Android 4.2.2 - Shitf**ck...

Nem tudom ki döntött az Android 4.2.2 változásai mellet, de szívlapáttal vágnám úgy tarkón, hogy 10m-re köpi ki az összes fogát sorozatban!

Ebben a kiadásban kb. csak azt nem b****ák el, amit nem lehet.
1 napja használom, de elegem van belőle!

Egy hétig zaklatott az előző verzió, de gondoltam nem frissítem, mert valami baj úgy is lesz vele. Mivel minden nap zaklatott, hogy frissítsem, végül engedtem neki. Kár volt...
A frissítéssel nem volt baj, bár nem értem miért volt 2 frissítés és két újraindítás, és mindkettő Android frissítés volt.
Na mindegy, nem ez volt a legnagyobb baj.

Kezdjük azzal, hogy egy rakat alkalmazásom eltűnt! De legalább került be egy csomó szemét, ami nem kell...
Szóval most majd takarítanom és újra telepíttetnem kell.
Bár a franc se tudja mi az állás most, mert a Google Play folyamatosan frissítget, töltöget. De már órák óta, de nem egyhuzamban, hanem néha-néha! O.o

A kezdőképernyő:

Mindig volt kint időjárás widgetem, mert szeretem látni milyen az idő kint, hány fok van, mi lesz holnap, stb.
Erre volt egy jó kis beépített widget, amit lehetett méretezni, egészen kicsitől az extrém nagyig.
Ez a widget most is megmaradt, de azon kívül, hogy undorító lett a kinézete, még méretezni sem lehet, hanem elterül a képernyő TELJES szélességén! Nekem fél képernyő szokott lenni, hogy mellette még kényelmesen elférjen az óra widget. Hát ennek vége...

Apropó, óra widget. Ehhez is miért ne nyúltak volna hozzá, és b****ák volna el!
Régen mutatta egy kis vekker ikonnal, ha volt ébresztő beállítva, sőt ha rábökött az ember, bejöttek az ébresztések beállításai. Nagyon praktikus volt.
Most aztán böködhetem semmi nem jön be rá, és azt se jelzi ha van aktív ébresztés.

Viszont jelzi az ébresztést az állapotsor!
Állapotsor... Mondanom sem kell, hogy ez is egy szenny.
Eddig a jobb alsó sarokban csak rá kellet bökni az órára, és egy jobb oldali menüben feljöttek az értesítések, a szolgáltatásokat ki-be kapcsoló gombok. Kézre állt, praktikus volt.
Most meg van egy kb. 20px magas felső sáv, amit az új beggyel el kell találni és le kell húzni!!!
Ezután még egész jól néz, bár kibára nem értem minek kell ezeknek egy teljes képernyő.
Viszont megjelent egy olyan beállítás, hogy lehet szerkeszteni a ki-be kapcsoló gombokat, pl. hogy mi jelenjen meg itt, mi nem.
Na mondom, végre valami jó! Szedjük ki amik nem kellenek. Második ikon lehúzása után beszól nekem, hogy többet nem lehet eltávolítani, mert minimum 9 ikonnak kint kell lennie...
Ohh hogy rohadná el dear programozód! Ennek aztán sok értelme van így.

Aztán vannak ilyen apróságok, hogy a lenti sávban a vissza és a home gombok eddig bal oldalt voltak, tök jól el lehetett érni, ha az ember két kézzel használta a tabot.
De valakinek ez is szemet szúrt, és átb***ta középre, hogy véletlenül se álljon kézre többet.

Kb 1 óra használat után ennyi idegesítő, értelmetlen, hülye dologba ütköztem.
Már jobban bele se akarok nézni a rendszerbe, mert már így is idegbeteg vagyok tőle.

Hogy lehet valamit így el***ni, ami jó volt, szép volt, felhasználóbarát volt :(

Lehet, most jön el az a pillanat, hogy ismét Apple termékre váltok...

Update:
Értem én, hogy sok dolog amin mérgelődők nem Android specifikus, bocsánt is érte az Android fejlesztőktől! :) Viszont a tabom egy Samsung Galaxy tab, és azért a Samsung elég nagy márka ahhoz, hogy olyan tabot készítsen, ami nem egy olcsó kínai tabra emlékeztet. Márpedig... :(

Hozzászólások

Milyen verziód volt előtte?
A beépített időjárás widget 4.1.2 alatt már fix méretű volt (anyáztam miatta én is)

En pedig egesz hetvegen azzal szoptam, hogy downgradeljem a ceges telefonomat valami hasznos verziora arrol a vele kapott 4.2.x-es MIUI-rol.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Fura, mert nekem az óra widget pont úgy működik, ahogy azt leírtad. Igaz, ez már 4.3. A tiéd stock rom vagy gyártótól?

Gondolom nem nexus, szóval ezek nem az android változásai, hanem a kedves vendor sallangjai lettek a neked nem tetsző irányban módosítva.

--
"I can't think of many people who deserve to go to hell, but people who teach its existence to vulnerable children are prime candidates."

A felsorolt problemaid egyike sem az Android hibaja, hiszen nincs beepitett Weather meg Clock widget a stock Android ROM-okban.
Minden ilyenert a telefonod gyartoja felelos.

Amit leírtál, azt pont nem az Android-ban szúrták el, hanem a telefon gyártója rontotta el mikor "testreszabta". Jobban jársz, ha valami 3rd party romot használsz.

Amit viszont elb*sztak a 4.2-esben:
- bluetooth stack: nagyon sokan panaszkodtak nem megbízható bluetooth-ra, a nexus tulajok is.
- custom contact provider fiókok: főleg a samu szoftvereket érinti (samuék nem szeretnek patch-elni), reboot-kor kitörli a custom contact provider fiókot. Ismert hiba, de a contact providerek készítői csináltak rá workaroundokat.

Az elmített hibák a 4.3-as ágban javítva vannak már.

Időjárás widgetnek én az idokep widgetjét használom, nekem bejött.

Nekem konkrétan mostanában lett elegem az Androidból. Munkatársam egy hónapja (másfél?) használ nagy megelégedéssel egy Lumia 625-öt, arra vetettem szemet épp.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Hmm... ja, amiket Androidon használtam, azok itt is megvannak. Unified Remote, Kindle app, Wordpress app, stb. A HERE Maps/HERE Drive pedig simán veri a Google Mapset szerintem, pl. a lifelong, offline, több mint 100 ország térképét tartalmazó navigáció miatt.

A Windows meg... Hát nyilván feljelent az NSA-nél, de manapság ki nem? :D

"A HERE Maps/HERE Drive pedig simán veri a Google Mapset szerintem, pl. a lifelong, offline, több mint 100 ország térképét tartalmazó navigáció miatt."

Tudsz konkrét feature-t mondani amiben veri?
Az hogy offline - online szerintem hagyjuk.
Nem véletlenül van ilyen is, olyan is.

--
arch,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

+1
A videkieknek ugralni kellene a Volannal/MAV-nal, hogy tessek publikalni vonalinformaciokat emberi formatumban is, hogy a videkiek ne erezzek magukat "koszos parasztoknak". Csak nalunk sajnos az ilyesmi nehezen megy, mar a BKV is baromi nagy fegyverteny volt.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Cserébe a BKK úgy elcseszte a saját menetrendjét, hogy hónapokig anyáztam miatta. :(
Végül találtam androidra egy jó kis applikációt, azt meg ma hajnalban kukáztam gyakorlatilag a mobilommal együtt.
(a mobilt még csak képletesen, fizikailag egyben van, de csak arra jó, hogy a banki SMS-eket fogadjam, minden mást eltüntettem róla és azóta is kib. dühös vagyok a samsungos fejlesztők dilettantizmusa és felületessége miatt)

Nem kell felfordulni, a Metro (www.nanika.net) ismer pár hazai várost is: Budapest, Eger, Miskolc, Pécs, Szeged, Szolnok - és ha van használható formátumú, vagy arra konvertálható menetrended meg POI-listád, akkor azt szívesen fogadják a szerzők. Szerintem... Bár elég régen volt, amikor még Palm-OS verziót használva Budapest adatait anno "picit" kiegészítettem.

A Volán hozzáállása:
„… A Hivatalos VOLÁN Autóbusz Menetrend honlapjának formátuma és adatainak készítési, és megjelenítési technológiája, szoftvere a CData-Térképtár Kft. és a VOLÁN Egyesülés tulajdonát képezik. A felhasznált alapadatok képzési, számítási vagy megállapítási módja, szoftvere valamint az ezekből előállított egységes megállóhelyi-adatbázis, továbbá az ezek felhasználásával előállított menetrendi adatoknak az utazási tájékozódáson kívüli, gazdasági vagy kereskedelmi célú bármilyen formában való felhasználása és hasznosítása, valamint ezek alapján bármilyen alkalmazás készítése csak a tulajdonosok hozzájárulásával történhet.”

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az offline elérhetőség mióta nem konkrét feature? Próbálj meg a Google Maps-szel elnavigálni a balkánra nyaralni (hint: telenor 2-es, illetve 3-as roaming zónákon mész keresztül). Szerinted ez mennyibe kerülne? Lehet, hogy annyiból vehetnél egy Lumiát offline navigációval. :)

De várj, ez azt jelenti, hogy
- otthon letöltöm a magyar, szerb, makedón és görög térképeket, és menet közben már egyáltalán nem fog netet kérni, még akkor sem, ha
- menet közben egy csomószor letérek az eredetileg megtervezett útról, sőt a cache-elt térképeket használom a helyi közlekedéshez?

Bár sosem próbáltam, kicsit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a google enged-e ingyen letölteni kb. 500 megányi térképet korlátlan használatra.

Ezzel szemben a nokia offline maps meg szimplán csak működik, véletlenül pontosan úgy ahogy az egyszeri kenyérpusztító elvárja. Elég nagy szám hogy így van azt kell mondjam ebben az elbaszott világban már ennek is örülni kell. Nem kell hozzá kakasvért áldozni, szüzet csonkítani iframet hekkelni, zoom ablakot pozicionálni hogy elfogadja stb. A google az always online szarjával csontig benyalhat. Aki sosem használja roamingban az adatkapcsolatot, illetve mindig visszafordul az országhatárnál, nem tudja felfogni ennek a hasznát.

+1. Az "always online" okán duplán nyaljanak sót: a búbánatos pejparipa pimpiriért kell csilió alkalmazást elindítani, amikor nincs se wifi-re, se mobilnetre felcuppanva az amúgy "csak" cpu-ban, memóriában és i/o-ban gyengusz készülék? És miért nem lehet ezeket a sz@rokat letiltani, hogy csak akkor zsizsegjenek, ha akarom, és ha nem, akkor meg ne...

Ne fusson semmi a "telefon" működtetésén kívül, csak amit elindítok. És ha azt mondom, hogy kilépés, akkor húzzon a memóriából/CPU-ról az alkalmazás. Ilyen egyszerű. Ha nincs IP-kapcsolat, akkor ne induljon el olyan app, aminek arra van szüksége, mert csak fölöslegesen csücsül a memóriában (és ha csak csücsülne, de időnként rápróbál, hogy hátha lett...).

++;

Sőt, akkor kérnék bele gyárilag egyféle "indítópult" féleséget is, ahol meg tudom mondani hogy bootkor mi induljon el.

Azt is akkora baromságnak tartom, hogy a készüléket elzárják a felhasználó elől, ha komolyabban bele akar nyúlni akkor root jogokat kell valahogy csiholni.. nem egyszerűbb lenne a dobozba betenni egy cetlit, hogy root felhasználó jelszava `pwgen -s 12 1` és csókolom. Aki érti érti, aki nem azt nem zavarja.

Igen, elvárom, elég régóta van normális init megoldás a világon, hogy testre szabható legyen, mi induljon el, és mi nem, mi mitől függ, minek a leállítása mit kell, hogy magával vigyen és minek az indítása mit kell, hogy előbb megcsináljon. Az, hogy a ződrobot alkotói ezt nem képesek/nem akarják/nem szabad nekik megcsinálni/alkalmazni, az más kérdés... (A guglinak nem érdeke, hiszen neki az a jó, ha folyamatosan kapja az adatokat a felhasználókról, a mobilszolgáltatóknak nem érdeke, mert nekik eladó a mobilnet, a készülékgyártóknak sem érdeke, mert ha lassú a teló néhány frissítés után, akkor el lehet adni az üf.-nek egy újabb, szebb, jobb, gyorsabb (egyéb marketingbullshit) készüléket.

Az, hogy "minden esetre" ott figyel a szűkös memóriában egy rakat olyan app/processz, amit ziher, hogy nem fogok használni (mert pl. a mobilnet és a wifi is ki van kapcsolva), az pazarlás.

Update-hez adalék: nálam is megfordult egy Galaxy Tab2 7.0. Úgy két órán át bírtam, aztán szépen elcsomagoltam és ment vissza a boltba...
Most egy Note2-t használok, ezzel közel fél évet kihúztam elégedetten, most kezdek rájönni, hogy mennyi hiányossága van, amit egy szimpla okostelefontól is elvárnék, nemhogy egy csúcskategóriás készüléktől...
Pl. nincs tisztességes backup hozzá. (alkalmazás adatok mentése kizárólag rootolás után, illetve sok esetben elég a Helium backup + USB debug mód)
Nem lehet rögzíteni a telefonbeszélgetéseket.
(e kettőt már a réges-régi nokiám is tudta)
Nincs egy olyan feladatlista, ami kellőképp apróbetűs, normálisan, nem zavaró módon ki lehetne tenni a főképernyőre.
A legtöbb alkalmazás olyan jogokat követel, amire normális esetben semmi szüksége (pl. vonalkód... pardon, QR-kód olvasó mit akar a híváslistákkal?) és rootolás nélkül esélyem sincs korlátozni őket.
stb. stb. stb.
Szóval mostanság kezd nagyon teli lenni a hócipőm az androidos világgal...

"Nem lehet rögzíteni a telefonbeszélgetéseket."

Ez az új kor divatja. Minden tetves senkiházi titkosszolgálat és hekker tud már matatni (TÁVOLRÓL!) a telefonodon, csak pont neked mint tulajnak nincs engedve hogy rögzítsed mit beszéltél a saját haverjaiddal a múlt héten. Amikor megkérdezed hogy hát ez miért van így, akkor meg csak a gyártói PR-bullshit jön, hogy ez a Te érdekedben, a Te SAFETY-d miatt van így. Stricik és k**vák világa lett ez!

Ezekért javarészt a samsung a felelős, többek között ilyen dolgokért sem ajánlok senkinek se samsung android terméket

Én eddig nagyon elégedett voltam a Samsung cucokkal és mindenkinek ajánlottam is.
Barátnőmnek is Samsung telefonja, tabja van, apámnak is Samsung tabot vettünk, és mindenki elégedett velük.
Biztos nekem is jó lesz ez majd, csak meg kell szoknom, hogy már nem olyan mint volt. Nem is ez a baj, hanem, hogy szerintem visszafejlődött nem előre.

Már letölthető az OMSZ meteora widget, érdemes kipróbálni . Most esemény is van.
Üdv:
István