Közösségi kerekasztal

Keresek egy cikket

Ahogy a "keresek egy filmet" is mukodott, hatha ez is.

Rendszeresen jarok ugy, hogy olvasok valamit, nagyjabol emlekszem mirol volt benne szo, de csak 5-6-odjara sikerul olyan szavakat irnom Google/DuckDuckGo-ba, hogy meg valami 5.-8. talalatkent feljojjon a cikk. Foleg ha a kulcsszavak, amikre emlekszem belole pl. trendingek voltak tok mad evekben/tok maskor tok mas miatt.

Hatha ezzel a topikkal tudunk segiteni egymasnak, hogy vajon mit hol olvashattunk. Hatha valaki mas emlekszik a kozossegbol, amikor a forrast keressuk.

NAV online számla adatszolgáltatás v3.0 - 2021.01.01

Megjelent a NAV online számla v3 specifikációjának első (munka)verziója, ami majd 2021.01.01-től lesz érvényben. Főbb változások:

  • az adatszolgáltatás kiterjed a magánszemélyeknek, valamint a külföldieknek (EU és harmadik országbeli is) kiállított számlákra
  • a magánszemélynek kiállított számlák esetében az adatszolgáltatás nem tartalmazhat nevet és címet
  • elektronikus számlázás használhatóbbá tétele azzal, hogy az elektronikus aláírást és időbélyeget kiválthatja az adatszolgáltatáskor megadott hash
  • a kibocsájtó által XML formátumban feltöltött e-számlát a befogadó letöltve hiteles számlaként kezelheti, nem kell külön eljuttatni hozzá a számlaképet is
  • az ÁFA bevallás (precízebb) kiajánlását lehetővé tevő módosítások
  • különböző opcionális mezők annak érdekében, hogy a számlák befogadó oldali automatikus feldolgozása minél univerzálisabb lehessen

Elméletileg szeptember végétől a teszt és az éles rendszer is elfogadja párhuzamosan a 2.0 mellett a 3.0 formátumban való adatszolgáltatást is, kötelezően pedig 2021.01.01-től kell átállni. Az első negyedévben még nem fogják szankcionálni ha valakinek nem sikerül az átállás, így 2021.03.31-ig még befogadják a 2.0 formátumot is, de utána már kizárólag a 3.0 használható.

okosórát keresek

Egy idős ismerős számára keresünk okosórát.

A fő cél az lenne, hogy napi 8-10 alkalommal tudja vele ellenőrizni a vérnyomását. Nyilván ezek nem atomóra pontosságú eszközök, de a nagy kilengések azért gondolom ezzel is látszanak.

Az első nehezítés, hogy önállóan, okosteló nélkül képesnek kell lenni az órának a mérésre, és a mért érték megjelenítésére, mivel az illető csak "butafont" használ, és nem most fog áttérni. Persze a konfigurálást előtte megcsináljuk neki telefonról, ha kell, de utána az órának önállónak kellene lennie.

Mivel csak magyarul tud, ezért az órában is ha menüben kell mászkálni (bár jobb lenne, ha nem kell piszkálni), akkor elvárás a magyar kezelőfelület.

A legideálisabb az lenne, ha automatikusan óránként vagy félóránként csinálna egy mérést, és az utolsó mérés eredménye alapból látszódna az időpont mellet az alap képernyőn.

És persze az sem baj, ha nem kell egy autó árát rászánni :)

Webes archívum hangrögzítéshez

Egy rádióvevő által rögzített forgalmazásokhoz szeretnék egy kereshető (idő alapján) webes archívumot létrehozni. Amik között keresgélni kellene, azok mezei mp3 file-ok az fs-en. A rögzítés pontos időpontja pl. a filenévből és a könyvtárszerkezetből is kinyerhető, de ez szabadon alakítható a webes archívum app igényeihez (ha kell akkor pl. generálok metaadatokat és db-be pakolom). A technológia kb. mindegy, annyi megkötés van, hogy fusson egy modern linuxon, magán a rögzítést végző gépen bőven van erőforrás ehhez. Amit tudnia kellene:

  • adások keresése időintervallum alapján (év-hónap-nap óra:perc selector, tól-ig opciókkal)
  • találatok listázásánál online meghallgatási lehetőség (valami js playerrel pl.), és letöltés opció
  • multiuser támogatás nem fontos, de öröm ha van

Látható, hogy elég faék dologról van szó, ezért azt gondoltam, hogy elkezdek keresgélni a githubon, és hasonló helyeken, és tonnaszám fogok találni ilyeneket, de nem igazán ez lett az eredmény (vagy csak rosszul kerestem...). Ami szembe jött és jónak tűnt, az a Telemeta (telemeta.org) nevű projekt, de az meg kicsit ágyúval verébre.

Amúgy még én is össze tudnék kalapálni egy ilyet, de annyi egyéb munkám van a projekt körül (hobbi cucc amúgy az egész), hogy gondoltam előbb kérdezek egyet itt, hátha...

Szóval ha valaki tud tippet adni a fentiekre, akkor jöhet.

Előre is köszi!

Ez nálatok mennyire általános?

Sziasztok!

 

Üzemeltetési tapasztalatokra lennék kíváncsi ebben a topicban. Kíváncsi vagyok, másnál is az ilyen fajta üzemeltetés a jellemző, vagy ez inkább nálunk általános?

Azt első körben le kell szögezni, hogy egy nagy multi leányvállalata vagyunk, a lentebb leírtak elsősorban az anyavállalatra vonatkoznak, mi nagyrészt "készen" kapunk mindent. Pár szóban leírnám hogyan néz ki egy új hardver, funkció, szoftver bevezetése:

 

Első körben nyilván felmerül az igény, amit aztán a piacon lévő, az adott dolog kb "top5" gyártójából megversenyezetnek (ár, tudás, stb alapján) majd vegül megszületik a döntés. Innen jön az amire igazából kíváncsi vagyok. Ekkor keresnek egy külsős céget aki az adott HW/SW "expertje" es a beüzemelésére szakosodott. A cég elvégzi a beüzemelést, tart egy pár napos, hetes (a bonyolultságtól függő) oktatást. Megvesszük vagy tőlük, vagy magától a gyártótól a kb legmagasabb support levelt, ami van majd "üzemeltetünk", ami kb azt jelenti, hogy minden hibával rohanunk az adott cucc supportjához (hiszen ezért fizetünk, ugye)...

Itt a hup-on nagyon sokszor olvasom, milyen jó dolgokat raknak össze az emberek a munkahelyen "maguktól", én viszont néha úgy érzem, csak asszisztálunk a sok külsős cégnek...  Az is érdekelne, hogy akik maguk raknak össze mindent, az a management kívánsága (tehát költségvetési döntés) vagy az IT osztály saját döntése, hogy "házon belül" valósít meg minden új beüzemelést, üzemeltetést?

MEGOLDVA - Segítség: webes fejlesztés/hosztolás árazása.

Webes munkát szeretne egyik ismerősöm elvégeztetni, és evvel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy az alább megadott paraméterek alapján mi lenne szerintetek reális ár. Sajnos elég hiányos a rendelkezésre álló információ, örömmel veszem, ha kérdésekkel tudtok segíteni meghatározni a fontos részleteket.

Fejlesztés:
Teljes megoldás kellene, webes felület, back-end, database. A UI kb. 10 különböző "nézettből" áll.

Hosztolás:
A jövőben szükség lenne az oldal hosztolására is. Ez utóbbiról semmi infóm sincs (várható látogató szám, adatbázis méret, nemzetközi vagy magyar látogató közösség).

Előre is köszönöm!

Edit:
-----
Mindenkinek köszönöm az értékes közreműködést! Sikerült sínre tenni a kérdezőt, most már van elképzelése a költségek nagyságrendjéről, illetve arról is kb. milyen speckót kell összeraknia.
Megköszönöm továbbá a türelmét azon fórumtársaknak, akik vették a fáradságot az érdemi hozzászóláshoz a problémafelvetés alacsony szintvonala ellenére is :)
 

Hiteles elektronikus archiváló rendszer - kell nekem ilyen?

Kérdés azokhoz, akiknek meg kell őrizniük számviteli bizonylatokat 8 évig, elektronikus formátumban: ti használtok hiteles elektronikus archiváló rendszert?

Háttér: 

2000. évi C. törvény a számvitelről

166. § (1)  Számviteli bizonylat minden olyan a gazdálkodó által kiállított, készített, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, bankkivonat, jogszabályi rendelkezés, egyéb ilyennek minősíthető irat) - függetlenül annak nyomdai vagy egyéb előállítási módjától -, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá.

(2) A számviteli bizonylat adatainak alakilag és tartalmilag hitelesnek, megbízhatónak és helytállónak kell lennie. A bizonylat szerkesztésekor a világosság elvét szem előtt kell tartani.

[...]

(6) A számviteli bizonylatokon az adatok időtállóságát a 169. §-ban meghatározott megőrzési időn belül biztosítani kell.

[...]

(5)  Számviteli bizonylatként alkalmazható az elektronikus dokumentum, irat, ha megfelel e törvény előírásainak. Az elektronikus dokumentumok, iratok bizonylatként történő alkalmazásának feltételeit, hitelességének, megbízhatóságának követelményeit más jogszabály is meghatározhatja.

 

És még ezt találtam, gondolom ez lehet az a "más jogszabály", amit az előző bekezdés említ:

1/2018. (VI. 29.) ITM rendelet a digitális archiválás szabályairól

1. § (1) Ha törvény iratnak vagy okiratnak a megőrzését, illetve eredeti példány megőrzését írja elő, a megőrzési kötelezettséget elektronikus úton e rendelet szerint kell teljesíteni.

[...]

3. § (1) A megőrzésre kötelezett a megőrzési kötelezettség lejártáig folyamatosan köteles biztosítani, hogy az elektronikus dokumentum megőrzése olyan módon történjen, amely védi az elektronikus dokumentumot a törlés, a megsemmisítés, a véletlen megsemmisülés, az utólagos módosítás és sérülés, valamint a jogosulatlan hozzáférés ellen.

(2) A megőrzésre kötelezett köteles biztosítani, hogy az őrzött elektronikus dokumentum értelmezhetősége, olvashatósága - például a dokumentum megjeleníthetőségét lehetővé tevő szoftver- és hardverkörnyezet biztosításával - a megőrzési kötelezettség időtartama alatt megmaradjon.

[...]

5. § (1) Ha a megőrzésre szánt elektronikus dokumentumot legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással látták el, a megőrzésre kötelezett a megőrzéssel bizalmi szolgáltatót is megbízhat.

(2) Ha a legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentum megőrzéséről a megőrzésre kötelezett nem bizalmi szolgáltató útján gondoskodik, akkor a 3. § (1) bekezdése szerinti utólagos módosítás és sérülés elleni védelem érdekében köteles az elektronikus aláírás érvényességét ellenőrizni, és a megőrzési kötelezettség időtartama alatt köteles gondoskodni az elektronikus aláírás érvényességének fenntartásáról.

 

Pl. a NetLocknak van ilyen hiteles elektronikus archiváló szolgáltatása: https://netlock.hu/elektronikus-archivalas/

Itt azt írja, hogy "Az archiválás kötelező minden olyan felhasználó részére, akit a törvény archiválásra kötelez."

Magyarul ha jól értem, mindenkinek kötelező archiválnia, aki számviteli bizonylatokat őriz meg elektronikus formátumban?

Viszont ha ez így van, akkor meg ugye az a gond, hogy ilyen külső hiteles elektronikus archiváló szolgáltatás nélkül elég bonyolult megfelelni a jogszabályoknak, ahogy látom. 

Pl. ha jól látom, ez a NetLock dokumentációja a szolgáltatáshoz, laza 65 oldal: https://www.netlock.hu/docs/dokumentumok/tervezet/NETLOCK%20Bizalmi%20Szolg%C3%A1ltat%C3%A1si%20Rend%20Min%C5%91s%C3%ADtett%20Archiv%C3%A1l%C3%A1s%20szolg%C3%A1ltat%C3%A1sra.pdf

 

Ha jól értem, akkor nem kötelező ilyen külső szolgáltatót igénybe venni, de ha saját magad végzed az archiválást, akkor hasonló részletes dokumentáció kell, ráadásul bizonyítani kell tudnod, hogy tényleg működik az általad használt rendszer.

A másik meg ha valaki nem használ semmi ilyesmit, akkor meg nem az a gond, hogy nem fogja tudni bizonyítani hitelt érdemlően, hogy a megőrzési idő alatt az elektronikus bizonylatok hitelessége, adatok időtállósága nem sérült?

Még azt nem értem, hogy mi van azokkal a számviteli bizonylatokkal, amik elektronikusak ugyan, de nincsen, nem is volt rajtuk sosem digitális aláírás, se időbélyegző? Pl. ha valaki igénybe vesz web hosting szolgáltatást USA cégtől, akkor erről kap egy számlát az USA cégtől, amit le tud tölteni PDF formátumban egy https felületről, de a PDF-en nincsen digitális aláírás és időbélyeg, mert az USA számlázási szabályok alapján ez nem kötelező. Vagy még olyan is lehet, hogy adott online szolgáltatás ÁSZF-jét le kell menteni a könyvelés miatt PDF-be, ezen sincsen digitális aláírás, időbélyeg.

Ilyen bizonylatokkal mi a helyzet, ezeket hogyan kell tárolni? Ki kell nyomtatni papíron és úgy tárolni 8 évig?

Jogosulatlan FB belépés Szegedről?

A mai nap folyamán egyszercsak random szólt a Facebook, hogy lockolva lett az accountom, mert jogosulatlan belépés történt egy Windowsos Chromeból (tehát tudták a jelszavamat). Az IP-t queryztem egy geoip db-ben, és akkor lepődtem meg igazán: nem kína, vagy oroszország, hanem egy szegedi Digis cím volt. Teljesen kizárt, hogy valami ismerősöm legyen, és nem tudok róla, hogy ez a jelszavam kiszivárgott volna valahonnan, bár tény, hogy sok helyen használtam (nyilván rögtön lecseréltem). Történt már mással is ilyen?

 

(remélem jó fórumba posztolok, nem tűnik annyira szakmai kérdésnek, hogy network seces fórumba tegyem)

Beléptetőrendszer

Sziasztok!

Egy egyszerű beléptetőrendszert kellene megvalósítanom. Sima elektronikus ajtózárral, jogosultságokkal, hogy ki hol mehet be és jöhet ki. Ebből kellene valamiyen kiementi adatot nyerni munkaidő nyilvántartás számára.

A kérdéseim az, hogy van esetleg olyan ingyenes szoftver(ek), ami részenként, vagy egyben lekezeli(k) a három megkövetelt funkciót? Vagyis a felhasználók kezelését, a munkaidő nyilvántartás generálását és egy esetleges riportolást a fehasználókról?

Ha nincs ilyen, akkor aki csinált házilag tudna tanácsot adni esetleg, hogy merre induljak el benne? Milyen adatbázis, monitorozási környezet, kommunikációs protokoll az eszközök között, stb, ami esetleg eszembe sem jutott.

 

Köszönöm és üdv:

spgabor