[szvsz] Windown Phone 7-en múlik az MS léte a desktop piacon.

 ( Oregon | 2011. március 26., szombat - 15:54 )

Csak azért írom le ide, hogy később mutogathassam, hogy igazam volt. :)
--
Állításom/Elképzelésem/Véleményem:
Szerintem a Windows Phone 7 sikerén múlik az MS jövője.

Indoklásom:
A baj abból lesz, ha nem szerez jelentős piaci szeletet magának az MS, mert egyre jobban terjednek az Androidos és iOS-es kütyük. Egyszerű használni, nincs reinstall így az otthoni felhasználóknak az alábbi gazdasági és kényelmi előnyökkel szolgál:
- nem kell hozzá szakértő/szerviz (csak kritikus esetben)
- alacsony fogyasztás
- magas rendelkezésre állás
- felhasználó barát _egyszerű_ felület
- megoldott költségkímélő backup

Azt gondolom, hogy ezek a rendszerek hamar megfognak jelenni laptop/pc formában is, amelyek tovább hozzák a fenti előnyöket.

Ezek után a lokális felhők intranetre csak egy lépésnyire vannak a teljes elterjedésről. A legnagyobb vállalatok már egy ideje dolgoznak SW-ik webre ültetésén, ha ez elterjed, akkor egyetlen egy ok marad az MS termék használatára: a játék illetve szerver szintű felhasználás

Ami talán még alátámassza a meglátásomat, hogy a tulajdonosok gyorsan próbálják eladni az MS részvényeiket. Azért drukkolok az MS-nek! Jó lenne, ha nem menne 20% alá, mert a versenyhez ők is kellenek.

UPDATE: 2011.04.15.
http://index.hu/tech/2011/04/14/kezdodik_a_pc_hanyatlasa/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mondjuk úgy inkább, hogy ez egy lehetséges és elég valószínű jövő. Én is gondolkoztam más ezen és hasonló eredményre jutottam, de nem merem állítani, hogy mindenképpen ez lesz. Nézd meg például, hogyan bukkant elő a semmiből az Android és vitt mindent. Jöhetnek még hasonló versenyzők bárhonnan, akár windows-éktól is.

androbit.org - Informatikai portál és könyvtár

Még van lehetősége az MS-nek. Ugyanis ez a végkifejlet szerintem minimum 10 évet maximum 20-at igényel.
Közben pedig bármi lehet még.

En inkabb nem desktop piacrol beszelnek, hanem home use piacrol. Egy ArchiCADes workstationt soha nem fog levaltani az Android vagy az iOS.

az ArchiCADet kevésbé szar cad programok fogják leváltani:) az, hogy milyen os alatt már mellékes. egyébként a cad nem igazán desktop kategória.

Szamomra van desktop meg szerver felhasznalas. Desktop eseteben meg lehet munkara meg szorakozasra hasznalni a gepet, igy az ArchiCAD bizony desktop, csak eppen munkaszoftver. A szorakoztato desktopot tudja levaltani az Android es a tablet.

nem is olyan régen még bizony nagyon is élő dolog volt a workstation kategória. és pont cad programoknál kötelező volt valamilyen risc/unix ws. a pc pedig csak offíszra és játékokra volt, de nem komoly munkára:)

Mert akkor a PC volt a szórakoztató elektronika, most meg a tablet az, és a PC lett a workstation. Így szorította ki a mikroszámítógép a miniket, sok helyen a mainframeket.

ja egyetértek. nagyjából ezt mondtam én is.
ihmo a PC inkább iroda számítógép volt, az aminek az IBM eredetileg pozicionálta. de a konkurencia sorozatos ballépései miatt gyorsan szórakoztatóeszközzé is kezdett válni a win95 megjelenése után a PC.

Win95 megjelenése után? És a sok játék, ami DOS-ra termett? A Win95 előtt is már bőven szórakoztató eszköz volt a PC.

a DOS korszakban még volt több jobb választás számítógépes szórakoztatásra, pl Amiga.

A Win95 idejen pedig volt OS/2 (Win32 kompatibilitasi reteggel), Mac OS, BeOS is volt kicsit kesobb. Mindig volt valasztasi lehetoseg.

sajnos csak win16 kompatibilitási rétege volt az OS/2nek a win95 idején. egyébként minden szempontból jobb volt a windows95nél, csak éppen, micsoda véletlen Ms Office nem volt rá. és natív alkalmazásokból kevés készült rá. ez meg is pecsételte a sorsát:(

kapcsolodik: http://hup.hu/node/96827

Ugyanazt josoltuk :)

(btw: WinMo 7 nincs, WP7 nem versenykepes, ellenben egy teljes erteku Windows (Windows 8?) ARM portja az lenne)

"A baj abból lesz, ha nem szerez jelentős piaci szeletet magának az MS, mert egyre jobban terjednek az Androidos és iOS-es kütyük."

facepalm #1: iTunes.exe

"Azt gondolom, hogy ezek a rendszerek hamar megfognak jelenni laptop/pc formában is, amelyek tovább hozzák a fenti előnyöket."

facepalm #2: iOS az egy OS X, ami már annyira közel áll a megjelenéshez, hogy 10 éve a piacon van

facepalm #3: az android desktop verzióját úgy hívják hogy linux (sőt még annál is használhatatlanabb), éshát észvesztően sikeres

de amúgy ja, az m$$$$$ haldoklik, fú

Veled nehéz vitatkozni, mert neked a meggy és a dinnye ugyanaz.

többnyire ugyanezt mondom már egy ideje. a tablet lesz az új desktop, és a mai PC lesz a mára szinte eltűnt workstation.
a WinMo gondolom elírás, mert a Windows Mobilenak már a Microsoft sem szán nagy jövőt. de a Windows Phone7től sem várhatunk sokat, tekintve hogy az alapja ugyanaz a WindowsCE.
lassan kezd visszaállni az IBM elleni trösztellenes eljárás miatt felfordult IT világ a normális kerékvágásba. a részegységgyártók jelentősége csökkenni fog, lassan visszakerülnek a helyükre.
a WIntel valahol ott rontotta el, hogy külön külön elhitték, hogy tudnak boldogulni egymás nélkül is miután kölcsönösen csalódtak egymásban.
a Microsoft nem tudta népszerűvé tenni az Intel Itanium platformját. az Intel nem tudott időben elég nagy teljesítményű processzorokat rakni a Longhorn alá. bár nemcsak az Intel a ludas, a Longhorn eleve kamikaze projekt volt.
az Intel ma már a Linux Foundation platina támogatója, a Microsoft pedig a következő Windowsát PC mellett ARM platformon is ki szándékozik adni. a régi WIntel szövetség felbomlásával viszont mind a két sw és hw platform jelentősége csökken, és jön újra fel a Risc/Unix. hardwareben az ARM az új sztár, software oldalon pedig az új Unix gyökerű, bár a klasszikus unixoktól eléggé eltérő smartmobile OSek sikeresek.
a WIntel sok hibája között talán az volt a legsúlyosabb, hogy megrekedtek a desktop PC dobozoknál, mint részegységgyártókból ténylegesen végtermékgyártóvá vált domináns piaci szereplők. a "szereld magad asztali PC"t nem követte egy "szereld magad notebook" hullám, ami ma a "szereld magad mobil"al bővülhetne. nem voltak szabványos "notebookházakba" rakható szabványos Intel notebooklapok, szabványosan elhelyezett ezért notebookházba illeszkedő bővítőhelyekkel. pedig nem olyan gyorsan avul el egy notebook lcd képernyő billentyűzet, touchpad, stb, mint a processzora, ram vagy merevlemez mérete. nem is szólva az extra igényekről mint firewire, jobb minőségű hangkártya, vagy erősebb gpu.
újra a komplett számítógépeket gyártó cégek kezdtek uralkodni és ma már eljutottak oda, hogy egyre kevésbé kell nekik Intel vagy Microsoft. ez ma még a smartphoneoknál és a tableteknél érzékelhető, de már van ütközőzóna a tablet vs netbook. nagyon hasonló igényeket elégít ki mind a kettő, és a PC világ netbookja egyértelmű vesztesként visszaszorul, miközben kárára a tablet folyamatosan terjeszkedik.
nyilván sokkal jobban megéri egy Samsungnak licencelni az ARM magokat és a PowerVR gput és legyártania a saját gyárában, mint megvenni egy netbookhoz a processzort és chipsetet az Inteltől. egy ARM magot tartalmazó chip tartalmazhat mástól licencelt egyéb modulokat is. ezzel szemben egy Intel által gyártott és tőle vásárolt chip természetesen 100% Intel design.
és miért venne operációs rendszert a Samsung a Microsofttól súlyos pénzekért, ha ott van helyette a szabad és nyílt forrású Android, ami ráadásul sokkal sikeresebb mint a Ms eddigi mobil és tablet próbálkozásai?!

ha létezne tablet részegységpiac, akkor a Samsung és hasonló nagy multinacionális brandeknél nagyságrendekkel kisebb kompetenciával rendelkező kicsi PCgyártó boltok tabletben is tolnák az Intelt és a Microsoftot, mert csak oem cuccok egyszerű összeszereléséhez értenek. ugyanakkor sokan vannak/voltak, és jelentős forgalmat bonyolítanának, ami hatással lenne a nagy brand gyártókra is.
de nincs így. a számítógép "gyártás" kikerült a boltok szervizeiből és pistikék garázsaiból. újra ott koncentrálódik a kész termékek gyártása, ahol egyébként is helye van. a vásárlók pedig bütykölés helyett csak kibontják a terméket és használják. ha pedig egyszer egy üzlet beindul...

én biztosan nem fogom visszasírni a PC korszakot:)

Az egyik leginkább elgondolkodtató HUP-hozzászólás, amit valaha olvastam. (Tényleg.)

Azt hiszem egyetértek veled.

A jövő életképes informatikai eszköze:
- olcsó
- szép
- egyszerű (probléma mentes)

Az Apple termékek (majdnem) megfelelnének ennek, de nem olcsóak.

ps.: ha használatra kész eszközök elterjednek, akkor a jelenlegi ellátási lánc sem lesz hosszú életű
(Gyár -> Distr. -> Nagy.ker -> Kis.ker)

Egyetértek veled, én egy dolgot sajnálok (amolyan Föld jövője elmélkedés jön). Azt, hogy az informatika elkezdett elmenni a "nagyon komoly" kvarcjátékok irányába, az internetforgalom 99%-a marhaság, pocsékoljuk a drága energiát virtuális kapálásra, 3-soros semmit mondó üzenetek írkálására...... A mai "markecvilágban" (a markec-et nálunk a "szemét kofa" szóként használják, tájszólás :) ) semmi másról nem szól a történet, minthogy vegyél szemetet, majd fél év múlva dobd ki, és kezd elölről az egészet. E mögött pedig, hogy mi van azzal senki nem foglalkozik. Na nem akarok itt károgni azon, hogy hogy dolgoznak emberek a e-gyártásnál, és mit csinálnak az e-szeméttel. Azzal egészítem ki a te jövőképedet, hogy az a közeljövő. Nem adok neki 20 évet, és nem ez lesz a lényeg, hogy tablet, vagy pc.... Nem is az informatika a lesz a lényeg. Szóval beszállok a jóslásba. 20 év múlva q..... nagy gáz lesz. Az hogy konkrétan mi azt nem tudom.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

lol
--
dropbox

Wtf?

Wtf?

Igen, bennem is ez fogalmazódott meg amikor elolvastam a postot.
--
dropbox