GUI toolkit kezdőknek

Fórumok

Sziasztok!

Egy ismerősöm szeretne elkezdeni GUI-t programozni, leginkább C++-ban. Kérdés lenne, hogy milyen toolkitet használjon? Jelenleg egyébként windows-ra szeretne fejleszteni, de használ linuxot is, és azt javasoltam neki, inkább valamilyen cross-platform library-hez nyúljon inkább, azt tanulja meg.
Én a wxwidgets-t javasoltam, de kíváncsi lennék, hogy másnak mi a véleménye?
Felmerült még a GTK, ettől én óvnám :) Nem tudom, van-e valakinek gtkmm tapasztalata, mennyivel áll-e jobban kézre? Illetve ott van még a Qt is, de attól visszariasztotta a qt bonyolultsága.
Programozási ismeretei inkább kezdő-közepes szintű, OOP-ről tudja mi, de még nem nagyon írt ilyen kódot, inkább csak olvasott. Akár a nyelvtől is el lehetne térni, de ha nagyon nyomós ok nincs, akkor maradna a C++-nál. Olyan toolkitet keres, ami később is használható lesz, aktívan fejlesztik, stb.

Köszönöm a válaszokat!

Hozzászólások

Valamit mindenképpen tanulnia kell, akkor meg legyen az a Qt!
Ha másik szóba jöhető nyelv, akkor Python és Qt, vagyis PySide.
A Python viszonylag könnyebben tanulható.

Első lépéseknek ajánlom ezt az oldalt: http://zetcode.com
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A C++ után könnyű lesz neki a Python, de fordítva meg fogja szívni. Ezért én azt javasolnám, hogyha már úgyis C++ -t akar tanulni akkor kezdje azzal. Az IDE meg ha szigorúan C++ akkor Code::Blocks. Ha kacsingat a Qt világa felé akkor lehet QtCreator, de a C++ tanulásához szigorúan Qt könyvtárak nélkül használnám.

Hamarosan megjelenik egy magyar nyelvű könyv a Qt programozásról, itt is biztosan lesz róla bejelentés. Addig is: http://qmlbook.org/

Az is kérdés lehet, hogy melyik program fut jobban, melyik eszi kevésbé a gép erőforrásait. A GTK+ vagy a Qt alapú? Persze számít, hogy ki milyen grafikus felületet használ, de alapjában véve ha nem GTK+ alapú grafikus felületen használjuk a GTK+ alapú szoftvert és nem Qt alapú grafikus felületen használjuk a Qt alapú szoftvert, akkor a kettő között van különbség. A kérdés, hogy mekkora.

Kérdés nélkül Qt.

Gtk nem a legjobban supportált windowson, egyszer használtam gtkmm-et, működött, de nem fogott meg igazán. wxWidgets meg csak egyszerűen túl ódivatú ahhoz, hogy nyugodt szívvel kezdőnek ajánljam. Ezzel szemben a Qt-t nagyon aktívan fejlesztik, és tényleg jól támogatott minden platformon.

(Egyébként nem tudom milyen bonyolultságot látott, de Qt sokkal kezdő barátabb mint a wxwidgets.)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Kb. ezeket a kombinációkat használtam eddig (időrendben, nem csak PC-n):
c++ - wxwindows (most wxwidgets)
python - tk (A tcl/tk féle tk)
perl - gtk
python - gtk
c - gtk
c++ - gtkmm
c++ - Qt
python - Qt

A Qt-t tartom a legjobbnak (c++ -szal és pythonnal is). A QtCreator meg az egyik legjobb openszósz IDE. Embedded C fejlesztéshez is használom.