Iskolákban hasznos magyar weboldalak listája

 ( matula99 | 2011. március 3., csütörtök - 14:20 )

Sziasztok!
Iskolákban megtekinthető, elsősorban oktatásban használható magyar oldalak listáját kellene összeállítanom.
Kárpátalja (Ukrajna) iskoláiban "javasolják" ugyanis az icensor.ru oldalról letölthető Internet szűrő használatát.
Előzmény pl. itt: http://hvg.hu/vilag/20110216_karpatalja_porno_iskola_diak
Ez egy orosz program, ami módosítható, fehér listával működik. Tehát ami nem engedélyezett, az tiltott. Gyakorlatilag minden magyar oldal.
Tanároknak szeretnék segíteni egy ilyen lista összeállításával.

A szűrést én eddig másként, fekete listák alapján javasoltam kollégáknak.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tudom. A gyerek minap azzal jött haza az iskolából, hogy informatika órán valamit kerestek és a HUP-on találtak rá választ. :)))

--
trey @ gépház

ok
hup.hu

de kellene még vagy 2000 ilyen. Tudom hogy abszurd, de ez van.

Ja, én itt most nem beajánlottam a HUP-ot, hiszen fogalmam sincs, hogy hasznos-e iskolákban. Csak anekdota szinten megemlítettem, mert a címről eszembe jutott :)

--
trey @ gépház

Pedig a HUP az ok. Valahol nincs meg pl. minden magyarországi gimnázium, főiskola, egyetem, közintézmény weboldalának címe felsorolva?

Lehet nem a legmegfelelőbb, de megnézhetnéd a lap.hu oldalakat. Olyan hogy kozepiskola.lap.hu biztos van (megnéztem). Nyilván így sem lenne kis munka a címek kigyűjtése mert nem listaszerűen van.

kb. ezt csinálom most...

*.sulinet.hu (ha meg van ilyen egyaltalan...)

http://kmf.uz.ua/inetc/hup_hu_no.png
ilyen a hup.hu szűrve

ez nagyon nagy :)
Májdagadás megvolt akkor.

napiszar.com. Ez elengedhetetlen az iskolákban, akárcsak a puruttya.hu
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

akkor ennyi erővel a napirajz.hu is :D

+1, meg a netszart se felejtsük ki...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

szerverkörnyezet? linux?
Az ubuntu arab verziójában láttam egy nagyon jó kis programot. java alapú, de a tárolójukból le lehet tölteni forráskódot is.
Teljesen intelligensen szűr. pl youtube-oztam rajta és belefutottam egy erotikus tartalmú vidibe akkor blokkolta, (kulcszavak alapján gondolom, mert a 18 warny-t nem tette rá a user)
be lehet állítani, hogy mekkora mérető fileokat, milyen mimetype-úakat lehet letölteni stbstb.

csomagnevet nem tudsz véletlenül?

Jellemzően nincs semmilyen szerverkörnyezet. Kis iskolák, ahol önerőből valahogyan megoldották az Internet kapcsolatot. Nincs sulinet, niif, stb. nincs semmi. És most jött a parancs hogy EZT a programot KELL. Minden gépre, ahol Internet van és tanulók hozzáférnek.

Maga a program ingyenes, de nagyon jó üzletnek tűnik, ha elterjed. Nem tiltóoldalt jelenít meg, hanem a fejlesztő cég saját keresőjének találati listáját és orosz nyelvű reklámokat.
És azt mindenki látja, aki nem látogatható címet ír a böngészőbe.
Egy cikket írok most, ami alapján csak a tanári gépre kellene telepíteni és egy FreeProxy-val, és tftpd32 dhcp szerverrel biztosítaná az Internetet a másik hálókártyához kapcsolt tanulói gépeknek.
Őrültség minden tanulói gépre telepíteni és ott a fehér listát módosítgatni.

Azért figyelj rá, hogy felhasználói gépen ez a dolog eléggé bajos tud lenni. Zsuzsanéni leül dolgozatot nyomtatni, épp akkor csinál valami olyasmit a gép, amit nála nem szokott, és a jól megszokott mozdulattal ráfenyerel a restartra.

A tanári gép csak az adott osztály gépeinek hozzáférését szabályozná. Jellemzően csak egy infóterem van.

subscribe

Csak címszavakban ami eszembe jut:
- közlekedési vállalatok (más, bkv, volánbusz, helyi volánok)
- bankok (otp, k&h, mkb stb.)
- posta, csomagküldők
- kórházak, iskolák
- kormányzati, minisztériumi, hivatali oldalak
- Elektornikus könyvtár, múzeumok, újságok/folyóiratok (nem a bulvár, hanem ismeret terjesztő vagy más hasznos tartalommal bíróak)

Mindenképp megpróbálnék egy olyat, hogy valamilyen nemhasznált gépre tennék egy squid-et és naplóznám mit néznek meg mondjuk 1-2 hétig a juzerek. Ebből csinálnék egy listát és szintén engedném ezeket, persze azért ami ismeretlen az ellenőrizném.

A dolog megoldhatatlan, a fehér lista pedig ebben az esetben abszurd. A magyar anyanyelvű gyerekek számára bármilyen magyar honlapon lehet hasznos információ. Ebből a szempontból nem különböznek a magyarországi diákoktól, mondjuk annyiban igen, hogy ukrán és orosz nyelvű oldalakat is el tudnak olvasni, de azok kevésbé relevánsak pl. egy magyar történelemmel foglalkozó házi feladat megírásához. Előre tudni, hogy mit fognak felhasználni, képtelenség. Továbbá mi van azokkal a weboldalakkal, amiket a korlátozás bevezetése után hoz létre valaki? Elképzelni sem tudom, hogyan lehet és ki fogja naponta ellenőrizni az újonnan születő honlapok biztonságosságát. A fekete lista sokkal célszerűbb, komplett keresőkifejezéseket is le lehet tiltani, illetve bármilyen olyan domaint, amelyben "illetlen" kifejezések szerepelnek.

+1
de, annyiban különbözik a helyzet (sajnos), hogy az adott programot fel fogják telepíteni. Tehát ha nem állítunk össze egy listát, ami majd a helyszínen bővül, akkor alapból teljes magyar net elérhetetlen lesz.
Ha lesz lista, akkor van honnan elindulni.

+1, google cache is sok dolgot megkerül...

Ha kötelező a program, csinálsz vmi proxyt, és rárakod a fehérlistára.:) Akkor mindent el lehet érni, aztán ha akarsz, feketelistázol a proxyn.

Szerk.: amúgy meg szerintem baromság. Nyilvánvaló, hogy ahol van internet, ott kisebb-nagyobb nehézségekkel pornóhoz lehet jutni (akár fehérlista esetén is, ha van rajta olyan, ami felhasználók számára tartalom feltöltését engedi, csak nehéz). Most valakinek feltűnt, aztán az emberek azt hiszik, hogy ez rendkívüli botrány.

Ahogy te is említetted a net önerőből az iskola saját pénzén került bekötésre. Innentől fogva azért érdekes (magyaros) a mentalitás:

-Nem adok netet, de legyen.
-Ha már van net, és bajvan vele, akkor felkapom a fejem.
-Ha már felkaptam a fejem, akkor megmondom, hogy hogyan legyen.
-Ha már megmondom, hogy hogyan legyen megbízom a JóskaPistát a szoftver elkészítésére, állami pénzen ( aka XIV Lajos )
-Ha már kész a program JóskaPista alvállalkozói ( szintén közbeszerzésen nyerték véletlen ) feltelepítik a programot.
-Ha már feltelepítették a programot, az adott gépbe, te becsomagolod, légmentesen zárod, elteszed a dobozba és minden egyes ellenörző napon bekötöd muskátlis virágládával a tetején, csókolom.

Normál rendszergazda szűr. Ésszerűen, ésszerű keretek között.

Ez a muskátlis dolog tetszett. ;)

bár "magyaros" lenne az a mentalitás! Ez itt tiszta őrület. A korrupció benne van a munkaköri leírásban (vagy úgy tűnik). Aki nem akar részt venni ebben az össznépi játékban az gyanús és veszélyes elem.

Mondjuk ezeket elnézve én nem lepődök meg semmin.
Mai hír: elektrosokkolják az Ukrajnába visszatért menedékkérőket; szintén elég durva.

OFF: Félreértés ne essék, semmi bajom az ukránokkal mint néppel, van ukrán származású ismerősöm és voltam is náluk vendégségben Lembergben. Jó kis hely, kellemesen lepukkant, Monarchia-nosztalgiával fűszerezve, olcsó a sör, jó a kaja, finom a vodka.

Ja. De vannak itt durvább dolgok is. Sajnos. Ami a legborzasztóbb, hogy az elit bebizonyította a népnek, hogy a demokrácia az valami rossz, abból semmi jó nem sülhet ki.
Valójában nincs is elit. Valaki ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor egy bankrabló örököl egy bankot. És mivel nem tud vele mit kezdeni, hát kirabolja. Csak ahhoz ért.
Illetve a hatalmat bármi áron meg kell szerezni/tartani, hiszen ez a garancia arra, hogy nem derülnek ki a 90-es években született vagyonok forrásai.
De ez nagyon off. bocs.

Komolyan ennyire sz*r a helyzet keleti szomszédainknál? :O Iskolák nagy-nehezen köttették be az internetet, elektrosokk mint fentebb írták, "demokrácia az valami rossz"...
Persze Magyarország se kánaán, de nem irigylem az ukránokat.

Én sem irigylem őket, több okból:

* Csernobil és környéke még mindig lezárt zóna, el sem tudom képzelni, mikor és hogyan fogják szanálni;
* Az ország elég rendesen ketté szakadt kulturális és politikai értelemben (ukrán ukránok vs. orosz ukránok);
* Gázvita;
* Katonaitámaszpont-vita;
* Külső államadósság: 320 milliárd hrivnya körül (közel nyolcezer milliárd forint). GDP 90%-a.

Az elhelyezésül, történelmi hátterük és a két vitás pont miatt valaki mindig támogatna őket (vagy nyugat, vagy OF) összeomlásuk estén is.
Persze ez egyben áldás is, átok is.

Magyarország ZRt.-nak ilyen gazdag "választási lehetőségei" nincsenek.
--
Solaris Express
Opera

Én valami router-be épített szűrőmegoldáson gondolkoznék.
Az engdélyezett oldalakat (domain-eket) pedig egy weblapos, neves, jelszavas, feltőltős, jóváhagyós, megoldással csinálnám meg.
Ott lenne ki kérte és melyik oldalt. Az első napokban hetekben lehetne akár mindet jóváhagyni autómatikusan. Később csak kérésre, kis átfutási idővel.

1 hét alatt összejönne egy kis lista amit szeretnének használni, ott lenne hogy ki szerette volna először. Ezt a listát lehetne gyomlálni, átnézni.

+1

Az a helyzet, hogy itt nem egy megadott helyről van szó, hanem sok kis iskoláról, ahol a szolgáltató által telepített gép van (dhcp, nat), vagy egy adsl modem router módban és egy switch. Semmi más. Nincs semmilyen koncepció, állami segítség, semmi. Rendszergazda sincs. Státusz se.
És most jött a parancs, hogy az adott programot minden gépre.

Egy ddwrt-s router a megfelelő programmal.
Akár központilag a managelhető lenne az adatbázisa a routereknek, hogy mit lehet és mit nem.
Ha 20-30 gépre telepíteni kell és szórakozni vele, lehet nem olcsóbb mint egy ilyen routert csinálni.

"Nincs semmilyen koncepció, állami segítség, semmi. Rendszergazda sincs. Státusz se."

Felelős van?

á, simán lehet, hogy az az ügyészségi ellenőrzés csak azért történt, mert egy pár iskolaigazgatót ki kell rúgni. Kell a hely másnak.
Hál' Istennek nem magyar iskolákban történtek azok az ellenőrzések. Érdekes, hogy a hvg-s cikk az utolsó bekezdést nem tartalmazza, ahol az eredeti ukrán nyelvű cikkben 1 büntetőjogi felelősségre vonásról, meg több más szankcióról is van szó.

Ja, hogy felelősségre is vonnak embereket? Az aztán még értelmetlenebb, kb. annyira lehet felelős az iskola - még ha van is olyan törvény, ami tiltja, hogy iskolában pornót nézzenek -, mint ha tilos ugyan kést bevinni, de a portás nem motoz meg mindenkit, ezért valaki bevitt egyet, és megsebesített vele valakit.

valami olyasmi van a cikkben, hogy a felelősségre vonás azért történt mert nem akarták beengedni (vagy a géphez engedni) az iskolában az ügyészség embereit.

Ha egyszer lopott volt a Windows

mi az hogy "lopott"? pl. ajándékba kapott OEM matricás gépen lopott?
Az ügyészség, rendőrség gépein is "lopott" van általában.
Bár leírná végre valaki egyszerűen, közérthetően hogy intézményekben milyen licenc kell.
Sokkal egyszerűbb lenne a Linuxról beszélni.
De nem, a hitelfelvételek miatt elfogadnak mindenféle törvényeket, amit senki sem ismer, senki sem tart be. A nyugat meg örül, hogy fejlődik az ukrán jogrendszer. Frászt. Egyre nagyobb a káosz.

Sziasztok!

A *.sulinet.hu az szerepelt.

Kértem egy kis segítséget.
Most ez jött:
http://www.tte.hu/
http://tankonyvbazis.hu/
http://aula.info.hu/
Remélem a tanár kollégák fognak még küldeni jó oldalakat.

Üdv:
Zoli

Köszönöm szépen! Ezeket hozzáadtam.
valami ilyesmire gondoltam. Vagy 200 oldalnál tartok most. Felteszem a netre egy cikkel együtt, aztán aki telepíti a programot, lesz egy kiindulási alapja amit bővít.
Bár szerintem kitalálnak valami mást, biztos zavart okoz a mátrixban az orosz nyelvű tiltó oldal. Tele orosz nyelvű reklámmal. Lást fent a hup.hu-s példát.

Most egy jó oldal és azon sok link érkezett:
http://matematika.network.hu/linkek

Kösz! Hozzáadva

Kezdetnek mondjuk egy jó google kifejezés is megteszi:
link:wikipedia.org site:hu
Majd haladni sorban a találatokon, majd a találatokra hivatkozó linkeket is megnézni, és így haladni tovább a láncban. :)

De végleges megoldás tényleg egy hozzáférhető router lenne.

Hali!

Ezen a problémán már én is gondolkoztam. Mármint egy fehér lista létrehozásának a lehetőségein. És eszembe jutott, hogy a mostanság népszerű közösségi oldalakat felhasználva lehetne ezen a dolgon segíteni. Mivel ezek valamilyen szinten plugin-ezhetőek. "Egyszerűen" kell írni valami szavazós anyagot ahol az önként jelentkezők arra szavazhatnak, hogy az adott oldalt meg engedné-e a x éves gyermekének vagy nem. Ha pl 10 szavazat fut be akkor mehet ha pedig nem akkor mehet a listába. Természetesen ajánlhatnak is oldalt.

Vagy egy másik projekt: http://biztonsagosbongeszes.hu/hu/
Ez az iskoláknak ingyenes nem kell hozzá semmi plusz. A kliensekre kell telepíteni.

Itt van pár link matekkal kapcsolatban:
http://www.cs.elte.hu/matek.html

kösz! az elte.hu már ott van