Közösségi kerekasztal

MicroUSB Female to MicroUSB Male (Mágneses)

Olyan átalakítót keresnék ami MicroUSB bemenettel rendelkezik és MicroUSB kimenettel is, viszont a kimenet mágneses fej lenne.

Magyarul átalakítóval szeretnék hagyományos MicroUSB portból mágneseset csinálni.

Az oka hogy nem veszek egy sima mágneses USB kábelt az az
hogy egy 3,5 méteres jó minőségű (autós dashcam) kábelről van szó aminek a végére mágneses fejet szeretnék de ha el lehet kerülni nem szívesen vágnám szét azért a kábelt.

Tudna valaki ebben segíteni? Esetleg láttál már valahol ilyet? Köszönöm.

Digitális Írástudás? Van értelme élőzni?

Sziasztok!

A véleményetekre vagyunk kíváncsiak digitális írástudás témában. Sajnos úgy gondoljuk, hogy Magyarországon az emberek nagy része vagy nem is hallott vagy nem is tudja már, hogyan kell megcsinálni bizonyos műveleteket az informatikában. Erre létrehoztunk egy youtube csatornát "Hétköznapi Informatika" néven amin élő adásokkal különböző témákban oktató videót adnánk le. Szerintetek van értelme?

Hozzáteszem, nem profit orientált tartalom, csak hobbi projekt. Az is marad.

Arra gondoltunk a youtube az ami minden eszközön, illetve a legkönnyebben behívható mindenkinek. Jó ötlet itt streamelni?

Ami miatt ezt a csatornát létrehoztuk: Jómagam amikor meglátom, hogy ismerősöm szóközökkel tolja a lapon a sorokat... Excelbe kapott számokat a monitora mellett szalagos számológépben összead... és egyéb ilyen WFT tevékenységek....elkap az: Ezt , hogy 2021? -ben gondolatok. Akkor inkább úgy vagyunk vele, ha ennyivel segíthetünk azoknak akik szeretnének is fejlődni, hát miért ne tegyük. A hülye játék streameknél biztos több értelme van.

Köszönöm.

Várom véleményetek, ötleteiteket.

Robi

Hétköznapi Informatika

DJSzA-Út a telepítő elkészítéséig

Jó néhány kérdés felmerült bennem, a reggeli kipróbálás óta. Nem a telepített rendszert akarom kivesézni, mert az egy külön történet.

A YT-on megtalálható videók 1 éve elérhetőek.
-A célközönség felé hogyan volt ez promótálva?
-Bekerűlt a köztudatba, hogy lessz ilyen lehetőség?
-Belegondoltak abba, hogy a telepítendő rendszernek van egy nem elhanyagolható minimális rendszerigénye?
-Kiknek szánták ezt?
-Nem lehetett volna x számú pendrájvot legyártani és igényelhetővé tenni?
-Nem kellet volna lehetőséget biztosítani, előzetes felmérés alapján. A megfelelő hardver beszerzéséhez segítséget adni?
-Hétköznapi átlag ember mit ért ebből?

Az elkészített videókon hadar a beszélő ember. Nem teljesen érthető, hogy mit is akar mondani.
- Ilyen stílusú Linuxos ismertető videókat mások. Sokkal profibban, részletesebben már elkészítették.

Nos hirtelen ezek jutottak eszembe. 

Franciaország így küzd a tervezett elavulás ellen

Fenntarthatóság Felé Egyesület - FFE

Franciaország január elseje óta az első olyan ország Európában, amelynek javíthatósági mutatója van.

Elektronikai eszközök vásárlásakor megtudhatjuk, hogy lesz-e és mennyiért 10 év múlva alkatrész a mosógépemhez, vagy mennyire szerelhetem otthon is a mobilomat.

A cél a vásárlók tájékoztatása az eszköz javíthatóságáról a vásárláskor. Ezt egy 10 pontos skálán mutatják be, ami figyelembe veszi mennyire könnyű szétszerelni, vagy milyen könnyű és olcsó pótalkatrészhez jutni a termékhez.

Reméljük hamarosan hazánk és az EU is átveszi ezt a gyakorlatot, ahogy azt mi is ajánlottuk a 13+1 javaslatunkban a tartósabb termékekért:

https://mtvsz.hu/.../alairasgyujtes-a-tervezett-elavulas...

Online bóvli, Chromecast hamisítvány szégyenfal

Magyarországon hivatalosan nem kapható Chromecast. Helyette hardver-kupecek árulnak Chromecast hamisítványokat "kedvezményes" áron, ami így is egy mezei miracast árának a 3x -a. Mert valójában ezek sima miracast eszközök. Szerencsétlen laikus vásárló meg nem érti miért nem megy semmi csak a képernyőtükrözés. De olyan ismerős is akad aki évek óta használja és rá sem jött, hogy az nem Chromecast. Meg volt győződve arról, hogy az biztosan eredeti hiszen az eMag-ról vette! 

Ezért úgy gondoltam csinálok egy szégyenfalat ezeknek az online kereskedőknek.

https://ixen.hu/chromecast-wifi-vezetek-nelkuli-hdmi-multimedia-adapter

https://www.lealkudtuk.hu/chromecast-wifi-tv-okosito-hdmi-adapter-stram…

Ezek a kapásból kiszúrható hamisítványok. Sajnos sok olyan hamis Chromecast is kering a magyar eboltokban, amelyek külsőre megtévesztésig hasonlóan néznek ki mint az eredeti, de belül valójában azok is sima miracastok. 

Mindent csak keményen, mert úgy érdemes! - Lehet Civil összefogással

Már évek óta fogalmazódik bennem egy gondolat, amit megosztanék Veletek. Mivel olyan körökben jártam az elmúlt években, alaposan kivettem és máig kiveszem a részem a nonprofit szektorban is.

Erre számos civil kezdeményezés volt, ami előbb-utóbb elhalt. De voltak rá egyszemélyes projektek, baráti társaságok, amikkel ideig óráig működött a dolog, de ez összefogás nélkül nem fog menni.

 

A lényegre térek.

Mit szólnátok, ha létrehoznánk egy országos szintű egyesületet, aminek fő céljai között az alábbiak szerepelnének:

  • Az opensource megoldások terjesztése a magánszemélyek és a nonprofit szervezetek körében. Ezek lehetőségeiről részletesen később.
  • Önkéntes informatikai szakemberek felkutatása, delegálása nonprofit projektekbe.
  • Igényes, trollmentes szakmai portál létrehozása (vagy akár a hup átalakítása azzá).
  • Egyéb, bármilyen ötletre nyitott vagyok.

Azért egyesület, mert lehet pályázni, igaz az elején csak a tagdíjból lehet csak gazdálkodni.

Azért országos, mert nem érdemes kicsiben csinálni, továbbá  az opensource megoldások egy szűkebb terület és még azon belül is kemény a fragmentáció. (Linux disztribúciók, BSD-k, stb)

Egy országos szintű egyesületbe több tagot is be lehet szervezni. Szerintem megyénként 10-15 fő reális.

Az egyesületnek megyénként lehetnek szekciói, vagy ha tetszik csoportjai, akik presze szervezhetnek bármilyen megyei megmozdulást, ami azért is jó, mert az utazgatás is egy nehezítő tényező.

Továbbá megfelelő létszámmal lehet a webesen elvégezhető, szakmai tudást nem igénylő önkénteseket is beszervezni.

Itt most konkrétan a moderálásra gondolok. Megfelelő létszámmal el lehet indítani, vagy színvonalas tenni egy már meglévő szakmai portált.

Az nyílt titok, hogy a HUP régen egy nagyon színvonalas szakmai portál volt, aztán jöttek a trollok. Személyesen ismerek olyan szakembereket csak abból a kisvárosból, ahol dolgozom, akik réges rég a sok trollkodás miatt hagyták itt a hupot.

A másik probléma, amit szerintem nem csak nekem tűnt fel, de olyan érzésem van, hogy a hup az ilyen egyszemélyes buli, amit Trey tart egyeben, nélküle se ki, se be. Ezzel az a baj, hogy bármi történhet vele is, mint bárkivel.

Itt kérném aktívan kapcsolódjanak be a régi, passzivitásba váltott öreg rókák is. Esetleg írják le ötleteiket, vagy akár bánatukat.

Külön felkérem Treyt is fejtse ki álláspontját. Ha van valami, amit az ötlethez hozzá tenne, vagy élből hülyeségnek tartja, azt fejtse ki.

Úgy gondolom, úgy tisztességes, ha nem a háta mögött szervezkedünk.

Ha igény van rá és nem tartjátok az ötletemet öngyilkosságnak, akkor beszélhetünk komolyabban. Nem akartam hosszú gondolatokat, mert az is elrettent egyeseket.

Ja, egy lényeges dolog. Egyesület létrehozásában, elindításában tudok segíteni. Hoztam létre magam is, jelenleg kettő vezetőségi tagja vagyok, voltam öt éven keresztül titkár is.

Ha úgy látom, lenne itt pár ember, aki ezt véresen komolyan gondolja (igazából első nekifutásra már négy darab elegendő - ennyi kell a vezetőségi tagsághoz), akkor van miről beszélnünk.

Egy egyesület működtetése melós dolog, de egy kis szabadidővel, jó szervezéssel, elhivatottsággal és megfelelő munkamegosztással simán kivitelezhető.

Kormányzati Elektronikus Aláírás-ellenőrző Szolgáltatás (KEAESZ) tanúsítvány hiba

Hallottam egy olyan dologról, hogy "Kormányzati Elektronikus Aláírás-ellenőrző Szolgáltatás (KEAESZ)". Rákerestem, és ez a honlap jött ki:

https://www.keaesz.gov.hu/

Elvileg van egy olyan állami ingyenes szolgáltatás, amivel ingyen, böngészőből lehet ellenőrizni egy elektronikus aláírás hitelességét. De nekem a fenti link tanúsítvány hibát jelez:

Your connection is not private
Attackers might be trying to steal your information from www.keaesz.gov.hu (for example, passwords, messages, or credit cards). 
NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID

Linux alatt, Chromium böngészővel. De próbáltam Firefox-szal is, és azzal sem megy. Nálatok megy? Vagy nem is ez a szolgáltatás honlapja? Vagy ez már megszűnt azóta?

Szélessáv & EU direktíva

Volt annó 2014-ben egy EU határozat, mely szerint a tagállamok 2020-ra az alábbit vállalják:
  - lakosság 100%-a részére legalább 30 Mbps tempójú internet legyen elérhető,
  - lakosság legalább 50%-a 100 Mbps tempójú internetet érhessen el

Találtam egy 2019-es jelentést: https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=70034
Az 51. oldala látványos, a 110. oldal hazánban levő 2019-es állapotot részletezi.

Vajon mára (2021. január) sikerült a kitűzött célt az EU tagállamoknak elérni?