Ati újra

 ( BaT | 2011. július 31., vasárnap - 1:23 )

Régebben már akadt gondom az ati driverrel, az sikeresen megoldódott. Most egy másik, nagyon régóta fennálló bugról írnék azért, mert most lett tele vele a tökömpufferem.

Arról van szó, hogy ha legalább 2 display-jel, extended módban hajtod a kártyát, néha, amikor átmozgatod a kurzort az egyik displayről a másikra, a kurzor "szétesik".

Ez látszólag mindössze esztétikai probléma, de sajnos erről többről van szó. Már többször előfordult velem, hogy amikor a kurzor egy bizonyos ideig ilyen állapotban maradt, egyszer csak a képernyőn az eddigi kép vagy megmerevedett, vagy teljesen lecserélődött. Ez sajnos nem csak a grafikus kártya fagyásának jele, ilyenkor a teljes gép megfagy, nem reagál semmire. Szerencsére ez többnyire elkerülhető, ha a kurzor a fenti problémát produkálja, párszor áthúzom a 2 display közötti határon, egészen addig, amíg a kurzor meg nem javul. Persze mondanom sem kell, ez hosszú távon nem megoldás.

Figyelem a ccc release notes-okat, szinte minden hónapban ír valamilyen kurzort érintő javításról, de ezt a bugot még mindig nem sikerült javítaniuk.

Az amd fórumon van egy elég nagy topic erről a bugról, kb. egy éve született az utolsó comment.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nalam is fennall a dolog, de engem mar nem zavar, egyszeruen nem veszek rola tudomast :)

t

Linux? Desktopra? Oo

Hol olvastad, hogy linux? Win7.

--
Don't be an Ubuntard!

CCC nincs is Linuxra... szerencsere.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

dehogynincs, nálam /usr/bin/amdcccle. Illetve nálam ez volt, mert elegem lett a jobb alsó sarki bugból és áttértem opensource driverre.

Mentsegemre szolgaljon, hogy en ilyent utoljara akkor lattam eloben, amikor meg az ATi gyartotta az ATi kartyakat meg a szoftvert is.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Hat ez melle ment...

Elpazaroltam egy zsenialis kepet ;(

Egyébként az se teljesen világos számomra, hogy abban az esetben, ha rendszeresen frissítem ugyan a catalyst control centert, de a telepített driver dátuma és verziószáma nem változik (2009.08.17., 8.632.1.2000), attól még szoftveresen egy ilyen javítás elérhetővé válik-e (azaz maga a driver csak egy köztes rétegként funkcionál-e a catalyst és a hardver között)?

Ez már csak azért is érdekel, mert se vlc-ben, se seamonkeyban nem működik megfelelően a hardveres gyorsítás (utóbbiban nem is engedélyezhető, mert ellenőrzi a driver verziószámát). Ha kiderülne, hogy a driver verziószámából önmagában még nem lehet megítélni, hogy a grafika gyorsítás ténylegesen működik-e, az azt jelentené, hogy a mozilla kitolt velem, és még párezer olyan ati tulajdonossal, akik nem a legkorszerűbb, de nem is a legtrébb kártyával rendelkeznek.

Szerk: rákerestem a seamonkey-s problémára, megtaláltam ezt a doksit, about:configban beállítottam a force-enabled opciókat true-ra, úgy néz ki működik. Viszont ha a gfx.direct2d.force-enabled true, akkor "bántja" a fontokat...

--
Don't be an Ubuntard!

Szerintem a drivert is frissítsd, ne csak a ccc-t. Persze ez még nem jelenti azt, hogy jó lesz. :)

Ez úgy van, hogy amikor telepíted a ccc-t, az pakolja fel a drivert is. Frissíteni úgy szoktam, hogy először ccc uninstall, reboot csökkentett módba, driver sweeper-rel eltakarítom az otthagyott szemetet, majd reboot után telepítem az új verziót. A második reboot után mindig a vesa driverrel hajtja meg a vga-t, tehát biztos, hogy a régi drivert eltávolítottam. Csináltam olyat is, hogy eszközkezelőben nyomtam rá a driver frissítés gombra, de nem ajánl fel másik drivert, csak az ms félét (2009.04.25., 8.56.1.16), az ati félét (2009.08.17., 8.632.1.2000), meg a vesa drivert.

--
Don't be an Ubuntard!

Ejjma'! Minek kell ilyen tulbonyolitott hackelos megoldast alkalmazni? Aztan majd csodalkozol hogy osszef*sta magat a rendszered.

1. megoldas:

I. Leszeded a drivert a _hivatalos_ oldalrol.
II. Elinditod az installt, es a driver frissiti magat.

2. megoldas:

11.5-6 ota automatikus frissites is van a driverben, magyarul szol a CCC ha van uj.

1: http://hup.hu/node/97106
2: hát eddig nekem nem szólt. Egyébként úgy vettem észre, a mobil kártyákhoz való catalyst lemaradásban van a desktop kártyákhoz valóhoz képest, pl. a ccc 2 is az egyel későbbi verzióban jelent meg.

--
Don't be an Ubuntard!

Nem minden program kepes magat eltakaritani, illetve maga utan kitakaritani. Sajnos.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

ez speciel igen, bar engem nem erdekel, mert atim van most is, marad is. Pont :)

Ati kártya egy álom, jó látni hogy nem csak nálam van gond vele.
Ugy oldottam meg, hogy Xp alá Nvidát raktam be helyettük és ami nem működött xp alatt az W7-es gépben hibanélkül fut.
http://hup.hu/node/104335

Még egyszer mondom, Win7.

--
Don't be an Ubuntard!

Akkor Te rosszabbul jártál nálam :))
Ati HD 2600 Pro Agp-t használok - W7 WDDM 1.1 el amit automatikusan telepített fel.
A gyári meghajtót + catlystot eszemben sem volt sem lesz feltenni, sőt életben többet ati kártyát venni..

Vannak bizonyos funkciók, amiket csak a catalysttal lehet elérni (pl. dual display esetén a két displayen eltérő frissítési frekvencia beállítása).

--
Don't be an Ubuntard!

Mesélj róla többet illetve mi az elsődleges és mi a másodlagos kijelződ ?

Ha dual display-t használok, akkor egy lg flatron l1718s az elsődleges kijelző, és a noti beépített kijelzője a másodlagos (pc wizard szerint: Gyártó: N133I1-L01, Termék ID: APP9C5E, Videó bemenet típusa: Digital). Előbbi 1280x1024@75Hz-es, utóbbi 1280x800@60Hz-es. Persze lehet mondani, hogy mivel lcd, mit érdekel engem a frissítési frekvencia, csakhogy mivel az lg analóg módon csatlakozik a géphez, ezért (legalábbis szerintem ezért) ha 60Hz van beállítva, bizonyos színárnyalatoknál vibrálás látszik.

--
Don't be an Ubuntard!

Lett volna rá 2 söröm, hogy CRT-moncsid van :)
A crt 75-85-100 hz-en ad villogásmentes képet, a laptop-tft-lcd 60 hz-n.
Mivel ilyen konfigban nem próbáltam, nem tudok neked ebben megoldást, nálam asztali gép dualheades dvi kimenet és mind a két kijelzőn eltérő felbontás és frekvenciát tudok állítani alapból catalyst nélkül.
Annyit megtehetsz, hogy leszeded az összes drv-t és winupdattel kerestetel ms meghajtót és megnézed azzal mit tesz.
tboyda küldte nekem, a legfrisseb ati-catalyst drv-rek : http://www.omegadrivers.net/

"A crt 75-85-100 hz-en ad villogásmentes képet, a laptop-tft-lcd 60 hz-n."

Amennyire én tudom, az lcd gyakorlatilag bármilyen frekvencián villogásmentes képet ad, azért kell egy minimális frekvencia, hogy a filmek és a számítógépes játékok élvezhetőek legyenek rajta. Viszont azért emeltem ki, hogy analóg módon csatlakozik a monitor a notihoz, mert szerintem a vibrálás emiatt keletkezik. Valószínűleg valamilyen jel interferál a vga kábelen 60Hz-en átküldött jellel, ami valamiért 75Hz-en nem (vagy legalábbis nem zavaró módon) jelentkezik. Dvi valószínűleg kevésbé érzékeny az interferenciára, bár a technológiai részleteket nem ismerem.

Most leellenőriztem, valóban be lehet állítani a frissítési frekvenciát a microsoftos driverrel is. A GPU hőmérséklet is ugyanúgy lekérhető, és gyanítom, hogy az energiagazdálkodási lehetőségek is adottak. Viszont a kurzor bug is ugyanúgy fennáll, csak a driver verzió régebbi, szóval előrébb nem vagyok. :) Próbáltam a driver frissítést is, erre leszedte azt a drivert, amit a catalyst rakott fel. :)

Az omegadrivers.net-re ugyanaz a catalyst van felrakva, amit az ati oldaláról letöltöttem (legalábbis a verziószám alapján).

--
Don't be an Ubuntard!

Létezik élet az Ati után is :)
A notin ha engedi rakd fel a frissítést 75hz-re, a crt ha nem beépített a jelkábele tegyél rá másikat - duplán szigeteltet, vagy crt helyett Tft monitorral is nézd meg.
Ha marad minden hiba más tipusú notin nézd meg a dual használatot.

Elbeszélünk egymás mellett. Az lg is tft. A kábele nem beépített, azt használom amit gyárilag adtak hozzá. Vastagsága alapján nem duplán szigetelt, csak egy-egy szűrő "henger" (nem ismerem a szakkifejezést) van a kábel 2 végén.

--
Don't be an Ubuntard!

1. Állítsd a noti és a tft frekijét egyformára 60-70-75 hz, ha nem segit..
2. Vegyél másik notit nvidia garfikus vezérlővel
3. Jó lenne ha valaki másnak is lenne használható 5lete.