Elvész a wireless kapcsolat

 ( locsemege | 2013. szeptember 29., vasárnap - 20:58 )

Nagyon nem értek valamit. Van egy Cisco EPC3925 típusú kábelmodem és router. Van a gépem, ez utóbbinak egy TP-Link TL-WN722N (ath9k_htc modul kell hozzá) USB-s interface-e, ezzel kapcsolódik a routerhez. Ez a felállás többnyire működik.

Most kísérletezgettem VoIP ügyben. Nem értek hozzá, de gyakorlat által világosodnak a dolgok, szóval nekiláttam. Kinyitottam az 5060-as UDP portot SIP-nek, a 7078-ast audio, a 9078-ast pedig video RTP-nek. Indítottam egy ilyen parancsot:

b2bua_simple.py -n remote.host.neve

A remote.host.neve létező dinamikus DNS szolgáltatás által. Ugyanezt megcsináltam a távoli gépen is szimmetrikusan, - tehát onnan nézve az én gépem a távoli -, majd mindkettőn indítottam Ekiga VoIP klienst. Sikerült hívást felépíteni, beszélgetni.

Ami meglepő, hogy elég gyakran, például az Ekigán a státusz megváltoztatásakor (elérhető, távol, elfoglalt, effélék) úgy tűnt, megdöglött az Ekiga. Ez vagy így volt, vagy nem, nem tudom. Ami viszont sokkal biztosabb, hogy elmúlt a hálózati kapcsolatom. Nem tudtam weblapokat elérni, a távoli gép felé ssh tunnelingen menő VNC is meghalt, pingelni sem tudtam, legalább is így emlékszem. (Egyedül abban nem vagyok biztos, pingeltem-e, a többi biztos, hogy elmúlt.) A NetworkManager appletjével le kellett bontanom a wireless kapcsolatom, újra kapcsolódni a router-hez, kilépni az Ekigákból, megint elindítani őket, a kapcsolatot újra felépíteni köztük.

Az a kérdésem, ha bármit is csinál egy softphone, hogyan múlhat el a teljes wireless elérésem? Ez a Cisco SOHO eszköz bugja, az ath9k_htc hibája, én csináltam valamit nagyon rosszul, vagy valóban lehet olyan, hogy egy hálózati kliens kinyírja a wireless kommunikációt?

Cisco doboz firmware-e:

Current Software Revision:  epc3925-E15-12-v302r125555-130808c-MYR
Firmware Name:              epc3925-E15-12-v302r125555-130808c-MYR.bin
Firmware Build Time:        Aug 8 10:17:50 2013

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hat azzal a fajta cisco eszkozzel van szivas. Amit tudok javasolni, hogy ne hasznald a "tuzfalat". Nalam pl ha wireless es "tuzfal" is on, akkor instabil az egesz, dobalja a kapcsolatokat, stb. (elvileg port forward is tuzfal, de az most nem erdekes :)

Gondolom, most nem a Fedora firewalld nevű eszközére gondolsz, hanem a Cisco dobozra. A portforwardra szükségem van, hiszen a Cisco doboz NAT-ol. Tehát az említett 3 UDP portot a gépem LAN IP-jére forwardoltam. Amúgy nekem is gyanús a Cisco doboz. Korábban egy Thomson volt, aztán sebesség növelésekor cserélték erre. Viszont kb. hetente eldobja a Cisco a kapcsolatot, a Thomsonnal ilyen baj nem volt.

Lehet kérni a szolgáltatótól - T-Online - másikat, netán más típust, vagy elhajtanak a vérbe?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Cisco doboz bridge módba átrak, saját router beüzemel, örül.

Olyan jó volt, hogy egy dobozzal kevesebb. :((

Egyelőre keresem, hol lehet bridge-et csinálni belőle, de nem találom.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem hinnem, hogy bridge-elheto. A "Security.asp" oldalon ne legyen bepippantva semmi, port forward elvileg rendesen mukodik. DHCP-t pedig vagy tiltsd, vagy adj fix IP-t a geped MAC-jere.

edit: amit lehet, hogy kotsz ra egy rendes wifi-kepes eszkozt.
a poen az, hoyg maga a cucc nem is lenne olyan rossz, de a T-home firmware egy vicc...

A DHCP tiltást a rossz tapasztalat miatt, vagy a NAT miatt mondod? Ez utóbbira gondoltam, a LAN-on fix IP-t adtam a gépemnek, ugyanakkor megy a DHCP szerver a router-en, hogy pl. egy telefon csatlakozhasson a wireless hálózati interface-re, és kapjon IP-címet.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

NAT miatt

OK, az világos. Vacak lenne, ha a forward alól kimászna a gépem, a csomagok meg mennének a semmibe...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Próbáld meg ezt a megoldást: http://hup.hu/node/113471?comments_per_page=9999#comment-1521606

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-