Elektronikai hulladék , E-hulladék , - fogalom meghatározása, értelmezése.

Nagyon sokszor találkozok azzal a " téveszmével ", hogy a számítás és irodatechnika vonalán a selejtezett, hibás, hiányos készülékeket, alkatrészeiket veszélyes hulladéknét kezelik, értelmezik, tartják nyilván és semmilyen körülmények közt nem hajlandók csak hulladékgazdálkodási cégnek átadni.
Addig amíg ezekben az eszközökben még található olyan ami egy kis hozzáértéssel újra "életre" kelthető egyáltalán nem veszélyes hulladék de ami megmarad az sem mivel a szakszerű szétválogatás és feldolgozás után ezek "nyersanyagot" képviselnek amik új termékek előállításánál felhasználhatók.
Akkor keletkezik ezekből veszélyes hulladék, ha kommunális hulladékba keverik, kiviszik erdő szélre és hasonló megoldások. Más esetekben az újra hasznosítás illetve az élettartam meghosszabbítás környezet kímélő tevékenység ami alig honosodott meg hazánkban.

Az Alapítványom ilyen eszközöket vizsgált/javított/újított fel és adott ki használatra aminek a nyilvántartási értéke ~16-20 Millió Forint.
Amenyiben lennének kicsi hazánkban akik nem "ledaráltatnák" hanem felajánlanák ezeket a "felesleges" eszközöket még többet lehetne újra " életre " kelteni .

Az alapítvány hivatalosan tud adni átvételi igazolást a " selejtezett " dolgokról, eszközökről amivel ezek kivezethetők a leltárkészletből.

http://hup.hu/node/99539

Hozzászólások

Ket dolog jut eszembe:
- ultraparanoid adat es eszkozvedelmi poliszi
- mindenkepp papir kell arrol a cegnek (es megbizhato papir), hogy tenyleg rendben fogjak megsemmisiteni azaz ujrahasznositani, mert ez EU-s szabalyzas, mert tenyleg veszelyes anyagokkal van tele

A gondolkozás módot nehéz megváltoztatni a kialakított "eszközvédelmi poliszit" meg szinte lehetetlen avagy "kényelmi" szempontok bírálják felül.
Ehhez még hozzátartozik, hogy nem is olyan régen csak akkor lehetett díjmentesen átadni a selejtezett eszközöket, ha aki adta megfizette a beszerzéskori Áfát az Apehnak.
A papírozás teljesen megfelel az előírásoknak aki tőlünk elviszi régi hivatalos és megbízható "cég".
Részünkről az lenne jó ha úgymond háromszögként betudnánk illeszkedni a selejtező-hulladékgazdálkodó cég közé és ami még használható azt " kimentenénk" a többi meg mehetne a " darálóba" .

Nálunk plö fizikailag kell adathordozót megsemmisíteni. Az üffelek adatai semmiképp nem akarjuk, h kikerüljön. A többiről pedig kell papper, hogy le lett adva a megfelelő papperokkal rendelkező cégnek, ártalmatlanítás céljából.

De ha valamit kiselejteznek, az nem jelenti azt, hogy hulladék, hanem csak azt, hogy az adott helyen már nem tudja ellátni a feladatát. Akár további használatra is át/el lehet adni, mint csökkent használhatóságú eszközt. Ha másképpen nem megy akkor 100 Ft/db áron. És már nincs is hulladék.
Az más kérdés, hogy a 8 éves, P4-es vagy P4 Celeron gépeket (80-120 GB-os IDE HDD, 256-512 MB RAM) kinek lehet még nyugodt szívvel odaadni? Mert mi tavasszal ilyeneket cseréltünk le! Néhány főleg fizikai állományban lévő dolgozó kérdezte, hogy nem lehetne ebből venni, mondván nekik talán elég lenne, hiszen úgyis csak a gyereknek kell játszani. Lebeszéltem őket, mert amin már könyvelni sem lehet azon főleg nem lehet játszani.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Én adtam ki PIII-as gépet is 17" crt monitorral , mert akinek nincs semmije annak ez is segítség, Amennyiben szóltál volna, hogy van nálatok " selejt " elkértem volna őket.
Fél év alatt 12 db ilyen gépet raktam össze és még kellene mivel van rá érdeklődés és már csak a színes lézereim maradtak.

Az adathordózók megsemmisítése is régi beidegződés mivel van rá olyan program amivel felül lehet írni az adatokat, biztonságosan. Igaz babramunka de megoldható -> http://hup.hu/node/128233
Igazolást az alapítvány is tud adni az átvételről és az "ártalmatlanításról" meg nekünk adnak igazolást.

Sajnos sok esetben nem lehet hozzájutni ahhoz az információhoz, vagy felelős emberkéhez akinek a kezében van a selejtezés vagy a döntés joga.

Az alapítványom szívesen elfogadta volna "ezt is" adományként ->
http://index.hu/belfold/2014/02/12/elektronikai_hulladek_lett_a_stadion…

"A számítástechnikai eszközöket nem sikerült eladni, és adományként sem kellettek senkinek, mondta a végelszámoló. Maharigné szerint ugyanis a hardver- és szoftvereszközök nem feleltek meg a mai legszerényebb követelményeknek sem, korszerű operációs rendszerek használatára alkalmatlanok voltak. Mivel más lehetőséget nem találtak, ezeket az eszközöket 2013 novemberéig a tulajdonos jóváhagyásával, elektronikai hulladékként értékesítették. Ezek voltak a tárolt beléptetőrendszer utolsó elemei. (Arra a kérdésünkre, hogy melyik telepen van a selejt, és mennyit fizetett érte a kereskedő, még nem kaptunk választ.)"

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

A veszélyes hulladék akkor különösen veszélyes, ha még olcsón életre kelthető. Nem a természetre, környezetre, hanem a piacgazdaságra/kapitalizmusra.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Tonerek és tintapatronok.

Valaki nagy "okos" ezeket "kiemelten" veszélyes hulladékoknak sorolta ebben az évben
és keményen "megsemmisítési díjat" akarnak kérni a visszavételkor.
Nem tudom igazán mi a "veszélyes" bennük azt leszámítva, hogy valakinek a "zsebére" veszélyes ha ezeket újra feldolgozzák, töltik elégetés helyett.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597