Multimédia

videó lejátszási problémák

Fórumok

ext3-as HDD-n van egy sorozatom mely még 4:3-as xvid avi. Van egy ősrégi Asus O!Play HDP-R1 lejátszóm, mely gond nélkül lejátssza. A HDD egy dokkolóban,
és E-SATA-val össze van kötve a lejátszóval, az meg HDMI-vel csatlakozik a tévéhez.

S mivel haladni kell a korral, így van egy Xiaomi MI BOX S-em is de az nem látja az ext3-as HDD-t. Amit nem is értek.
Ezért meghekkeltem az ASUS routeremet egy Padavan firmmel, melyben ott egy NFS megoldás. S mivel a routeren csak USB bemenet van, így a dokkoló USB-vel van összekötve a routerrel, az E-SATA nem játszik. A VLC-nek megadtam az átjárót, és már látja is a megosztást.

No de hiába a jóval erősebb processzor, a több RAM, a lejátszás minősége csapnivaló. Akadozik, szaggat, meg megáll. Már kikapcsoltam a GPU-t, bekapcsoltam a blokk szűrőt közepesre. Tehát szórakoztam a beállításokkal. De nem javult meg. Ok, akkor jöhet a Kodi mester. De az is csinálja a fesztivált.

Nem értem. Az NFS adatátviteli sebesség nem lehet gond, mert csak ezek a hitvány 640x480 felbontású xvid videók akadnak, de a FHD mkv az nem. Holott ugyanazon a HDD-n figyel. Ergo, szar minőségű a codec a szoftveres lejátszókban. Mi a megoldás? Mert nem valószínű hogy 8 évadot emiatt átfogok konvertálni. MI BOX S őnagysága számára.

Video magnó manapság és a Vodefone @#&

Fórumok

Idős Édesanyám (82 éves) UPC előfizető volt, míg volt UPC. Azóta lett Vodafone, és a médiabox pedig nem teljesítette az ő feladatát, azaz véletlenszerűen vette fel vagy nem vette fel a filmeket. Vodafone ígéret szerint új médiabox mindent tud, amit a régi, csak nem helyben tárol, hanem felhőben max 90 napig.

Csere megtörtént. Kiderült, ígéret volt hazugság. Csak HD filemeket képes rögzíteni. Édesanyám nyelvet tanul, így német adókat néz felirattal. Ezek nem menthetők. Régi típusú médiaboxot nem kaphat már, azokat a Voda bezúzza. Van egy harmadik típusú médiabox, de az egyáltalán nem tud felvenni.

Az anyázások után meg kellene oldani, hogy fel tudja venni a német adásokat. Lehetőség:

- Szolgáltatóváltás. Ettől nagyon fél - megértem. Nem tudni, ott mi lesz a bibi. (Vidék)

- Online felvételek. A legfontosabb a ZDF és a Sat1 lenne, de ezeknek nem találtam még VPN mentes stabil KODI pluginjét. Olyan tárolót sem találtam, ahol feliratosan vissza lehetne nézni a régebbi adásokat. Egyáltalán, még KODI capture plugint sem találtam, pedig egészen beleillene a funkcionalitásába. Ilyen irányú információkat is megköszönnék.

- Külső videómagnó ... vagy hogy is hívják. Egy ismerősömnek van ilyen. Annak "média box" a neve. A neten a "HDMI capture" eszközök voltak még a leginkább használhatóak, bár azok csak a gépbe vezetik be a videó jelet, és azt ott kellene rögzíteni. Nem tűnik idősbarát megoldásnak. Amilyen egybe dobozokat találtam eddig, azok meg inkább folyamatos kamera és egyéb videójelek rögzítésére voltak. Olyan hagyományos videómagno-szerűséget nem találtam sehol. Persze HDD-re, SSD-re vagy USB-re rögzítene, de lenne saját kezelőfelülete a TV képernyőjén, reményeim szerint CEC-es, hogy külön távirányító se kelljen hozzá.

Van ilyen? Tudtok ilyent? Mi az eszköz neve, amire keresni kell?

Vagy további alternatív megoldási javaslatok?

Internet-Rádió szoftver

Fórumok

Fontolgatom egy Internet Rádió beszerzését. Árban elég széles a kínálat, úgy 25 ezertől sok-sok százezerig. Van kinézett eszköz az alsóbb ártartományban, de most nem erről szeretnék kérdezni. Az majd egy másik topik tartalma lesz.

Szóval mielőtt belevágnék az Internet Rádió vásárlásba, arra gondoltam, hogy kipróbálom hogy mennyire használnám ki ezt az eszközt.
Szeretnék Internet Rádió programot telepíteni, ami viszonylag sok csatornát tud venni. Az ingyenes lenne a legjobb, de egy időre akár elő is fizetnék rá.

Természetesen Linuxos szoftvert preferálok, mert az otthoni gépeimen (asztali és laptop)  többnyire az van.

Van Androidos TV-Boxom is, így android alkalmazás is szóbajöhet. De végső soron a Windowsos szoftvert sem vetem el, ha ez az ára hogy sok csatornát érjek el.

Tanácsot, javaslatot kérnék, hogy mely programokat érdemes telepíteni? (A csatornaszám mellett az olyan szolgáltatások is számítanak, mint a keresés tematikára, zenénél stílusra.)
 

[MEGOLDVA]smplayer, mpv player és az m3u lejátszási lista

Fórumok

Debian 9.13 smplayer nem tudja lejátszani az fapg -vel generált m3u formátumú lejátszási listát. Az mpv igen.
Jobban örülnék az smplayer -nek, mivel ott megjeleníti a lejátszási listát és van "keverés" üzemmód (több ezer szám van a gyűjteményben), illetve mintha megjegyezné hol tartottam. Az mpv sajnos csak az elejéről és nehézkes a listában történő navigálás.
Arra már rájöttem, hogy az smplayer ott akad el, ha a path -ban megjelenik a zárójel (még a szóköz sem zaarja meg, de ha zárójelet talál ott leakad azzal hogy nem tudja megnyitni).
Próbáltam szimpla és dupla idézőjelekkel (a teljes relatív path -ra), nincs változás, próbáltam eszcape chracterrel \( semmi változás. (Az mpv simán eszi ezeket a pathokat)

Van valami ötlet még?
Azon kívül hogy gyomláljam ki az összes zárójelet. (Általában az albumok megjelenési évét jelölik így)

Megoldás? Nem egészen. Pár napja az audio szekcióban beállítottam a normalizálást. Attól fogva jöttek ezek a furcsa hibák, amire tévesen azt hittem a fájl nevekben előforduló zárójelek a bűnösek. A "cdr" szűrőt reklamálta, ami úgy tűnik nekem nincs és valójában azt sem igazán tudom mi az (a google alapbó a Kongói Demokratikus Köztársaságot dobja fel).

VLC commmand line paraméterek

Fórumok

Sziasztok!

 

VLC paraméterezésben akadtam el, aki tudja a megoldást írja meg légyszi :)

 

A jelenlegi felállás: DVB-T2 (tvheadend) érkezik a http-n keresztül a stream (hvec és mp4a) ezt kell hw gyorsítással h264, mp4a -ra konvertálni, ffmpeg, komponensek lefordítva, ezek elvileg rendben is vannak.

A probléma, hogy a vlc-t paraméterezve az NVNEC-et nem sikerül működésre bírni (vagyis igen, de akkor meg a hangot nem akarja transcode-olni)

 

vlc -vvv --sout-avcodec-codec=h264_nvenc http://172.16.50.86:9981/play/stream/channel/094d3a51b80f10794d6a39e61cd1a8ef --sout "#transcode{width=1920,height=1080,vcodec=h264,venc=avcodec,vb=5000,scale=1,acodec=aac,aenc=avcodec,ab=256,channels=2,samplerate=44100}:std{access=http,mux=ts,dst=0.0.0.0:8000}"

 

ha az --sout-avcodec-codec=h264_nvenc paramétert kiszedem akkor nincs hw gyorsítás és a sout szekcióba nem tudtam beilleszteni úgy hogy működjön is.

 

update: részmegoldás, ha sout-ból kiszedem az audio részt, akkor megjön a hang is(nyilván transcode nélkül)

PLEX kavalkád

Fórumok

Üdv,

Van egy OMV-s gépem, rajta egy PLEX szerverrel. A mi nap úgy döntött a Plex, hogy nem támogatja tovább bizonyos okos vagy nem olyan buta TV-ket. Sajnos ebbe az én Panasonic TV-m is benne van. Olvasgattam, hogy mit lehet tenni ezzel kapcsolatban és találtam egy megoldást, miszerint ha a plex szervernek megmondom, hogy a "Biztonságos kapcsolatok" Előnyben részesített legyen és a "Hitelesítés nélkül engedélyezett IP címek és hálózatok listája" -ra felveszem az otthoni hálózatomat illetve a kliensbe beállítom a szerver címét, akkor direktbe fordul a TV a szerverhez. Sajnos ez valamiért nem működik, ha esetleg valakinek van ebbéli tapasztalata, szívesen meghallgatom, elolvasom. Szumma szummárum arra jutottam, hogy vagy lecserélem a Plex platformot valami másra vagy veszek egy streaming player-t. Ki is néztem gyorsba három eszközt Roku Streaming Stick+, a legújabb Google Chromecast vagy az Amazon Fire TV Stick, de ahogy olvastam minddel van valami kis gond, egyébként mind kb 50$ + hogy hozzám kerüljön. Az is ezek ellen szól, hogy nem nagyon akarok vásárolni. Van még egy régi iPhone 5, egy Nexus 7 2012 Wifi, és egy régi Dell laptop.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek valami jó ötlete, hogy elkerüljem az OMV cseréjét, a stick vásárlást és még is kapjak valami felhasználó barát felületet, ahol tudok tovább filmeket és sorozatokat nézni.

 

Ui.: Megszoktam már ezt a nyavalyás plexet, tudom, hogy mit néztem rajta és mit nem...

Tobb USB hangkartya DLNA - remote play, plex, follow-me zene

Fórumok

Sziasztok !

Hosszu ideje gondolkodok, hogy hogyan tudnam egy szerverrol, vagy eszkozrol megszolaltatni tobb USB hangkartyat, lehetoleg mas-mas forras lejatszasara.

Hogy a dolog kontextusban legyen - a lakasban ki van epitve belso hangszorok 2 furdoszobaba, szaunaba, kulteren 2 kelyen - osszesen 4-5 helyszin ahonnan csak be vannak vezetekezve a hangszorok a szerver szobaba. Minden par hangszoro par vegere megy egy kis erosito amit egy USB hangkartyara kotnek. Minden hangkatya a hazi szerverre lene kapcsolva.

A zeneforras Plex - vagy hat tetszoleges DLNA forras lenne...

A lenyeg egy olyasfele egyseges lejatszo felulet kialakitasa amivel mondjuk el tudnam inditani hogy a szaunaban egyfajta zene szolljon, az udvaron masfele, a furdoszobaban harmadik fele... Esetleg lehessen schedulozni stb...

  A hazautomatika Home Assistant alapu - esetleg lehetne egy-ket panel a vezerlesre, de az mas kerdeskor.

  Jelenleg azonban gondom van azzal hogy egyaltalan mi legyen a lejatszo szoftware - valami headless docker contenerben futo DLNA lejatszo aminek plex-en dobnek egy forrast es elkezdene jatszani... Jo lenne, ha mondjuk egy mixer is lenne a contenerben vagy a megoldasban a szoftware-s hangero szabalyozass miatt ...

  Csinalt mar valaki ilyet ? van ertelme annak amit akarok ? Vamn erre kesz megoldas netalan ? Mit tanacsolnatok ?

Koszi elore is.

külső hangkártya audio csatornájának továbbítása hálózaton

Fórumok

Sziasztok,

Valaki próbálkozott már a zita-j2n zita-n2j, linux jack audio, vagy hasonló szolgáltatás segítségével ethernetes audio továbbítással?

A következő lenne a konkrét probléma. Adott egy sok csatornás audio eszköz (konkrétan egy digitális keverőpult, ami rendelkezik USB interfésszel, amit ha összedugok egy linux-os géppel, akkor a csatornák (KI/BE menetek) megjelennek, azaz egy DAW eszközzel simán tudok vele pl rögzíteni)  emelynek lehetőség szerint az így elérhető bemeneteit, vagy azok valamelyikét el kellene juttatni ethernet hálózaton keresztül egy távoli munkaállomásra, ahol visszaalakítva audio jellé egy fejhallgatóval pl. bele lehet hallgatni az adott csatornába. Fordítva is kellene ugyanez, azaz a munkaállomáson levő mikrofonba ha beleköhögök, mondjuk egy külső hangkártya segítségével, akkor ezt a jelet pedig a távoli keverőpult tetszőleges bemenetére kellen rálőnöm.

Az érdekelne, hogy csinált-e esetleg a jelenlevők közül valaki hasonlót? Sajnos Linux audio terén nincsenek nagy tapasztalataim viszont tudom, hogy meg lehet csinálni, de a neten eddig általam fellelt manual-ok nem szolgáltattak elég információt ahhoz, hogy megoldjam a problémát, valószínűleg az elméleti alapok hiányoznak.

Üdv,

Kincza