Iroda

Ti hogy írtok alá digitálisan? (e-személyi, windows)

Fórumok

Most lett új, elektronikus személyim. Vettem kártyaolvasót (Kobil ID Token), drivert, eSzemélyi klienst és KEAASZ-t telepítettem. eSzemélyi kliens látszólag tökéletesen működik, ügyfélkapun be is tudok jelentkezni. KEAASZ azonban az MSCAPI tanúsítvány kiválasztásánál hibaüzenetet dob. Parancssorból kiderül, hogy a certek betöltése közben ArrayIndexOutOfBoundsException-el lehal.

Próbáltam másik (szintén win10) gépen, próbáltam hordozható verzióval (java libraries bundled), sehogy nem megy.

A legfrissebb KEAASZ verzió több, mint három éves, gondolom, azóta változott a Win10 API vagy valami hasonló történt.

Ti Win10-en hogy készítetek magyar e-személyivel hiteles digitális aláírásokat?

Hőmérséklet / páratartalom / nedvességmérő szenzor

Fórumok

Sziasztok!

Szerverszobába keresek menedzselhető, távolról elérhető megoldást az alábbi három dolog mérésére:

  • hőmérséklet mérés
  • páratartalom mérés
  • nedvesség víz érzékelés

Mit javasolnátok?

Régebben a https://wirelesstag.net -es megoldást használtam, de hátha van újabb, jobb, olcsóbb.

Köszönöm.

Gábor

Online szerződéskötés

Fórumok

Hello!

Olyan megoldást keresek, amivel két magánszemély elektronikus módon, egyszerűen szerződést tud egymással kötni. A cél az lenne, hogy fizikai találkozás, vagy nyomtatás/szkennelés/postázás nélkül létrejöjjön egy ugyanolyan jogi bizonyítóerejű szerződés, mint ha fizikailag lepapírozták volna. Mik a lehetőségek?

Az egyik szerződő fél online szolgáltat valamit, a másik pedig az ügyfél, akivel szemben a lehető legkevesebb feltevést szeretnénk támasztani. Van egy email címe, egy okostelefonja, internet-hozzáférése, esetleg, ha megkerülhetetlen, akkor ügyfélkapuja.

Ismertek erre egy bejáratott módszert, weboldalt? Kb. egy PDF doksit kéne tudni prezentálni, amit az ügyfél el tud olvasni, és be tud pipálni egy checkboxot, hogy akkor részéről ez rendben van. Esetleg valami canvas-ra odatapizza az aláírását, vagy ilyesmi, nem vagyok jártas efféle jogi dolgokban (sem).

NextCloud kérdések

Fórumok

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem a NextCloud-ról, nem nyitok mindegyikre külön szált így egyben teszem fel őket. Még nem használom élesben, most merült fel az egyik ügyfelemnél a bevezetése. Tesztelem egy hete, és elsőre elég szimpatikus, de éles tapasztalatom nincs. 

1. Használja valaki production környezetben? Ha igen, jó a tapasztalat?

2. Mennyire stabilak az új verziók? Mehet a 20-as, vagy inkább a 19 legyen és később frissítsek?

3. Van valamilyen project listázó app? Elég jó, hogy mindenfélét hozzáadhatok egy project-hez, de sehol sem találom, hol tudnám kezelni magukat a project-eket. Létezek valamilyen lista róluk?

4. Van értelme a server-side-encryption-nak? Elég szívatós, a groupfolders egyből dob egy hátast tőle, meg a fene tudja mi nem fog működni még. Az egyik NextCloud fórumban azt ajánlották, hogy inkább a filesystem legyen titkosítva és ne a NextCloud csinálja. Szerintem ez nem ugyan az, mert egy estleges security probléma esetén, még ha www-data user-el olvasni tud a támadó, akkor sem tud mit kezdeni a fájlokkal. Kontra oldalon meg ott van, hogy ha feltörik és hozzáférnek user adatokhoz, azokon keresztül úgy is elérik a tartalmat. Szóval egyenlőre nem tudom eldönteni van-e értelme.

LibreOffice Writer végjegyzetek

Fórumok

Sziasztok!

Két kérdésem lenne LibreOffice-gurukhoz:

1. Hogyan oldható meg Writer-ben a végjegyzetek számozásának fejezetenkétni újrakezdése a dokumentum végén? Egyáltalán, mi felel meg a Writer-ben az MS Word "szakasztörés új oldalon" parancsának, illetve hogyan kezeli a fejezeteket, mint szövegegységeket?

2. Rá lehet venni valahogy a Writer-t arra, hogy MS Wordben készült, a fent említett felépítésű (végjegyzetek a dokumentum végén, számozás fejezetenként újrakezdve) helyesen importálja? Jelenleg eltűnik a számozás újrakezdése.

Előre is köszönöm a segítséget.

Libreoffice 7 - lábjegyzet felülvonás - MEGOLDVA.

Fórumok

Sziasztok!

Korábbi verzióban a lábjegyzet felett alapértelmezetten egy rövid szegély volt (3-4 cm), ami elválasztotta a szövegtörzstől. Az újabb verzióban a bekezdés stílusban nem lehet ilyen rövidített határoló szegélyt beállítani, csak a bekezdés teljes szélességére vonatkozóan. Vagy van rá megoldás?

LibreOffice Calc fájl ismétlődő megnyitása, bezárása BASH használatával

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy Rpi4, gyári rendszerrel. A feladat az lenne, hogy egy adott helyen lévő LibreOffice Calc fájlt kellene automatikusan indítani bejelentkezés után, nyitva hagyni 15percig, aztán bezárni. Ezt a folyamatot ismételve lefuttatni.

Arra gondoltam, hogy a BASH-t használnám a feladat megoldására.

Amit eddig sikerült külön-külön parancssorból használni:

- megnyitás: libreoffice --calc /home/pi/Asztal/Doksi.ods

- bezárás: wmctrl -c libreoffice (Ehhez telepíteni kellett még a wmctrl csomagot), már futó LibreOffice esetén lefuttatva.

- várakozáshoz a sleep 15m parancsot gondoltam használni

BASH programozásban alap dolgokban elboldogulok, de ez most kifogott rajtam.

Az összefűzött fájlt így írtam meg:

#!/bin/bash
## Libreoffice fájl megnyitása
libreoffice /home/$USER/Asztal/Doksi.ods
## Várakozás a megnyitás után. (5s,5m,5h,5d)
sleep 15m
## Libreoffice bezárása. Szükséges a 'sudo apt install wmctrl' csomag telepítése. Parancs:
wmctrl -c libreoffice

Sajnos csak a megnyitásig jut el a dolog, a várakozás és bezárás már nem működik ebben a formában.

Kipróbáltam még, hogy while-t használok, ami végtelen ciklust eredményezett. A fájl megnyílt, majd kézzel bezártam és újra megnyílt. Terminálban parancs megszakítással (CTRL+C) ki lehetett lőni.

Tudnátok ebben segíteni, vagy lehet nem ebből az irányból (BASH) kellene nekiindulni?

Előre is köszönök minden hozzászólást!

Nem megy az ABEVJAVA repo

Fórumok

Kedves Mindenki!

Pár hete nem fissül az abeves repo.

E: The repository 'http://ooo.itc.hu/abevjava-next abevjava Release' no longer has a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.

Próbáltam újra hozzáadni a kulcsot, de nem változott utána semmi:

gpg --keyserver keys.niif.hu --recv-keys 01937606
gpg: key 481960A101937606: "AbevJava - ÁNYK - Általános Nyomtatványkitöltő csomagtároló (Nem hivatalos AbevJava - ÁNYK - Általános Nyomtatványkitöltő csomagtároló.) <abevjava@gmail.com>" not changed
gpg: Total number processed: 1
gpg:              unchanged: 1

Thunderbird-ből Outloook v16.0.13127 -be küldött levelek melléklete

Fórumok

Thunderbird v68.10 -ből Outloook v16.0.13127 -be küldött levelek mellékletének  fájlnevek elromlanak.

Ha a csatolmány nevében ékezetes karakter szerepel , akkor a címzettnél a fájlok neveiben értelmetlen karakterek képződnek, néha a kiterjesztésben is.

Az előző verziójú (v13029) Outlookban még nem volt ilyen gond. Ha tetörlöm a gépről a frissült Office 365 -csomagot és az internetről letöltöm a portal.office.com  -ról , akkor megjavul, nem rontja el a fájlneveket. Ha frissítem az előbb letöltött és telepített Office 365-öt , akkor a fenti verzióra frissülve elromlik.

Érdekes módon ha Outlook-ból Outlook-ba küldök levelet , bármely verzióval, bármely verzióra, akkor rendben van.

Szóva a Thunderbird <=> Új verziós Outlook  nem állnak össze.

 

Amit Thunderbird-ből küldtem: https://www.dropbox.com/s/c9xvaaw0npt7n1c/omkmbigkehgagcce.png?dl=0

Amit az Outlook lát : https://www.dropbox.com/s/ui9k1w5y2zufbjb/leblmidbafclpmcc.png?dl=0

 

Valaki találkozott ilyen problémával ??

Ötlet ?

Beléptető rendszer (n+1. topic)

Fórumok

Sziasztok,

kapcsolatban állok több, neves beléptetőrendszert gyártó/forgalmazó céggel, de valahogy egyiknél sem találtam meg azt, amit keresek. Amire szükség lenne:

1.) az egyes ajtóvezérlők Ethernet interfésszel rendelkezzenek (több épület, sok beléptetési pont, nem akarunk kábelezni, Ethernet van mindenhol)

2.) a felhasználó-adatbázis, és az esemény-adatbázis kívülről, szabványos eszközökkel, pl. SQL illesztéssel (MSSQL/PostgreSQL/MySQL/stb.), vagy valamilyen épkézláb API - elérhető legyen.

Amiket találtunk "konzerv" megoldásokat, azok mind proprietary, főként Windows-os programra épülnek, ahol az operátor képes kézzel, interaktívan mindenféle riportokat lekérni. Az adatbázis általában zárt, kívülről nem elérhető, nem dokumentált, stb. Olyan szoftveres megoldásokért kérnek - modulonként - több százezer Ft-os licenszdíjakat, amelyek ránézésre kb. a '90-es évek műszaki színvonalán akadtak el...

Hardveres téren nincs semmi extra igény. Az ajtóvezérlőnek legyen legalább egy relé kimenete, a kártyaolvasók pedig egyenek szabványos RFID kártyákat.