i-kütyü + Linux. Hogyan?

Fórumok

Kéne nekem valami szájbarágós leírás. Egy (asszem) 3. generációs iPod Touch-ot kéne nekem összekötni FreeBSD-vel. Mivel nem várom, hogy sokan próbálják ezt a felállást, tegyünk úgy, mintha Linux lenne, de mindent kézzel akarnék csinálni, nem hal meg udev segítségével.

Odáig eljutottam, hogy fönn van usbmuxd/iproxy, meg libimobiledevice meg libgpd és gtkpod. Az első gondom, hogy ha rádugom ezt a vackot a gépre, szimplán ugen eszközként jelenik meg, nem pedig umass-ként, amit ugye aztán mountolhatnék. (Közben további doksikat találtam, így ez javult, úgy tűnik, nem direktben kellene umass-ként látszódnia. E helyett, el kell indítani az usbmuxd-t - ő látja az eszközt; utána futtani spéci paraméterrel az iproxy-t; végül jöhet a mountolás.) Mivel ezen a gépen "gyárilag" van ssh, ezért fusefs_sshfs-sel fel tudom mountolni akárhova - és mivel ez a vicces gtkpod /mnt/ipod -ként várja, ott van. (Mivel ez ugye FreeBSD - ehhez jeleneg nincs sem ifuse sem gvfs-afc, így ez - fusefs_sshfs - tűnt járható útnak.) A (most épp) fő gondom az, hogy a gtkpod (legutolsó verzió) semmilyen módon nem hiszi el, hogy ott van egy i-kütyü, nem tetszik neki a látható könyvtárstruktúra. Próbáltam az i-zé root-ját mountolni - nem jó; találtam olyan doksit is, amely szerint a Media-t kellene mountolni, de ez sem tetszett neki. További problémám, hogy a gtkpod lehetővé teszi, hogy listából kiválasszam, hogy pontosan milyen is ez az eszköz. A listában lehet Touch, Touch 2nd Gen, Touch 3rd Gen és Touch 4th Gen közül választani. Mindegyik mellett lista - gondolom az "alverzió" kiválasztására. Nos a 3rd gen listájában nincs 8GB-os. Mivel mindegyik mellett van valami hexa érték - szerintem valami tipusazonosító -, gondolom már az is jó lenne, ha ezt valahogy a gépből ki tudnám nyerni. De hogyan?

Aztán állítólag létre kéne hozni valami iTunes_Control/Device könyvtárat (de hol?), abban egy a libgpod csomagban levő eszközzel egy SysInfoExtended nevű XML-fájlt, és akkor már akár tán a gtkpod (vagy Amarok vagy ...) el is érné azt az iNyavalyát. Akár a / alá, akár a Media alá csináltam ezt meg, a gtkpod szerint nem jó a könyvtárstruktúra, aztán utána már szépen szét is száll.

Segítség! Akinek van ilyen izéje meg tudná pl. mondani, hogy milyen könyvtárban van a kütyüjén ez a SysInfoExtended (esetleg az iTunes által létrehozott iTunesCDB - vagy iTunesDB? Vagy ha jól sejtem, ugyanitt kéne lennie egy HashInfo-nak is.)

És végül, ha rendesen felmountolom (a /-t vagy a Media-t vagy a mitis?), meg megcsinálom a fájlt, meg kiválasztom a jó eszközt - netán a gtkpod magától megismeri, akkor van esély rá? (Van itt olyan ember, aki Linux alól piszkál valami modernebb i-kütyüt?)

Ui:
USB-n látszódó eszközként van ennek a kütyünek 3-féle konfigurációja. Gyárilag a 0-s konfiggal jön föl, ez azt mondja magáról, hogy ő egy PTP konfiguráció. Az 1-es konfigra váltva "iPod USB Interface", a 2-re pedig "PTP + Apple Mobile Device" infóval jelenik meg - de annyi az összes változás, hogy az egyes konfigra váltásnál lesz uhid0 eszközöm, míg a 0-s és a 2-s esetén nem. De az is lehet, hogy ezzel nem kéne vacakolni.

Hozzászólások

-Mass Storage?
-"Think different"

Alternativ modszer:
Felmesz erre az oldalra, megadod az adataidat meg a kutyu pontos tipusat. Utana szerzel helyette ugyanott egy olyat, amelyik nem Apple, szoval "just works".
Mellekhatasa, hogy minden OS-en mukodni fog, nem kell itunes-al szivnod, es az arabol egy joval nagyobb darabot tudsz venni.

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

Teljesen igazad van, a Gtkpod/Rhytmbox/Amarok kezeli. Csak éppen az a vicc, hogy a Gtkpod/Rhytmbox/Amarok elvárja, hogy valahova (alapból: /mnt/ipod) fel legyen mountolva ez az iGadget. Ugyanis a háttéren a libgpod van (*), ami pedig ... No ez az, amihez a segítség kellett volna, mert ha egyszer nem umass eszköz, akkor hogy a francba lehet mountolni. No itt jön a képbe a többi utility, amikhez a segítséget kértem. Csak éppen úgy látom, ide csak olyanok járnak, akik:

windows/macos-t használnak - vagy éppen bármi egyéb oprendszert, de nincs iKütyüjük
használnak ugyan linuxot, de abból legfeljebb seggkinyalósat, így fingjuk nincs róla mi van a háttérben

(Közös tulajdonságuk, hogy baromságokat hordanak össze a nem-támogatásról, és az érthetően feltett kérdésre csak azt tudják válaszolni, hogy használjak mást: más csinbummládát, vagy más oprendszert. Röhej.)

Naívan azt hittem, hogy az egymillió disztrókészítő között aki itt elő szokott fordulni, akad olyan is, aki a dolgok mögé lát. Vagy a sok LFS meg Gentoo, meg Arch használó között van olyan aki már találkozott a problémával - pont ezért írtam, hogy nekem ugyan FreeBSD-n kell, de a linuxos info is segít - mint ahogy természetesen csupa-csupa linuxos leírásból ollóztam össze a nekem kellő infókat. De ha nem, hát nem.

(*) vagy gvfs-t aminek van ufc modulja, vagy kio-ufc -t használó környezetet, amik kb ugyanazt csinálják, mint az ifuse.

"Mivel nem várom, hogy sokan próbálják ezt a felállást, tegyünk úgy, mintha Linux lenne"

Roviden:
Na ezt most felejtsd el. A FreeBSD nem Linux, sosem fog ra hasonlitani. Illetve, ha nem felejted el, akkor szerezz be udevet meg hal-t.

Kicsit bovebben:
Sajnos az iDevice-k hasznalata Linux alatt mindig is a fekete dobozra valo lovoldozes koromsotetben cimu tortenet volt, es mindig is haromeselyes volt a mukodesre birasa. Most mar ezek a szoftverek kezdenek kompatibilisek lenni az adott eszkozokkel, de mivel ez alapvetoen egy hack, nem lehet elvarni tole a szofisztikalt megoldasokat. Van, torekszenek ra, de nem mindig jon ossze.
Ket eselyed van:
- Felraksz egy Linuxot, es azon probalkozol
- Beletorodsz a megvaltoztathatatlanba

En az elsot ajanlom. Ma mar a kulonbozo virtualizacios megoldasok engedik tetszoleges USB eszkozok tovabbpasszitasat a vendeg rendszernek, ami sokat segithet ebben az esetben.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Röviden: nem felejtem el.

Hosszabban: Mostanra úgy kb minden infót összegugliztam, és minden program úgy megy, ahogy kellene. Látszik aminek látszania kell. Csak minimum 15 helyről kellett összeszedni az infót. Itt is mindenki lebeszélni akart, a helyett, hogy inkább kussban maradna. Azt tudnám, hogy aki nem használ Linux-szal iVackokat, az miért szól bele, ha azt kérem, hogy az mondjon valamit, aki használ.

Az alapállás a következő:
Linux alatt van libusb. FreeBSD-n van ezzel kompatibilis natív libusb.
Linux alatt van egy ezt használó usbmuxd, FreeBSD-n ennek portolása.
Linux alatt van a libimobiledevice nevű lib, FreeBSD-n ennek portolása.
Linuxon van a fuse, FreeBSD-n ennek portolása.
Linuxon van a fusefs-sshfs, FreeBSD-n ennek portolása.
És így tovább.

Ami nehéz volt, hogy FreeBSD-n nem volt ifuse, és csak pár homályos utalás volt arra, hogy fusefs_sshfs-sel hogy kellene kiváltani. De ez is megvan. (Majd pedig lefordítottam az ifuse-t, és kipróbáltam azzal is. Ugyanúgy megy :-) ) Magamnak már leírtam egy txt-be a lényeges lépéseket, meg még tesztelem néhány másik eszközzel a gtkpod-on kívül is.

+1,like,vagy mi a francot kell ilyenkor mondani 2011 végén..

Szia

Nekem se BSD se iPod om nincsen. Etől független elolvastam az egész topicot. Gratulálok az eredményhez. Azok akik heceltek csak az önbecsülésed piszkálták olajat öntöttek a tüzre, hogy legyen erőd befejezni. Ha már enyit szivtál csinálj belőlle tutorialt. Másoknak megkönyitve az életét.

Üdv Joco

Akkor vegulis segitettem? \o/
Szivesen, maskor is! :)

Egyebkent nem ez volt a hatterben. Azert irtam azt, amit, mert ugye az iKutyuk szepen osszeszinkronizalnak az iTunes-al, de ennek FreeBSD-n nem sok elonye van. Hatranya viszont igen - mass storage hianya, es a kedvezotlenebb ar/ertek arany.
De ha le tudod irni, hogy mi elonye van ilyen kornyezetben iPoddal szopni, az jo lenne.

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

"Aztán állítólag létre kéne hozni valami iTunes_Control/Device könyvtárat (de hol?)"
ebben a leírásban ~/touch_mnt/iTunesControl helyen hozza létre a Device-t, l. 4.1 pont (értelem szerűen a touch_mnt-be van mountolva az iPod), vagyis _imho_ ott kéne csinálni iTunes_Control-t, ha még nincs
btw: iPhone3GS + Ubuntum van, ha csak az a baj, hogy nem tudsz valamilyen libet linux alatt tesztelni (és nagyon nem akarsz virtualizálni), akkor pm-ezz

Köszi, közelít a dolog a tökéleteshez. Ami nagyon nehezen akaródzott meglenni, hogy pontosan mit kell mountolni. Ugyanis az ifuse némileg másként csinálja, mint az sshfs, így azzal csak kapok valamit a nélkül, hogy kiderülne a pontos könyvtár. Az sshfs-nél viszont kell tudni, hogy igazából ~mobile/Media a mountolandó, ami /var/mobile/Media, ami tulajdonképpen /private/var/mobile/Media. Csak épp a mindenféle próbálkozás során került a ~root-ba, a ~root/Media-ba, meg pár egyéb helyre ilyen iTunes_Control, sőt úgy tűnik az egyik szintén zenepakolgatásra alkalmas program (jelesül a fusepod) csinált - szerintem hibásan iPod_Control -t is :-( Ez meg azért problémás.

De még egy kérdés: van-e neked ebben az iTunes_Control-ban:

Artwork/ArtworkDB
iTunes/iTunesDB
iTunes/iTunes Library.itlp/*

Az artwork nagyon gyanús, hogy nem is kéne (pláne ott) lennie.