"Strong ROM not functional or not installed." - laptop, Fujitsu Siemens V5515

 ( cherockee | 2011. október 15., szombat - 23:02 )

Segítséget kérnék.

Bios kidobja a hibát, és leáll:
"StrongROM not functional or not installed."

(laptop, Fujitsu Siemens V5515, gyári tartalommal, semmi túlhajtás, semmi érdekesség)

F1 tovább, F2 setup.
Első megjelenésekor elment a bios óra, egy normális leállítás után történt, előjel nélkül.
Windowsban az órát visszaállítottam, először azt hittem hogy lemerült az elem (esélyes, 4-5 éves laptop, nem volt még elemcsere).

Majd egyszercsak lefagyott. Nem melegszik a gép, nem pörög a venti, nem számolt épp annyira, de freeze. Aztán fél nap múlva megint, ennél az újraindításnál kidobta ezt a StrongROM hibát megint (újraindítás nem ctrl-alt-del volt, hanem töltő kihúzása, ha ez számít). Óra maradt, gondolom windows korrigál, viszont kb 1 perccel boot után megint freeze. Újraindítás, most még ketyeg.

Mi lehet? Ram hibáról olvastam egyet, az? Esetleg az alaplapi elem merült le?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

up....senki nem tudja?

Látatlanban memóriahiba szerintem. Teszteld és egyből kiderül...

memtest86+? hardver diagnosztikában járatlan vagyok...

igen: http://www.memtest86.com/
cd-re kiírod, bootolsz róla és ennyi, hagyod futni hogy legalább 3 pass meglegyen, de tapasztalat, hogy a hibás ram modul(oka)t már az első körben megtalálja.

Megtettem, hiba nélkül futott reggelig. Mi más lehet?

Azért az elemet kicserélted, vagy nézzük úgy, hogy noha lehet az a baj, de tegyük fel mégsem? ;)


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

esetleg egy bios reset? próba szerencse alapon.