Téli gumik is bénítják a forgalmat!

Hozzászólások

- A téli gumi csak a gumisok pénztárcájának jó!
- Nyárival ugyanúgy lehet közlekedni, csak óvatosabban kell menni!
- Évente csak pár havas nap van, azt kibírom nyárival is!
- Aki tud vezetni, az nyári gumival is tud!
- A 7 fokos szabály hülyeség, tapad a nyári is.
- A gumi tesztek csak reklámok, engem nem paliznak be.
- 40 éve sem volt külön téli gumi...
- Öregapám 80 évig volt kamionos, sosem használt téli gumit, én sem fogok..

Érdekes vélemény.
Viszont a téli gumit nem a hóra/jégre találták ki, hanem a hideg aszfaltra (7 fokos szabály, de bizonyára rád a fizika törvényei sem vonatkoznak, ha ezt nem tudod elfogadni).
Esetleg B kategória normális autósiskolában megismétel, vagy ha már B-nél nem okítják minimum vagy semmilyen szinten, akkor a C és D kategóriához tartozó, régen "Biztonságos üzemeltetés" címen futott képzést javasolnám abszolválni.
A 7 fokos szabály nem hülyeség, viszont tény: téli szezonban nagyobb óvatossággal kell(ene) vezetni.
40 éve pedig négyévszakos gumik voltak, az akkori átlagosan legnagyobb 60 km/h sebességnél vélhetőleg alkalmazható is volt, továbbá annak idején _képeztek_ gépjárművezetőket, most csak bohóckodás folyik (most = 2000-től napjainkig).
Nagyapád teherautójára darabonként kb vagy minimum 200ezer Ft a téligumi, plusz a 24 tonna teherbíró képesség alapján nem 600 kilós autóval szambázik, r-go nehezebben csúszik meg. Sokkal másabbak a nagy teherautók úthoz, hóhoz és jéghez viszonyulásai, mint a személyautóké.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Részemről 1 deka sincs.
Viszont a hupmeme-re felkerülés és a "nem úgy van ahogy én gondolom" két különböző tészta.
Ezek szerint wowbagger virtualizálás ügyében felmerült problémája esetében, amikor hrgy több infót kért, akkor az megint az a kategória, hogy többek szerint hrgy-nek nincs igaza, amikor több infót kér, szóval már mehet is a hupmeme-re...
Vagy amikor egyik hupper buzizza a másikat, az meg vissza, akkor abban is jól olvasható a többség nem egyetértése, ezért a két egymást buzizó már mehet is a gabulapra...
Csak hogy megértsd mire gondolok: gabu egy-egy poszt permalinkjét osztja oda, nem az egész topikot, mint hivatkozást. Ezek után minek olvassak az idézett poszt alatti bejegyzéseket is? Ezt a logikát követve értelmetlen és felesleges.

Tisztelettel...

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Hát azért én vezettem nyári és téli gumival is 0 fok körüli aszfalton, a téli határozottan jobban tartotta az utat, és egyszer sem csúsztam meg, nyárival egy kicsit néha "úszott" a kocsi. Impulzívan vezetek.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Europer országokban a havazás kezdetekor megindulnak autópályát puccantani, 3.5 méter széles tolólapokkal, irányonként 2-3 autóval, egymás után cirka 40-50 méter különbséggel.
Nálunk ezzel szemben 1995 óta dívik az "amíg esik, nem lehet takarítani" történet.
Ahol a nyerges elakad, ott a személyautó se megy tovább, kivétel terepjáró kategória.
A cikk szerzője (akármik a hírek) megint nem rendelkezik álápvető ismeretekkel a témáról.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

"Europer országokban a havazás kezdetekor megindulnak autópályát puccantani, ..."

... és ezzel együtt mégis kötelező a téli gumi.

Egyébként meg youtube keresés: "snow autobahn". Ott sem tudnak mindig mindent időben letakarítani. De nálunk tényleg vicces az állandó "hirtelen jött a hó" kifogás.

"Europer országokban a havazás kezdetekor megindulnak autópályát puccantani, 3.5 méter széles tolólapokkal, irányonként 2-3 autóval, egymás után cirka 40-50 méter különbséggel."

Ezek szerint még nem jártál europer országokban.

Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot. | Hülyének lenni jog, nem kötelesség!

Hát nem tudom.Volt szerencsém barangolni UK - Magyaroszág távon egyszer-kétszer és biza volt hogy az autópályán a pihenőben kellet töltenem egy délután+éjszaka+reggel triót (~18 órát) mert nem (egyáltalán nem láttunk kotrót) takarították a pályát (A8) és a rendőrség lezárta.
Az UK-ban majd minden télen -legalábbis észak Angliában- elfogy/kevés a homok ezért csak az autópályákat takarítják.

Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot. | Hülyének lenni jog, nem kötelesség!

Annyi igazság van a dologban, hogy jégen, lefagyott ónos esőn tök mindegy, hogy téli vagy nyári a gumi.
\o\ |o| /o/

Hasonlóakat produkáltam szilveszterkor Dobogókőn :) Tükörjég, menni még csak-csak lehetett rajta, de a ház az pont egy utca közepén volt, és mindkét vége felé emelkedett :) Nagyszerű volt másnap elindulni.

Mondjuk tanultam is valami újat, nevezetesen, hogy téli gumival se jó ötlet nyitott difi-s kocsival "egyik kerék havon (hátha megtapad), másik a jégen-t játszani"... Persze utólag belegondolva tök logikus, hogy nem mozdul így a kocsi semerre, hiszen azért van a differenciálmű, hogy ne függjenek egymástól a féltengelyek...

Kamionon nincs téli gumi, megrakott kocsival nem is kell, olyanok a menettulajdonságai. Ellenben ezek a kamionok emelkedőn akadtak el. Vázolom: van egy emelkedő, ha a kamion 100-al vág neki, akkor a végére lehet, hogy belassul valamennyire, de fel tud menni. Viszont ha egy mazsola 60-al cirkál előtte a nyári gumiján, és a kamionos mehet át a belsőbe (előzési tilalom fyi), akkor lassítania kell. Márpedig ha egy ekkora monstrum elveszti a lendületét, ilyen úton az életben nem jut fel a hegyre. (forrás: kamion sofőr)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Én ezt egy kamionostól hallottam, hogy kifejezett téli gumi kamionokra nincs. Ettől még tévedhetek persze. De azt készséggel elhiszem, hogy gumi ide vagy oda, ha egy ekkora monstrum csúszós emelkedőn megáll, az el nem indul, míg fel nem sózták alatta. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Google pillanatok alatt kidobott találatokat kamion téligumira, például (örülni fognak az ingyenreklámnak ;)):
http://www.autogumibolt.hu/autogumi/gumi/talalat/_____Teherauto_teligum…
http://www.legolcsobbgumi.eu/hu/pneumatiky.php?druh=4

"ha egy ekkora monstrum csúszós emelkedőn megáll, az el nem indul, míg fel nem sózták alatta. :)"

Troll on: a sofőr vigyen magával pár zsák sót. :)