"Mennyit keres az informatikus? Íme a 2018-as számok!"

 ( trey | 2018. március 23., péntek - 19:23 )

"Az adattudós és mobilfejlesztői csoportok vezetői több mint bruttó 1,5 millió forintos havi fizetést is megkaphatnak, de egyre több helyen tűnik fel a bruttó 1 millió fizetés már a tapasztalt fejlesztőknél is. A 2018-as Hays Salary Guide kiadványa a korábbiaknál részletesebb fizetési adatokat közöl. [...] Bemutatta a Hays magyarországi leányvállalata a tavalyi béradatok alapján a 2018-as Salary Guide kiadványt, amelynek célja útmutatást adni az aktuális fizetésekről éves rendszerességgel, több különböző szektorban. [...] A feltüntetett összegek nem tartalmazzák a bónuszokat és egyéb juttatásokat. A Hays ugyanakkor hozzátette, hogy a fizetések meghatározásakor a kafetéria és egyéb juttatások is egyre nagyobb szerepet kapnak, mint például a sportolási lehetőség, a motiváló bónuszrendszer, az otthonról dolgozás lehetősége, részvényopció vagy vezetői szinteken a céges autó. Ezenkívül a tervezhető karrierút is számít az állásra pályázóknak. Tehát a fizetéseket a legtöbb cég kiegészíti még a kijelölt elemekkel vagy ezeknek kombinációjával."

A teljes cikk itt.

Linux rendszergazda Budapest (Hosting) (x)

 ( hup | 2018. március 18., vasárnap - 17:41 )

Magabiztosan mozogsz Linux környezetben? Jelentkezz dinamikusan fejlődő cégünkhöz most! A magyar tulajdonban lévő Docler Holding cégcsoport egyedülállóan izgalmas webes szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik. A cégcsoportunkhoz tartozó DoclerNet Hosting Kft. az alábbi pozícióba keres új munkatársat:

Virtuális gépektől az AI API-kig

 ( hup | 2018. március 17., szombat - 12:00 )

Teljes Google Cloud spektrum, virtuális gépek, hálózatok, adatok tárolás, infrastruktúra automatizálás, menedzselt alkalmazásfejlesztés, monitorozás, hibakezelés, Big Data, adatfeldolgozás, és AI az április 3-án induló képzésen. További részletek »

Mintbox Mini 2

 ( trey | 2018. március 23., péntek - 20:14 )

Új mini PC-vel állt elő a Linux Mint projekt. Részletek itt.

Megjelent a Stack Overflow idei fejlesztői felmérése

 ( Nyosigomboc | 2018. március 23., péntek - 20:13 )

Megtekinthető itt.

Mit gondolsz a munkahelyi öltözködésről?

 ( nursenn | 2018. március 23., péntek - 20:03 )
Kötelező viselet van (pl. öltöny, ing, nyakkendő) és ezt szeretem.
3% (8 szavazat)
Kötelező viselet van (pl. öltöny, ing, nyakkendő) és ezt nem szeretem.
2% (6 szavazat)
Nincs kötelező viselet, de azért mindenki tart egy szintet (pl. hosszú nadrág, ing) és ezt szeretem.
18% (44 szavazat)
Nincs kötelező viselet, de azért mindenki tart egy szintet (pl. hosszú nadrág, ing) és ezt nem szeretem.
2% (6 szavazat)
Mindenki abban van amiben jól érzi magát (pl. póló, zokni, szandál) és ezt szeretem.
57% (142 szavazat)
Mindenki abban van amiben jól érzi magát (pl. póló, zokni, szandál) és ezt nem szeretem.
3% (8 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban.
4% (10 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
9% (23 szavazat)
Összes szavazat: 247

Bemutatkozik a syzkaller dashboard weboldal

 ( trey | 2018. március 22., csütörtök - 8:04 )

Ahogy arról korábban szó volt:

Dmitry Vyukov nemrég jelezte a Linux Kernel Mailing List (LKML) levelezőlistán, hogy ~ két hónapja "munkába állt" a syzbot nevű automata rendszer, amely folyamatosan ellenőrzi a Linux kernel forrásfákat a Google-féle, syzkaller nevű kernel fuzzer eszközzel, majd a talált hibákat automatikusan bejelenti.

Ehhez szorosan kapcsolódik a fenti Twitter bejelentés, miszerint elindult a syzkaller dashboard weboldal, ahol nyomon lehet követni a felfedett hibák életútját.

Az illetékes rendőri szerv kiadta az Uber baleset önvezető autójának fedélzeti videóit

 ( trey | 2018. március 22., csütörtök - 7:44 )

Halálos kimenetelű gázolás miatt az Uber felfüggesztette önvezető autó tesztjeit. A hatóságok vizsgálják az ügyet, amelyet az önvezető jármű miatt a technológiai szcénából is nagy figyelem kísér. A rendőrség kiadta a balesetben részt vevő önvezető autó fedélzeti kameráinak videóit.

25 éves a NetBSD!

 ( trey | 2018. március 21., szerda - 15:30 )

"Bizalmi alapon adta ki a személyes adatokat a Facebook"

 ( trey | 2018. március 21., szerda - 8:01 )

Idézet:
A Facebook eddigi legnagyobb információbiztonsági botrányát éli meg a napokban, de Mark Zuckerberg még nem szólalt meg az ügy kapcsán.

Folyamatos a reagálás és a találgatás, hogy a 2016-os amerikai választás kapcsán Donald Trump kampánystábja hogyan férhetett hozzá 50 millió Facebook felhasználó adataihoz, hogy aztán azokat befolyásolásra használja. Az ügy kapcsán megszólalt például a korábbi hirdetésekért felelős igazgató, Andrew “Boz” Bosworth, aki cáfolja, hogy a személyes adatok közvetlen értékesítése a vállalat üzleti modelljének része lenne. Eközben felmerült a jelenlegi információbiztonsági igazgató, Alex Stamos felmondásának híre is. Mark Zuckerberg vezérigazgató viszont mélyen hallgat, valószínűleg az igazgatóság a válságkommunikáción dolgozik, miközben a cég részvényárfolyama egyre csak zuhan.

A teljes cikk itt.

ZFS on Linux 0.7.7

 ( trey | 2018. március 21., szerda - 7:45 )

Van értelme a nyelvtanulásnak Babel Fish mellett?

 ( jevgenyij | 2018. március 21., szerda - 7:45 )
Nincs
3% (10 szavazat)
Legalább egy nyelvet, angolt továbbra is érdemes megtanulni
31% (90 szavazat)
Csak akkor ha egy más nyelvű országba költözöl, annak az országnak a nyelvét
2% (7 szavazat)
Csak akkor ha más nem angol nyelvű országba költözöl, de elég az angolt megtanulni mert világnyelv
4% (11 szavazat)
Van értelme több nyelv tanulásának is, mert a nyelvtanulás pallérozza az agyat
49% (144 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
10% (30 szavazat)
Összes szavazat: 292

Halálos kimenetelű gázolás miatt az Uber felfüggesztette önvezető autó tesztjeit

 ( trey | 2018. március 19., hétfő - 19:34 )

Az Uber egyik önvezető autója gyalogost gázolt tegnap éjjel. A gyalogos a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. Ugyan eddig is voltak önvezető autók résztvevői különböző baleseteknek, feltehetően ez volt az első alkalom, hogy ilyen autó ember halálát okozta.

NetBSD 7.1.2

 ( trey | 2018. március 19., hétfő - 16:18 )

Részletek a bejelentésben.

Az Airbus 130 ezer munkavállalójánál cseréli le Microsoft Office-t Google G Suite-ra

 ( trey | 2018. március 19., hétfő - 14:39 )

A hírek szerint az Airbus 18 hónap alatt tervezi lecserélni 130 ezer munkavállalója Microsoft Office-ét Google G Suite-ra. A vállalat jogi és állambiztonsági okok miatt nem tudja minden részlegénél azonnal meglépni az adatok felhőbe költöztetését, ezért a védelmi-, űr- és helikopter egységei egyelőre maradnak a helyileg futtatott MS Office-nál:

The entire company will transition to G Suite. However, because G Suite is a cloud-based solution, there are legal and national security implications. Certain categories of military, export controlled and personal data are required, by law, to remain within either specific national boundaries or on Airbus premises.

Magyar nyelvi fejlesztések V.

 ( nemethl | 2018. március 19., hétfő - 14:05 )

A magyar helyesírás félelmetes küzdelmét élőben követi a LibreOffice frissített helyesírási szótára. A pár ezer változás részeként újra helyessé vált a dinó (rövid i-vel) szó (Magyar helyesírási szótár, Akadémiai Kiadó, 2017), miközben helyes maradt a dínó is (A magyar helyesírás szabályai, 12. kiadás, Akadémiai Kiadó, 2015), amíg el nem dől hivatalosan, melyikük a győztes. A felhasználók többsége azonban nagyobb hasznát veheti annak, hogy az automatikus kereszthivatkozások névelői és toldalékai is ellenőrzésre kerülnek, pl. *(3)-ben → (3)-ban, *f)-t → f)-et, az b) pontban → a b) pontban, ahogy a következő videófilmben (már nem *videofilm!) is látható.

Erről, és az FSF.hu Alapítvány támogatásával megvalósult egyéb fejlesztésekről részletesen a LibreOffice.hu számol be, felsorolva a LibreOffice, a Lightproof mondatellenőrző és a Szabad magyar szótár kapcsolódó változásait.

Linux 4.16-rc6

 ( trey | 2018. március 19., hétfő - 7:41 )

Linus kiadta a 4.16-os kernel hatodik prepatchét. A fejlesztési szempontból csendes hetet egy apró patch követte. Mivel Linus alapvetően elégedett, feltehetően a következő, -rc7 prepatchet már a végleges 4.16-os kiadás követi majd. Részletek a bejelentésben.

Ásványvíz vagy csapvíz?

 ( m.informatikus | 2018. március 19., hétfő - 7:26 )
Ásványvíz
27% (119 szavazat)
Csapvíz
62% (271 szavazat)
Egyéb, leírom
11% (46 szavazat)
Összes szavazat: 436

Az egyik Apple beszállítot azzal vádolják, hogy nem hivatalos komponenseket használt az iPhone 8 gyártásában

 ( trey | 2018. március 17., szombat - 10:47 )

A Wistron tagadja, hogy egyik kínai gyárában leállította volna az Apple a termelést, nem engedélyezett alkatrészek használata miatt. A kínai nyelű Commercial Times számolt be arról, hogy az Apple arra utasította a Wistront, hogy a vizsgálat idejére, 2 hétre függessze fel az iPhone 8 Plus készülékek gyártását a kínai Kunshan-ban.

RottenSys - Előtelepített botnet malware-t találtak 5 millió androidos eszközön

 ( trey | 2018. március 16., péntek - 12:07 )

Valahol a (be)szállítói láncban kerülhetett fel a rosszindulatú alkalmazás a készülékekre. A Xiaomi, Huawei, Honor, Samsung, OPPO, Vivo stb. az érintett gyártók közt. Részletek itt és itt.

#AMDFlaws - technikai összefoglaló egy független konzulenstől

 ( trey | 2018. március 16., péntek - 8:39 )

A Trail of Bits biztonsági cég független konzulens minőségben látta a CTS Labs #AMDFlaws néven elhíresült AMD processzor hibákról írt dokumentációját. A cég összefoglalója elolvasható itt.

Elmész szavazni április 8-án a magyarországi országgyűlési választásokon?

 ( carlcolt | 2018. március 16., péntek - 8:38 )
Igen
81% (470 szavazat)
Nem
11% (64 szavazat)
Még nem tudom, hogy elmegyek-e
7% (43 szavazat)
Összes szavazat: 577

Pwn2Own 2018 - első és második nap összefoglaló

 ( trey | 2018. március 16., péntek - 8:01 )

Március 14-16. közt zajlik Vancouverben a Zero Day Initiative szokásos, éves hackfesztje, a Pwn2Own. Az első napon 162 000 amerikai dollárnyi jutalmat osztottak szét a sikeres jelentkezők közt:

1. nap

GNOME 3.28 "Chongqing"

 ( trey | 2018. március 15., csütörtök - 15:03 )

Bejelentették a GNOME 3.28 (kódnevén: "Chongqing") elérhetőségét. A bejelentés itt olvasható.

Itt a Purism kilencedik Librem 5 helyzetjelentése

 ( trey | 2018. március 14., szerda - 10:56 )

Elolvasható itt.