oss radeon driver, és az energiagazdálkodás. FRISSÍTVE

Fórumok

ELvileg megvan a "bug":
Lentebb hozzászólásban említettem, hogy Scientific Linuxszal is működik. Ill működött amíg nem toltam egy yum update-t. Reboot után érezhetőbben melegebb lett a gép. Kis játszadozással meglett melyik kernel verziónál kefélődtek el a dolgok:
http://freshmeat.net/articles/red-hat-updated-kernel-packages-fix-sever…

A leírásban két dolog tűnt fel:
The Radeon GPU drivers in the Linux kernel were missing sanity checks for
the Anti Aliasing (AA) resolve register values which could allow a local,
unprivileged user to cause a denial of service or escalate their privileges
on systems using a graphics card from the ATI Radeon R300, R400, or R500
family of cards. (CVE-2011-1016, Important)

Valamint egy bug fix:
680000 - CVE-2011-1016 kernel: drm/radeon/kms: check AA resolve registers on r300

Szerintem ez ugyanaz.

Több ötletem nincs, inkább használom a bugos de hűvösebb gépemet... :(
Viszont nem tudom hogy a JoliOS hogy működhet hűvösen a 2.6.35-ös kernellel. Lehet hogy több új kernelnek is meg kell érkeznie mire egy ilyen bugfix visszakerül az upstreambe? Merthogy 2.6.38-as kerneltől tuti nem jó. Igazából lehetne még mit próbálgatni, de már belefáradtam.
----------------------------------------------------------------------------------

Van nekem egy ati radeon x1300 lapkám a thinkpademben. Ubuntu 11.04 (és egy rövid próba alapján Fedora 15) alatt a kártya elég meleg. Maximum órajelen és üresjáraton 90fok körül szokott alakulni, de egy youtube hd videó könnyen 100 fok fölé is emeli. Éppen ezért általában minimum órajelen használom, így csak 70-75fok körül jár, viszont a csilivili desktopok így már nem mennek túl szépen. Igazából beletörődtem hogy ez ilyen, de tegnap kíváncsiságból feltettem a Joli OS-t.

Rövidre fogom, a számok magukért beszélnek:

Ubuntu/Fedora:

cat /sys/class/drm/card0/device/power_method
profile
cat /sys/class/drm/card0/device/power_profile
high
cat /sys/kernel/debug/dri/0/radeon_pm_info
default engine clock: 425000 kHz
current engine clock: 418500 kHz
default memory clock: 352000 kHz
current memory clock: 351000 kHz
gpu magja 90 felett, effektek szépek, görgetés majdnem teljesen folyamatos.

Joli OS: detto ugyan ez a beállítás. GPU 70 fok körül, görgetés gyorsabb.
a power_profile-t low-ra állítva gpu 60fok, viszomt görgetés még így sem akad számottevően, pedig ugyanez Fedorán/Ubuntun már elég darabos (és jóval melegebb)

Igyekeztem a lehető leghasonlóbb körülményeket kialakítani, tehát ugyanazok a programok futottak, ugyanazt az oldalt néztem, compiz minden esetben futott.

Ezek után feltettem a natty kernelét JoliOS-re. Az eredmény elég vicces, a hőmérséklet kb pont fél úton állt be, 85 fok körül. Mondjuk a különbséget lehet be lehet tudni a unity/ubuntu erőforrás igényének.

Igazából kérdeznem nincs mit, én megelégszem a JoliOS-szel. Aki esetleg hasonló cipőben jár az ati kártyájával ajánlom neki, kíváncsi vagyok hogy ez minden kártyánál fent áll, vagy csak az én kártyám esetében van akkora kuszaság a kernelek/driverek minőségét illetően.

Aki pedig kicsit jártasabb a linux lelki világában és az angolban, az küldhetne egy bugreportot, esetleg rájöhetne mi okozza a problémát :) Bevallom én ehhez nagyon kevés vagyok.

Hozzászólások

ezek szerint senki nem küzd ilyen jellegű problémákkal :) Vagy csak elsüllyedt a totyik?

Kíváncsi vagyok hogy más is tapasztal ilyet, szóval akinek van ideje, az nézzen már rá a jolios-re (vagy lucid lynx-re mert arra épül, de azt igazából nem próbáltam) Jó lenne hűvösen tartani a gépet újabb linugzokkal is ;)

Huhh... Én próbálkoznék, de majd csak ~2 hét múlva... Sajnos addig vizsgaidőszakom van :(
Annyira jutottam, hogy (natty narwhalon) nekem nincsenek ilyen cuccok, mint neked. Viszont nekem X200m van. Merre van ennek a dokumentációja?
Sőt, én hőmérsékletet sem tudok mérni :( (nincs szenzor... valószínűleg)

úgy néz ki RHEL6 (SL6) is hozza ezt a szintet.

Direkt kipróbáltam egy gyors squeeze live-ot, mire feláll a gnome desktop 98fok. glxgears 600fps körüli. Ugyanez RHEL-on 75 fok és 900fps. (Valamiért üres a sys/kernel/debug könyvtár, szóval órajelet nem tudok mondani)

Még mindíg várom hogy valaki megnézze a saját gépén, biztos akad itt aki az enyémhez hasonló ati kártyát használ és van fent neki valamelyik a fentebbi rendszerek közül. Bármilyen eredmény érdekel.