Iroda

Nyelvi szótár kialakítása

Fórumok

Sziasztok

 

Egy nagyobb szótáron dolgozom, és egy nyelvkönyvön - és kipróbáltam amit csak lehetett - a legjobb tudásom szerint, de fonetikus átírások, és a fonetikus IPA támogatás nélkül fogalmam sincs, hogy lehet kivitelezni és tördelni egy közel 5000 szavas corpust. A durva az, hogy egyáltalán egyetlen tördelőprogram, vagy editor/word processor sem foglalkozik igazán a dologgal, és vagy nincs nyelvi támogatás az adott nyelvhez, vagy rosszul formázza - vagyis amikor a két nyelv írásiránya különbözik - de megtartja a forrásnyelv írásírányát...ami egy arab betűkkel írt nyelvnél fejlövés. Amikor pedig példákat kell felvinni a nyelvkönyvben egymás mellé, akkor vagy kénytelen vagyok képekben beszúrni, vagy imádkozni, hogy adott formában beférjen. De ez a dolgok egyik fele. Fonetikus átírások pedig a másik... Nagyon nagy segítség lenne egy olyan modul, vagy program aminek ha megmondom x abc megfeleltetési szabályait, akkor fonetikusan, vagy latin betűkkel átírná azt... de eddig nem találtam ilyesmit. Valakinek ötlete?

Köszi

HP laptop honnan?

Fórumok

Sziasztok,

Próbálunk HP notebookot venni üzleti felhasználásra és sajnos belefutottam abba, hogy hiába próbálom megrendelni, utána felhívnak vagy írnak, hogy nincs és nem is tudják mikor lesz.

A következőt szeretném:

  • HP notebook
  • 15" kijelző, előny ha matt
  • 1920x1080-as felbontás
  • 8 GB RAM
  • 256 GB-os SSD
  • Windows 10 Pro
  • A fehér szín határozott előny.
  • Nem szeretnénk használtat.

HP, mert próbáljuk egységesíteni az infrastruktúrát. Tudtok céget mondani aki megbízhatóan tud ilyet szállítani?

Köszönöm

János

Libreoffice távoli fájl megnyitása Google Drive-ról

Fórumok

Sziasztok!

A tárgyban szereplő dolgot szeretném megoldani. Első körben LO 6.0-val próbálkoztam, majd 6.4.3-mal, de az eredmény ugyanaz: 6 jegyű ellenőrző kódot kér, miközben nincs is beállítva a 2FA. Neten keresgélve azt látom, hogy ilyenkor nem sikerül a hitelesítés, azért dobja a kódkérő ablakot. G Suite fiókkal akartam először, majd egy "sima" Google fiókkal, de az eredmény ugyanaz.

Van ezzel tapasztalatotok? Ötlet? Olvastam, hogy a fiókbeállítások/biztonságnál megnézhetem, hogy volt-e sikertelen bejelentkezés, de nem jelzi a próbálkozást.

[Megoldva] MS Office Linux alatt

Fórumok

Szükségem lenne LinuxMint alatt egy teljes értékű Ms Word/Excell/PowerPoint kombóra. Kérdéseim:

- Melyik a legutolsó teljesen működőképes Office csomag, amit a wine alatt használhatok? Kérlek ne küldjetek wine support linket, azt megnéztem már, személyes tapasztalat alapján kérném a véleményetek. 

- Jó lenne, ha tudnék menteni saját /home mappába is nem csak az emulált könyvtárakban dolgozhatnék.

- Ha nem járható érdemesebb lenne egy virtuális gépbe komplett windows/office telepítés?

Köszönöm!

PDF (nem-interaktív) elektronikus aláírása

Fórumok

A saját fejlesztésű szoftverünkben PDF kimenetet generálunk, amit elektronikus aláírással kellene ellátni. Az elektronikus aláírás (a tanúsítvány .p12 fájl formájában) már adott.

A dokumentumot LibreOffice-ban, vagy egyéb GUI-s termékekben remekül alá tudom írni. Most ugyanez kellene, de nem-interaktív módon. Nem feltétlenül a programba beépíthető library-t keresek, nekem tökéletes, ha külső programot hívok meg aláírásra. (Sőt, más okokból kifejezetten jobb is volna.)

A poppler PDF library csak ellenőrizni tud tanúsítványt, aláírni nem. Leginkább 8-10+ éve karbantartás nélkül maradt eszközöket találok. Mi manapság erre a jó megoldás?

kösz/üdv.

táblázat évszám rögzítése

Fórumok

A =today() függvényt használom egy cellához, melyet kitölt amikor a táblázatot megnyitják. Jó ez, de ez a rákfenéje is. Ugyanis amikor újra megnyitják, felülíródik a már bevitt adat. Ki lehet ezt valahogy küszöbölni? Ez amúgy egy hibabejelentő sablon, és az lenne az üdvös hogy rögzítse az első megnyitáskori dátumot.

A makrókat szeretném elkerülni. Egyrészt mert ahhoz nem értek, másrészt a hordozhatóság miatt. 

Geany oldalsáv színséma

Fórumok

Windows 10 alatt átállítható valahogy a Geany oldalsó (és alsó) sávjának színvilága?

(A geany color scheme csak a szerkesztőfelületre hat.)

Amúgy sötét színséma van beüzemelve a többi Windowsos alkalmazáson - bosszantó, hogy a geany nem veszi át.

Vagy valami GTK ügyet kell feltenni/állítani?

libreoffice automatikus kitöltés

Fórumok

Készítettem egy dokumentumot, melybe táblázatokat is raktam. Viszont szükségem volna automatikus kitöltésre.
Van egy szám mező, melynek minden megnyitáskor eggyel nőnie kellene. (hibabejelentő űrlap) Nyilván fájlmentéskor is jó lehet ez. Ha ez a 10. dokumentum, akkor a valami10 néven lenne jó elmenteni automatikusan. Megoldható ez?

S mivel ez nem kimondott táblázat, így kérdés hogy miként tudok az egyik cellába beírt értékre hivatkozni a másik cellából. Magyarul ez a hibabejelentő űrlap két példányos. S hogy ne kelljen kétszer kitölteni, így csak automatikusan kitöltődne a másodpéldány. Sima táblázat esetén tudom a megoldást, de itt nem tudom hogy van-e egyáltalán c2 cella.

Font csomag hiányzó betűk pótlása

Fórumok

Hogyan lehet pótolni egy font csomagból hiányzó Ő és Ű betűket, illetve ezek kisbetűs testvéreit? 

Csak ezek hiányoznak ahhoz, hogy magyar nyelvre teljesen használható legyen. 

Természetesen nem nulláról szerkeszteném ezt a hiányzó négy betűt, hanem az Ö és Ü módosításával. Milyen segédprogram használható erre? 

Kicsit rosszabb megoldásként még az is megfelel, ha a font csomagban szereplő Õ Û betűket teszem be Ő és Ű helyett.