Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ vs Linux

Fórumok

Sziasztok!

Új gépem van egy Gigabyte GA-990XA-UD3 AM3+ alaplappal. Teljesen jó, csak az a baja, hogy nem tudok Linuxot telepíteni rá. Linux alatt nem működnek az USB 2-es portok, csak az USB 3-asok, sem a hálókártya. Ha egyáltalán fel akarok valamit telepíteni, akkor az USB 3-ba kell dugni az egeret és a billentyűzetet. Egy rakás Linuxot (Ubuntu, OpenSuSE, Manjaro, Mageia, Mint) kipróbáltam több verzióban, de egyikkel se működik rendesen.
Kínomban ráraktam egy Windows 8-at, az meg teljesen jól működik, csak a videokártyához kellett drivert letölteni. De én nem akarok Windowst! Kényelmetlen.
Tudna nekem segíteni valaki, hogyan lehetne erre mégis működő Linuxot, mondjuk Ubuntut telepíteni?
Az alaplat honlapján ennyi információ van: Az eltérő Linux verziók támogatottsága miatt kérjük, hogy a lapkakészlet meghajtóprogramját közvetlenül a lapkakészlet gyártójának honlapjáról töltse le. Az AMD-csak csak grafikus letölthető drivereket találtam.

Hozzászólások

Ugyanilyen lapom van (rev1), nálam ilyen hibák nincsenek. Szerintem BIOS-ban valami olyan USB beállítás lesz ami gondot okoz. Egyébként írt cdről se megy fel rá a linux amit választasz?

Csatlakozom az előttem szólóhoz, nem Thinkpaden volt USB2 és 3 portokkal gondom. Igaz Win7 alatt, ott meg az USB3 támogatás nem tökéletes. Valóban a Bios Setup-ban lehetett állítani, hogy automatán detektálja milyen eszköz csatlakozik az USB3 portra és annak megfelelően működjön, vagy lehetett még fix USB2 vagy 3 opciót beállítani.

Nem az a baj, hogy nem tudom telepíteni, hanem az, hogy nem működik az USB 2 és a hálókártya. Egyébként nincs benne optikai meghajtó. Ha az USB 3-as portba dugom a telepítő pendrive-ot és az egeret meg a billentyűzetet, akkor felmegy bármelyik.

--
[ Falu.me | Tárhely | A Linux és én ]

Hmmm, ez érdekes...
Nekem a nagytesója van, Gigabyte GA-990FXA-UD5, és teljesen probléma mentes.
Túrd át még egyszer a BIOS-t, boot-tal kapcsolatos dolgokat állítsd Legacy only-ra (gondolom UEFI-s az XA is). IOMMU Controller Enabled legyen.
Ha Win alatt megy, akkor vmi beállítási gond lesz...

> BERUS
Motor: Ubuntu 14.04 LTS

Nekem 990FXA-UD5 rev3 van, IOMMU nelkul uj kernelek alatt nincs USB (egy regi, talan 3.4-es kernelt futtato systemrescuecd ellenben tokeletesen uzemelt). Bekapcsolt IOMMU kiuti a Marvell SATA vezerloket, lasd kernel bugzilla. 1000Hz-es USB kutyu (pl. gamer billentyuzet) tud meg erdekes dolgokat okozni, szoval a savszelesseg elosztasa meg nem teljesen kerek.