macOS

Regi Windows-os jatekok uj Mac-en (10.15 Catalina, 64 bit only)

Fórumok

Sziasztok,

Van egy uj 2020-as 13 inch kimaxolt Macbook Prom (Intel GPU, de 32GB RAM). Meg van egy Linuxos (Arch) System76 Galago Pro.

Online szoktam Heroes 3-mal (SoD/Complete + hdmod vagy Horn of the Abyss) jatszani. Jobb hijan a System76-on, amin stabilan fut wine-nal. Amit mar szo szerint csak erre hasznalok.

Problemam a System76-tal: neha random elmegy percekre a wifi. 

Network controller: Intel Corporation Wireless 8265 / 8275 (rev 78)

Kabellel stabil. 

Az en elso vilagi problemam: nem csak az asztalomnal akarok egy tobb, mint 20 eves jatekkal jatszani. Neha az agyba jon velem a MacBook egy teamviewerrel amikor online jatszok, mert egyelore erre nem talaltam jobb megoldast.

Ha a MacBookon mukodne a Heroes 3, az sokkal kenyelmesebb lenne.

Valamennyire mukodik is:

10.14 Mojave-ig ment wine-nal. A macbook 2020-as, igy csak Catalina fut rajta, mint host OS, ami 64-bit only.

Van egy ingyenes baratunk, amit probaltam: Virtualbox.

Virtualboxban ket guest OS-t probaltam:

  • Virtualbox, React OS Guest
  • Virtualbox, Win 10 Guest

Mindkettonel van egy Virtualboxos eger driver hiba. Egyiknel se 2 perc jatszas utan jonnek elo a problemak, hanem sokaig nyomkodva. Ha tul gyorsan kattintok kettot, utana nem vesz be tobb kattintast a guest OS. Workaround: X --> Save machine state --> "Start" (Resume). Ami kulonbseg: ReactOS-nel ilyenkor nem ter eszhez a network. Win 10 guestnel igen. Igy online jatekra meg majdnem alkalmas is lenne.

Viszont a Horn of the Abyss kiegeszitonel mind a React OS mind a Win 10 guest neha csata kozben ugy dont, hogy 10-15 masodpercig nem frissiti az eger kurzort, aztan eszhez ter. Ez mar atlepi a komfort zonat.

 

Ami erdekel, es amiben segitseget kerek: tapasztalatok:

macOS 10.15 host OS-en ki jatszik regi Windows-os jatekokkal?

Aki jatszik, milyen kornyezetben eszlel TARTOSAN jo performance-t? 

Peldaul szivesen fizetek a Parallels-ert, vagy a VMWare Fusionert, ha abban nincs ilyen Guest OS mouse integration bug, se tul sok dobalt frame egy 20 eves jateknal. Erdekes kerdes meg, hogy milyen Guest OS-sel van VM gaming tapasztalatotok? Regi jatekokat Win 10, Win 7, XP, Linux+wine vagy ReactOS guest OS-ben futtattatok tartosan? Esetleg ha valaki valamilyen kombinaciot probalt es nem mukodott (jol), az is nagy segitseg.

Ami nem erdekel: masik host OS (bootcamp/dual boot Win vagy Linux a MacBookra)

macOS Catalina + qbittorrent 4.2.3 - nem frissít trackert

Fórumok

Sziasztok!

Előre szeretném szögezni, hogy világ életembe Windowst használtam, ám most egy jó ajánlat miatt lett itthonra második gépnek egy régebbi Macbook.

A jelenség a következő: a legnagyobb hazai torrent oldalt használom, a letöltésekkel semmi probléma, annak rendje módja szerint letöltődik a torrent, el is küldi a trackernek hogy elkészült, viszont onnantól nem küld adatot. Se automatikusan, se ha manuálisan kérem tőle, hogy kényszerítetten jelentsen újra.

Az oldalon Stopped státuszba vannak, pedig jelenleg is futnak Seeding státusszal. A torrent kliensben a Trackernél nem működik állapotot jelez.

Véleményem szerint ez vagy rendszer, vagy hálózati hiba lehet, viszont ugyanazon WiFire csatlakozok eszközök minden gond nélkül frissítenek, szóval a Macbook a fő gyanúsított.

Talán ez a kép segíthet valamit a hiba beazonosításában.

 

Köszönöm előre is segítséget!

 

22

Mac tulajdonos csere

Fórumok

Adott két mac egy pici cégnél amiket megörököltek az új kollegák, profilt is kaptak, viszont a gond az, hogy a frissítésekhez mindenképpen az eredeti user Apple ID-ja szükséges. Hiába készítek neki újat és jelentkezem be vele, azzal csak új alkalmazást tudok beszerezni, a meglevőeket és a rendszert nem tudom frissíteni. Amihez nem nagyon van kedvem az a teljes reset, főleg a mostani helyzetben.

Hogyan lehet leválasztani az eredeti usert a gépről, aki először beállította és átregisztrálni máshoz?

Köszönöm!

céges laptop Macbook vagy DELL

Fórumok

Sziasztok!

Lehetőségem van az 5 éves HP ProBook 430 G2 céges laptopomat lecserélni.

DELL Latitude van nálunk rendszersítve, de van lehetőség Macbookra is, egyúttal tudnám supportálni a vezetők laptopját.

2004 óta kizárólag linuxot használok desktopon és szervereken. Azzal kelek és fekszek. Van pár ismerős, aki régimotoros linuxos szerveradminként Macre váltott desktopon és akkor azt mondta, hogy így jobb neki. Ezek közül egyiket sem érem el most kifaggatni, így itt érdeklődöm.

Amit használok:
konzol, gimp (standard képszerkesztésekre), vlc, wine (mikrotik winboxra), cisco packet tracer, KiCad, synology cloudstation, openvpn, thunderbird, virtualbox, LibreOffice, Calibre, KeePass, cryptsetup-os diszk titkosítás.
Úgy látom ezek papíron vannak Mac-re, kivéve a cryptsetup.

Kérdés, hogy mennyire fájdalmas a váltás és a mindennapi élet? Párszor hozzányúltam MAC OS-hez. Kicsit olyannak tűnt, mint az iPhone: amit tud, jól tudja, amit nem, azt nehezen patkolod bele.

Érdemes megfutni a váltást?

MacBook Pro Mid 2012 SSD + system upgrade

Fórumok

Sziasztok,

Sosem használtam Mac OS-t így szeretnék egy kis segítséget kérni az alábbi témában:
Holnap kapok egy MacBookot (állítólag Pro Mid 2012, de ez csak akkor lesz biztos, ha megkaptam). Tulaj kérése, hogy cseréljem a benne lévő HDD-t SSD-re. Ahogy néztem ez nem is nagy mutatvány, viszont update-elni is kéne a rendszert (Sierra van rajta). Annak már utána jártam, hogy a Time Machine lesz az első lépés a biztonsági mentés készítésere. Az érdekelne, hogy innen hogyan tovább? Azt látom, hogy a Catalina még egy jó hónap mire megjelenik, így marad a Mojave.
Mi a szerencsésebb sorrend? Tegyek egy Sierra-t az SSD-re, Time Machine-al adatok vissza és úgy upgrade-eljem a rendszert, vagy eleve Mojave-t telepítsek az SSD-re és új TM-al a visszaállítást? Ha van harmadik jobb megoldás arra is kíváncsi vagyok, hallgatni fogok a tapasztaltabbra. User és Apple ID login/pw-t elvileg kapok.

Köszi a segítséget!

OSX vagy InDesign probléma

Fórumok

Sziasztok!

Adódott egy igen komoly és sürgős probléma az egyik ügyfélnél. Természetesen keresem máshol is a megoldást, de hátha valaki tud itt valami okosat mondani rá.
Fileszerver Synology DS918+ raid10-ben 4x8Tb, fileok afp-n keresztül felcsatolva.
A gond akkor van és egyre több gépen jelentkezik, mikor finderből InDesign szeretne egy file-t megnyitni error code 5-tel elszáll az InDesign, a mappa pedig látszólag kiürül a finderben. A nas saját rendszerén megnézve a mappában megjelenik egy .dat.nosync.****** változó végződésű file. Ha ezt a file-t törlöm, a mappa tartalma azonnal láthatóvá válik. Finder könyvtárból kilép, újra belép szintén láthatóvá teszi a tartalmat.
Hálózat ok, fileszerver a Windows-os gépekkel hibamentes.
A kérdés leginkább az, hogy találkozott-e már valaki ezekkel a .dat.nosync fájlokkal, és tudja-e, hogy az OSX vagy az InDesign hozza-e létre őket?

Köszönöm!

macOS Mojave + MikroTIK 2011 + L2TP/IPSec VPN nincs hálózati

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy macOS Mojave amin user profil csere történt. Be van állítva rajta egy L2TP kapcsolat amit egy Mikrotik eszköz szolgáltat. User betárcsáz, IP címet kap, router pingelhető, de azon kívül semmi más nem válaszol. Ugyanezzel a VPN felhasználóval Windows 7 alól gond nélkül működik minden (=fájlszerver elérése). A funfact, hogy eddig ment (profilcsere előtt). A gépen van egy ESET Cyber Security, nyilván ezt is kilőttem a hibakeresések idejére.
Mi lehet ami eddig elkerülte a figyelmem?

Köszi!

Windowsos bootolható pendrive készítése

Fórumok

Sziasztok,

macOS mojave alatt szertnék iso-ból bootolható pendrive-ot létrehozni (win10), de nen jutok egyről a kettőre. Egy MBR-es telepítőre lenne szükségem egy HP laptophoz, amit eddig probáltam:

1, dd if=iso of=target bs=1m:
természetesen fat32-re formázott drivem a telepítendő gépen meg sem jelent.az eszköz, mint bootolható device.

2. unetbootin:
Bootolható eszközként itt már jelentkezik a pendrive, de mikor probálok róla bootolni missing operation system hibaüzenetet kapom.

Ti mac-en hogy csináltok Windows telepítőt, ha nem UEFI-s gépre szeretnétek telepíteni?

Android/iOS TELJES újratelepítés

Fórumok

Üdvözlet!

Érdeklődnék, hogy van-e esetleg arra mód, hogy az android-ot/iOS-t teljesen újra lehessen telepíteni a mobil-okon/tablet-eken? Tehát nem gyári beállítások visszaállításával, hanem mintha pl: egy Linux-ot/Windows-t telepítenénk teljesen tisztán (boot-olás, formázás stb). Mintha ott lennénk a gyárban és feltelepítjük az eszközöket.

Előre is köszönöm a segítséget!