The biggest challenge with GTK

Meg mindig vannak, akik meglepodnek, amikor valaki a GTK-t meri leszolni. Most a Phoronix-on talaltam egy prima eloadast Linus egyik segitojetol:

http://mirror.linux.org.au/linux.conf.au/2014/Thursday/83-Gtk_to_Qt_-_a…

A kiemelt resz 6:28-nal. Egyebkent a Pidgin-es dev-ek tobbsege hasonlo betegsegben szenved:

- En egyaltalan nem is hasznalom a Facebook-ot, irrelevans chatplatform.
- Pedig a tobbseg azon van fent.
- Akkor gyozd meg oket, hogy hasznaljanak mast.
- Nem fognak atallni csak az en kedvemert.
- Akkor hulye barataid vannak.

Kb igy. Tovabba a user-ek 99%-anak teljes leszarasa (i.e. Windows users can go fuck themselves), esatobbi.

Hozzászólások

Én használok Pidgint Facebookkal, bár nem vagyok Pidgin developer. :)
Viszont most már én is elismerem, hogy a GTK+, ehh… régen jó volt. Most meg nem is tudom, hogy mi van vele, agonizál rendesen. Szerencsére most nincs időm ilyennek foglalkozni, de szeretném majd a Qt-t megnézni, bár ott meg elég erős a C++ függőség, amit én nem komálok annyira. Viszont legalább valós multiplatform, nem úgy, mint a GTK+, ahol nagy nehezen kiizzadtak valami Windows-os buildet, de már valami elavult verzióból. Sajnálom őket, mert régen egy „fura, de jó” platformnak tartottam.
Remélem azért elkészül a magyar Qt-s könyv, kezdésnek jó lenne.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Akkor részletezve: meg akarod nézni, arra jó a PyQt v. a PySide, nem kell c++.
Úgy döntesz, hogy tetszik, vagy beletörődsz, hogy C++ kell vagy dobod mégis.
(feltételezve persze, hogy pl. a pythont nem nulláról kell megtanulnod - egyébként kisebb dolgokra használható a pythonos verzió. Ha a performancia vagy a memória használat is szempont, akkor nem biztos :) )

Ha a GTK+ el is tűnik, azért a Pango megmaradhatna. Gyors volt és korának megfelelően elég fejlett. Sajnos nem ismerek más frameworkot, ami használná.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nem igazán értem, hogy miért használna bárki is egy borzalmasan bugos, ráadásul hasonlóan bugos és logikátlan szarokat függőségként magával rántó, lassan Gnome-only GUI toolkitet.

Tényleg, Hexchat rewrite mikorra várható? :)

A HexChat-hoz kb. 1 eve nem nyultam... de a Qt port legalabb hetente elojott, mint tema. A gond azzal van, hogy egyreszt a backend igen tekintelyes resze dependel GTK+ libeken (GLib et al), masreszt szeparalva sincs ugy igazan a backend es a frontend, csak ugy immel-ammal...

De a legnagyobb gond nem is ez, hanem hogy nem nagyon van jovoje az IRC-nek ugy general. En nagyon szivesen foglalkoznek vele, es a szivem megszakad (tenyleg), hogy nincs ra idom, de sajnos egy IRC kliensbol eselytelen megelni meg egy embernek is (egy ev alatt jott ossze valami 10k HUF a reklamokbol, no comment), marpedig a penzt en se tudom farol szedni, ugyhogy marad a melo. A masik jelentosebb contributor nemreg vegzett sulival (ergo neki is sanszos valami munka, akkor meg neki se lesz ideje), szoval nem tudom, mi lesz igy, de sok jora nem szamitok.

Sajnos nagyon igaz :(
A PyChess PyGtk-t használ, és tényleg elég küzdelmes. A Python3/Gtk3-ra portolás meg egy agyrém. Csak hát a PyQt-re váltáshoz meg meg kellene győzni a társakat.
--
♙♘♗♖♕♔