Ötlet leprogramozni?

 ( log69 | 2012. január 29., vasárnap - 14:15 )

Sziasztok,

Kellene egy kis szellemi munka. Szeretnék leprogramozni valamit, de hasznos dolgot. Jó lenne egy brainstorming thread-et összehozni.

Leginkább rendszer admin témakörben érdekelne valami. Ha platformfüggő a probléma, akkor Linux. Lehet web-es, desktop app, akármi.

Van ötletetek hasznos dologra, ami hiánypótló lenne?

Vagy tudnátok ajánlani olyan weboldalt, ahol hasonlóval foglalkoznak? Pl. feldob valaki egy problémát, és ellenérték fejében leprogramozza valaki. Addig ezt nézegetem:

http://brainstorm.ubuntu.com

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

mozilla thunderbird address bookjanak szinkronizalasa valamilyen szerver-oldali adatbazissal, kezdetnek pl. roundcube webmail mysql db-jevel

van benne desktop app, web es akarmi is :)

A'rpi

+1, remek ötlet!

Na, ez speciel kellene is nekem, ráadásul most. Viszont szellemileg ez kevésbé kielégítő. :)

Olyan dolgot keresek, amit azért ennél élvezetesebb leprogramozni, és hasznos is (ezt elfelejtettem kiemelni). Tudom ez így nehéz kombináció.

Szerk.: attól függetlenül ezt lehet megcsinálom. De úgy kellene, hogy nem csak TB, hanem Outlook, OE stb. Proginak bemenetnek megadni - vagy ismerje fel a program mi van telepítve, és azok közül melyeknek nem üres a db-je, és ezt ajánlja fel kiválasztható listából (vagy checkbox ha mindnek be akarjuk tolni a címét roundcube-ba), és generálna egy Vcard-ot. Ezt tudja RC importálni.

igen persze az lenne a legjobb ha minden klienssel menne. az outlook-hoz mar mi felig megirtuk, azert nem azt mondtam, meg az ugye windoz programozast jelent te meg linuxot irtal ha mar platformfuggo...

thunderbird-nel az a nehez, hogy minden verziojanal maskepp kell, hetente valtoztatjak ezt az api-jat :(
es az egyes bejegyzesekhez nincs ID, azt vagy te generalod valamibol vagy nemtom. a szinkronizaciohoz pedig kell valami azonosito, ami alapjan detektalni tudod ha megvaltozott a tartalma.

mindenesetre szerintem hianypotlo lenne egy olyan megoldas, es meg talan FSF-tol vagy valahonnan tamogatast is lehetne ra palyazni, amivel kulonbozo gepeken IMAP-al hasznalt thunderbird-ek address bookja szinkronizalhato lenne legalabb egymassal, jobb esetben plusz egy free webmail-el is.
az outlook exchange-el ezt ezer eve tudja, es ez a legfobb erve altalaban a cegeknek a free megoldasok ellen.

A'rpi

> Ezt tudja RC importálni.

en nem sima importrol beszeltem, az most is megoldott. hanem oda-vissza szinkronizalasrol! kb mint ahogy az Xmarks csinalja a kulonbozo web browserek bookmark-jaival.

tehat van 2-3 geped amin hasznalod ugyanazt a fiokot, ha az egyiken felveszel valakit a cimlistaba vagy atirod valakinek a cimet vagy kitorolsz valakit, akkor a tobbi gepen is automatikusan megtortenjenek ezek a valtozasok.

van egy olyan szabvany is, ami egy kulon imap folderben levelkent vcard formatumban tarolja a nevjegyeket, ezt is alapul lehet venni, sok mindne tamogatja ezt is. elonye, hogy nem kell hozza semmi extra (pl mysql) szerver oldalon az imap-en kivul.

A'rpi

Ezt a változatot nagyon támogatom, mert nem kell hozzá szerver oldalon semmi.

Erre van is plugin.
Szerintem nagy hujeseg. Ill. kotottsegekkel arra jo lehet, ha csak magaval akarja, so GAL szoba sem johet.

Egyebkent mar tobbszor felhoztam a temat en is itt, de meg senki nem vallalta be igazan sajnos:)

tompos

ui.: Szerintem vmi https-es API-n keresztul lenne az igazi, hogy atengedjek a mindenfele firewall-ok, proxy-k is.

Inkább egy normális LDAP modul ugyanehhez. Csak a feltöltést kell megírni, a letöltés már megvan. És szépen működik a Roundcube-al is.

+1, nálunk is ilyen kéne.

Valamikor, ha nagyon rá fogok írni, majd megírom, de az nem most lesz.

+1

Carddav. Carddav adatbázisokkal. (ie: megoldott probléma)

csak epp a thunderbird nem tamogatja (van hozza 1-2 plugin de ahogy olvaosm egyik se igazna mukodik)

A'rpi

Elsőre sok apróság jutott eszembe, pár napja megint kellett volna egy videoconverter, ami előre beállított kimeneti profil szerint drag-and-drop, rádobom a file-t, és csak egy progress bar-t mutat. Ubuntu-ra, bár ameddig mplayer-el eljutottam, az igazából portolható bárhova. A probléma a sokféle bement kezelése volt nekem, vacak kódolások x féle hibáját nem tudtam értelmesen kezelni.

Amúgy támogatnám az ilyen jellegű felajánlásokat, önszervezés irányába ha akarsz keresgélni, és tényleg hasznosat akarsz alkotni (nem egy x-edik videólejátszót, vagy egy félbehagyott játékot), akkor crowdfunding-re hajló project-ek körül keresgélj.

(Én most például pont itt hup-on egy feldobott project-et akarok elvinni 1-2 lépcsőben crowd irányba, ott például lehet kéne majd egy szerver oldali programozó, webes mindenképpen.)

Az mkisoft multimedia convertere (mmc) tud ilyet.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ezt kerestem. Köszönöm, tényleg.

Nincs mit :) Az flv-ket nem minden esetben alakítja át asztali dvd-n lejátszható avivá, gondolom a H234 miatt de amúgy rendben van, évek óta használjuk itthon.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

kicsit sikamlós a cím. ölet leprogramozni :) milyen jellegű kielégülés is lesz ez? :P

Dropbox like opensource megoldás saját http szerverre

Valami van, bár nem tudom milyen állapotban van: http://sparkleshare.org/
Amúgy meg +ezer.
Én nem ragaszkodom a HTTP protokollhoz sem, tőlem használhat sajátot is csak titkosítást támogasson.
De a WebDav az lehet, hogy kézenfekvő lenne ilyesmihez.

A sparklashare-t legutobb fel eve probalgattam, akkor meg nem igazan akaert mukodni, windows kliens nincs. Meg talan OSX-es se?

Van vmi webdav-os megoldas, de azt vegul nem probaltam.

Jelenleg az unison-t hasznaljuk tobbe-kevesbe. Kicsit hasonlo, kicsit mas. Elonye, h ossze lehet heggeszteni pl. sftp melle. Hatranya (nezopont kerdese, de nalam elony), hogy nem on-the-fly mukodik), nincs olyan tutti agent-es kliense...stb.

tompos

Közben utánanéztem, sparklashare git-et használ, ha minden igaz.

Backendnek, de a a kommunikacio https v. ssh tunnel, ha jol emlekszem, nem?

Abszolut jo lenne, ha letezne melle sftp-git gw:)

tompos

Vagy pl. ez: http://owncloud.org/
(egyébként webdav-ot használ)

Ebben mi a sajat?

tompos

Talan az, hogy sajat gepen van a szervered.

OK, valoban.

t

Ha ölet akarsz programozni, akkor előtte próbálkozz egyéb hosszúságok programozásával. Onnan csak egy laza számítás átváltani ölbe. Egy kis segítség.

Leesett, javítva.

:) Örülök, hogy poénra vetted, nem b*szogatásnak.

Utalhattál volna valamiféle nehézségi szintre, hogy miféle komplexitású/mélységű feladattal kívánnál megbirkózni.

Sebaj, itt egy ötlet: Jó lenne egy eszköz, ami folyamatosan figyelné, hogy mely erőforrás(ok) áll(nak) a teljesítménynövekedés útjában.

Normál esetben egy szerveren a terhelés növekedése a feldolgozás növekedésével jár együtt, míg a rendelkezésre álló erőforrások (hálózat/diszk sávszélesség, CPU, memória, stb). el nem kezdenek kimerülni. Jó lenne erről egy napló, amiből _egyszerűen_ kiolvasható lenne, hogy pld tegnap 9:30-11:50 között az sdh diszkre írás lassúsága korlátozta a rendszert a működésében.

Ez érdekes.

Egyébként nem tudom megmondani a komplexitási szintet. Szeretnék valami olyat csinálni, aminek minél nagyobb gyakorlati haszna van és minél szélesebb célcsoport használná - mondjuk az admin az relative nem széles célcsoport, de nem csak admin jellegű probléma megoldása érdekelne.

Másik ötlet: egy gépnek van valami "szokásos" viselkedése, és van valami "szokásos" felhasználása. Jó lenne tudni, hogy az aktuális viselkedés/felhasználás mikor tér el rendszergazdai figyelmet érdemlő mértékben az időszakra jellemző szokásostól.

Például: egy teljes mentés egy gépen szokásosan 3 órát vesz igénybe. Valószínűleg figyelmet érdemel, amikor 5 órahosszába kerül. Azt is jó lenne tudni, hogy ha a napi mentés időtartama a jelenlegi trend szerint növekszik, mikor fogja meghaladni a 6 órát.

Egy web szerveren éjszaka szokásosan kevés a forgalom. Egyszercsak az éjszakai forgalom a sokszorosára nő. Ennek valószínűleg utána kéne nézni, mert lehet hogy valami olyan tartalom jelent meg a gépen, amit a tulajdonos nem szeretne szolgáltatni.

Szóval valami generikus viselkedés (időszakra jellemző erőforrás felhasználás) figyelő, riasztó cuccra gondoltam, hogy csak akkor kelljen a gépre nézni, amikor valami figyelemre méltó változás történt.

középsuliban elkezdtem egy hasonló elgondolás megvalósításának kidolgozását, addig jutottam, hogy nagyon erősen profilozni kéne, milyen tevékenységek előre láthatólag milyen teljesítményt vesznek majd fel, VAGY jelezni kellene, hogy egy adott feladat hibátlanul lefutott, tehát ez az etalon futási körülménye...és asszem az akkor szokásosnál jóval erőteljesebb erőforrás-monitorozásra lett volna szükségem, de ez lehet csak rossz eszközök miatt volt...

esetedben mennyi lenne a tanulási minta, hányféle folyamattal dolgozol? vagy melyikeket akarod követni?

megkerülő megoldásnak tudok javasolni egy időzített ellenörzést, 3h után, ha még fut, akkor jelezzen, hogy már kész kéne lennie...

elvi szinten érdekel az elképzelés, bár már más területen vagyok, de érdekel...

Nekem fordított problémám van. Van ötlet (igaz vegyes volt a fogadtatása), de nincs elegendő kapacitásom a leprogramozáshoz.
Rendszer adminisztráció, és Linux (de akár lehetne windows is), és jó nagy falat.
Ld.: http://hup.hu/node/109290

Követtem azokat a bejegyzéseidet, de sajna nem igazán foglalkoztatott.

mocp-ben ha megnyomom a keresés gombot, ne csak mappára lehessen keresni, hanem a mappákban levő számokra is. táblás csokit tudok felajánlani:)

Ennek álltam (már elolvastam 2-szer a pdf-et :D ) neki.:

Hír:
http://prog.hu/hirek/2915/Tizszeresere+gyorsitottak+a+gyors+Fourier-transzformaciot.html

Az eljárás.:
http://groups.csail.mit.edu/netmit/sFFT/paper.pdf

Aki akar beszállhat. Első körben simán cpu-ra, majd gpu-ra cuda-val. Ha engedi a munkám :). Ami hozzáteszem a melómhoz is nagyon nagyon jól jönne.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Mozilla Thunderbird-ben lehessen tab-ban levelet szerkeszteni.
Jelenleg van hozzá valami plugin, ami nem az igazi, különben csak új ablakban megy.

Egy nyílt forráskódú, erőforrás kímélő, jól átgondolt, reklám mentes app/task managert és system monitort (kettő egyben) szeretnék még Androidra.
Ha lehet legyen hozzá valami konfigurálható system/app/task monitor widget is :)
Akár még részt is vennék a fejlesztésben, ha olyan van bár nem ígérek semmit.

Tomboy/Gnote szerű _egyszerű_ notesz kezelő KDE alá.
Sztakker portolása KDE alá (QT, plasmoid).

Azzal én is szívesen foglalkoznék. Pont most ismerkedem a PyQt4-el.

Aktuális problémám:
Orvosi rendelésen a recept írásához illetve az ambuláns lap elkészítéséhez egy csomó adatra szükség van. Ezek a területileg illetékes kórházban általában már rendelkezésre állnak, mert az illető páciens többnyire már megfordult ott. Egy magánrendelésen viszont sok idő elmegy az adatok felvételével, ráadásul probléma a betegek előjegyzése is.
Az ötlet az lenne, hogy webes felületen egy megjelenő naptáron a páciens láthatná a megnyitott napokat, és a még szabad időpontok közül választhatna. Ezt követően, ha a rendszerben még nem szerepelnek az adatai, lehetősége lenne előre kitölteni azokat, így nem a drágán mért rendelési idő megy el adatfelvételre. A rendszer egy adatbázisban tárolná az adatokat, melyek felhasználásával egy pofás ambuláns lapot is képes készíteni, de ami a legfontosabb képes kommunikálni az OEP által is támogatott vényíró programmal (Pl. Orka).
Ennek szerintem még piaca is lenne.

szerintem ez se fog neki "szellemi kielegulest" okozni :)

A'rpi

Hát az lehet. Mindenesetre én agytornaként elkezdtem foglalkozni vele.

Igen, lehet nehéz lesz összeegyeztetni a fun részt a problémával, de azért még bízakodó vagyok.

Ha másnem, nekiállok valami gagyi 3D-s játéknak (ami nem lenne viszont hasznos) :)

ez hasznos

Mivel nem tűnik egyáltalán nehéznek, ezért még érdekelhetne a dolog.

Csupán ennél egy kicsit általánosabban hasznos (úgy értem nagyobb néptömegek által hasznosnak talált) megoldást szeretnék keresni, amit tényleg érdemes lehet évekig pofozgatni és van benne legalább kicsi esély hogy felfusson.

Mi lenne a motiváció a beteg részéről, hogy kitöltse az adatait előre. Mert ő beteg, rosszul van és semmi kedve egy újabb hülye form kitöltéséhez.
Sajnos az a tapasztalatom, hogy minél kevesebb az adat a formon annál nagyobb a hajlandóság a használatára.
Ha érdekel van egy autójavító műhelyben használt félbehagyott saját előjegyzéses rendszerem :
műszaki vizsga, eredetvizsga, autójavítás Eger a beállítási lehetőségek akár egy rendelőnek is megfelelnének. Bár szetm ésszerű lenne az egészet újraírni, mert ezt kb 8 éve írtam közvetlenül a suli után. Ez volt az első php-s munkám. Tehát a kódért semmilyen felelősséget nem vállalok. Jelenleg is csak azért használjuk, mert nem találtam hasonló beállítási lehetőséggel előjegyzési formot mikor Drupalra váltottunk.

kaphatok egy mail címet tőled? Nálam engedélyezve van a pm, nálad sajnos nem.
Érdekelne pár dolog ezzel kapcsolatban.

Van egy x0 * y0 méretű tábla. Vannak különféle x1 * y1, x2 * y2,... xn * yn méretű lap alkatrészek. A fűrésznek kell v vágási szélesség. Hogyan helyezzük el az alkatrészeket a táblán, hogy a lehető legtöbb alkatrész elférjen rajta, s a legkevesebb hulladék keletkezzen? Opcióként úgy is ki legyen számolva, hogy a körfűrész a tábla közepén nem tud elkanyarodni. Aztán egyes esetekben forgathatók az xi * yi lapok, más esetekben fontos a szálirány, ott nem forgatható.

Ez egyetlen függvény, lényegében egy táblázó program. Lehet a nyers erő módszerével akár, de az fontos volna, hogy ne fél óráig számolja a gép. Bár talán nincs olyan rettentő sok kombináció, fene tudja.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

ugy hallottam egy matematikustol nemregiben hogy erre meg nem talaltak megoldast. kicsiben lehet bruteforceolni, de nincs ra meg algoritmus amivel egyszerusiteni lehetne.

szoval ha nem is szeleskoruen, de hasznos lenen ha ezt megoldanad :)

A'rpi

Nem véletlenül vetettem fel, lehet, hogy írnom kell egy ilyet. Egyelőre nem ástam bele magam. A műveletek nem bonyolultak, mert lényegében csak összeadás, összehasonlítás, ugyanakkor valószínű, hogy rekurzióra vezet, s egy fát kell bejárni. Értem ezalatt, hogy leteszi a legnagyobb alkatrészt, aztán elkezdi lerakni a másodikat, ha nem sikerül, visszajön, s újabb alkatrésszel próbálkozik. A rekurzió mélységét a lerakott alkatrészek adják, a csomópontokban letárolja, mennyire hatékony az adott ponton - hasznos terület / teljes terület -, aztán amikor bejárta a lehetséges összes kombinációt, megkeresi, mikor volt a leghatékonyabb. Meg persze a fa csomópontjain tárolni kell, éppen hogyan állnak az alkatrészek a táblán, hogy a végén, amikor megvan, melyik a leghatékonyabb elrendezés, meg tudja mondani, melyik is az.

Ha egy asztalos szemével nézzük a dolgot, s nem matematikai problémaként tekintjük, akkor a nyers erő működhet, mert egy táblából talán néhány tíz alkatrésznél nem jön ki több, azt meg a mai gépteljesítmények mellett szerintem végig lehet próbálgatni. Érzésből mondom, nem tudom, valójában mennyire eszkalálódik a dolog, ha néhánnyal több alkatrész fér el a táblán.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

kerdes az, hogy a keszlet mekkora, tehat pl 50 fele alkatreszbol kell valamelyik 10-et elhelyezni a tablan, vagy elore tudod hogy csak 10 alkatresz van.

a rekurzio jo otlet, de ez attol meg bruteforce marad :)
ja es az sem elhanyagolhato, hogy nem eleg ha az elemek sorrendjet probalgatod, az se mindegy, hogy az alkatreszt milyen szogben es honnan vagod ki, eleg sok variacio letezik...
es ugye minden lehetoseg hatvanyosan noveli a vizsgalando esetek szamat :)

btw legalabb jol parhuzamosithato, sokmagos cpu-k elonyben, vagy mehet akar opencl-ben is.

a fa eleg nagy lesz, lehet hogy erdemesebb csak a sorszamat eltarolni, mint az egesz fat, es ha megvan melyik sorszamu "szimulacio" volt a leghatekonyabb akkor ujrajatszani.

A'rpi

mestint://megoldáskereső algoritmusok

Nem akarok afféle túlzásokba esni, hogy azt állítsam, értem a hozzászólásod. ;)


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van egy problémád, hogy hogyan lehet optimálisan vagdosni egy táblát adott szabályok és költségfüggvény alapján.
A megoldáskereső algoritmusok erre vannak. Van mindenféle, bruteforce és heurisztikus is, csak azzal többet kell tökölni.

A mestint szót nem értettem.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

AI
Magyarul artificial intelligence-nek hivjak, azaz mesterseges intelligencia. (kiskapus tajszolasban szintetikus hirszerzes)

--
In 2000 years time, historians studying the national census will think we murdered all the Jedi.

ROTFL, szintetikus hirszerzes? ez most komoly?:D

Dehogy, csak megtippeltem, hogy ha rajtuk mulna, mi lenne a neve. :)
Szerintem pont beillik a tobbi koze. (sztaki szotar mondjuk kicsit segitett, nelkuluk sok leiterjakabbal szegenyebbek lennenk)

--
In 2000 years time, historians studying the national census will think we murdered all the Jedi.

kineztem siman beloluk, hogy igy forditottak, csak azert :)

tehát csak arra nem válaszoltam :)
mesterséges intelligencia. legalábbis felém így rövidítik. bár valójában megoldáskeresők algoritmusokat tanítanak csak...

Én jó régen hallottam ugyanezt. Úgy látszik, nem kell izgulnom, hogy lemaradtam valamiről. ;)

Hogyan helyezzük el az alkatrészeket a táblán, hogy a lehető legtöbb alkatrész elférjen rajta, s a legkevesebb hulladék keletkezzen?

Arra a kifejezésre keress rá, hogy "Two Dimensional Cutting Stock Problem"; fogsz irodalmat találni.

Ez nagyon érdekes, szívesen foglalkoznék is vele (bár valószínűleg nincs meg a megfelelő tudásom ehhez), de túl speciális probléma, gondolom nem sok mindenkit foglalkoztatna. Szélesebb körű igényt szeretnék keresni.

Akkor mit szólnál egy olyan backup toolhoz ami megmondja miket kell kiírnod ahhoz, hogy maximálisan kihasználd az adattárolón lévő helyet?

Értem, sok területen hasznos lehet az algoritmus.

Mennyire nem kitaposott terület lehet ez? Nyilván sok tapasztalat és mély tudás kell hozzá - bár ez nem riasztana el attól, hogy kicsit belemásszak.

Szerk.: meg ugye ez nem feladat, hanem probléma. Egy konkrét algoritmus és annak optimalizációja a kérdés, amelynek megoldása valószínűleg nagy területet lefedne a matematikában és társtudományokban. Ilyen nehéz problémából nyilván sok van. Viszont hiszem hogy olyan feladatból is sok lehet, amelyek sok ember számára jelentenek visszatérő nem hatékony műveleteket és amelyek segíthetnének időben és energiában ha le lenne jól programozva - amelybe szívesen beletenném az időmet és a saját szintű tudásomat. Ez pedig egy racionálisan kivitelezhető dolog lehetne. Kérdés már csak hogy melyik ez a feladat. :)

backup toolhoz ami megmondja miket kell kiírnod ahhoz, hogy maximálisan kihasználd az adattárolón lévő helyet

gaffitter, Genetic Algorithm File Fitter

Annak idején, amikor a lakásomba bútorokat készítettem írtam ilyet, mert kellett. (valahol meg is van valószínű, Pascalban nem szépen kódolva) Egy textből olvastam be, hogy mekkora a tábla, milyen a fűrész és hogy milyen darabok kellenek. Pontosan ezeket a funkciókat tudta, mint amit keresel. Nem néztem végig az összes lehetőséget. Az ötlet az, hogy a legnagyobbat kell levágni a táblákból ami ráfér. A vágásnál lehet előbb vizszintesen vagy előbb függőlegesen vágni így más méretű leeső darabok keletkeznek. A levágás után a maradékok visszakerülnek a táblák közé és abból is vágunk. A valódi életben sok olyan alkatrész van, aminek legalább az egyik mérete megegyezik, ezeket lehet, hogy érdemes egybe rakni és úgy keresni a helyüket - ez szuboptimális az anyagkihasználásra, de segíti a fűrészelő dolgát. Érdekes, hogy ha nem csináltam ezt akkor is hajlamos az algoritmus az ilyen megoldásra. A legtöbb darab amit vágattam vele olyan 100-120 volt. A futásidőt nem lehetett észrevenni.
Elméletileg nem a legjobb megoldást adta, de a gyakorlatban bevált.
Még egy észrevétel: A lapvágó gépek nem tudnak megállni a tábla közepén, mindig széltől szélig vágnak.

Köszönöm a hozzászólást. Lehet, hogy én sem a matematikai optimumra, pusztán egy gyakorlati szempontból elég jó megoldásra törekszem majd.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha csak az eredmény kell találtam egy ilyet:
http://www.applicationprogram.net/home.html

Az algoritmus érdekel, illetve ahhoz ötletek. :) Nem pénzt keresek vele, viszont van egy asztalos öcsém.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az algoritmus kb az amit fent leírtam.
Megtaláltam a programocskámat. Ha megdobsz egy e-mailel (a HUP-os kapcsolat fülről) a válaszban elküldöm.
A program annyival tud többet, hogy rajzolgatja az eredményt a képernyőre és ha jól emlékszem HP vagy Epson nyomtatón kinyomtatja valamint generál egy vágáslistát, hogy milyen sorrendben hol kell vágni.

Köszönöm, megkaptam, nézegetem majd a forrást. Egy az egyben nem szeretném lefordítani. Php-ban írok az öcsémnek egy segédprogramot, a böngésző adja a GUI-t, a localhost-i httpd-ben futó php interpreter csinálja a lényeget. Szóval inkább ötlet miatt kell, a konkrét kód, programnyelv kevésbé érdekes.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ami szerintem hasznos dolog lenne: Nagios-hoz im pluginok. Létezik ugyan rá megoldás, de pl egy debian csomagban lévő, skype, msn és facebook im alert nem rossz dolog lenne.
--
Kis problémából egy kis munkával nagy problémát lehet gyártani. Ha valami müxik ne b***tasd :)
Uriember az, aki nem beszél a Windows-ról, pedig tudna...

libpurple-t aláhekkelni?

Ha valaki vállalja egy kívánságlista weboldal legyártását, amolyan ticket rendszerűt, akkor tárhelyet és domaint szívesen biztosítok hozzá. Gondolok olyanra, hogy user felmegy, leírja egy szabvány formba a kívánságát, majd programozó kielégülés érdekében válogat, ticketet magáévá tesz, nyit egy git-et rá githubon, vagy ahol tetszik, megjelelöli a project helyét. Időnként referál az oldalon, hogy hogy áll a project.
Láttok benne fantáziát?

Valami mashup jellegű dologra gondolsz? Azaz több profiszolgáltatás kombinálása.

Egy sima űrlapos, mysql-es, ticketként kezelhető dologra, semmi extrára.
Tehát:

Regisztráció két féle: user és programozó

User lehetőségei: megnézheti, van-e készülőben/készen olyan alkalmazás, amire szüksége van, azaz böngészhet; beírhat új igényt egy űrlapon (típus, rövid leírás, esetleg hasonló példa linkje).

Programozó lehetőségei: válogathat a szabad prédák közt, vagy jelezheti szándékát társulásra.

Gyakorlatilag tényleg egy kívánságlista + programozók szabad kapacitásának kihasználására ötletdoboz. Openszósz minden itt készült, így a "világ ismét megmenekülhet, hála a Pindúrpandúroknak".

Az ötlet szép, csak sajnos az a sejtésem, hogy egyoldalúra billenne nagyon gyorsan a fejlesztések kérése kontra megvalósítások aránya.

A visszabillentésben segítene, ha akár egy jobban szervezett rendszerben bekapcsolódnának az egyetemisták, középsulisok, akiknek nincs ötletük. Van ilyen, rengeteg. Nem egy hobbikódert ismerek, aki tutorialokon játszadozik, mert egyszerűen nem talál megoldandó problémát. Portált építeni, meg x-edik web-es framework-szerűséget építgetni állnak neki, mert nincs más ötletük. Lehet nem 10000 sor kód / perc a kapacitás mérete, de úgy, ahogy a Wikipedia is egyszercsak használható szintet ért el, ilyennek is lenne helye.

(és osztom a meglátásod, csak idealista vagyok)

Így van, hányszor látni itt olyat, hogy "beadandóként milyen programot készítsek", meg hasonlók.

Mint látható, Te is ötletet keresel. Sokszor én is. S vagyunk ezzel még páran. Ez az oldal akkor tudna jól működni, ha nemzetközivé lehetne tenni.

Egy próbaváltozatot napokban összedobok. Csak amit leírtál, és elküldöm. Csak hogy lássuk, mi lenne belőle.

Rendben, dobok rád egy privátot, hogy meglegyen a mailcímem. Kitesszük először egy subdomain-re, nyomkodjuk kisit, aztán meglátjuk, érdemes-e belefektetni az energiát.

Jól hangzik. :)

Keress egy szimpatikus nyílt forrású projektet publikus bugtrackerrel, ismerd meg, majd kezdj el hibákat javítani... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Én is ezt szoktam tanácsolni másoknak és hiszem hogy ez az igazán hasznos hozzájárulás :)

De azért számba szeretném venni a fun faktort is..

számba szeretném venni a fun faktort

that's what she said

:)

69 ;)

hehe, tényleg :)

jujj.. :D

Fun factor? Szerintem ha gondolkodni kell, akkor maximalis.
http://www.itasoftware.com/careers/work-at-ita/hiring-puzzles.html
En peldaul a Strawberry Fields-es feladattal szoszoltem mar jo par orat, csak ugy, mert fun.

Ja bocs, ez nem rendszer admin temakor (abban viszont mi a fun? ;-)).

Én ezt javaslom, hasznos is kielégítő is, meg nagy dolgot vinnél vele véghez:

- Forráspont közeli hőmérsékletű folyadékok és gőzeik keverékének, kavitációs viselkedését kiszámító, valamint emulálni képes program.

Ilyen keverékek például távfűtési rendszerekben, illetve erőművekben (nominálisan atomerőművekben), tudnak előfordulni. A teljes folyamat leírására fizikai modellek léteznek, de a komplexitása miatt igen bonyolult teljes mértékben, nagy pontossággal megjeleníteni.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

ötlet: apt-get securityaudit

egy régi ötletem, itt a leírása:

http://hup.hu/node/30219

Erre pár éve ilyet csináltam magamnak:
http://hup.hu/node/73957

Ez kiindulásnak tök jó, tovább kellene vinni.

Viszont most átállok Debian-ról Scientific Linux-ra, úgyhogy egyelőre számomra ez nem lesz aktuális.

Engem erdekelne, mi az oka? Flame nelkul es igerem, nem akarlak meggyozni:)

tompos

Blogomban írogattam már róla. A lényeg kb: hosszú támogatás, RedHat feature-ök

http://hup.hu/node/111253#comment-1412835

Csak azt latom, hogy erdeklodsz az SL felol, de azt nem, hogy miert akarod dobni a Debian-t. Ill. A Debian nem eleg hosszu ideig tamogatott? Tenyleg akarsz hasznalni egy desktop(?) kornyezetet 10 even keresztul?:)

De ami a lenyegesebb. Nezegetem a honlapodat, es latom, a tomld mintha mukodne konzolon is. Mar epp kiprobalnam, amikor:
"Olyan szintű strukturális változásokat eszközöltek Tomoyo 2.4-ben 2.3 és előttiekhez képest, hogy valószínűleg dobom a projektet."

Szoval valoban dobod?

Pont vmi hasonlo modon ertelmes eszkoz kellene az LXC melle nekem:)

tompos

Ma letelepítetettem a notimra SL-t, ezt már arról írom. Sok minden tetszik benne, főleg a RedHat release notes 6-ból.

Valóban hosszabb ideig akarom használni desktop-on. Nem érdekel a verzió, illetve amiből kell, fel lehet tenni. Pl. feltettem 1 klikkel a chrome-ot a google.oldaláról és kérdés nélkül felment a 16-os verzió. Másból nem kell frisebb.

Szerveren nagyon régóta nem elég nekem sem a Debian-os 3 év. Ubuntu-t meg nem szeretnék sok ok miatt.

Most változtatni akartam, és a minimál XFCE meg majdnem mindenre csak konzol nézetem helyett most Gnome 2-vel leszek egy ideig. Meglátom.

Tomld-be szerettem volna többet tenni, de igazán tényleg az a gond, hogy az emberek 1 milliomod részének 1 százalékát érdekelhetné csak, és arra a pár emberre is van egy rakás technológiai megoldás. Ráadásul amilyen ütemben változtatnak alap dolgokat (ahogy a blogomban is olvashatd), így kiáb rándultam belőle. Pedig nagyon tetszett a Tomoyo elképzelés és tényleg nagyon egyszerűen meg tudtam valósítani a tomld-mmel, amire igényem keletkezett. Bár nyilván ha megnézünk egy összerakott rendszert, olyan szeretágazó a security kérdés, hogy úgy valszeg nem is érdemes nekiállni, hogy becsukok egy ablakot, egy ajtó meg nyitva van.

10x
Jo tudni, mi mozgatja az embereket (masokat) a hasonlo temakban.

tompos

Én inkább azt nem értem, Magyarországon miért olyan elterjedt a Debian.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

++

Japánban miért olyan elterjedt a FreeBSD? :)

Nem tudom. Miért, az?


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Zahy szerint igen.

Megoldani, hogy az udisks ISO image-eket is tudjon mountolni. Valamint létrehozni egy udisks-hez hasonló rendszert, ami NFS, CIFS stb. hálózati meghajtókat tud mountolni.

Na, és mi lenne, ha lenne olyan D-Bus-on keresztül elérhető szolgáltatás, ami nem csak felmountolni tudna hálózati meghajtókat, hanem megosztani is? A felhasználók a KDEs/Gnome-os fájlkezelőjükből oszthatnák meg hálózaton keresztül a meghajtóikat!

Nem értem mire gondolsz. CIFS-t is tudsz mountolni VFS-ből Gnome alatt, nem? Illetve nem hiszem hogy nagy igény lenne a már a gépemen elérhető hálózati megosztások tovább osztására kliensek között.

Nem hálózati megosztások továbbosztására gondoltam, hanem helyi könyvtárak megosztására.

Ez a GVFS meg gnome specifikus, de jó lenne egy desktop environment független rendszer. KDE-t használok... Meg aztán valószínűleg gyorsabb is lenne, ha nem FUSE-n keresztül történne a mountolás, ha mor ott a kernelben a SMB, NFS, stb. modul.

Úgy látom, az iso image mountolás ideje közeledik! Már csak UI kellene hozzá :-(

A file-roller simán megnyitja az .iso fájlokat.

Meg a mount paranccsal is csatolható loop device-ként.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem az az érdekes, hogy meg lehet-e csinálni, hanem hogy UDisk-en keresztül működik-e.

Idokep nyilt palyazatot irt ki mobil platform leprogizasara.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Köszi!

mondjuk ezt:
http://hup.hu/node/111296
:)

--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Lenne egy ruby/rails alapu feladat, amiben segithetenel. Egy nagyobb rendszert irok, itt nem akarom leirni, hogy mirol van szo, mert nagyon hosszu lenne. Ha erdekel, keress meg PM-ben. Segitek az alapoknal, de mar az is borzaszto nagy segitseg lenne, ha valaki alap dolgokban segitene, mert nekem csak idorablo, neked meg jo gyakorlat lenne.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Amire utalni szerettem volna a bevezetőben, hogy nem időkitöltést keresek (feladat van sok), hanem olyan ötletet, amibe érdemes lenne fektetni hosszabb távon, kicsit fun is, meg nagyobb felhasználói rétegnek hasznos.

Ebbe erdemes lenne fektetni, mert a rails eleg nepszeru, fun, mert sok jo dologgal ismerkedhetsz meg, es sok felhasznalo fogja hasznalni. Irj ram, elmondom az otletet, ha nem tetszik, storno. Csak tenyleg nem tudom ket mondatba osszefoglalni.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Nemsokára dobok mailt.

nya, minket meg hagysz megöregedni a kíváncsiságtól... szégyeld őssze magad :P :D

/me szegyelli magat.

Legyen eleg annyi, hogy rendszer adminisztracios cuccrol van szo, nem egy egyszeru feladat, de rengeteg olyan resz van benne, ami egyszeru feature, pl. formok osszerakasa, scriptek irogatasa, ami egy kezdo ruby/railsezonek baromi jo ujjgyakorlat, nekem meg csak nyug.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Open lesz a project amúgy? :)

Hat, maga a teljes kod biztos nem, mert nagyon sok rendszerspecifikus lesz benne (meglevo rendszerek integralasa), es nem is tervezem generikusra irni, mert rengeteg idot emesztene fel. Viszont az alkalmazott megoldasokat folyamatosan blogolni szeretnem, foleg azert, hogy nekem meglegyen leirva, a tervek szerint tobb step-by-step "mental note" lesz.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

http://innomeo.hu/kerdes/az-innomeo-minek-van-2

ez valami hasonlo. bétában megy még, nagyon nem lett hirdetve. ellenben ha valaki akarna egy kis mellékest, segithetne nekem:

http://innomeo.hu/project/innomeo-statisztika-rendszer-2

Én az okular nevű pdf olvasóba szeretnék pdf szerkesztési funkciókat.
Először nem kell túl nagy dolgokra gondolni, már az is jó lenne, ha lehetne oldalakat törölni, beszúrni, sorrendet módosítani.

Helló.

Ha ennyire benne vagy a programozásban, és megy a webprogramozás is, ráadásul szeretnél kihívást, keress meg pü-ben, lehet tudnék neked hosszú távon lehetőséget!

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds