CUDA példák és elhelyezkedési lehetőségek

Fórumok

Sziasztok!

Állást tervezek váltani a mostaninál egy kicsit komolyabb területre: párhuzamos programozást (azon belül is lehetőleg a CUDA-t preferálva) igénylő területen szeretnék elhelyezkedni.

A CUDA-val már foglalkozom egy ideje és egy bizonyos szinten érteni is vélem (objektív mércét nem találtam a „bizonyos szintre”). Az alapvető gyakorlások után egy nagyobb projektem volt, egy meglévő dinamikus hálózatanalizátor szoftver egyik szimulációját írtam át ilyen módon párhuzamosítva, elég szép eredményeket elérve.

A gondom kettős: egyrészt ahogy észrevettem, a legalapvetőbb példákon túl (pl. mátrixszorzás, prímkeresés stb.) nem igazán tudok saját feladatokat kitalálni magamnak, és a különféle gyakorlók is csak az előbb említettekig jutnak. Most különféle fizikai példákon gondolkozom, hogy megnézem, hogy azok mennyire párhuzamosíthatóak. Az első kérdésem: van-e valami ötletetek, hol lehet bonyolultabb példákat találni gyakorlás gyanánt (ha van ellenőrizhető megoldás, az egy nagy plusz).

A második gond pedig, hogy ezeket a munkákat vagy nem hirdetik vagy nincsenek/nem ismerték fel, hogy lehetnek. Rákerestem a hazai álláskínáló oldalakon és a LinkedInen is a CUDA kulcsszóra, de nulla eredményt dobtak ki. Tanulmányok miatt csak az itthoni munka (vagy persze távmunka) jöhet szóba egyelőre. A második kérdésem tehát: mennyire keresett egy CUDA fejlesztő, aki ért C++-hoz?

Hozzászólások

K+F cégeknél nézelődj szerintem. Pl. Ericssonban el tudnék képzelni ilyesmit.

Szerk: vagy az adott egyetem adott tanszékén projektezz.

Inkább cpp fejlesztő kell, aki ért a CUDA-hoz. A CUDA csak egy eszköz, amivel párhuzamosítható
problémákat lehet ügyesen megoldani.

Meg 1-2 evvel ezelott diskuraltam egy fonokommel, hogy miert nem ugrik a ceg a CUDA fele, amikor hudenagy teljesitmenyt lehet belole kicsiholni. Akkor azt mondta, hogy a cegnek mar azzal is kemeny gondjai vannak, hogy *jo* C++ fejlesztoket vegyen fel, a CUDA-t meg ezen a halmazon belul is rettento kevesen ismerik, raadasul vendor lock-os technologia, amitol szoktak fazni egy kicsit.

Igy aztan inkabb ugy lehet atforditani a problemat, hogy csak akkor csapnak ebbe a lecsoba, ha a teljesitmenytobblet nelkul nem tudnak elni. Igazabol ez egy nagyon kiserleti technologia, meg konnyen lehet, hogy a heterogen architekturak programozasa nagyot fog fordulni az elkovetkezo evekben. Nyilvan nem akarnak olyan technologiaba invesztalni, amit kesobb ki kell kukazni es ujrairni. stb, stb.

Ahogy egy elottem szolo irta, emiatt inkabb K+F cegek es egyetemek forditanak sok idot ilyesmire, oket ezek a problemak nem erintik olyan erosen, leven a kutatas/kiserletezes a celjuk.

Szerintem szép és több, mint gyakorló feladat lehet egy valóban
jó és használható neuronhálós könyvtár a fann-hoz hasonlóan.
Persze látszólag vannak ilyenek, valójában nem nagyon.

> Sol omnibus lucet.

Ami szerintem még hasznos, ha valamilyen FFT-n alapulo módszerrel próbálsz meoldani valamilyen parciális differenciálegyenlet rendszert. Ezeknek van fizikai relevanciája. Erre esetleg példát is tudok mondani. Jelenleg az FFTW-t alkalmazva írok egy kódot. De valamikor szeretnék áttérni CUDA-s FFT-re.
--
Dropbox:
Dropbox
Ubuntu One