Mint a mókus fenn a fán

Linux Mintre váltottam. Annak is a 15-ös Cinnamon verziójára. Egy hosszú, körülbelül 2006-ban kezdődött történet vett új fordulatot, azóta használtam Ubuntut. A váltás okát nehéz pontosan formába önteni, de valahogy egyre kevésbé voltam elégedett az Unity felülettel. Egy ideig próbáltam, próbáltam, PRÓBÁLTAM megszokni, de vagy én vagy már öreg, vagy az Unity megszokhatatlan számomra. Tudom, hogy ez a jövő, dizájn, tács szápport, konvergencia, de valahogy nem éreztem magaménak a felületet, nem úgy működött ahogy – szerintem – logikus lett volna. Ráadásul pár programhibának is tekinthető jelenség nehezített az együttélés hosszú hónapjait. Bár az Unity régen megjelent, én csak most szántam el magamat a váltásra.

Bevallom töredelmesen, nem próbáltam végig a 111 alternatívát és nem telepítgettem Linuxokat éjt-nappallá téve. A Linux Mint megtetszett, kipróbáltam virtuális gépen, próbáltam a napi folyamataimat végrehajtani és az láttam, hogy működik, pont úgy, ahogyan szeretném. Semmi hátrányát sem éreztem, az régi elvek mentén tervezett felület igen kényelmesnek, hatékonynak és kellően testre szabhatónak bizonyul. Mivel az alapok közösek a Canonical által gründolt Ubuntuval, így a váltás sem volt fájdalmas. Felvettem az azonos verzióhoz szánt tárolókat, megtartva az ubuntus tárolókkal együtt (hiszen tényleg nagyon közeli a rokonság) és az apt-get szorgosan kiegészítette meglévő rendszeremet a Minttel, amely aztán könnyedén vett startot az utólag telepített mdm segítségével el az újraindítás után. Ilyen módon költözött új rendszer az öt éve nyüstölt laptopomra. Egy hónapnyi közös lét és felhőtlen kapcsolat után a céges gépem is felfrissítetett. Azóta asztali környezetben a Cinnamont preferálom (és az XFCE-t ott, ahol szerények a hardveres lehetőségek). Gyors, kevesebb memóriával beéri és úgy dolgozunk együtt ahogy jó. Persze ezek nem részletes felmérések, csak a saját benyomások.

Ezen sikertörténet után felmerül bennem, hogy tudnék segíteni a Linux Mint közösségének. A válasz már a használat során megfogalmazódott bennem, hiszen ezt a Cinnamon fordítása eléggé gazdátlan állapotokat mutatott. Most ezt a szálat próbáltam felvenni. Fordítsunk, amit lehet.

Bár nem volt egyértelmű, de a github tároló alapján arra jutottam, hogy az Isadora régi ágon kell karbantartani a fordításokat: https://translations.launchpad.net/linuxmint/isadora/+lang/hu
El is kezdtem a nem fordított karakterláncok fordítását. Mivel az ősök szellemei itt is megkérdőjelezhetetlenül jelen vannak, a fordítás gyorsan halad, szinte kész is van. Persze még ellenőrizni kell az egész fordítást, különösen az érkezésem előtti időszak produktumait. Aztán ha rendben van, készülhet is az új nyelvi csomag. Aranyosi Bettinával, aki a magyar Linux Mint közösség kapcsolattartója, egyeztettem a lehetőségekről, és a http://bug.openscope.org/browse/MINT oldalon elérhetővé vált a hibabejelentő is, ahova a honosítás hibáit lehet majd felvenni. Remélem mindenkivel, aki eddig a Linux Mint honosításán dolgozott sikerül felvenni a kapcsolatot, s közösen dolgozhatunk együtt a fordításokon, kiegészítve, javítva rendületlenül. Ha bármi más kérdés felmerül, vagy Te is szívesen részt vennél a munkában, netán csak azt osztanád velünk, hogy miért váltottál Linux Mintre, nyugodtan írj ide a fórumba, vagy közvetlenül nekem. Letölteni, kipróbálni pedig innen tudod a Linux Mintet: http://www.linuxmint.com/download.php

Hozzászólások

Én is váltáson gondolkodom, igaz csak Windows-ról. Nehéz a kérdés, eddig a KDE, a MATE, meg a Cinnamon versenyzik.
Köszönet a fordításért, lehet hogy még hasznát fogom venni.

KAMI, gratula a váltáshoz! Én azóta használom a 13-ast, mióta kijött, betojt alaplapon és felelőtlenül felvett backports tároló által okozott problémákon kívül semmi bajom nem akadt vele. Előtte persze már korábbi kiadás is figyelt a vason, Ubunturól váltásom okait el lehet olvasni az ubuntu.hu-n, de az utolsó csepp itt van: http://ubuntu.hu/node/28838.

-------------------------
Trust is a weakness...

Én meg tegnap óta cseréltem a Fedorámat Ubuntura Unity felülettel :) (több dolog eltört a 19-esben, amely miatt az elkövetkező verziókat már sajnos nem tudom használni a jelenlegi notimon).

Hozzáteszem, nincs bajom a Fedorával és néhány helyen meg fog maradni aktív rendszernek. Jelenleg hosszú távon a kereken 5 éves notimon egyszerűen már nem megy és Ubuntu jól teljesít rajta - Gnome Shell után a második DE ammi mindig is tetszett az a Unity - pont azért, mert az XFCE-met akartam mindig ilyenre tákolni, ez meg pont ilyen ;)

Tudom, én a negatív oldalt képviselem, de ha már magyarosítás, akkor legyen magyaros...

"az ősök szelleme itt is megkérdőjelezhetetlenül jelen vannak"
Szelleme van, vagy szellemei vannak. Ugye...

"még ellenőrizni kell az egész fordítást, különös tekintettel az érkezésem előtti időszak produktumait."
Különös tekintettel ... produktumaira, vagy különösen tekintettel az ... produktumait.

Nem vagy elégedett a Unityval, ezért disztribúciót cserélsz. apt-get install helyett. Nice. De az azért az bájos, hogy ezt benyomod az Ubuntu közösség oldalára és így a Facebook-ra is felkerül. Nem is kommentálnám.

A planetről került be automatikusan. Az már régi téma, hogy minek kellene kimennie planetra és minek nem. Először Fikusz bejegyzéseit érte kritika, nemrégiben pedig valaki felvetette, hogy Süveg Gábor 365Project fotósorozata miért van bent a planetben. Ulysses anno azt válaszolta, hogy a planeten a hozzájárulók teljes élete a lényeg, nem csak az Ubuntu.

Persze ha Kami döntése végleges, akkor érdemesebb lekerülni a planetről. Talán az könnyebben megy, mint az Ubuntu fórum rangok visszavonása. Ahogy sh4d0w808 írta fent, ő tavaly januárban fordított hátat az Ubuntunak. De azóta is kint virít a neve mellett a „magyar közösségi tag” rang, és így különösen vicces, amikor Mintet népszerűsít :).

Nem az a bajom, hogy más disztribúció is szóba kerül, hanem hogy a név melletti rangokat senki nem frissíti. Ciki, ha te Shuttleworthöt olajmilliárdosnak mondod, de közben kint van a neved mellett a „közösségi tag” címke, de van olyan moderátor is, akinek a neve mellett nincs kint, hogy „moderátor”.

Nem olvastad, vagy nem érted? Idézem:
„Mivel az alapok közösek a Canonical által gründolt Ubuntuval, így a váltás sem volt fájdalmas. Felvettem az azonos verzióhoz szánt tárolókat, megtartva az ubuntus tárolókkal együtt (hiszen tényleg nagyon közeli a rokonság) és az apt-get szorgosan kiegészítette meglévő rendszeremet a Minttel, amely aztán könnyedén vett startot az utólag telepített mdm segítségével el az újraindítás után.”

A az általad írtak második részére: a planet az planet :o) Mindazonáltal továbbra is szívesen segítem a hazai ubuntusok munkáját. Akár fordítással, akár népszerűsítéssel, akár csomagokkal. Elvégre egy nagy család :o)

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Régebben Ubuntut használtam, de egyre több -- számomra -- felesleges dolgot felrakott. Ha a Unity és a függőségei eltávolításához elég egy

apt-get remove unity

, akkor azt hiszem teszek vele egy próbát.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Elvileg: apt-get remove unity-common unity-lens* unity-asset-pool unity-services gir1.2-unity-5.0 libunity-misc4 kell neki, mondjuk lehet, hogy pár vacak megmarad (kb. átfutva a unitys packagek listáját, nem nagyon sok)
---------------------------
���������������������������

Már én is szemezgetek vele egy ideje, tegnap ki is akartam próbálni a 15-öst, KDE 64 bit verzióval, de egyszerűen nem indul el pendrive-ról :(
Lehet, (sőt valószínű), hogy én vagyok a balfasz, de az itt leírtak alapján valami szétcseszett partíciós táblájú fájlrendszert kaptam a pendrive-on, és Operating System not found-ot a boot során. Unetbootinnal sikerült elindítani, de ahogy betölti a nouveaueüöőőő (hogy lehetett ilyen nevet kitalálni valaminek...) drivert, csak fekete képernyőt kapok, semmi mást.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Próbálgattam, régebben. Hogy miért nem maradt meg ? Mert választanom kellett, hogy Google search, vagy LMDE.

Legelső Unity verzió után (11.04 Unity vagy 10.x2 valamennyi?) és miatt váltottam Linux Mint-re, de óriási csalódás volt, mert rengeteg idegesítő bug miatt nem lehetett gördülékenyen használni. Pont az ilyen cikkek győztek meg, hogy jó lesz az nekem, kár, hogy nem írják oda, hogy Mint mellett van még Kubuntu, illetve lehet KDE-t telepíteni is az Unity helyett...

Nekem is tetszik ez a Linux Mint kiadás.