézőek, csak mert fideszesek írták.

Ha én elvégzek egy munkát és aláírom, akkor én se mondhatom a főnöknek, hogy bocs ez még csak az alfa verzió !!!

El kellene jutni odafent is, hogyha aláírok valamit, azért k*ra felelős vagyok.

és még finomítani fognak rajta.

Uhh. mindjárt leesik a plafon ettől a dumától.

Itt nem csak szövegezési problémák vannak, elmérték a mértékét, és az adóalanyt is, végül is egy adó szabály meghatározásánál, ha elcseszik az adómértékét, a szövegezést, az alanyát, azon kívül mit lehet még elcseszni ?. ;-)

Ha jobban belegondolsz az egész egy agyrém. Az internetforgalom nem olyan, mint a telefonhívás, vagy az sms. Ha beütsz egy weboldalt, fogalmad sincs, hogy amíg betöltődik az mennyi forgalmat fog neked generálni. / és a nemkívánatos forgalomról még nem is beszéltünk /

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

és különben is, mi a f*sz jogán akarnak a netre is adót kivetni?! Ök találták fel, vagy mi?! Azért mert impotens, mutyi, áfacsalós gazdaságpolitikájuk nem képes beindítani az ipart, hogy másból legyen bevételük, ezért talán a lakosság utolsó igazán szabad elfoglaltságát is meg kell sarcolni?
Különös a hír egybeesése a kitiltós hírekkel - valahogy hirtelen mindeki erre koncentrál. Véletlen?

Meg lettek választva.

- Ady Endre -

Nekünk Mohács kell
Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

Khm, a 6,9 millió előfizetőt számolva ez havi 250 ft előfizetőnként ha elsimítjuk. ha ezt csak a VOIP-re korlátoznánk (nyilatkozat szintjén erre céloznának, törvényt nem erre hozták) ez akár 10000Ft is lehet havonta... előfizetőnként. A megfogalmazás szerint ez kb 94-120 milliárd Ft évente, és nem 20. Mindegy, számolj ahogy akarsz.

Az aktuális törvényben így van megfogalmazva:

„1 . távközlési szolgáltatás : Magyarország területén lévő, az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti elektronikus hírközl ő hálózaton nyújtott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény
szerinti

a) nyilvánosan elérhető telefonszolgáltatás, ideértve az üzenet küldését lehetővé tevő szolgáltatást is (a továbbiakban : telefonszolgáltatás) ;
b) internet-hozzáférés szolgáltatás (a továbbiakban : internet-szolgáltatás) ;”

Ami két dolgot jelent az én olvasatomban:

1. aki megfogalmazta ilyen félreérthetően azt vasra kell verni
2. továbbra is csak a hívás és üzenetküldésre használt forgalom esik az adó hatálya alá

Az, hogy az internet-hozzáférés szolgáltatást bevonták a távközlési szolgáltatások közé, azért tették, hogy megadóztathassák . (=kiterjesszék a távközlési adónak nevezett sarc hatályát.)

Ez az indoklásból is kiderül 210. oldal. Így nem kell új adónemet kitalálni. A telefonadót / távközlési adó / Brüsszel egyszer már elfogadta. Hogy ez így már egész másról szól, az egy más kérdés, Brüsszel nyílván újra vizsgálja majd, de ez évekbe telik.
Jelen állás szerint a távközlési adót elismerték.

-------

A 149. pedig az adózás módját határozza meg. indoklásból ez is kiderül:

"felhasználó által lebonyolított fel- és letöltött adatmennyiség".

A 149/1 a telefonszolgáltatások adózásának módját írja le a 149/2 pedig az internetszolgáltatás adóztatásának módját.

És az adatmennyiség meghatározásánál nincsenek kívételek, hogy mi nem adóköteles a teljes adatmennyiségből. A forgalmazott adatmennyiség jelen javaslat alapján teljes egészében adóköteles.

Ha csak VOIP-et akartak, miért nem írták bele / ;-) /, és a magyarázatban miért hangsúlyozzák ki hogy az EHT szerinti internet-hozzáférést adóztatják ???!!!

Már a "hívás, üzenetköldésre használt forgalom" is több mint aggályos lehet / az üzenetküldés egy tág fogalom email is lehet, vagy twitter, ez már gumiszabály / , de ők úgy fogalmaznak, hogy "fel-le adatforgalom", és nem úgy, hogy "hívás-üzenetküldés"...

Lehet úgy vannak vele, hogy VOIP-et nem lehet jogilag és technikailag egyértelműen elkülöníteni, ezért megadóztatják az egészet úgy ahogy van, és kész. okt 31-ig kell a ktgv, nem érnek rá tökölődni, a főnök már üti a hátukat.. ;-)

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Hidd el, nem én írtam :)

Elolvastam, és próbáltam a kuszaságból kibogarászni, mire is gondolhattak amikor megírták.

És továbbra is reménykedek, sőt logikusnak tartom, hogy igazam van a szándékban. Az más tészta, hogyan is sikerült nekik a javaslatban megfogalmazni, mert a törvények elején definiált fogalmakon szerintem egy jogász is simán eltévedne.

De holnapra kiderül, vagy megcáfolják, vagy nem.

Amennyiben nem: akkor a hatályos törvény szerint havi 700ft -al több lesz a net költsége, ugyanis magánszemély részére ez a plafon.

Ez érdekessé (vagy még érdekesebbé) teszi a kérdést. A hazai szolgáltatók általában rendelkeznek BIX-en kívüli összekapcsolási pontokkal. Ergó a belföldi adatforgalom majdnem teljes mértékben kikerüli a BIX-et nem fog vonatkozni rá a törvény?

Valamint ha jelenlegi formában marad minden (a meghatározás és az összeg is) lehet jobban megéri majd egy L2 vonal külföldi szolgáltatóhoz? ;)

Na és akkor kell vajon adót fizetni otthoni NAS és notebook vagy okostv közötti adatforgalomért? Az is IP alapú.
Nyilván nem és nem is kivitelezhető.
Akkor ha lokális hálózatot építünk a szomszédokkal közösségi alapon, akkor kell? Nincs adóalany (nem vállalkozás) tehát nem. Nosza akkor építsünk vezetékes hálót a társasházakban, helyi wifi hálót a kertvárosokban, tartalom lehet helyi szerverekről tisztára kolesz feeling. :-)
http://hup.hu/node/136171#comment-1793967

idézem: "a távközlési adó hatályát ugyanakkor kiterjesztjük az internet-szolgáltatásokra ...
... a távközlési adó hatályban marad, ennek a pontosítása történik majd meg a benyújtott ma benyújtandó adójogszabályokban"

Az meg lényegtelen hogy mit beszél a "tekintettel arra" kezdetű bullshit-ben, mert a trafikokat is a fiatalkorúak védelmére hivatkozva osztották ki maguknak, a haverjaiknak, vagy épp annak aki lecsengetett érte nekik zsebbe pártízmilliót...

Én ezt leltem, a parlament.hu -ról van.

18. A távközlési adóról szóló 2012 . évi LVI. törvény módosítása

148. § A távközlési adóról szóló 2012 . évi LVI . törvény (a továbbiakban : Tktv.) 1 . §-ának
1 . pontja helyébe a következő rendelkezés lép :
(E törvény alkalmazásában .)
„1 . távközlési szolgáltatás : Magyarország területén lévő, az elektronikus hírközlésről szóló
törvény szerinti elektronikus hírközl ő hálózaton nyújtott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény
szerinti
a) nyilvánosan elérhető telefonszolgáltatás, ideértve az üzenet küldését lehetővé tevő
szolgáltatást is (a továbbiakban : telefonszolgáltatás) ;
b) internet-hozzáférés szolgáltatás (a továbbiakban : internet-szolgáltatás) ;”
50
149. A Tktv. 4. §-a helyébe a következ ő rendelkezés lép :
„4. § (1) Az adó alapja telefonszolgáltatás esetén a szolgáltató előfizetőjének előfizetéséhez,
előfizetés hiányában a szolgáltatóhoz tartozó hívószámró l
a) indított hívások időtartama;
b) küldött üzenetek - szolgáltatóval kötött szerz ődés szerint számított - száma.
(2) Az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az el őfizető vagy az elektronikus hírközlésről
szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom .”
150. § A Tktv. 5 . §-a helyébe a következő rendelkezés lép :
„5 . § (1) Az adó mértéke
a) a 4. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti adóalap esetén, ha a hívás t
aa) magánszemély el őfizető előfizetéséhez tartozó hívószámról indítják, akkor hívásonkén t
2 forint/megkezdett perc,
ab) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez vagy a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról
indítják, akkor hívásonként 3 Ft/megkezdett perc ,
b) a 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti adóalap esetén, ha az üzenetet:
ba) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámról küldik, akkor 2 forint/darab ,
bb) nem magánszemély el őfizető előfizetéséhez vagy a szolgáltatóhoz tartozó hívószámról
küldik, akkor 3 Ft/darab .
(2) A hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint :
a) magánszemély el őfizető előfizetéséhez tartozó hívószám esetén 700 Ft/hó/hívószám ,
b) nem magánszemély előfizető előfizetéséhez és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén
5000 Ft/hó/hívószám .
(3) Az adó mértéke a 4. § (2) bekezdése szerinti adóalap esetén 150 Ft/megkezdett gigabyte .
(4) Csökkenthető az adóalany által fizetendő havi adó az adó-megállapítás hónapját
megelőzően utoljára benyújtott társasági adóbevallásban bevallott és megfizetett — 12 hónapná l
rövidebb adóévről benyújtott bevallás esetén napi időarányosítással évesített — társasági adó
egytizenketted részével.”
151. § A Tktv. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép :
„7. § A szolgáltató az adót havonta a hívást, üzenetküldést, adatforgalom lebonyolítását követő
második hónap 20 . napjáig állapítja meg, az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványo n
bevallja és megfizeti.”

Miért is?

"1 . távközlési szolgáltatás : Magyarország területén lévő, az elektronikus hírközlésről szóló
törvény szerinti elektronikus hírközl ő hálózaton nyújtott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény
szerinti
...
"b) internet-hozzáférés szolgáltatás (a továbbiakban : internet-szolgáltatás) ;"

"(2) Az adó alapja internet-szolgáltatás esetén az előfizető vagy az elektronikus hírközlésről
szóló törvény szerinti felhasználó által lebonyolított, gigabyte-ban kifejezett adatforgalom ."

"(3) Az adó mértéke a 4. § (2) bekezdése szerinti adóalap esetén 150 Ft/megkezdett gigabyte ."

2012. évi LVI. törvény a távközlési adóról...

.... 1. § E törvény alkalmazásában:

1. távközlési szolgáltatás: Magyarország területén lévő az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti elektronikus hírközlő hálózaton nyújtott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti nyilvánosan elérhető telefonszolgáltatás (ideértve az üzenet küldését lehetővé tevő szolgáltatást is);

És így tovább.

Igen, azt a fogalmat cserélték le az új törvényben:
"18. A távközlési adóról szóló 2012 . évi LVI. törvény módosítása

148. § A távközlési adóról szóló 2012 . évi LVI . törvény (a továbbiakban : Tktv.) 1 . §-ának
1 . pontja helyébe a következő rendelkezés lép :
(E törvény alkalmazásában .)
1 . távközlési szolgáltatás : Magyarország területén lévő, az elektronikus hírközlésről szóló
törvény szerinti elektronikus hírközl ő hálózaton nyújtott, az elektronikus hírközlésről szóló törvény
szerinti
a) nyilvánosan elérhető telefonszolgáltatás, ideértve az üzenet küldését lehetővé tevő
szolgáltatást is (a továbbiakban : telefonszolgáltatás) ;
b) internet-hozzáférés szolgáltatás (a továbbiakban : internet-szolgáltatás) ;"

Tehát már az internet-hozzáférés szolgáltatás is távközlési szolgáltatás lett.

Aki nem értené, annek egy kis hogyan és miért (igen össze esküvés elmélet meg chemtrail, meg hasonlók...):

Tehát nem is olyan rég az adott kormány szeretett volna könnyíteni a fiatalok lakáshoz jutásán, tehát megkérte a bankokat, hogy dolgozzanak ki alacsony kamatozású jelzálog hitel csomagokat. A bankok nem annyira haraptak rá a lehetőségre, így azt mondta a kormány ad biztosítékot meg támogatást illetve törvényi hátteret, hogy fizetés képtelenség esetén is visszakapják a pénzüket. A bankok nagy többsége azt mondta ez így már hasonlít egy üzleti ajánlatra, ami ráadásul jövedelmező is, tehát elkezdtek kedvező kamatozású hiteleket árulni. Ez aztán remek reklámfogásnak bizonyult, az akkori ellenzék - aki ezt a hitelt erősen propagálta - remek választási fogást csinált belőle. Aztán telt múlt az idő és a bankok a hibás kül- és valutapolitikának, meg az egyre több elvonással és csalással sulytott gazdaságnak (ÁFA bárók, kormányzat közeli mega beruházók) köszönhetően kénytelenek voltak kamatot emelni illetve olyan kevéssé erkölcsös módszerhez nyúlni, ami egyre rosszabb helyzetbe hozta az ügyfeleket, igaz minden törvényes volt. Ekkor a mostani kormányunk mint hős lovag avatkozott be és kinyilvánította, hogy ezért az erkölcstelenül dolgozó bankok és csak ők tehetők felelőssé. Újabb remek választási fogás és csillogó páncélt ölthettek az ÁFA csalók.

Miért írtam le mindezt pedig mindenki tudja?

Szóval pár évvel ezelőtt stratégiai megállapodást kötött a Telekom és a mi kedvenc narancssárga politikusaink, de a német multi galád módon a maga javára és csak arra nézve, értelmezte a megállapodást (ki számított másra) és úgy vitt internetet a kistelepülésekre, hogy annak minden költségét rövid idő alatt 1 éven belül (a tervezett hűségidő fele alatt) vissza akarta kapni. Ejnye hát ez a multi is milyen erkölcstelenül gazdálkodik, nosza vegyük el tőle mindazt az "extraprofitot" amit a mi ötletünkön szerzett...

Na ez történik meg most ezzel az adóval...

Hogy ki az erkölcstelen, döntse el mindenki magának! Még esetleg annyi, hogy két év múlva az adó megszüntetése (Rezsicsökkentés folytatódik) újabb választási kuriózum lesz majd.

Annyit tennék még hozzá, hogy gondoljon bele minden vállalkozó, hogy mennyi időre tud/mer tervezni. Milyen hosszú, ha van az üzleti terve, persze egy ilyen gazdasági környezetben milyen hosszú üzleti tervet lehet csinálni?

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Szülőként kicsit úgy érzem magam, mint egy észak-koreai, aki fiatalként választhatott volna, hogy marad, vagy megy, a maradást választotta, majd a gyerekével együtt éhen halt 20 évvel később.

--
zsebHUP-ot használok!

Pár paramétert nézve:
- rezsi: Spanyol- és Görögországban nem kell (annyit) fűteni, több pénz marad :)
- mindennél közelebb van a spanyol, ill. görög tengerpart
- átlagfizetés: Magyarország nettó 667 EUR, Görögország: 818 (2014-es adat!), Spanyolország: 1615 EUR

Tovább nem is jutottam, elnézést.

"átlagfizetés"

Nem releváns:

"A legtöbb állástalan Görögországban és Spanyolországban volt - 27,4 és 26,7, százalék. A harmadik helyen Horvátország áll, náluk 18,6 százalékos a munkanélküliség.
...
A legdrámaibb helyzet továbbra is Görögországban van, ahol 2013 szeptemberi adatok alapján a fiatalok 54,8 százaléka volt állás nélkül, illetve Spanyolország, ahol a 25 év alattiaknak 57,7 százalékának nincs állása. A helyzet nagyon rossz még az újonnan csatlakozott Horvátországban is, ahol 2013 harmadik negyedévében 49,7 százalékon állt ez a ráta."

http://www.profession.hu/cikk/20140108/ennyi-munkanelkuli-van-europaban…

Ha már ugye éhenhalásról van szó...

"A legtöbb állástalan Görögországban és Spanyolországban volt - 27,4 és 26,7, százalék. A harmadik helyen Horvátország áll, náluk 18,6 százalékos a munkanélküliség."

Nálunk meg valami 8%. Papíron.
Mert ha hozzászámolod a 4 órás közmunkásokat akkor itt is megvan a 20% simán.

Amúgy jól ki van ez találva, 3 hónap után nem jár segély, de a regisztrált munkanélküli ugyanúgy bejárhat havonta a munkaügyi központba és eltölthet pár kellemes órát a délsvédek között, csak azért, hogy közöljék vele, hogy nem tudnak neki munkát ajánlani.
Persze a bejárást te fizeted, nyilván, a semmiért. Hát ezért hullik ki ennyi valódi munkanélküli a rendszerből.

Esetleg max. közmunkát ajánlak havi nettó 50 ezerért, de csak ha 8 órás, a 4 órás ennek a fele ha jól tippelem. És gondolom ezt nyomják, mert a szám kell, és ugye a közmunkás nem munkanélküli...
És nem tudom, hogy _ezt_ a közmunkát munkanélküliként vissza lehet-e utasítani...

Érdekes, hogy csak nálunk kozmetikázzák a munkanélküliségi mutatókat. Nyilván a külföldi kormányok annyira jófejek és őszinték, hogy véletlenül se próbálják ők is kozmetikázni a munkanélküliséget, hadd nyerjen az ellenzék a következő választásokon!

El se merem képzelni, hogy esetleg ők is kozmetikázzák, így a tényleges munkanélküliség náluk _még nagyobb_ még ennél az elképesztő mértéknél is...

De szívesen megkérdeznék pár fidesz-szavazót, hogy ilyenkor mit érez... Van köztünk ilyen? 3 emberből 2, ugyebár :)

Épp meg akartam nézni, mennyit forgalmazok, erre a t-home.hu halott. WTF?

--

Itt sem fog változni ezután sem semmi.
Valamikor Kecskemét előtt járt, most meg lehet nézni hol tart.
Itt is mint mindenhol a politikusok nem azt nézik hogy mit tehetnek azért hogy a városuknak vagy az országnak vagy épp a megyének mi lenne jobb.
Ők egyvalamit néznek, honnan mit lehet zsebretenni.
Meg kell csak nézni az autópálya építéseket.
Ahol épült az autópálya nem a településnek lett nagyobb adóbevétele, hanem az ottani "döntéshozók"-nak vastagabb a pénztárcája.

----
FreeBSD, Solaris, Debian, LMDE

Elárulom, egyszerű:
1. Rohadjanak meg.
2. Még mindig inkább ezek, mint amazok.

És azt is elárulom, hogy nem ez az első téma, ami alapján ezek az érzések előjönnek a Fidesz rengeteg szavazójában (oktatásügyi ámokfutás, egykulcsos adó, trafikügyek, gyűlöletbeszéd elleni törvény, ÁFA ügyek jutnak így kapásból eszembe.)

Köszönöm, de attól, hogy leírtam a fideszes gondolatmenetet, még ne vedd készpénznek, hogy magam is elkötelezett szavazójuk lennék. De hadd ne beszéljünk az én szavazataimról, ha már megadatott nekünk a titkos szavazás. 2002-ben a fideszesektől hallottam a panaszt, hogy fizesse az a következményeket, aki 'ezeket' (akkor ugye MSZP) megszavazta. Akkor sem értettem egyet vele és most sem. Az úgy nem működik, hogy csak akkor játszunk, ha mi nyerünk. Most ezek nyertek, ezek kaptak felhatalmazást, és ha nagyon elrontják, akkor jönnek mások. Tetszik vagy sem, az előző ciklus után még mindig túl kevesen gondolták úgy, hogy van jobb alternatíva a palettán.
Ha az internetadó lesz a legrosszabb intézkedésük az aktuális ciklusban, akkor még az is lehet, hogy 18-ban rájuk szavazok =)

ez valami áprilisi vicc?
mi a helyzet a downstream szolgáltatókkal, üzleti előfizetésekkel, tartalomszolgáltatókkal? utánuk is kell fizetni? ha nem, akkor mindenki szolgáltató lesz? ha, igen, akkor EZT ÍGY HOGY?

Nyilvanvalo marhasag. De egy dologra nagyon jo: errol beszel a nep a tenyleges problemak helyett.

Ezzel beirja magat a sikeres marketinghuzasok koze, az utca-atnevezgetessel es a tobbi senkit se erinto, de media altal jol felfujhato buborekkal.

No persze nincsenek ketsegeim; aki ezt nem latta, annak ugyse er semmit, ha felnyitjak a szemet, a tobbinek meg minek. :)

na ja.

de ebben a szálban ez a téma. indítasz egy újat amiben az a téma ami szerinted fontos, és reménykedsz hogy a bigott fidesz hívők nem töröltetik treyel a topicot valamilyen - ez most miért kell ide (lefordítva: mondj igazat és szétb.szom a fejed) v. egy nem vág az oldal témájába (lefordítva: rohadék megint a valósággal lázítja a népet) - dumával. :))

mert csak az tűrik el, ha ledobod az imaszőnyeged ov háza felé fordítva, és sűrűn imádkozol a mi árgyélus királyunkhoz :)

Ha az embernek beígérnek napi 10 pofont, utána visszakoznak, és csak 2 lesz belőle, még örül is neki, h nem 10, csak 2. Ez lesz itt is.

Kizártnak tartom, valami félreértésről van szó minden bizonnyal.

nem volt semmi félreértés. módosítás volt, mert elsőre nagyon elmérték a kapzsi rohadékok. + kénytelenek voltak egy maximum értéket hozzátenni a törvényhez, mert csányi beintett nekik.

később csak megemelték ugye, a duplájára majdnem. azóta is fizetjük/fizeted, mert úgy nem volt olyan feltűnő a mérték.

Vannak ilyen félreértések...

Miközben számosan gondolták, hogy a XXI. században ilyet nem is lehet, mert irracionális, a készpénzforgalmat erősíti, ami a korrupció melegágya
(azért kevesekben felöltött, hogy éppen azért racionális valakinek).

No mindegy, szóval ITT olyat kijelenteni, hogy "ezt nem lehet, mert...", elég nagy bátorságra, tapasztalatlanságra vagy önként vállalt vakságra vall.