1 gépen 1 desktop + 2-3 szerver?

Fórumok

Van-e arra valami megfejtés, hogy az 1db fizikai gépemen, ami munkaállomásként működik fusson 2-3 szerver más IP cimen, más Linux disztribúción, mintha nem is az asztali gépen lenne? Egy több szerveres hálózatot kellene összerakni, mint pl. külön adatbázis szerver, külön web szerver, külön telefonközpont és persze a desktop mint kliens. Virtualbox? Vmware? Más? Mivel lehet a legegyszerűbben összerakni, úgy, hogy minden gép minden erőforrást sajátjának gondoljon, a másikat távoli ismerősként kezelje és békében éljenek egymás mellet? Hol tart a tudomány e téren?

Hozzászólások

Szia!

Én virtualboxot használok erre a feladatra, phpvirtualbox-szal (http://code.google.com/p/phpvirtualbox/) és a szerverekhez rdp-n keresztül csatlakozok. Így tudnak a háttérben is futni a virtuális gépeim, kicsit olyan, mint a vmware server, de kevesebb szívással (az új kernelekre miatti patchelésre gondolok pl.).

Üdv,
Ákos

Ha csak játékra/tesztelésre kell, akkor a VirtualBox remek lesz.

Sztem virtualbox a legegyszerűbb.
A desktopod hagyd fenn, a szervereket meg bridge-elt hálókártya módban kösd be, azt jónapot.

Amúgy ha pár szervert akarsz futtani folyamatosan, akkor ajánlott legalább egy Core i (vagy azzal egyenértékű), min 8G RAM meg egy RAID 1+0 diszk szett, és akkor nem lesz lassú semmi. Még jobb, ha egy komolyabb munkaállomás vagy akár szerver-class a géped.

Virtualbox hátránya, hogy nincs a storage-ra paravirtualizált ("integrációs") driver, emiatt kell izmosabb vas alá, de egy komolyabb RAID konfigon már nincs gond.

A helyedben a vmware ESX/Esxi-re mindenképpen rákeresnék, elég elterjed rendszer céges infrastruktúrákban.