Freelancer.com, oDesk.com, ...?

 ( Hevi | 2012. május 3., csütörtök - 0:33 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nem saját tapasztalat, pár beszélgetésben szóba jött (lehet, hogy az elmondásuk szintén nem közvetlen vélemény), a sok indiai programozó által lenyomott árak és a kapkodás jött szóba, és legalább ennyire fontos volt a szabadúszás managelésének nehézségei...

saját tapasztalat annyi, hogy anno egy fejlesztési ötletem felraktam freelancer-re, megnéztem milyen árak, és kérdések jönnek rá, röviden: minőségtelen referenciákkal jöttek, még úgy is, hogy magasra állítottam a mércéket...

viszont, ha lesz tapasztalatod, írj már ide, engem érdekelne, egyre többet jön szóba mostanában.

Szia,

én freelancer-t és elance-t nyomtam, nekem freelancer jobban bejött, de elance-rol is jöttek jó munkák, mindenki azt mondja, hogy nem érdemes ezekre időt áldozni mert az indiaiak úgyis minden munkát elvisznek. Én 25-30 USD / óra árakat adtam és jöttek be munkák.

Tehát nálam nem voltak se lenyomott árak, se kapkodás - ha láttam, hogy rövid a határidő akkor azt simán meglehetett beszélni, amúgy mindegyik ilyen ügyfelemről elmondható, hogy teljesen kulturáltan tudtak az emberrel beszélni és ha elkészült a munka rögtön ki is fizettek.

Szerintem mindenképp érdemes kipróbálni, én abbahagytam ezeknek a site-oknak a használatát mert ezeken keresztül bejött 2 olyan ügyfél aki folyamatosan hoz munkákat. Amivel számolj, hogy iszonyat mennyiségű időt eltud vinni az ajánlatok küldözgetése, persze ha csak összehányod akkor 1 perc, de azzal nem sokra mész.

A Freelancert én még a GAF korában használtam, de akkor se sokáig és azóta gondolom sokat változott, így erről nem tudok túl sokat mondani. Később váltottam odesk-re és azóta kizárólag azt használom. Ez vált be, főleg az odesk tool miatt szeretem, ami rögzíti a ledolgozott órákat és garantálja, hogy ki lesz fizetve, a másik oldalról pedig látod, hogy mivel tölti az idejét az akit felvettél. Az ingyen kitölthető tesztek is jók, bár nyilván ott is lehet csalni, így igazából azok megléte se garantál semmit, de volt olyan ügyfelem, aki csak azért választott engem, mert látta, hogy rászántam az időt és kitöltöttem párat. Ha a többi jelentkezőnek nincs kitöltve egy tesztje sem, akkor máris előny.
Az én tapasztalatom az, hogy itt is előfordulnak idióta ügyfelek, ugyanúgy mint a való életben. Erről tudnék akár könyvet is írni már sajnos.
Nem írtad melyik oldalról érdekelnek a vélemények, ezért írok mindkettőről. Munkáltatóként is használom az odesket alkalmanként és igen, az indiaik tényleg rengetegen vannak és tényleg botrányosan alacsony óradíjakkal próbálják magukhoz csalogatni a gyanútlan ügyfeleket (az eddigi legdurvább: http://www.webpagescreenshot.info/i/695172-418201210114am.png). A legtöbb esetben megígérnek mindent, csak hogy megszerezzenek egy munkát. Eleinte én is bedőltem nekik, aztán olyanokat kérdeztek amiből az derült ki, hogy gőze sincs, hogy mit is kellene és hogyan csinálnia, hiába magyaráztam órákig egy egyszerű dolgot. A legtöbb angolul se tud rendesen ami szintén nem könnyíti meg a dolgot. Azóta elhatároztam hogy indiaikkal nem foglalkozok többet, de párszor mégis "visszaestem" és újra próbálkoztam. Ezek az újabb kísérletek megerősítették a korábbi álláspontomat és azóta tényleg elkerülöm őket.
Sajnos vannak pofátlanok is, akik a tapasztalatlanság és a hozzá nem értés ellenére magas óradíjat kérnek és te pedig azt gondolod, hogy ha ennyit kér, akkor biztos profi. Ráadásul a feedback rendszer működése miatt, ezeknek is kíváló az értékelésük így sajnos azt kell, hogy mondjam az esetek többségében még akkor is lutri felvenni valakit, ha az értékelése kíváló és az óradíja is magas. Neked kell tesztelned, hogy valójában mit tud és hogy megéri-e vele dolgoztatni, ez pedig idő és könnyen lehet, hogy csak idődet fecséreled.
Pl. az utolsó indiai delikvens nem volt olcsó, $20/ó körül volt az óradíja. Ennek ellenére úgy dolgozott mint aki most lát először weboldalt (Rails). Persze nemcsak az indiaik között találni ilyet, de a profi indiait még nem találtam.
Sok alacsony képességű freelancer (95%-ban indiai) azt használja ki az odesken, hogy ha visszaadják a pénzt amit eddig fizetett nekik az ember, akkor az általad adott vélemény nem fog látszódni az oldalon ill. nem is tudsz adni ilyenkor véleményt. Tehát, lehet hogy rámegy egy heted mire rájössz arra, hogy kókler és csak az idődet vesztegetted és hogy abból amit ígért mielőtt felvetted egy szó se igaz, de ha a fizetést visszaadja (és ezek vissza szokták), akkor semmi nyoma nem marad annak, hogy nem voltál vele elégedve. Ez egy picit változott szerencsére, újabban már tudsz adni megjegyzést az odesknek, hogy szeretnél-e vele újra dolgozni és szövegesen is méltathatod. Aztán "elvileg" ha sok negatív visszajelzést kapnak valakiről, akkor intézkednek. Addig viszont továbbra is a kiváló értékelés fog az illető profil oldalán szerepelni.
Nem tudom más oldalakon ez ellen hogyan védekeznek. Ezért nem kell meglepődni ha rutinosabb ügyfelek úgy kezdik, hogy csinálj meg egy tesztfeladatot, mert nem érdekli a feedback.
Vannak indiaik akiket a nevük és földrajzi helyzetük alapján nem is lehet kiszúrni. Összefutottam olyanokkal akiknek még a telefonszámuk is amerikai volt (VoiceIP). Ezt még azzal is kombinálták, hogy nem a szépen csengő indiai nevüket használták, hanem John Smith-t vagy ehhez hasonló amerikai neveket. Ezzel tévesztik meg azokat az ügyfeleket, akik egyébként szóba sem állnának velük.
A fentiek ellenére nincs minden veszve.
Nem tudom ezeket a "minőségi fejlesztőket" ki alkalmazza, de egy biztos: aki minőségi munkát szeretne, az nem foglalkozik velük. Sokszor jelentkeztem olyan munkára amire már több mint 20 "egyéb" (értsd: indiai) fejlesztő jelentkezett és mégis engem választottak, a magasabb óradíjam ellenére, mert sok ügyfél tudja, hogy milyen az olcsó munka és/vagy eleve nem akar indiaival dolgoztatni.
Szóval én senkinek sem javaslom, hogy csak azért, hogy megkapjon egy munkát annál alacsonyabb óradíjjal jelentkezzen mint amennyiért szívesen dolgozna. Meg kell kérni azt amit ér a munkánk. Emiatt eleinte nem minket fognak választani, de csak egyszer kell találni valakit, akinek valamiért mi leszünk a szimpatikusak és ha ő elégedett lesz és jó értékelést ad, utána már könnyebb újabb munkát találni és ha sikerül néhány munkát jó véleménnyel megcsinálni, akkor már a legtöbb indiaitól nagyobb esélyekkel jelentkezhetünk az újabb munkákra. Addig pedig lehet dolgozni akár saját projekten is, amit aztán lehet mutogatni jelentkezések során.
Amit fentebb írtam a feedback rendszerről az persze a frissen regisztrált, tapasztalatlan ügyfelek számára nem nyilvánvaló és nagyon sok olyan ügyfél is van, aki talán tisztában van ezzel, de mégis bízik valamennyire a feedbackben vagy legalábbis úgy van vele, hogy ha sok a jó vélemény, akkor megér egy próbát az illető, ezért természetesen érdemes gyűjtögetni a jó véleményeket és az sem kell, hogy tökéletes legyen (5.0), mert az is gyanús lehet.

A munkaltatoi oldalrol tudnal irni meg egy picit? Mennyire reszletes specifikacioval erdemes belekezdeni?

Legtöbbször csak azt írom bele a job postingba, hogy milyen technológiák/eszközök ismeretére és használatára van szükség az adott munkához, esetleg vázolom röviden pl. weboldal esetén, hogy milyen funkciói lesznek.
Túl részletesen és hosszan nem érdemes írni, mert a jelentkezők 90% nem olvassa el egyébként sem. Őket a copy&paste-s jelentkezésükről lehet felismerni: Dear Sir/Madam, Dear Hiring Manager, stb. Ezek ellen szokták azt csinálni a rutinosabb munkáltatók, hogy a hirdetés szövegében elrejtenek valamilyen jelszót vagy kódot és odaírják, hogy ezzel kezd a jelentkezésedet, hogy lássa hogy tényleg elolvastad-e. Gyanítom a copy&paste-eseknek van valamilyen scriptjük ami bizonyos kulcsszavakat tartalmazó hirdetésekre automatikusan jelentkezik. Egy-egy munkánál szerintem a jelentkezők 80-90% ilyen. Amiből, mi, az okosabbak, előnyt is kovácsolhatunk. Mindig úgy kell jelentkezni egy munkára, hogy a szövegből látszódjon, hogy olvastad amit írt a munkáltató és érted is miről van szó.
Ha pl felsorolja milyen képzettségekre van szükség, akkor nem szabad csak annyit írni, hogy megfelelsz minden követelménynek, hiába van úgy, mert az copy&paste szagú. Érdemes úgy válaszolni amiből látja a munkáltató, hogy neki válaszolsz, nem pedig egy sablon jelentkezéssel próbálkozol. Pl. ha írja, hogy x, y és z-t kell ismerned, akkor egy jó jelentkezés lehet ha azt írod, hogy x-et és y-t használtad korábbi munkáid során (esetleg röviden leírva, hogy mihez), z-t még nem, de nem hiszed, hogy gond lesz vele, mert gyorsan tanulsz, stb. A munkáltatók értékelik ha az ember veszi a fáradtságot és egy egyedi jelentkezést ír nekik. Persze nagyon fontos az őszinteség már ennél a pontnál is (lásd indiaik és az ígéreteik).
Visszatérve a specifikációra: ha jelentkezik ígéretes ember, akkor neki részletesebben elmesélem miről van szó, akár már skype-on chatelve. Itt már tesztelni is lehet az illetőt, hogy érti-e miről van szó. Hozzáteszem, hogy én nem óriási, nagyon bonyolult projekteket szoktam csinálni/csináltatni, így komoly specifikációra sosem volt szükségem. Aztán ha megvan az ember, akkor valamilyen PM eszközzel folyik a munka, kiadom a feladatokat, az illető pedig (jó esetben) megcsinálja őket időben és mindenki boldog.
Ezek után lehet fohászkodni, hogy ne történjen vele semmi és tényleg meg is csinálja a munkát.
Azt tapasztaltam, hogy habár a freelancer elvileg a legtöbb idejét a gép előtt ülve tölti, relatív biztonságban, mégis rengeteg veszély leselkedik rá. Elüti a busz (az egyik fejlesztő állítólag ezért nem tudott egy emailt sem írni két hétig...), leesik a háztetőről (ezt egyszer az egyik fejlesztő főnöke közölte velem, hogy a fejlesztője ezért nem tud tovább dolgozni...), meghal valakije, megházasodik (!), stb. Ezeket az indokokat már mind hallottam, van amelyiket többször is különböző freelancerektől. Talán nem meglepő, de ezek többségében indiaik voltak.

Ez nagyon kimerítő válasz volt, egész kedvet kaptam a távmunkához :)
Ennek HupWiki-ben lenne a helye!

+1

+1

Köszönöm az eddigieket!

Nem voltam pontos tényleg, munkavállalói oldalról érdeklődnék elősorban, de természetesen a munkáltatói is jöhet, bármikor szükség lehet arra is.

Ennél egyébként az adózás hogy alakul? Pusztán SZJA-ban be kell vallani, aztán annyi?

subscribe (az adózás kérdése engem is érdekel)

+1, +1

sub

Magyarországon? Hahaha, de naiv vagy :D

Mindenképp keress fel egy könyvelőt, mert az eset attól függ, hogy mennyi pénzről van szó, milyen termékről, és hol van a kifizető (Mo, EU, világ), stb.

Alapból az adószám kiváltását ajánlanám, szellemi termékekhez és eseti munkákról, amik nem nagy értékűek.

+

Na, már majd egy hónapja használom, ezalatt fél órás Skypeolással összeszedtem 9 USD-t. Most volt egy 500 USD-s fixed-price-os projectem (nem garantált kifizetés), dolgozok rajta már egy ideje, lassan kész, erre a kliens lemondja, hogy mégse kell. Mindegy, sokat tanultam belőle, mármint szakmailag :)

Remelem, hogy a kodod nem a kliensnel maradt...
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Ááá, nem kapott semmit, most akartam küldeni neki betat.

kulld el neki, de legyen benne meglepetes ... szemet szemért!!

Odesk-et sokat hasznaltam/lom mint munkaado, tobbezer dollart fizettem mar ki rajta keresztul. Bizonyos munkakra egyertelmuen ez a jovo, illetve lassan jelen.

Milyen munkakra gondolsz?

Tudsz errol tobbet meselni?

Milyen munkakra, milyen teruleten, kikkel erdemes csinaltatni, stb.

Leginkabb webes frontend munkakat adtam/adok ki (PS design-bol html/css template epitese egy jo pelda, de adtam mar ki statisztikai modellezest is). Igazabol barmi olyat, aminek az ellenorzese sokkal kevesbe ido es energiaigenyes, mint a megvalositasa. Altalaban fix osszegekert hirdetem meg a munkakat, pl $120 egy egy napos projectert, jelentkezok kozott pedig gut feeling alapjan valogatok :), eddig bejott, sot kialakult par olyan allando ember az evek soran, akikkel szivesen dolgozom.
Nyilvan Delkelet-Azsia es Kelet-Europa adja a munkavallalok derekhadat, mivel a helyi viszonyokhoz kepest sok pezt tudnak keresni. Munkavallalok kozott epp ezert eleg nagy a verseny, erosen kinalati piac van.

feliratkozás

----------
Az Örömtündér minden évben ellátogat a Földre és akit megérint a pálcájával az Boldog lesz! De esetleg az is megtörténhet, hogy kiveri belőled még a sz*rt is... (by radcsong)

Elorangatnam a temat, mivel nalam is aktualissa valt a kerdes. Van-e barkinek is friss tapasztalata KATA-egyeni_vallalkozo-fl.com/od.com temakorben, esetleg tudtok ajanlani budapesti konyvelot aki ezekben kompetens..?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

tetszik a csatornad. Azon tunodom, vajon menne-e nekem is egy fesu+selyempapir komboval a ganzenrozizos szolo... :-)

Diktatorok kezikonyve

Ez a fesu+selyempapir egy negativ kritika akart lenni a hangszinemre..? :^D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Mna konzultaltam konyvelovel, megtudtam par erdekesseget:
- Szamlazni az ugyfel altal fizetendo teljes osszeget kell, azaz ami tartalmazza az oDesk dijat, transzfer meg esetleges atvaltasi dijakat! Tehat az ugyfel kifizet az odesk-nek a munkadert 1000$-t, hozzad meg eler 850, te megis 1000-t kell szamlazz. KATAs egyeni vallalkozonal ugye szivas, mert a koltsegeket, ami lejott az 1000-bol nem tudod leirni, igy a havi 500k-s hatart mar a hozzad utalt ~450k-val is tullepted.
- Az EU-n kivulrol szerzett bevetel nem afa koteles, azzal nem leped at az evi 6 milllas hatart, ami az alanyi adomentesseg feltetele.

A fenti infokat persze ne vegyetek keszpenznek, lehet, hogy felreertettem valamit...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Helló!

Az első pont minden esetben így van, gondolj csak bele pl. a bankkártyás fizetésbe, vagy a paypalba, ott se a teljes összeg érkezik meg hozzád.
Meg ugye mostmár utalás esetén se...

Az rendben, hogy a transzfernek a koltseget is meg kell fizetnem, en csak azon lepodtem meg, hogy a teljes osszeg, amit az oDesk tart nyilvan, lesz az itteni bevetelem alapja...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

De mirét lepődsz meg ezen? Ha paypallal kapsz pénzt, ott se ateljes összeget kapod meg, mégis annyit számlázol az ügyfélnke amennyit ő küld.

hadd lepodjon mar meg... :D

Diktatorok kezikonyve