Intel hd graphics 4000 vs linux

Fórumok

Annyi lenne a kérdésem, hogy az Hd graphics 4000 jelenleg mennyire használható linux alatt?

Mennyire nehéz életre kelteni?Valamint játékokban mennyi fps-t produkáls stb.

Hozzászólások

Phoronix-on nézz körbe, viszonylag sokat foglalkoztak vele. Van sok többet-kevesebbet mondó szám és táblázat. Elvileg elfogadhatóan működik.

Életre kelteni nem nagy kunszt, működik "out-of-the-box".

Nekem többnyire működik, eddig csak Ubuntu 12.04-en használt, xorg-quantal-os felállásban van problémám egy HD2000-el: a compiz rendszeresen crash-el. Korábban semmi bajom nem volt vele.
VA-API támogatás megy, habár a szoftveres dekódolás jobb minőségű.
13.04-es Ubuntu-n egy HD3000-et hajtok, ott rendesen megy minden, teljesítmény compiz alatt teljesen rendben van. Linuxon nem játszom, windózon az új játékok nem produkálnak túl jó FPS-et, de a régebbiek közül van pár, ami full beállításokkal simán rendben van. Nekem elég.
Laptop mindkettő, asztali verzió szerintem többet tud.

compiz nélkül lehet élni, szóval az nem gond:D
Linux alatt ,egy dota2 ha 1366x768-el megy 30-40 fps-el, az jó lenne
meg vmi fps, csak hogy haverokkal néha lehessen baromkodni.

Kezdem magam meggyőzni, hogy nem kell felelgessen az az nvidia nevezetű fűtőszál nekem.
off: haverom tesója is érdeklődött, hogy linuxos gépet akar. beadagolom neki is, hogy jobban jár így.
--------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

HD3000 alatt a natív Lienux-os Dota 2 játszhatatlan.
Hiányzik egy-két dolog a képről, pl a hősöd, stb...
Meg szaggat, minimumon is.
Ellenben a Sapka Erőd 2, max beállításokkal (anti-aliasing is) megy kb 30 fps-el. Butítva, 50 körül.

HD4000 alatt nem hinném, hogy sokkal jobb lenne a helyzet. Bár ki tudja: ki kell próbálni.

>Kezdem magam meggyőzni, hogy nem kell felelgessen az az nvidia nevezetű fűtőszál nekem.
Játékra és 3D cuccokhoz kell.

igen, de nálam a játék ezekből tart: wow, diablo3, dota2/lol,cod2, left for dead/killing floor(esetleg cs:go). Ahogy láttam teszteket ezekkel képes megbirkózni.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Én HD4000-rel szoktam játszani. Mint lejjebb is mondtam, biztos van jobb, de pl. egy Mass Effect 3, Black Ops 2, stb. (csak hogy AAA címeket említsünk) bőven elmegy vele anélkül, hogy a grafikai beállításokat vissza kellene fogni.

Onnantól, hogy szó szerint minden cím fut vele, ami engem érdekel, (számomra) nem érdekes, hogy van jobb is.

Most direkt megnéztem, nálam a GT 630M mellett egy HD4000 van.
Végülis a a HD4000-rel fut sok minden, eleve out of box megy akármelyik Linuxszal, de rendes teljesítményt, megjelenítést inkább csak 8-10 éves játékoknál hoz. Ujjabbakkal inkább csak elfutkározik. Compizzal egyértelműen nincs vele gond, mert azzal már az őskori intel 450-em is elboldogult, az meg 10+ éves.

De ha összehasonlítom az Nv 630-cal –ami nem nehéz, mivel csak be kell kapcsolni– akkor megdöbbentően nagy a különbség.
Kedvenc, erősen gépet terhelő világomban, Nvidiával, maximumon élsimítással, erős shader használattal, árnyékokkal 30 FPS, Intellel, mediumon, minden előbb említettet kikapcsolva 10.

Wine alatt futtatott új Tomb Raider ugyan nálam csak a menüig jut el, de már ez is használ 3D-t úgyhogy releváns. Intellel diavetítés, 10 perc mire bejön. Nvidiával kb. 2 perc.

Natív Steam alól a Portal maxon fut. Sajnos nem tudom hány FPS, de gördülékeny, tökéletes.
Intellel ugyanezen beállítások alatt kicsit csúnyácska, a savas részeknél, vagy közel a portálokhoz már be-be szaggat. Sokkal rondább, darabosabb. Sok a megjelenítési hiba is, a legdurvább, hogy a portálokon nem lehet átlátni, mert simán feketék.
A kettes Portal wine alatt hasonló. Ott Intellel nem fekete a portál, csak átlátszatlan.

Van még valami ralis dolog, meg a 0.A.D. Ezeknél ugyanez a helyzet, nem sorolom tovább.

Eddig nem tudtam, hogy ez egy HD4000. Direkt a topic miatt néztem meg. Így nézve viszont ez már elég nagy csalódás. Többet vártam volna az Intel zászlóshajójától.

Vindóz alatt fogalmam sincs mi a helyzet. Olyat nem használok.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Megjelenítési hibákra magyarázat lehet: Nem teljes még jelenleg az Intel linuxos driverének az openGL implementációja. 3.1-3.2 körül járnak, míg a Windows-os driverük az új vasukon tudja a 4.0-át is, elvileg.

Windows alatt mindenképp jobban használható az intel igp, linux-hoz képest.

Elvileg a HD5000 2x-eset hozza a HD4000-nek. A HD5200 pedig a beepitett 128MB cache miatt, a bonyolultabb reszeknel nem hal be. Azt mondjak az okosok, hogy 32MB is eleg lenne, csak ez ilyen future-proof.
Vegulis ez cache es nem ram.

Szerintem itt a trend a lenyeg. Regen *elkepzelhetetlen* volt a beepitett intel gpu-kal a jatek, mostmeg mar el-el szaladgal, jo fogyasztas mellett.

Gondolom a bugok ugyanugy megvannak HD5000-es cpu-knal is, de a sebesseg az mar majdnem pariban lehet a 650M-mel.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

”Gondolom a bugok ugyanugy megvannak HD5000-es cpu-knal is, de a sebesseg az mar majdnem pariban lehet a 650M-mel.„

A bugok sokkal idegesítőek mint a gyengébb sebesség. Nem beszélve arról, hogy Intellel rondább a grafika. Kellenek azok a shader processzorok.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Játéka válogatja: TuxRacer-nek meg Fallout2-nek pl. nem kell :)
3D cucchoz meg nem árt egy komolyabb NVidia Quadro.

Én pl. laptopban nem szeretek nvidia-t látni, mert elég sok esetben láttam olyan laptopokat, ahol bizony a hőingadozás miatt a BGA elengedett, onnantól kezdve szívás van. Nem is beszélve a kenyérsütő effektusról meg az akkuidőről.
Asztali gépben modernebb nvidia-val nem olyan gáz, szépen visszabutítják magukat ha nincsenek kihasználva, viszont van pár plusz dolog, amit az intel nem tud: először is teljesítmény, másrészt sokkal jobb az nvidia drivere, mint az intelé (kompatibilitás), meg hát ott van az opencl/cuda páros, már ha kell. Speciel videó konvertáláshoz viszont jobb az Intel SandyBridge-es i*, mert ott van beépítve h264 célhardver, de jelenleg ez csak windóz alól elérhető (ott viszont nagyon ütős a sebessége, 720p-s h264 transcoding mobilra kb. 300 fps-el megy, nulla CPU használat mellett)

Nekem OOTB megy, játékra is jó. Nyilván van jobb, de nekem elég AAA-játékokra is.

Szerintem várd ki a hd5000 (leginkabb HD5200)-at, annak elvileg 2x a sebesseg.

A Macbook Air 2013-ban HD5000 van (sebessegerol egy reszletes forum):
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1594690

Allitolag a Macbook Pro 13" es 15"-be HD5200 megy (i7-4950 HQ), es az apple kihajintja az Nvidiat (Nvidia 650M).
http://ark.intel.com/products/76085/Intel-Core-i7-4950HQ-Processor-6M-C…

A HD5000 az kb. 2x gyorsabb, mint a HD4000, a HD5200 pedig sajat (128MB) cpu rammal bir. Igy az mar majdnem beeri az Nvidia 650M-et. Nehol le is hagyja (opencl), de altalanossagban olyan 80%-ot hoz.

Viszont a fogyasztas a fele (befer a cpu 47W TDP-be). Szoval meg konnyebb lehet a Macbook pro, ezert spekulalnak sokan hogy az lesz benne.

Apple-n kivul a tobbi gyarto latvanyosan leszarja ezeket az uj CPU-kat, ugy nez ki, hogy az intel kifejezetten az Apple kedveert fejlesztene a gpu-jat.

Nekem sose volt apple cuccom, de ha ez igy van, akkor kifejezetten halas vagyok az Apple-nek, hogy utat mutat a tobbi balfasz gyartonak.
(Pl. tud valaki egy 2kg alatti matt kijelzoju, 15" normalis billentyuzetu laptopot? (amiben nincs benne ez a kreten numpad, amitol minden gomb kisebb, es europai ember szamara hasznalhatatlan)).

Egy szo mint szaz, kb. jovo ilyenkor mar eleg jo laptopok lesznek, a turelmetleneknek meg mar van Macbook Air 2013, vagy szerintem osszel lesz az uj Macbook Pro, amiben ilyen lehet.

En asszem megvarom a jovo evet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem 15" numpad nélkül csak az Apple-nél van. 14" esetén viszont már javul a paletta... :) Személy szerint én is rühellem a numpadot, ritkán csépelek számokat.

Nekem csak HD2000 meg HD3000 van (i3 Arrandale és i3 Sandy Bridge), a HD2000-es teljesítménye kb egy NVidia 8400GS (nem mobil) környékén mozog (van amiben az nvidia jobb, van amiben a HD2000, de nagyjából hasonló). A HD3000-es jelentősen gyorsabb, mint a HD2000-es, és így tovább. Nekem, főleg munkához kell a laptop, alkalmi játékosként teljesen meg vagyok elégedve ezekkel. Egyetlen bajom van: Crysis 3 nem megy a HD3000-esen, mert csak DX10, annak meg DX11 kell. Crysis 2 megy, igaz, tweakelni kell, de egészen jó eredményt ki lehet hozni belőle, ha lekapcsoljuk azokat a feature-öket, amikben az intel cucca gyenge.

> Szerintem 15" numpad nélkül csak az Apple-nél van. 14" esetén viszont már
> javul a paletta... :) Személy szerint én is rühellem a numpadot, ritkán
> csépelek számokat.

Az a szornyu, hogy a 4 eves laptopombol ha kihagytak volna a cd-t, pont jo lenne, kb. 2kg-nal meg is allt volna. A billentyuzete az eddig hasznalt laptopok kozul magasan a legjobb (mar cserelve volt parszor, ebay-en olcson lehet potot kapni (magyar nyelvut!)).

Szoval semmit se kene csinalniuk, csak kihozni a 4 eves Toshiba laposomat a legujabb inteles cpu-val cd nelkul. Es kesz is lennenk.

De mindegy, turelmes vagyok....:) 5. akksimat koptatom, tudok varni.

A numpadban az a legszornyubb, hogy a HOME, PGUP, PGDN, END billentyuket is elcseszik. Hat ugy hogyan programozzon az ember? (ezert is esik ki az apple laptopja sajnos.)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lenovo ThinkPad széria eléggé jó billentyűzetekkel rendelkezik, mindegyik. X vagy T széria. Az X-ek kisebbek, T-ből van 15"-os, de sajnos nehezebb, mint 2 kiló (viszont 2 mozdulattal kiszedhető a DVD), és egyiken sincs numpad. Pl: http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/t-series/t530/index.html
Én eléggé ThinkPad mániás vagyok, van egy T420 (ez még régebbi billentyűzetes) meg egy ThinkPad Edge 14", ennek már az új van; mindkettő 14", a nagyobbakat nem szeretem. A PgUp/PgDn ennél jobb helyen nem is lehetne :) Én is programozok rajtuk, a T420-é ideális kiosztású számomra minden tekintetben, az Edge-é nem annyira jó, mert az F-es billentyűk közt nincs gap, illetve az insert/delete/home/end egymás mellé téve nem annyira kényelmes.
Amúgy ha nem tetszik a kiosztás, Linuxon és Windózon is át lehet mappel-ni a billentyűket, én pl a T420-on a Prev/Next gombokat (amik a kurzormozgatók mellett vannak rögtön) átállítottam PgUp/PgDn-ra, nagyon kézre esik így.

Lehet megkoveztek, de egy 8GB, ssd-t kivalasztva normalisabb cpu-val (i7), az ara majdnem 3000$. Es meg mindig egy 3kg-os monstrum (van 3kg monstrum laptopom. Nem lehet fel kezzel megtartani mikozben gepelsz).

Ennyi penzert egy macbook-ot utanavagnak az emberert. Teljesitmenyben ugyanazt hozza, kg-ban a fele. A haz pedig megiscsak aluminium. (csak a bill ne lenne ennyire elrontva. Azok a kis gnom nyilak, pgup, pgdown, etc).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Scummvm-es meg dosboxos játékokat leszámítva felejtős. Sourceos játékok meg Humble indie bundle játékok jó része is játszhatatlan még a legfrissebb Mesaval is. Ha mindenképp vmi Unix-szerű rendszeren akarsz játszani akkor vegyél Macet nvidia/amd kártyával.

Nos, a kérédsre válaszolva, nálam sehogy sem megy. ( ASUS N56VM ) Éveken keresztül windows-os és kutyaütő Linux felhasználó voltam. Kiváncsiságból telepítettem fel az asztali gépemre a Linux-ot. Általában "deb" vonalon, de Open Suse sem volt kizáró ok. Majd lecseréltem a gépet egy laptopra és paff. Sem a HD4000 sem az nVidia nem működik megfelelően. Procihűtő pörög, energiagazdálkodás nincs, 3d nincs. Itt nem játékra gondolok, nem játszom Linuxon, xsak évek óta ismerkedünk. Hozzáteszem, heggeszteni nem tudok, kutyaütő felhasználó vagyok, az "apt" meg a ".run" még megy, de scriptek már nem.
Hozzáteszem, hogy windows-on is csak akkor jó, ha mindkét grafikai (HD4000 diszkrét) (nVidia GT 630) driver feltelepítem. Ez Linux-on, ezen a laptopom szerintem közel lehetetlen, illetve nekem nem sikerült.
A leírtak nem tekinthetők szentírásnak, csupán az én tapasztalatomat írtam le.

Windózon érdemes feltelepíteni a laptop gyártójától az adott típusra letölthető drivereket, és láss csodát, működni fog! Ha előretelepített windózzal vetted volna, azon rajta lett volna.
Linuxon meg a dupla videokártya nehézségei ismertek, a Bumblebee projekt a megoldás (amúgy NVidia Optimus a neve a technológiának - olvass kicsit utána). Gugli a barátod.

Szerk: http://bumblebee-project.org/install.html

deje, cimborám!
1.)Leírtam, hogy windows-on nincs probléma.
2.)Előtlepített windows-al vettem. Tele volt minden sz.rral, egyébként is SSD-t tettem bele 1.-nap.
3.)Tudom mi az Optimus, hidd el, nem működik heggesztés nélkül a Linux 3D. Annélkül még a weboldalak görgetése is szemfárasztó. Veszekedni nem akarok deje, annyit nem ér az egész. Egy igazi Linux-osnak, ha annak érzed magad, nem nagy ügy, de én mint leírtam kutyaütő Linux-os vagyok. Nekem ezek nehezek vagy nem megvalósíthatók.
Sőt, még nem beszéltünk a billentyűzet gombjairól, világításáról, amihez még a windows.on is driver kell. Személyes véleményem, Linux-hoz lehetőleg nem multimédiás drága laptop kell, hanem egyszerű, a fórumokat olvasva, kevés problémával működő tipus.

Nem olyan bonyolult az. Ha felrakod a drivereket, megszűnik az állandó ventitekerés, és jelentősen megnövekedik az akkuidő.

Direkt csináltam egy Bumblebee-Optimus leírást, az ilyen hozzászólások miatt mint a tiéd.

Összesen öt sornyit kell begépelni.

De ha ezzel sem akarsz foglalkozni, akkor rakd fel a Manjaro Linuxot. Ez gyárilag kezeli az Optimust, és eléggé felhasználóbarát rendszer.

Ha ezek sem mennek, akkor a kutyaütő kifejezés is túl magas volt (ezt a mondatot ne vedd komolyan :) )
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nekem Dell laptopom van (Latitude E6410). Nem a legújabb (i5-520m + NVS 3100M), de bőven elég, csak egy SSD kéne bele. Szerintem ha játszani akarsz Linux alatt, akkor kell az nvidia, jobb a támogatottsága. Egy alsó kategóriás kártya (mondjuk egy 710m) pedig azért nem fogyaszt sokat. Néha Killing Floor-ral játszok, illetve CS 1.6-tal, ezek biztosan futnak (bár a Killing Floor bizonyos grafikai beállítások mellett bugosan jelenít meg pár textúrát, illetve lassabban is fut, mint Windows alatt). Dota2-t nem próbáltam még.

atival mi a helyzet?
ATi Mobil RadeOn HD7670 v AMD Radeon HD 8730M az esélyes.
Elméletben mennie kéne, mert a gépen ott virított a boltban az Ubuntus matrica, meg a Ubuntu honlapján és írják hogy ajánlott a gép.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Haat, hogy is mondjam.
Itt Radeon 5470 van es Ubuntu, nemUbuntu vonalon is szekrenynyi szivas a radeon Linux alatt.

Indul a radeon driverrel:
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI

A profile-bol csak a low nem hajtja a GPU-t max teljesitmeny kornyeken, azzal a VLC nem HD filmlejatszas is akad egy 24"-os kulso monitoron.
A tobbi profile ezen a szegeny laptopon nalam 75-80 fokra heviti a GPU-t.
No comment rovat.

A dynpm egesz jo es dinamikus, amig nem kezdesz el komolyabban gepelni, ne adj isten, bongeszoben gorgetni, mert akkor olyan vibralast (redraw tortenik orajel valtaskor) csinal, amitol epilepsziara hajlamosaknal gond lesz.

fglrx - mint a mesebeli kiskocsi:
Hol megy, hol nem megy. Mondjuk en Arch Linuxot probaltam es az ottani kernel upgradek szo nelkul okoztak gondokat a boottal.
Ezen kivul 2D-ban lathatoan lassabb, mint a radeon driver (ami azert egy kedelyes major WTF)

Szerintem az alapigazsag meg mindig all:
linux alatt intel.

Ha kell 3D akkor plusz nvidia. De akkor legyen felkeszulve az emberfia, hogy a drivereket kb. 2 evig frissitik (utana legacy), es a suspend-resume nem olyan stabil (ertsd 30-bol egyszer nem kell fel).

Mondjuk az szornyu, hogy mobilok joresze lenyomja az intelt gpu-ban.
Szoval ul az intel a baberjain nemkicsit.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....