Olcsó sávszél, felhő hosting

 ( fejesjoco | 2014. július 10., csütörtök - 22:58 )

Szeretnék a felhőben hostolni pár website-ot. A havi forgalom jelenleg kb. 30 GB, de növekszik, illetve volt egy hónap, amikor felugrott 300-ra, a szolgáltatóm annyira nem örült neki. Ezért gondoltam felhőbe költözésre. Nekem az Azure szimpatikus, mert csak, és mert egy MSDN előfizetés miatt van kedvezményem, de amúgy ez nem tart örökké. Viszont a sávszél drágának tűnik. A legkisebb VM $13, ami nem olyan rossz ár, de a kimenő forgalom ára $0.12/GB. Digital Ocean-nél $10-ből kijön egy hasonló VM, de 2 TB transfer van benne alapból, ezen felül $0.02/GB. Vajon mi indokolja ezt a durva, nagyságrendi különbséget? Hogy lehet jól járni, ismertek jó CDN-eket, akik a statikus fájlok hosztolását olcsóbban megoldják? Nem akarok annyira fillérb***ó lenni, de hobbi projektről van szó, és azért nagyságrendi különbségek mellett nem lehet elmenni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

En Amazon AWS-t hasznalok, eddig nem volt gondom az arazasaval.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

+1 Én is ezt használtam egy ideig ha hobbi projekthez kell, találsz benne minimális, de ingyenes cuccot, ami pár weboldalnak elég lehet.

A free tier nem csak az elso evben el?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Én is úgy tudom. Az Azure-nak van korlátlan free tier-je (website-okhoz)

Szerintem az csak maximum az első 3 hónapban.
Egyébként a forgalomért fizetni kell, 300 GB az $36.36.

Nem, az csak egy sima trial. Kapsz X kreditet, három hónapig él.

Amit én mondok, az a web sites modul free tier-je: http://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/web-sites/

Gondolom ez kiesik azért, mert csak azure-os domaint használhatsz.

Nem látom a problémát. Nagy fájlokat kiszórni az azure-os domain alá, és hello.

Banyek, azt nem figyeltem, hogy napi 165 mega forgalom mehet csak ingyen. Nvm.

Az Amazon megbízhatóbbnak tűnik, bár idén februárban, ha jól emlékszem, már az MS cucca sem állt le.

Ha CDN kell, akkor nézd meg a Cloudflare-t. Ott van Free szolgáltatás is, hátha elég a korlátjaival együtt.

Ha domper kell, akkor meg nezze meg a Caterpillart.
De nem az kell neki.

Ezt most nem értem. Én pontosan ilyen okokból választottam a Cloudflare-t, márminthogy kíméljem a hosting sávszélességét.

Más kérdés, hogy felesleges volt, csekélyke a forgalom :D

> Szeretnék a felhőben hostolni pár website-ot.

Neki egy tarhely kell, ahova feltolt es kiszolgal, hobbiprojekt, jonapot.
Szerintem nem CDN kell neki, bar ketsegkivul azzal is megoldhato..

Mas: https://www.cloudflare.com

Secure Connection Failed

An error occurred during a connection to www.cloudflare.com. The OCSP server has no status for the certificate. (Error code: sec_error_ocsp_unknown_cert)

The page you are trying to view cannot be shown because the authenticity of the received data could not be verified.
Please contact the website owners to inform them of this problem. Alternatively, use the command found in the help menu to report this broken site.

Ciki..

Áh, én úgy értettem hogy az olcsó azure (vagy más) mellé keres egy CDN-t.

Az ssl-el nálam nincs gond.

> Áh, én úgy értettem hogy az olcsó azure (vagy más) mellé keres egy CDN-t.

Belegondolva egyebkent az is lehet..

> Az ssl-el nálam nincs gond.

FF 31.0?

30.0

A DigitalOcean szolgáltatási csomagja eléggé egyszerű... és mondjuk nem garantálják a guest újrahúzását, ha például megdöglik a host és/vagy a storage... tehát sok szolgáltatást áttolnak az ügyfélre, ezért leginkább fejlesztésre ajánlható, éles üzemre nem feltétlen, de lehet játszani GlusterFS-el és alkalmazás szintű HA és failover megoldásokkal, akkor jól és biztonságosan használható.

Amazon, Azure és a Google felvállalja azt, hogy a VM-et költözteti hiba esetén, online replikáció van mögötte, a failover és a HA feladatokból többet vállalnak fel, de ennek ára van.

Ha a DO mellett döntesz, és még nincs referrer-ed, akkor https://www.digitalocean.com/?refcode=b5aac462ada2

:)

"A DigitalOcean szolgáltatási csomagja eléggé egyszerű... és mondjuk nem garantálják a guest újrahúzását, ha például megdöglik a host és/vagy a storage"

Na, erről jó tudni. :)

Do you offer managed hosting?

No. DigitalOcean is completely unmanaged — if you experience issues with your server, you can reach to support via a ticket. However, for server setup questions and specific details on debugging server software, we recommend reaching out on our community forum or IRC channel.

https://www.digitalocean.com/help/policy/

A kiemelt szövegből nekem nem az jön le, hogy a guest-et nem pakolgatják. Sokkal inkább az, hogyha valami teljesítmény - vagy bármi más - probléma van a guesttel, akkor nyithatsz ugyan ticketet, de jobban jársz a fórummal vagy az IRC-cel.

A Te dolgod, hogy a "completely unmanaged" szöveget miképpen értelmezed. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Egyébként én is főleg csak játszósnak használom. :-)

Most konkrétan felhős (nagy rendelkezésre állású, stb.) VPS-t keresel, vagy felhős alkalmazás platformot (mint pl. a phpcloud), vagy simán csak egy olcsó VPS-t?


Linux rendszergazdai szolgáltatások

VPS-t szerintem megtaláltam, csak a szávszél árán csodálkoztam el, és azon gondolkodok, hogy lehet-e, érdemes-e optimalizálgatni, akár egy CDN segítségével, mert a kimenő sávszél legnagyobb része úgyis statikus web tartalom. De még az se kizárt, hogy másik helyen keresek VPS-t, ha van olyan komoly, mint az Azure felhője, akár pl. a Digital Ocean se kizárt.

--

Mindenképp sokat segít a CDN, de érdemes a cache beállításokat jól belőni a webszerveren. Ha a klienseket hagyod sokat cache-elni és amit lehet tömörítesz, akkor sokat lehet fogni. Itt elég jó tippeket lehet találni: http://tools.pingdom.com/fpt/

CDN leginkább akkor célszerű, ha a forgalom nem egy országból jön... egyébként meg el kell kerülni azt a szolgáltatót, aki havi 30-300GB forgalomtól frászt kap... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Mennyi adatról van szó havonta? Mert amit írtál 300 gigát az lópikula.


Linux rendszergazdai szolgáltatások

A 300-at nevezhetjük felső plafonnak, de inkább sokkal kevesebb. A kisebb honlap szolgáltatóknál ez simán kiver(het)i a biztosítékot, ahol több százan jutnak egy szerverre. Én se gondolnám soknak, ennél simán több az otthoni adatforgalmam. De mégis, az Azure-nél egy kis VM $13, a 300 GB forgalom pedig $35, ami szerintem elég aránytalan. Ha máshol nagyságrendekkel olcsóbb, akkor ezt nem szeretném kifizetni.

--

Miert nem veszel valahol egy dedikalt szervert amit a garantalt kapcsolati sebessegig ugy hasznalsz ahogy akarsz?
Gombokert szorjak az ilyeneket. £30-40/honap 250Mbit/s garantalt (amugy 1GE) es nem csak 2 weblapot bir el...

Mert lehet, hogy tényleg csak egy weboldalt akar üzemeltetni és nem akar minden mással szívni, amivel nem feltétlen kell... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nem csak weboldal lenne, mert akkor már vinném DNS-t, levelezést, 1-2 apróságot is. Összességében egy nagy rendelkezésre állású, amúgy minimál méretű virtuális gép kell, ez van bárhol, de ezen felül nem szeretnék a sávszél esetleges megugrása miatt váratlan költségeket látni, és ezért indult a topic. Az Azure azért jó, mert a sok év alatti 1-2 esetet kivéve maximálisan elegendő a rendelkezésre állása, és jelenleg van egy havi kreditem MSDN előfizu miatt, amit jó lenne kihasználni.

--

Hat keress olyat ahol nincs forgalom korlat. 300Gb az eleg sok helyen belefer meg a legalapabb csomagokba is.
OVH kistesoja a soyoustart erdemes korulnezni naluk is.
Egy ev utan ( ha letelt es hosszabbitasz ) automatikusan kapsz 3 honap ajandekot is.

"Nem csak weboldal lenne, mert akkor már vinném DNS-t, levelezést, 1-2 apróságot is. Összességében egy nagy rendelkezésre állású, amúgy minimál méretű virtuális gép kell, ez van bárhol, de ezen felül nem szeretnék a sávszél esetleges megugrása miatt váratlan költségeket látni, és ezért indult a topic. Az Azure azért jó, mert a sok év alatti 1-2 esetet kivéve maximálisan elegendő a rendelkezésre állása, és jelenleg van egy havi kreditem MSDN előfizu miatt, amit jó lenne kihasználni."

Szerintem tedd külön, amire más "SLA" vonatkozik.

Gondolom a levelezés, DNS és néhány másik szolgáltatásra kellene egy átlagos rendelkezésre állású hosting, amelyiket alig terheled, ezt tudod tenni olyan helyre, ahol van megfelelő online mentés, vagy gondoskodsz arról, hogy replikálva legyen... aztán a másik szolgáltatást meg tudod tenni olyan helyre, ahol benne van az árban az 1-2TB adatforgalom, viszont neked kell vállalni a felügyeletet, ésatöbbi.

Választék van, nem érdemes összeintegrálni egymástól független és más-más SLA-val rendelkező szolgáltatásokat csak azért, mert eddig egyben volt...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

+1 remek ötlet

Miert van az, h vmiert mindig mindenki atsiklik a teny felett, h hobbirojektrol van szo? Vagy mashogy kerdezve miert akar vki szerverparkot epiteni replikacioval egy hobbiprojektnek?

Egyebkent ami a DO-nal $10 az pl. a rackforestnel 2900 HUF, nagyobb gepeknel pedig a DO durvan elszall. Viszont managed VM-ekrol van szo, igaz nem SSD-n. Nem kell glusterfs-sel replikalni a _hobbi_ projektet

Hobbihoz meg nem kell nagy rendelkezésre állás :D

Jó, persze, értem mire gondolsz, hasonlót akartam írni amúgy magam is.

"Miert van az, h vmiert mindig mindenki atsiklik a teny felett, h hobbirojektrol van szo? Vagy mashogy kerdezve miert akar vki szerverparkot epiteni replikacioval egy hobbiprojektnek?"

Azért, mert hobby projekt, még peremfeltétel lehet az adatvesztés minimalizálása... és persze lehet professzionális projektnél is elfogadott az adatvesztés. Lehet SLA-t definiálni, aztán megnézni mennyibe kerül...

"Nem kell glusterfs-sel replikalni a _hobbi_ projektet"

Miért ne lehetne? Nehéz? Nem. Bonyolult? Nem. Sokba kerül? Nem. Akkor miért ne? Had döntse már el mindenki saját maga, hogy mennyire lényegesek a pótolhatatlan vagy nehezen pótolható adatai.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

> Lehet SLA-t definiálni

Ha egyaltalan van ertelme ilyet tenni, akkor nem hobbi projekt.

> Sokba kerül? Nem.

De.

> nehezen pótolható adatai.

Valoban a backup helyere ajanlod a glusterfs-t? Hahahaha.

"Ha egyaltalan van ertelme ilyet tenni, akkor nem hobbi projekt."

Definiáljuk már a hobby projekt fogalmát... az én szótáramban ez azt jelenti, hogy az ember nem vár megtérülést, de szakmai színvonalra lehet akár a legjobb is a világon, lehet jobb, mint az a professzionális projekt, ahol nyilván megtérülést várnak, tehát mindenhol igyekeznek költséget vágni.

"De."

Kifejtenéd, hogy miért kerül sokba?

"Valoban a backup helyere ajanlod a glusterfs-t? Hahahaha."

Ha van világszerte 4-5 különböző cégnél különböző adatközpontban online replikád, akkor miért is kell a feltétlen a backup? De tudod mit? Igazad van. Leszarom: legalább olyan erős érv, mint a "De".
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

> Definiáljuk

Majd esetleg a thread indito.

> de szakmai színvonalra lehet akár a legjobb is a világon

Nonszensz, jesszus.

> Kifejtenéd, hogy miért kerül sokba?

Pl. 2 szerver nagyjabol 2x annyiba kerul, mint 1.

> Ha van világszerte 4-5 különböző cégnél különböző adatközpontban online replikád

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTMzNTc

Sok sikert az elethez:)

t

ezt a managed vs unmanaged temat mar nem egyszer latom teljesen felremagyarazni

az unmanaged hosting nem azt jelenti, hogy leszarjak, ha leall a geped, hanem azt, hogy a VM-ben beluli bohockodasaidban nem fognak segiteni (hogy kell tuzfalat allitani, apachet felrakni, etc), managednel pedig altalaban (jopenzert) igen

a teteje a managed hostingnak az, amikor te mar csak az appot lokod be valahova, es a ceg uzemeltet mindent

"az unmanaged hosting nem azt jelenti, hogy leszarjak, ha leall a geped"

De. A completely unmanaged pont ezt jelenti DO-nál, alapárban a rendszeres mentés sincs benne, nemhogy az online replikáció.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

ki a halal beszel replikaciorol meg mentesrol? ezeket mar csak te kepzeled ide.

arrol beszeltem, hogyha a sajat hwjuk meghal, akkor hidd el, torodni fognak vele.

"ki a halal beszel replikaciorol meg mentesrol? ezeket mar csak te kepzeled ide. arrol beszeltem, hogyha a sajat hwjuk meghal, akkor hidd el, torodni fognak vele."

Ha megdöglik a hardverük, akkor esetleg kapok egy új virtuális gépet adatoktól mentesen egy friss image-ből. Jajjdejó.

Tudod mit? Igazad van. Leszarom.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

te epitesz szervertermet hobbiprojekthez mar a 0. napon, HTH

Nem hiszem, h van egyetemes jelentese. Mindenesetre en most abbol indultam ki, ami itt szerepelt.

Hol szórnak ilyeneket? Unmetered kapcsolat igen ritka...

OVH, Redstation (utobbit csak akkor ajanlom ha nem akarsz mailszervert uzemeltetni mert csak relayezni lehet napi 500-at/ip. En ezert hagytam ott oket amugy korrektek es ha akciot fogsz ki akkor olcsok)