GoboLinux: a Unix könyvtárstruktúra átértelmezése

 ( trey | 2003. május 11., vasárnap - 20:25 )

GoboLinux. Egy érdekes új disztribúció, érdekes elképzelésekkel. A fejlesztők egy olyan könyvtárstruktúrát akarnak megvalósítani, amelyik szerintük sokkal logikusabb a jelenleginél, például:

/Programs/XFree86/4.3/
/System/Settings/BootScripts/Reboot

A dolog elég radikális változtatásokat javasol. Mindenesetre a disztribúció már egy Live ISO-nál tart. A projekt weboldala (valószínűleg a nagy érdeklődés miatt) jelenleg nem elérhető.

Addig egy kis történelem:

"Furcsa módon a GoboLinux nem úgy indult mint a többi "egy a sok közül" Linux disztró. Az egész úgy kezdődött, hogy az egyetemen elkezdtem programokat telepíteni. Mivel nem volt jogom írni a standard Unix könyvtárakat, elkezdtem elkészíteni egy könyvtárrendszert a $HOME-om alatt. Nem használtam csomagkezelőt, a programokat folyamatosan kézzel fordítottam. A megoldást abban láttam, hogy minden programot a saját könyvtárában helyeztem el, például:


~/Programs/AfterStep.

Ennek értelmében a környezeti változó (PATH, LD_LIBRARY_PATH...) egyre nagyobbak és nagyobbak lettek, úgyhogy központi könyvtárakat készítettem a különböző típusú fileoknak, szimbolikus linkeknek: ~/Libraries, ~/Headers, és így tovább. A természetes evolúció következtében írtam egy shell szkriptet, amely kezelte a linkeket, konfigurációkat és a Makefile-okat.A rendszer nagyon használhatónak bizonyult. Az otthoni rendszeremen elkezdtem fokozatosan eltávolítani az előre-fordított (pre-compiled) csomagokat, és újrafordítottam őket forrásból a szkriptek segítségével. Szépen haladtam tovább egy teljesen személyreszabott Linux rendszer felé, amelyet viccesen LodeLinux-nak hívtam. Amikor körülbelül 80%-ban kész voltam, jött a Nagy Filerendszer Pusztulás. Itt volt az idő, hogy nekilássak újra az egésznek, de most egy más úton haladva: ahelyett, hogy "lepusztítottam" volna egy létező disztribúciót, egy barátom (André Detsch) és én (Hisham Muhammad) két napi munkával létrehoztunk egy módosított Linux From Scratch (LFS) rendszert. 2002. március 20.-án minden különösebb hűhó nélkül megszületett a GoboLinux. Egy hónappal később bemutattunk egy cikket a Free Software harmadik workshop-ján, amely az "Egy új javaslat a Unix könyvtárstruktúrára" címmel bírt.

Folytatás a Kuro5hin.org-on itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hat epitsd bele a shelledbe
Vagy kiegyezel az environment variablekkel
Vagy ilyesmi

Lehet, hogy nem rosszka, de nekem pl. a mostani konyvtarstruktura teljesen attekinthetonek tunik. Kicsit ez ilyen c:Program Fileslabla-szeru dolog.

aki olyan rendszert telepit amiben a konyvtarnevek nagy betuvel kezdodnek es szokozt tartalmaznak magara is vethet...

:) igen.. bennem is vmi más rendszerre való utóérzés alakult ki, olvasva a cikket :)
Ez tipikusan az az eset, amikor az ember felpakolja a havernak a GNU/Linuxot, és az elsõ dolga, hogy az /etc/profile -t, vagy a .bashrc -t telepakolja alias-okkal ( dir = ls, ...stb), hogy a gyerek ne buggyanjon meg az új parancsoktól :)
Aztán pár hónap múlva azt hallod, h mennyit szív, ha nem Linux elött ül, mert nem megy a parancs kiegészítés, ... és, hogy mindig ls-t ír dir helyett :)

Linucs alatt egy hangyanyival szerencsesebb a helyzet: jo esetben
csak a dcache-hez kell fordulni, majd sorrendben a buffer cache-hez,
vegul a diskhez ami nem biztos hogy akkora tragedia mert az ext2
a 64 bytenal rovidebb symnameket az inodeban tarolja => nem kell
extra bread().

Nem olvastam a cikket, a kerdesbol arra kovetkeztetek hogy van egy mezei
fhs (vagy akarmi amit a distro keszitoje jonak talat) aminek pontjait
besymlinkeltek egy masik hierarchiaba. Ez biztos jol hangzik de felveti
a klasszikus problemat -- sosem lehetunk biztosak hogy a ".." hova is
mutat es ennek lehet h sok app nem orul.

Lehet, hogy nem vagyok elég innovatív, de a fhst elolvasva (http://www.pathname.com/fhs/) szerintem ez úgy jó, ahogy van.
(És ez a minden-szó-nagybetű rendszer nem tudom kinek kézreálló.)

Jé, mégiscsak van egy hasonló reform-ötletem: vezessük be a /mnt helyett a C:, D:, stb rendszert (figyelem nagybetű!), mivel az felhasználóbarát. ;-)

kézreálló = lehet, hogy egy commander-klónon jól néz ki (úgyis lassan mindenki ilyet gyárt), de próbáld ki terminálból.

Vagy a /home-ot 'Documents and Settings'-re :].

Nem úgy megy az! Ha 'Documents and Settings', akkor az /etc-t is bele kell olvasztani. Meg az /usr/share/man/-t, stb.