Router ismeretlen IP címmel csak levélnehezék?

 ( gee | 2013. szeptember 7., szombat - 22:06 )

Van nekem egy régi Asus WL500gp routerem.
Úgy emlékszem, valaha régen openwrt-t telepítettem rá, és aztán valahogy beállítottam.

Sajnos nem emlékszem, hogyan.

Most szívesen használnám, viszont nem tudom, hogy hogyan van beállítva, vagy hogy tudnám valamiféle ismert helyzetbe hozni.
Patch kábellel csatoltam rá a laptopot, annyit látok, hogy hiába próbál a laptop DHCP-vel IP címet kérni, nem kap semmi választ. Bizonyára a routeren ez a funkció nincs engedélyezve.

Próbáltam a laptopon néhány gyakran használt címtartományból statikus címet osztani és broadcast pingelni a tartományt. Válasz nem jött. De persze lehet, hogy broadcastra nem is akar válaszolni.

A következő dolgok érdekelnének (ötletek):
- hogy lehetne megállapítani a router IP címét?
- vissza lehet-e valahogy (pl. a router két gombjával (reset és EZ-setup)) állítani a openwrt alaphelyzetét?
- vissza lehet-e valahogy (pl. a router két gombjával) állítani az eredeti firmware-t?
- bármi egyéb ötlet

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

http://wiki.openwrt.org/toh/asus/wl500gp

A fekete gombot nyomva tartod, miközben "bekapcsolod" (ha jól emlékszem, ezeken nincs kapcsoló, csak a tápot tudod kihúzni/bedugni), akkor elindul rajta egy tftp szerver, 192.168.1.1 címmel.
Ekkor elvileg fel tudod rá tölteni a gyári image-et.

Egyébként meg szintén elvileg a lan portra lógatott géppel és arping utility-vel ki lehet deríteni az IP címét, de ez nekem még sohasem sikerült.

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Na akkor ha az IP cím nem lesz meg, ezt is megpróbálom.

Ezt nem tudtam (vagy ha valaha igen, akkor már elfelejtettem).

Köszi

Na akkor ha az IP cím nem lesz meg, ezt is megpróbálom.

Szerintem meg ezzel kéne kezdeni, nem az IP címet keresgélni... Csak mert ez tényleg működik, az IP cím keresgélés meg a tű a szénakazalban jelleget tudja ölteni.

nmap -sP 192.168.0.0/16

+1, esetleg a 10.X és 172.16.X-172.31.X címeken is végig lehet menni, lokál hálón ez nem sok idő.

igy van.ez csak ping scan,hamar megvan.csak ha tiltva az echo reply a tuzfalon akkor bukta.

Köszi, ezt kipróbálom.

Szétszed USB-UART konverter beforraszt, örül.

bocs, nem értem, mit próbálsz javasolni.

kifejtenéd?

Megépíted a féligkész soros portot, és terminálból belépsz, elvégzed az adminsztrációt, majd örülsz a routerednek.

De értetlenkedés helyett inkább megírhatnád, mi sikerült az nmappal.

root@hawk:~# nmap -sP 192.168.0.0/16
Nmap scan report for 192.168.0.1
Host is up (0.00098s latency).
MAC Address: F0:7D:68:63:50:92 (D-Link)
Nmap scan report for 192.168.0.3
Host is up (0.0032s latency).
MAC Address: 14:F4:2A:9B:37:4B (Unknown)
Nmap scan report for 192.168.0.4
Host is up.
Nmap scan report for 192.168.0.6
Host is up (0.0045s latency).
MAC Address: 3C:BD:D8:AA:D3:BF (LG Electronics)
Nmap scan report for 192.168.0.8
Host is up (0.096s latency).
MAC Address: 38:AA:3C:62:7F:F0 (Unknown)
Nmap scan report for 192.168.0.12
Host is up (0.076s latency).
MAC Address: 00:17:31:ED:D9:D0 (Asustek Computer)

Ebből azt feltételezem, hogy a 12-es IP lehet a router.
root@hawk:~# nmap 192.168.0.12

Nmap scan report for 192.168.0.12
Host is up (0.012s latency).
All 1000 scanned ports on 192.168.0.12 are closed
MAC Address: 00:17:31:ED:D9:D0 (Asustek Computer)

És persze nem tudok kapcsolódni hozzá.

Persze nem 100%, hogy tényleg ez a router, még ki kell zárnom a tévedés lehetőségét.

De ugye nem a WAN portba dugtad a gépedet?
Ha él a routered és nem konfiguráltál el rajta valamit nagyon csúnyán, akkor a 22,23,80-as tcp portok egyikének illene válaszolnia, ha a saját címtartományából szólítod meg.

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Kihúzod, újrapingeled, és kész.

1

nekem van es volt egy ui routerem. az elozovel ugy jartam, hogy egy ideig nem hasznaltam, es mikor bedugtam hasonloan nem reagalt semmire, kiderult, hogy elszallt benne egy kondi. kiforraszt, ujat betesz, beforraszt es boldogsag lett a vege. javaslom tedd fel a legfrisseb openwrt-t hozza.
kihuzod, fekete gomb a hatan nyomva tartva, bedugod, varsz par kb 10 mp-et elengeded.
osszekotod a gepet a router lan-1 portjara!!!!
a gepeden beallitod az ethernet-et 192.168.1.2/255.255.255.0 -ra.
ping 192.168.1.1 mukodik
tftp 192.168.1.1
binary
trace
put
... ha lefutott rendesen ctrl+D

elmesz teazol egyet. varj vele kb 5 percet, majd kihuz+visszadug tapkabelt a routeren.
es beprobalkozol a dhcp-vel.
ha minden jol megy a 192.168.1.X cimet kapsz es a router lesz a 192.168.1.1

telnet 192.168.1.1
#~ > passwd
ujjelszo
ujjelszo+1x
ctrl+d
ssh

ezutan megy a http://192.168.1.1


OpenWrt | OpenWrt Backfire 10.03.1 | Load: 0.00 0.00 0.00
...

Sajnos nem sikerült.

annyit tudok most:
WiFi-n kapcsolódik a másik routerhez és DHCP-vel címet kér magának. Ezen a címen pingelni lehet, de semmilyen portra nem tudok kapcsolódni. Úgy emlékszem, régen ssh és http biztosan működött.

etherneten beállítottam a laptopomon egy dhcp szervert, de nem kér tőle címet a router. etherneten csatlakoztatva nem válaszol pingre a korábban a WiFin kapott IP címen (ezen mondjuk nem is csodálkozom).

diag módba bootolás után elméletileg pingre válaszolnia kéne etherneten, de nem felel.
tftp-t kipróbáltam 192.168.0.12-es címre (ezt adta korábban a DHCP), meg 192.168.0.1-re és 192.168.1.1-re LAN1-be dugott ethernettel, de nem ment egyik sem. Timeout.

Azt feltételezem, hogy az eth interfész le lett tiltva legutóbb, és hiába kapcsolok diag módba, akkor sem engedélyezi/konfigurálja be magának.

A neten azt olvastam, hogy bekapcsolás után a restore gomb használható a gyári alapbeállítások visszaállítására, nvram törlésre. Ez se jött be.

Szia,
Egy irtó buta kérdés: A laptop, amiről próbálod elérni, amikor csak és kizárólag ez a router van összekötve a laptoppal ,kapcsolódik más hálózatra? ( Már szívattam meg magam hasonló műfajban :) Két azonos címtartományú hálózatot akartam elérni, és a gép okosabb volt nálam: az élőt használta csak azért is :) )
Tehát, amire utalok: WiFi ki, és úgy kösd össze a routerrel :) A routeren se lógjon más gép közben :)
Üdv,
LuiseX
Szerk: A cím felderítésed alapján mondom, mert ott elég sok egyéb eszköz is megjelent...

No igen, nagyon zavaros volt az a lista.

igen, gyakorlatilag két dolgot próbáltam:

1, wifi: az AP a szolgáltató ADSL mondemje, ekkor a laptop is és az Asus router is DHCP-n kap IP címet az ADSL modemtől. Ilyenkor megy a ping, más nem.
Ilyenkor persze minden egyéb eszköz is látszik (telefon, TV, ADSL modem, stb)

2, wifi kikapcs (laptopon az eszköz, ADSL modem konnektorból), patch kábel az Asus router LAN1 feliratú luka és a laptop csatlakozója között. Laptopon fix IP cím beállítva.
Így nem sikerül se pingelni, se más módon elérni.

Szia,
Úgy kellene kísérletezni, hogy csak és kizárólag a routerre kapcsolódsz.
Nézd meg openWRT oldalán, hogy a te routerednél van-e mód failsafe módba lépni, ilyenkor a készülék vissza esik alapkonfigra, és csak telneten lehet elérni (legalábbis TP-Link WR1043Nd esetén), egy magadott bázis ip címre. (általában a boot idejű reset gomb nyomás váltja ki ezt a módot ).
Telnettel be tudsz lépni, és egy passwd után már a webes felületről is eléred, ha fel van rakva a lucy csomag...
Üdv,
LuiseX
U.i: Ezt átfutva, körülményesebb nap vár rád: http://gokusan.hu/Asus-wl-500gp-v2-OpenWrt/asus-wl-500gp-v2-router-felelesztese-a-halalbol.html , vagyis mindenképp készülj fel rá lelkileg :)

Nahát. Erről a failsafe módról nem tudtam. Az openwrt eszközspecifikus oldalán megtaláltam, hogy kéne ebbe belebútolni.

Majd este kipróbálom.

Köszi!
G

Sajnos nem jött be, pedig nagyon ígéretesnek hangzott.

Elkezdett gyorsan villogni a led, ami elméletileg azt jelenti, hogy 192.168.1.1-es fix címre van konfigurálva a LAN1, és telnettel be lehetne lépni.

Gyakorlatilag ugyanaz, mint máskor: bár a LAN1 forgalom lámpája villog, pingre nem felel, telnettel timeout van, nem tud kapcsolódni.
Próbáltam Linux alól is és Windows alól is.

Mivel elméletileg a failsafe mód a beállítási ostobaságokat kitörölte, ezért most már arra gondolok, valami hardver gond lehet.
Kipróbálom majd másik patch kábellel, és ha tudok kölcsönkérni egyet, akkor másik számítógéppel.

Szia,
A linkelt oldal leír egy másik újra élesztési megoldást - ha jól emlékszem - esetleg azzal megpróbálkozhatnál :)
A géped nem hinném, hogy gondot okoz, akkor te sem tudnád használni :)
Próbáld meg, hogy minden egyéb hálózatról leizolálod (tehát, erre az időre a másik wifit is lekapcsolod :))
Csak egy ötlet, de hátha ,
Üdv,
LuiseX

A linkelt oldal egy másik típusú eszköz újraélesztéséről beszél. Az enyém v1-es, az meg v2-es. Más az elektronika.

Wifit kikapcsoltam.

A gépet és a kábelt azért néztem meg, nehogy az legyen, hogy a router egyébként kiválóan megy, csak nem tud az eth0-val kommunikálni ezen a kábelen át valami ostoba hiba miatt. Egyébként az eth0-t szerintem az elmúlt 2 évben nem használtam soha, tehát akár rossz is lehetett volna.

Mindenesetre tegnap a laptopon a wifit kikapcsolva és ezzel a kábellel az ADSL modemhez csatlakozva működött a net, tehát nem ez lesz a gond sajnos.

Egy rövid instrukció Asus WL500G Premium v1 firmware felhekkeléséhez:

- kikapcs
- restore gomb nyomvatart
- bekapcs
- 5 sec mulva restore elenged
- power led lassan villog
- port 1-be kabel bedug
- ping 192.168.1.1 megy (nyilván a gép ip címének ezen a subneten kell lennie)
- atftp 192.168.1.1
mode octet
trace
put openwrt-brcm-2.4-squashfs-0.9.trx (openwrt white russian image)
- ping 192.168.1.1 megall
- 300 sec mulva (ha addig a ping nem allt helyre) kikapcs/bekapcs, elobb
nem szabad kikapcsolni
- ~15 sec mulva bebootol
- ping 192.168.1.1 megy
- telnet 192.168.1.1
...

Ezt többször használtam már.

Restore? Nem a reset? (a süllyesztett fekete? - lehet, hogy neked van igazad)


Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Nem tudom, nincs előttem, így volt felírva a note-ba. Amikor az ember 8 egyforma routerre akar openwrt-t rakni, és 42 lépésből áll, akkor csinál hozzá silabuszt...
Az biztos, hogy nincs rajta olyan sok gomb, hogy ne lehessen rájönni, melyikre vonatkozik az utalás :D

Emlékeim szerint (igaz, nekem v2 volt), két gombja van: egy lilás barna(?), amiről te beszéltél, meg egy süllyesztett fekete, amiről én.
Előbbivel úgy emlékszem, a firmware-t lehet recovery mode-ba tenni, utóbbival meg magát a routert.
De öt+ éves emlék, szóval...


Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Ez a diag módba lépés és a firmware feltöltés, amit írsz.

Ahogy én írtam, a ping 192.168.1.1 nem megy és az aftp timeouttal végez.

A leírás szerint egyébként az utoljára beállított IP címet használja, tehát a 192.168.1.1 az csak a vadonatúj eszközre igaz és azokra, amiknek az IP címét pont erre állították be.

Ha a 30-30-30-as resetet csinálod, akkor _elméletileg_ vissza kell állnia a 192.168.1.1 (vagy ...0.1?)/24-re és indítania kell egy tftp-t.

A 30-30-30 azt jelenti, hogy bekapcsolt routeren benyomod a reset gombot (süllyesztett, fekete), vársz 30mp-et, kihúzod belőle a tápot, a reset nyomva marad, újabb 30sec várakozás (szerintem hülyeség, mert áramtalanítás után pár másodperc alatt kiürül minden kondenzátora), visszadugod bele a tápot, újabb 30 másodperc és ezután engeded el.
Na ekkor elvileg mindennek alapértékre kell állnia és indulnia kell egy tftp-nek.
Ezt valami külön körön intézik az Asus routerek (állítólag), anno azt mondták, hogy ez minden körülmények közt működik.
Hát én jártam úgy, hogy nem működött és ment a kukába az egész, mert a forrasztgatáshoz nem értek. :(

ui: az ugye tiszta, hogy a tftp és az ftp nem ugyanaz?? Az aftp számomra ismeretlen, ezért kérdezem.


Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Hát ezt a 30-30-30-at még kipróbálom.

aftp-t én se ismerek, vagy használtam, csak megzavart, hogy az előző válaszban ez szerepelt.
tftp-t használtam, ahogy az openwrt oldalán a leírás ajánlja.

kipróbáltam a 30-30-30-at, ugyanaz az eredmény, mint korábban:
diag módba vált, de nem pingelhető és a tftp Transfer timed out üzenetet ad.

Csak egy hülye kérdés: Ugye a géped IP címe ehhez be van állítva fixen 192.168.1.3-ra 255.255.255.0 netmaszkkal és 192.168.1.1 átjáróval (ez utóbbi nem fontos)
Mert ha nem, akkor persze, hogy nem válaszol!

Persze.
Követtem a leírást.

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Asus_TFTP_Flash

Ezt tessék követni, különös tekintettel a clear-nvram trx felrakásra. Az elvileg mindent alapra állít az nvramban.
Aztán lehet felrakni oleget, vagy tomatot vagy bármit, ami nem openwrt. Nálam a régi oleg jött be már többször.
Ezt azért mert ezek az nvramban tárolnak mindent, az openwrt viszont fájlrendszerben.
Ha sikerült, akkor mehet rá vissza az openwrt.

Ha nagyon nem menne, Budapesten a XI. Kerületben meg tudom neked csinálni.

Én is akartam javasolni, hogy ha gondolja, szívesen megpróbálok segíteni, de:
"Város
London"
Azért repülőre nem ülnék miatta. ;)


Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Időnként járok Magyarországon.

De persze azért ha magamnak sikerülne, az lényegesen hamarabb lenne, mint mondjuk karácsony :-)

Mindenesetre köszönöm a felajánlásokat!

Sajnos ez a leírás is abból indul ki, hogy diag módba lépés után a 192.168.1.1-es címre tftp-vel fel tudok tölteni mindenféle dolgokat.
Most nem tudom épp megint megpróbálni, de már számos alkalommal megpróbáltam más fájlokkal.
Diag módba lépés után nem tudom pingelni, és a tftp timeout üzenetet ad.

Valószínűleg az ethernet interfész nincs is aktiválva, vagy ha igen, akkor ismeretlen IP címe van, eddig nem sikerült kideríteni, hogy micsoda, de nem 192.168.1.1.

Ha a power led ütemes villogása alapján tftp-re vár, kb 1mp-ént villan fel, akkor még annyit próbálj meg, hogy egy hirens cd-ről bootolsz, vagy esetleg winPE. Csak azt tudom elképzelni, hogy valami megfogja a tftp-t. Tűzfalad, vírusirtód van-é?
A másik lehetőség, amint kisbetu kolléga említette, a soros port feltárása, egy USB-s TTL kábel beszerzése, DKU-5, CA-42, de e-bay-ről is bármi ilyen jó, kb 1-2 font felétek(USB-TTL, nálam PL2303 tesz igen jó szolgálatot).

A tüskéket sem fontos beforrasztani, a drótvégeket egy-egy tűbe fűzve, és a megfelelő pontra illesztve látnod kellene a boot folyamatot. Onnan esetleg tudsz lesni, milyen IP-n figyel, ha az sem megy, akkor bekötöd a tx-et is, és a boot folyamatot megszakítva manuálisan konfigurálhatsz neki IP-t a CFE-ben, és indíthatod a tftp-t.

Kábelt is küldenék, de London-ba kicsit nagy az overhead. :)

Sok- sok éve ( win alatt ) kipróbáltam egy LANsurveyor nevű progit. Nagyon jól teljesített.
Valami hasonlót próbáltál már?

--
üdv: virtualm

( Wifi- re is van hasonló ami még a user cipőméretét is megmondja )

egy egyszerű openwrt reset-ről mennyit tudtok beszélni... :)

többféle resetet is csinált, de még nem jött neki össze

Nem ismerem a kérdéses tipust, de végigolvasva "gyanús" hogy valami nem oké. Vagy a tesztekkel van gond, vagy az eszközzel(jólmegaszondtam). Reset/restore után szerintem csak gép-router kábeles (tiltva minden wifi!, gépen statikus IP megfelelően beállítva) kapcsolatban a routert tudni kellene pingelni a default (192.168.0.1 v. 192.168.1.1 tipusa válogatja) IP-n.

Pár tipp még vaktában:
Tápegység csere: Egy D-Link (DI-604 v. DIR-100 - tudom, más kategória) routernél jártam már úgy, hogy a ledek szerint minden oké, mégsem lehetett használni semmire. Ott pld. egy tápegység csere segített.

Másik LAN port: Történt, hogy egy kis villámlás után meghalt a LAN1, de a többi tökéletesen ment. Mivel eddig csak LAN1-ről írtál, így javasolnám, hogy próbálj meg másik LAN portot is a teszteléshez (reset után) - ha ez megvolt, akkor nem szóltam. (Az "ellenkezője" is megtörtént már, a WAN halt meg, de amúgy tökéletesen használható volt még switchként :) )

Hülyeség: jó-e a patch kábel? :)


Ne kattints ide!

Kipróbáltam egyszer az összes portot, LAN1-4 + WAN.
Akármelyiket használom, a hozzá tartozó led világít kapcsolat esetén, illetve villog forgalmazás közben.

A linux észleli, hogy kapcsolat van, lekérdezve 100-as duplex. Ez azt jelenti, hogy a linux lebeszélte a routerrel, hogy mit tud a kapcsolat, tehát hardver szinten tudnak beszélni.

Ugyanezt a kábelt ugyanezzel a laptoppal az ADSL modemre kötve direktben tudok internetezni, szóval a patch kábel jónak tűnik.

A tápproblémára refelktálva: a WL500GP tápjai ismerten és bizonyítottan tönkremennek huzamosabb használat után (itt több éves folyamatos üzemről beszélünk). Nem lehetséges, hanem biztos. Eleinte néha hülyéskedik a készülék, aztán ahogy romlik a táp állapota, egy idő után rendszeresen resetel, aztán már ki sem jön a resetből, folyamatosan ég az összes lámpája.
Tápot szét kell bontani, primer oldali elkót kicserélni, és megy tovább.
Ezután újabb pár évig üzemel, majd megint hülyéskedni kezd, ekkorra pedig a szekunder oldali elkók adják meg magukat, azokat is cserélni kell.

Csak kérdezem: nem "olcsóbb" ilyenkor venni egy másik tápot?
(mielőtt még valaki... arra gondolok, hogy nem mindenki tud forrasztani)


Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Szerintem nem. Normális dugasztápot 2 rugó alatt nem kapsz. Ráadásul kérdéses, hogy fel tudod-e mérni, hogy normális-e (ránézésre én se, azért meg nem veszek meg 2-3 ezerért egy tápot, hogy szétszedjem, és kiderüljön, gagyi-e; használat közben meg lehet, hogy 2 év múlva derül csak ki, hogy még a gyárinál is fosabb).

Lehet, hogy kissé fapados de egy próbát megér.

Feltéve, hogy WAN oldalra dinamikus IP volt beállítva, egy router-be OpenWRT-s kütyü bedug, és DHCP client listából kinéz.

udv
letix

-----------------------------------------
Linux alapparancsok, kezdőknek

És azzal mit ér?
Ha egyáltalán DHCP-re volt állítva a WAN és nem PPPoE-re, akkor is csak a WAN interface címét fogod megtudni, onnan meg nagyon ritka, ha be lehet jutni a routerre.


Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)