óraállítás CEST -> CET

 ( arwin | 2011. október 29., szombat - 23:32 )

Ha jól emlékszem, a legutóbb/múlt évben többen is elfelejtették, ezért nyitottam ezt a topicot emlékeztetőként! ;)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az egész lakásban egyetlen egy óra van ami automatikusan átáll.
Valaki elmondható mi az értelme van ennek a csavargatásnak, ha jól hallatom az oroszok már nem állítgatnak.

Valamikor sporoltal a kommunista intezmenynek 1 deci villanyt azzal, hogy reggel mikor dolgozni mentel egy oraval tovabb tartott a sotet es attettek a te szamladra, hogy inkabb fizesd ki otthon.
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

A nyári időszámításba felesleges belekeverni a politikát, ugyanis semmi köze nincs hozzá.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Nem felesleges belekeverni a politikát! Az akkori kormányzat hozta a döntést, nyilván nem a kazánfűtőt kell okolni a dátumváltásért.

Akkori kormányzat? Magyarországon kommunista kormányzat 1916-ban? Vagy 1941-ben? USA-ban kommunista kormányzat az 1800-as évek végén, vagy esetleg most?

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Úgy érted, hogy a német, francia, angol, amerikai kommunista kormányok nyomására Kádárék meghunyászkodtak, és csatlakoztak a világ fejlettebb részéhez?

(x) dupla

Rosszul vagy összerakva...

A nyári időszámítás az eltolás, most kapcsolunk vissza az eredetire.
Nyáron meg ugyan milyen sötétek már a reggelek?

Nyaron max este dolgozhatsz a mezon egy oraval tovabb a kollektivnek/kolhoznak/nalatok hogyhivtak mondjadmar :) Ja, TSz, na az.
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Kár, hogy az egész amerikából ered, és tőlük vettük át mi is. :)

--
Don't be an Ubuntard!

A ruszkik soha nem spóroltak semmin.

Évente 6 millárd Ft / 120 gigavattóra spórolható meg vele a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szerint.

A válságban ez is számít és sok kicsi sokra megy.

Egészen pontosan ki spórolja ezt meg?
És a járulékos költségek (pl az óraállítást követő megnövekedett balesetszám) le lesz-e vonva belőle valamikor?

Szerinem ezt igazabol kiszamolni akkor lehetne, ha egy evben elfelejtenek atallitani.
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Akkor sem, hiszen a fogyasztás folyamatosan növekszik.

"Az egész lakásban egyetlen egy óra van ami automatikusan átáll."

A számítógéped és a telefonod már nem is számít?

Szvsz nem csak a világítással spórolunk (nyáron), hanem például azzal is, hogy sokkal kellemesebb világosban felébredni (most még), ezáltal javul az emberek közérzete, így javul a teljesítményük a munkahelyeiken.

--
Don't be an Ubuntard!

Viszont este meg annyival korábban lesz sötét. Nem látom, hol a nyereség. Azaz pontosan látom: áttolják a költséget az emberekre. Ennyi az egész értelme.

Még szerencse, hogy a téli időszámítás az eredeti, s a nyári van előre állítva, így az érv nem igazán helyes. Bár való igaz, földrajzilag talán UTC +0120 környékén vagyunk. Vagy +0140? Már nem emlékszem, egyszer számolgattam. Szóval nagyjából a téli is, nyári is jó, a hiba 1 órán belül lesz mindenképp.

A nyereség abból adódik, hogy a múlt rendszerben nagyjából reggel 6 és 8 között járt mindenki dolgozni. Így aztán CEST szerint amíg lefeküdtek az emberek aludni, lényegében nem is kellett lámpát kapcsolniuk, vagy csak igen rövid időre.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az embereknek jellemzően olyan a napi ritmusuk, hogy reggel elmennek dolgozni, aztán munka után lenne egy kis szabadidejük. Ha mindig CEST-ben lennénk, akkor a szabadidejükben tovább lenne világos -> boldogabb emberek.
Az körülbelül teljesen nem érdekel, hogy miközben dolgozok, odakint épp süt-e a Nap, vagy nem. De ha munka után sétálni akarok, akkor nem mindegy, hogy sötét van, vagy világos.

A világításos-energiamegtakarításos érv az állítgatásra szerintem egyre kevésbé helytálló. A világításra fordított energia valószínűleg abszolút értékben is csökken az energiatakarékos megoldások miatt, az összfogyasztáshoz képest pedig még jobban csökken, hiszen egyre több elektromos kütyüt használunk.

+1 népszavazást!

Persze, én ezt nem is vitatom. Azért írtam le, hogy világos legyen annak is, aki nem ismeri a hátteret. Amikor bevezették, még általános iskolába jártam, s a háztartási villamosenergia nem kis részben világításra fordítódott, így akkoriban helytálló volt az energiamegtakarítás érvként. Manapság eléggé szóródott az emberek életvitele, a villamosenergia felhasználása szintén, így ma már inkább megszokásnak mondanám az óraállítást, mintsem gazdasági érv szólna mellette. Ugyanakkor szerintem is az UTC+2 lenne a jobb, s állítgatás nélkül. Az UTC+2-vel is 1 órán belül lennénk a csillagászati időhöz képest. Ez UTC+1-re is igaz, csak a másik irányból.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mégegyszer: a világítással csak nyáron lehet spórolni, amikor elég hosszúak a nappalok ahhoz, hogy a teljes munkaidő alatt világos legyen. Ha nem állítanánk nyáron órát, akkor nem hajnali 4-kor, hanem már hajnali 3-kor világosodna, de már este 8-kor besötétedne este 9 helyett.

Télen inkább csak azért állítjuk vissza az órát (azon kívül, hogy az az eredeti), mert jellemzően korán kelünk, és kellemesebb felébredni, ha világos van. Este meg már úgyis mindegy, hogy mikor sötétedik.

--
Don't be an Ubuntard!

Szemüveg nélkül a telefonon nem nagyon látok semmit nokia 6310 -, közelre mindenhez kell már öt éve, karórát 20 éve nem használok.
A számítógépben meg szerintem csak azért van óra, hogy a kibaxott win tudja számolni az aktiválás leteltéig hátralevő időt :)))
Az emberek munkahelyi közérzetéhez pedig jó kollektíva és megfelelő bérezés kell , nem pedig óra állítgatás.

Én azt nem értem, miért nincs egész évben UTC+2.

--
joco voltam szevasz

Mert a románok már ott vannak :))

Én javaslom hogy térjünk át az orosz útra, azaz maradjunk nyári időszámításon.

http://index.hu/tudomany/2011/03/28/oroszorszag_vegkepp_eltorolte_a_teli_idoszamitast/

Mondjuk egy több időzónát (pontosan már nem emlékszem de talán 9 körül?) érintő kontinensnyi ország hozzáállása lehet más, mint egy hozzá képest gombostűfejnyi pötyinek ojrópában... de ez csak az én véleményem :)

Valszeg Te sem 3-kor kelsz föl, mint pl. a BKV buszvezetők, különben nem kérnél ilyen baromságot.
Gyerekeket is úgy kell "kirugdosni" az ágyból, mert álmosak reggel.
Szerintem meg maradjunk csak a csillagászati időnél!

A csillagászati idő Budapesten nagyjából UTC+0116, ha jól számoltam (19/360*24). Nyáron a hajnali világosnak nem sok értelme van, jó az, ha inkább estére tesszük át. Való igaz, a téli idő közelebb van a csillagászatihoz, de a nyári is csak 44 perccel van arrébb.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

A nyári időszámítás azért is jó, mert amikor hazaérek egy forró délután, akkor 1--2 fokkal melegebb van (az óraállítás nélküli esethez képest), így aztán hosszabb ideig pörög a villanyóra, amíg normális hőmérséklet nem lesz a lakásban, és utána is kb. 1 órával tovább megy. Mivel évről-évre egyre többen szereltetnek fel légkondit, így ez egyre jobban fogja növelni a fogyasztást.

Teljesen szubjektív: utálok sötétben felkelni. Olyankor csak ébresztőórára tudok felkelni, és legalább 2--3 óra kell mire a zombi effektus elmúlik. Viszont ha reggel 6-kor világos van, akkor legtöbbször pár perccel az óra csörgése előtt felébredek, és zombi effektus sincs. Függetlenül attól, hogy hány órakor feküdtem le. Ha október elején állítottuk volna vissza az órát, akkor kb. egy hónappal tovább keltem volna fel világosban. Így viszont gyakorlatilag már az átállás után pár nappal újra sötétben kelhetek fel.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Bölcs nagyapám, aki még az 1800-as években született, úgy állapította meg a "pontos időt", hogy amikor a nap delelőn járt, az árnyék akkor mutatott északra és akkor volt dél.
Tegyétek a szívetekre a kezeteket és valljátok be: melyik óraátállítást könnyebb elviselni?
Tavasszal, vagy most télen?
Na ugye, hogy könnyebb volt most visszaállni a "normális" időszámításra?!
Ne akarjuk a természetet megerőszakolni!

Szerintem se spórolnak ezzel semmit, főképp nagy zárt gyárakba/irodaházakba ahol folyamatos a világítás + minden számitógép megy ha kell ha nem. Inkább ezekkel kéne spóroljunk és hagyjuk ezt a nagy kavarodást az óraállitgatással, ami csak összezavarja az embert.

Egy kis gondolatébresztőnek:
http://www.hir24.hu/root/sites/hir24/it-mobil/2011/10/29/megse-allitsuk-vissza-az-orat/
hátha nem is az óraállítással van a gond...

\o/
Ejnye Gyula, mindenben csak a rosszat látjátok, egy órával tovább tart a tv-ben a szex műsor, ezért minden idősödő úr egy órával többet alhat /velem együtt/. Na ugye, hogy van haszna is az óra állitásnak.

GMT+2 nektek is :D most jövök rá hogy Magyarországon sokkal gázabb mint Romániába, pedig ahol én élek és a határ között csak vagy 60 kilóméter van, mégis időben elég hülye számítások jönnek ki ha az óraállitgatást is beleveszem az útba :P

Bitch please, ahol én élek onnan 1 km ha van, néhány perc biciklizés és már állíthatom is át az órát.

az ugy még szarabb :P

Lehet nyáron előbb lekapcsolod a villanyt, de a légkodik meg mennek egész nap, ergo már amiért ez kitalálták, annak szerintem elmúlt az ideje rég. Csak a tekergetés maradt.