HUP cikkturkáló

Engedély nélkül telepíthetők az 5G mikrocellák

Folytatódik a (népsűrűséget és az itthoni mobileszközök számát tekintve) Magyarországon teljességgel szükségtelen 5G hálózat körüli hype és a kiépítési láz csúcsra járatása. Immáron sokadik lazítást kapják a szolgáltatók, csakhogy zavartalnul™ menjen a biznisz™. Most például azt, hogy külön engedély nélkül telepíthetők lesznek az 5G mikrocellák. A HWSW cikke a témában alább.

https://www.hwsw.hu/hirek/61981/5g-tavkozles-antenna-mikrocella-engedel…

Magyarul, az eddig professzionális cellatervezést, méréseket, verifikációs és validációs folyamatokat igénylő procedúrát most felváltjuk egy inprofesszionális, a "minden villanyoszlopra még egy plusz vezeték" elvű megvalósításokra, megágyazva a toldozgatott-foltozgatott megoldásoknak.

Egy ilyen hálózat semmivel sem lesz különb a WiFi routerek a 2,4 GHz-es sávot mára már a végletekig túlterhelő, végtelenül amatőr technikai mivoltától. Egy ilyen hálózatban a legkisebb ellenállás felé tendálást éltető, propagáló és előszeretettel alkalmazó multik alvállalkozói Szőke Kapitányt megszégyenítő agilitással fogják odabaszni a még egy és még egy mikrocellát, ha valaki panaszkodik, hogy nincs elég sávszélesség. Innentől már csak egy lépés, hogy minden családi ház kertjében legyen legalább egy 5G mikrocella, hogy Tapicskoló Tamás 1 gigabiten tudja nézni az új Samsung Galaxy Note 28-on a 4K videót és Chromecastolni a 8K okostévéjére, kábelek behúzása nélkül, mert az már túl elavult™ és fel kellene hozzá emelnie a seggét a kanapéról, amit sem Microsoft Cortana, sem Apple Siri nem tud helyette megtenni.

Következésképp, egy ilyen hálózat mikrocellái orrba-szájba tolják majd a pofánkba a nyalábokat 24 GHz-en és 52 GHz-en, amiknek az esetleges egészségügyi kockázatait máig nem ismerjük és puding próbája alapon se volt lehetőségünk megismerni, hiszen ezeket a sávokat eddig csak legfeljebb fix telepítésű, irányított pont-pont kapcsolatokra használták. Ennél sokkal baljósabb, hogy a kormányok és az 5G-ben érdekelt multik ugyanúgy nem akarják ezeket megismerni, ahogy az 5G = koronavírus konteóhívő bázisállomás-gyújtogató primitív suhancok. Azt pedig már előre látom, hogy fogják Magyarországon a "a lehető legkevésbé szabad csak kitűnniük a környezetből" iránvyelvet teljesíteni, az eddigi tapasztalatok alapján. Sehogy.

Systemd: A soron következő kiadásban a konténerizált környezet megmondhatja milyen host OS-en fut. Köszönjük Microsoft!

A systemd és a konténerek már ezelőtt is képesek voltak bizonyos információkat közölni, amik a host OS-re vonatkoznak, mint például a uname-el kinyerhető az éppen aktuálisan futó kernel verziója. Egyesek már ezt az információt is soknak találják, viszont a Microsoft közreműködésével még több információt adhat a host-ról a konténer.

Még áprilisban Luca Boccassi a Microsoft egyik mérnöke vetette fel a systemd levlistán, hogy egyes esetekben szükségük lenne egy olyan funkcióra, amivel a konténerből megmondható, hogy milyen disztribúció, melyik verzióján is fut a konténer.

Ezen módosítást a systemd csapata szerdán be is húzta.

 

Bár ez a funkció kikapcsolható, sokan erősen megkérdőjelezik a hasznosságát, hiszen a konténerizált környezetnek pont az lenne a lényege, hogy elrejtse a host információkat. Ha egy rendszer nem megfelelően van paraméterezve, akkor ennek a funkciónak és a uname-nek köszönhetően az esetleges támadók tisztább képet láthatnak arról, hogy milyen környezetben fut adott szolgáltatás és ismert hibákat kihasználva könnyebben átvehetik a host felett az irányítást.

Mai chromium update

Black Lives Matter. Saying this does not mean that other lives do not matter. It should not be controversial to say this. If I say Chromium updates matter, it does not mean that other Fedora packages do not matter, it means that a Chromium update is needed to fix this giant pile of severe security vulnerabilities, here, today, now:

CVE-2020-6463 CVE-2020-6465 CVE-2020-6466 CVE-2020-6467 CVE-2020-6468 CVE-2020-6469 CVE-2020-6470 CVE-2020-6471 CVE-2020-6472 CVE-2020-6473 CVE-2020-6474 CVE-2020-6475 CVE-2020-6476 CVE-2020-6478 CVE-2020-6479 CVE-2020-6480 CVE-2020-6481 CVE-2020-6482 CVE-2020-6483 CVE-2020-6484 CVE-2020-6485 CVE-2020-6486 CVE-2020-6487 CVE-2020-6488 CVE-2020-6489 CVE-2020-6490 CVE-2020-6491 CVE-2020-6505 CVE-2020-6506 CVE-2020-6507

In making that analogy, I do not intend to trivialize BLM. In no way do I mean to compare the lives of people to a silly web browser update. People are infinitely important than software.  But since I'm here to push this software update out, I am also choosing to say clearly and unambiguously that Black Lives Matter.

Open Source proves that many voices, many contributions, together can change the world. It depends on it. This is my voice.

Curve userek figyelmébe

Your Curve card and all associated Curve transaction and money transfer services will be temporarily suspended with immediate effect. Please be assured, we expect to be up and running again shortly but it may take a few days. Your money and card details held at Curve are safe and secure.

This has happened because the Financial Conduct Authority has this morning suspended its permission for Wirecard Card Solutions Limited (the company who currently issues Curve Cards) to operate, without prior notice. This action is not related to Curve - but Curve currently depends on Wirecard for operation of the Curve card.

We are already well on the way to migrating away from Wirecard but have not fully completed this process. We are now working round the clock to achieve the migration as quickly as possible and therefore expect this disruption to last for only a limited period of time.  

We will continue to communicate the details of what this means for you during this interim period.

Mac-en ARM-re vált az Apple

Az Apple úgy döntött, hogy a következő generációs hordozható Mac gépeket Intel  helyett ARM processzorokkal gyártja. Ez a váltás már régóta lógott a levegőben. Azt még nem tudni, mi lesz az Apple asztali gépeivel. Mindenesetre ez már a harmadik nagy váltás a cég történetében.

Részletek itt. https://www.hwsw.hu/hirek/61945/apple-mac-macbook-imac-arm-intel-proces…

Bounty program, hogy a GCC tovább támogassa az 1977-ben bemutatott VAX architektúrát

A GCC csapata egy jelenleg $1335 érő bounty programot indított annak érdekében, hogy a jelenlegi VAX backend-et valaki felkarolja és azt CC0-ról MODE_CC-re alakítsa át, hogy a VAX támogatás a jövőben is megmaradjon, mert ha senki nem vállalja azt, akkor dobják a támogatást.

Sok értelme nem nagyon van a támogatásnak, hiszen nem hiszem, hogy manapság bárki új programokat készítene ezen ősi gépekre, viszont a NetBSD csapata blogján kéri a fejlesztőket, hogy valaki karolja fel a projektet, hogy a jövőben is tudják szállítani az új NetBSD kiadásokat VAX-re.

Két szoftvermulti Edge csárdában

A Microsoft mindig is jól értett ahhoz, hogyan kell gyors, erőforráshatékony böngészőt nulláról kifejleszteni, ami semmivel sem kompatíbilis és sportot űz a webes szabványok szembeköpéséből. Így készült az Internet Explorer, majd később az Edge. A Microsoft mostanában jutott el odáig, hogy önkritikát gyakoroljon bizonyos dolgokat illetően és rájöjjön, hogy nem mindenben ők a legjobbak. Így vált például lehetségessé a látványos és a fősodorban sokakat meglepett nyitás a Linux és úgy általában a nyílt forráskódú szoftverek felé. Így vált valóra az is, hogy a korábban, az Internet Explorer utódjának szánt, ámde hasonló baklövéseket elkövetve kifejlesztett Edge belét kidobják, majd Chromium motorral (Blink) helyettesítsék.

A Google mindig is jól értett ahhoz, hogyan kell a gyorsnak hazudott bloat, erőforráspazarló böngészőt csinálni, ami nem csak a Google által kilobbizott szabványokat és a "legyen nekünk is sajátunk" torkokon lenyomott idealista fájlformátumokat támogajta normálisan, hanem azért, ha valaki akar, lehet vele értelmesen is internetezni.

A problémák, mint mindig, a különbségeknél kezdődnek. Például ott, hogy a Google mindig csak a marketingasztalon törekedett arra, hogy a böngészője gyors és erőforráshatékony legyen. Ez nem csoda, hiszen ami nem söpörhető be az "előre a semmibe" égisze alá, azzal a Google nem foglalkozik. Például azzal sem, hogy hatékonyabban használja a low-level API-kat, legalább Windows-on, vagy épp ha már videót játszik le, akkor azt videólejátszásra szakosított API-n keresztül tegye, ne bloated, inprofesszionális módon mindenféle OpenGL surface-ekre gányolva, grafikus drivereket körbehákolva.

A Microsoft azonban elkezdte optimalizálni a böngészőt Windowson és hajlandó volt azért pénzt és erőforrást áldozni, hogy legyen egy valóban gyors böngésző, ami a szabványokat is rendesen támogatha. A Google pedig elkezdett ezen duzzogni, ami egyelőre még csak a reklámleveleik körüli arroganciájukban mutatkozik meg.

A Microsoft azonban most olyasmivel állt elő, ami valódi alternatívája lehet a Chrome-nak. Igaz, még mindig Edge-nek hívják, de gyors, jól használható, és a Chromium motor miatt rugalmasan bővíthető a Chrome-hoz fejlesztett kiegészítőkkel.

Ezek használatát maga a Microsoft is ajánlja, a Google azonban nem örül mindennek. Ennek megannyi apró jele van. A legújabb, hogy ha egy új eszközről az Edge-zsel jelentkezünk be a Gmailbe, megkapjuk a szokásos figyelmeztető e-mailt, de - és ez már szokatlan - a levél arra is felhívja a figyelmet, hogy a Windows 10-ből a Chrome-mal lehet a legtöbbet kihozni, amely gyors, egyszerű és modern böngésző.

- Írja a ComputerWorld a tegnapelőtt megjelent cikkében.

Nem újkeletű a dolog. Korábban a Cyanogent igyekeztek kevésbé feltűnő módokon ellehetetleníteni, illetve az alternatív, nem Google-től licencelt Androidok felhasználóival úton-útfélen kibaszni.

Szóval a nagy open-source idealizmus a Chromium körül is természetesen csak addig nyerő, amíg a Google dolgoztathatja ingyen a Chromium körül megforduló open-source közösség tagjait, a saját profitja és dominanciája érdekében, a milliárdjaikat pedig elspúrkodják, ahelyett, hogy valódi optimalizációra és az operációs rendszerek által nyújtott API-k hatékonyabb kihasználására költenék.

Aztán, amikor megszületik a középszarnál egy fokkal jobb megoldás, akkor erre, ha nem is a nagytöbbség, de a felhasználók egy észrevehető része ráérez és első dolga lesz leszavazni a középszart.