Megint Distrovadászat, Wine, egyéb

Történt az eset, hogy a minap valamiért nem akart telepedni Wine-ra a Steam. Persze, van natívan, csakhogy a nemrég beszerzett, téli üres napokra szánt két ezévi érdemleges játék nincs meg Linuxra. Az egyik a Tomb Raider 2013, amit már az első, évekkel ezelőtti E3-as bejelentésekor szerettem volna, mert beleszerettem. Állítólag jó is. A másik a Far Cry 3. Ennek az első része nagyon tetszett, és sokak szerint van olyan jó. Ellentétben a második résszel, vagy a Crysisokkal. Mivel ezek Steames játékok, Wine meg épp nem szereti, vindózóm meg évek óta nincs, ezért most mégis lesz. Legalább is egy darabig. Ha már úgyis felrakok egy ilyet, akkor keresek egy másik distrót is. Mint Cinnamon nem olyan rossz, de annyira nem is jó. Igaz, restart nélkül futott hónapokig, azonban vannak olyan hiányosságai, amik nekem nagyon hiányoznak. Amúgyis 14-es Mint, lassan nem lesz támogatott. No meg náluk nincs dist-upgrade, ami nagyon zavar.
Másik rendszerem a Manjaro. Nekik sincs dist-upgrade, de ebből felrakok egy újabbat, mert nagyon korrekt. Minden egyes frissítésük után teljesen más, jobb lesz. De nézek azért mást is.

Wine-ról még egy picit. N900-ra elérhető a Wine. Azt írja csak Arm-ra írt progikat lehet vele futtatni. Nem baj, a meghekkelt PNA-ra akkor raktam pár Wincére írt dolgot, kipróbálom vele. Gondoltam én. Felraktam, de wine sehol sincs. Találtam a menüben notepadet –rendkívül fontos :/– meg minesweepert –mégfontosabb...– de a wine-t nem. Xterminal nyit, abban sem jön elő. Akkor keresem a rendszerben. Ott sincs. Elindítom a nótapadot, megnézem htoppal honnan jön. „C:/satöbbi” Fasza. Egyáltalán nem értem.
Egyébként Dosbox-szal is vannak apróbb gondok, az egér kezelése nem mindig áll szinkronban a touchscreennel. Igaz, a natívra portolt Hexen2-nél sem. De ez legalább megoldhatónak tűnik. Elkezdtem beleásni magam. Viszont a Wine... bújócskázik.
Vissza a vadászathoz.

Tehát mostani kitételeim egy Disztróval kapcsolatban:

  • Legyen Debian alapú, viszont ne ubuntu
  • Nem baj, ha Arch alapokra építkezik
  • Közel Up-toDate legyen
  • Nem baj ha különc, egyedibb megoldásai vannak, de azért ne ütközzön problémákba miatta
  • Az sem baj, ha gyárilag hoz Nvidia, netán Optimus támogatást.
  • legyen kényelmes, nem akarok hülyén beállított DE-t (mint a Gnome3)
  • Legyen szép. Bizonyos Compiz komponenseket is szeretek
  • Működjön a gépemmel mindenféle szívás nélkül
  • Suse, mandrakeriva, Pclos, és trágyatársai közel se jöjjenek. (Talán a Mageia kivétel)
  • Férjen rá az egy, és a négy gigás dive-omra

Eddigi lehetséges darabok:

Ez az Epidemic Linux egy brazil cucc. Egy szót sem értek a honlapjukon, kivéve a linkelt írást. Pár éve nagy Dreamlinux fan voltam, azt is brazilok készítették. Sajnos megszűnt. Talán majd ők pótolják.

Nah ott a hülye forgó koczka a főoldalon, tehát a Kwheezy pont olyan hülyéknek van mint én :) Wheezy alap. Már tetszik. Nem félnek a zárt forrástól. Még jobb. Meglátom. Már le is jött.

Ismét ránézek Sparkyékra. Tetszett a múltkor, ha jól emlékszem valami apró alap kitételemnél esett ki. Talán nem akart wifire menni, esetleg nem 3 sec volt átállítani a billentyűzetet magyarra. Majd kiderül.

Nagyon német Kanotix. Halvány emlékeim vannak róla. Most felfrissítem.

A nagyonöreg, minimalista Linux Console Nem tudom mit ad, állítólag van valami grafikus felülete. From scratch, és gyors. Legalább is azt mondja. Szeretném tudni.

Van még itt kakukktojás. Ez a legdurvább distro amit láttam. Barbakjú Linux BBQ. Az oldal nyelvezete olyan, mintha egy flegma gengszter, a kezében lóbálva egy pisztoly alakú egeret mondaná fel, hogy „Noob killah” de a számtalan verzió nevei sem kedvesebbek. Trollinger, Slime, Boner64, vagy a Ratpoison tanúskodik erről. No pont ezért tetszik :) Párat kipróbálok.

Ez meg a kakukktojás. Nem fogom kipróbálni. Végülis kellemes honlap, és kezdőknek való. Van teljes Support. Merthogy fizetős. A Rebellin Linuxról van szó. Elképzelem azt az esetet, amikor szeretném az egyik hardveremet belőni, ami sosem ment semmilyen Linuxszal, vagy amikor szeretném a 10+ éves natív S.O.F-t elindítani a 64 bites rendszeren. (Próbáltam tegnap.) Esetleg más nagyobb szívást, amire itt a HUPon sem kapok sosem választ, ezért leginkább megoldom. Vagy nem. Annyira azért nem bízok bennük. Pedig én kezdő linuxernek számítok, de lehet hogy ez nem igaz. Azért mert több mint tíz éve használom, még nyaggathatnám őket. ;) De vissza a párhuzamos valóságba...

Ezzel valószínűleg végképp le lesz tesztelve az Acer V3-mam. Amúgy is adós vagyok a tesztjével. Röviden: Jó. Hosszabban: Majd legközelebb. :)
Ennyi.

Juteszembe; Ok, a proghu nem a legjobb oldal a világon, de találtam egy hírt, miszerint az Adobe cucca a flash helyett már HTML5-be is tud exportálni. Végre.

Hozzászólások

Chakra?
Arch alapu, user-friendly, hasznaltam egy darabig es szerettem :)

Egyszer próbálkoztam, akkor valami miatt kiesett. De berakom ismét a listába.
____
Túl sok hozzászólásom van magamhoz, így szerkesztem.
Nos, Chakráék teljesen saját repókat tartanak fent, ami nekik előny, nekem nagy hátrány. Még a Bluefish hiánya talán megbocsájtható, mert nem használják olyan sokan –bár nekem már ez is kizáró ok lenne– de Gimp sincs a tárolókban. Enélkül meg sem próbálnám felrakni. Persze, lefordítható, meg betehető forrásból, viszont nem babusgatós rendszert keresek elsődlegesnek. Arra ott lesz a Manjaro. Alapvetően szép, a menü kicsit lassú –minden szekció külön van, kattintgatva jön elő – letisztult, bár nekem inkább puritán. Nincs exposé like Scale window, fogalmam sincs hol lehet. Konzolt sem rakják az arcodba, inkább rejtve van, ami igencsak meglepő, mert első mozdulatommal azt kerestem. Mindenhol alap, hogy az elől van, most itt nincs. Vicces, hogy az autoelsötétítést jelzi egy sáv. Igaz, ez a funkció nekem sosem működtt, ezért látom. Gondolom valami KDE specifikus dolog, csak manapság barátkozom újra ezzel a felülettel.
Ez a Chakra olyan mintha kezdőknek, vagy a 70+ éves apósomnak lenne jó, aki csak böngetőt, meg Skypeot használ. Neki mindegy, hogy a fenti dolgok hiányoznak vagy sem. Persze lehet, hogy nincs igazam, de a saját repó számomra itt csak hátrány. Manjaro is sajátot használ, de náluk még gyári Optimus/bumblebee támogatás is van.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Próbáltad már a Sabayon-t? Gentoo alapú, felhasználó barát és friss. Szállítja szerintem alapértelmezetten az nvidia drivert is. Sőt a honlapon még optimus támogatást is írnak.

"NVIDIA Optimus and Bumblebee support
Sabayon 11 gained out of the box support for NVIDIA Optimus through Bumblebee (and bbswitch). Optimus systems are automatically detected and configured on your behalf if a NVIDIA GPU, an Intel GPU and NVIDIA proprietary drivers are installed."

Ez a disztró volt fent legtovább a gépemen.

64 és 32 bites KDE-s sem indult el.
Talán visszanézek a Steabox editionre, esetleg Xfce-t is megném. Egyébként leírás alapján tetszene, de gui nélkül egy Debian netinstallal jobban járnék. Viszont csak Wifis netem van, azt grafikusan szeretem két kattintással.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Mind a kettő Sabayon KDE volt, de eddig egyszer sem indult el.
Korábban mikor tesztelgettem a disztrókat, akkor még nem Optimusos laptophoz. Most pl. azért Live-ként futtatom, mert virtualizálva nem jönnek elő a hardveres problémák, no meg a végén az egyiket fel is fogom rakni.
Ha végig megyek a pár itt felsorolton, valszeg leszedem megint az egyik KDE-s Sabayont.
De előtte egy Steamboxos, és/vagy Xfce változatot.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem tudom mennyire nehéz lehet Mac után Linuxra is portolni valamit, de nehezen értem meg, hogyha már megteszik a legfontosabb lépést –ez a DX -et Ogl-re- akkor ez miért nem megy. Főleg, ha csak Steamen keresztül érhető el valami, amim épp robog a Linux felé.
Tomb Raider Macre: http://www.feralinteractive.com/en/mac-games/tombraider/
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Kwheezey tesztelve. Ez valami meghekkelt Plasmoid, mert olyan érzésre mint a KDE3, de sok négyes funkció benne maradt. Kellemes. A Compiz sem olyan csicsaszar mint régebben. Már induláskor rákérdezett pár alap dologra, pl, a billentyűzetbeállításra, helyi dolgokra, mint óratípus, dátum, pénz, és még akár gyorsbillentyűkre is van pár leírással bemutatott lehetőség. A nálam alap, expozé like scale windows is gyárilag benne van. Az ablakok testreszabása kimerül a színekben, nem találtam pl. fejlécmenü szerkesztés. Klasszikus Kmenü, a gyorskereső hiányzik belőle. Ez tényleg jó funkció a Gnome3 Cinnamon menüben. A live abszolút nem fér hozzá a HDD-hez, úgyhogy annyira nem tudtam kipróbálni hogyan viselkedne kicsit élesebben. Amit viszont nem értek, hogy miért nem használja ki a négy magot. Igaz, csak 32 bitest szedtem le a teszthez.
Optimus támogatás gyárilag nincs.
Remélem az extrém lassulás, és a fagyás csak a betelt memória miatt volt.
Összességében tetszik.
Eddig az első helyen áll. (A Kanotix nem indult el.)

--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Valami más probléma van ezekkel, mert a „nemindulások” nem a rendszerek hibái. Nem jövök rá, de ...hmm... szereztem elavult optikai technológiát. Ezzel most épp megy. Múlt század... mindegy.
Kwheezey kde 64 bittel nagyon hasonló a harmincketteshez, de random ledobálja a netet.
A beépített Steam nem indul, mert nincsenek fent a 32 bites csomagok. Erre azért figyelhettek volna.
Na jó, ez a rendszer annyira nem jött be mint a32 bites változat. Nem is tudom van -e Linux alatt hátránya a 32 bitnek. A 64-nek még mindig van. (Nem csak itt.)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem rossz disztró ez a SolydK, de nyújt semmivel sem többet mint a többi debian alapú KDE-s cucc. A legviccesebb, hogy kukac karakter nincs a magyar kiosztásban. Eddig az első ilyen. Viszont minden szükséges felrakható repókból. Speciel nem lett a kedvencem, de nem is végzett leghátul. Semmi extra, szimpla és használható.
Steam és Playonlinux gyárilag van rajta, Optimus támogatás nincs, csak repókból.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Kicsit káosz kezd lenni itt a hozzáírásaim között. Már mindegy. Eredetileg külön bejegyzéseket akartam nindnek, de annyit nem érnek.
Most Xfburnnel írtam ki a múlt század egy lassan elfeledett eszközére, valami fényes korongra a Kanotix-et. El is lindult.
Körülbelül ugyanolyan mint a Kwheezey, minusz a compiz effektek. (Tehát nincs exposé like scale vindows. És ezek után mindenhol csak expozét írok majd, mert aki érti, úgyis tudja mi ez.)
Ez egy alap debian KDE-vel, semmi különösebben érdekes sincs benne. A Kmenüben van kereső, ami jó. Régen használtam már Iceweaselt, olyan 3.6 körül. Azóta egész sokat fejlődött. Tényleg olyasmi mint a huszonikszes FF. Még ott a Sync is.
Olyannyira sima debian, hogy abszolút nincs benne optimus támogatás, Steam, de még flash sincs alapból. Furcsa amúgy, hogy megnéztem egy youtube videót, majd rákerestem egy másikra, és kereste a flashplugint. Úgy látszik nincsen minden videó HTML5-ben, vagy csak a youtube hülye.
Szóval Kanotix egy szép iparosmunka KDE-vel, de ez egy Debian, semmi több. Amúgy nem rossz, de inkább Kwheezey.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Amúgy semmi baj Sparkyékkal. A múltkor a gamer editiont próbáltam, de nem tartalmaz 3D drivert, így sok értelme nincs gamernek hívni.

Ez épp most az E17 verzió, korrekt darab, debian alappal. Van nekik mindenféle. Kezdő és haladóknak is ajánlott egy kis bossal sóval, de én nem ezt választottam.

Amúgy akartam még ALT Linuxot, de nem találtam meg a friss ISO-t.
Azt hiszem végeztem. Nyertes a KWheezey, és a Manjaro.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

ALT Linux ISO: http://iso.linuxquestions.org/alt-linux/
ftp://ftp.altlinux.org/pub/distributions/ALTLinux/p7/images/

Esetleg még érdekelhet Debian alapon:
- Snow Linux 4 "Glacier" - http://www.snowlinux.de/
- Point Linux, Mate - http://pointlinux.org/

Arch alapon:
- Antergos - http://antergos.com/
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Azóta:
Alt linux nem friss, csak ha felfrissíted, erről majd nemsokára külön blogbejegyzésben írok miért szopás.
Snow már a múltkor megvolt. Szép, de ezen kívül semmi plusz az alap debianhoz képest, mint itt fent három másiknál. Amúgy nem rossz.
Mate-et nem szeretem. Ósdi Gnome2 felület, akkor már inkább Xfce.
Artengost nem ismerem, Manjarot is azért használgatom, mert kezdő archos vagyok. Azért ránézek.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)