Alaplapok

Debian Linux alatt működő, ipari jellegű mini-itx alaplap, 2,5" SSD támogatással.

Fórumok

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani olyan alaplapot, amely az alábbi paramétereknek megfelel?:

Kialakítás: Mini-ITX / Integrált vagy külön álló Intel vagy AMD Processzor / DDR3L vagy DDR4 SO-DIMM RAM

Portok: USB 2.0 , 3.0 / D-SUB, vagy DVI-D / RS-232 alaplapi aljzat 4 db / Gbe-LAN / 3.5 Jack , Line-in, SATA Power + Data socket.

Tápegység : Ha megoldható, akkor 12V /5A tápegységgel üzemeljen, ha ilyenre nincs lehetőség, akkor tartozékként legyen hozzá tápegység.

Igazság szerint keresem már pár napja a megfelelő alaplapot, ami kiváltja a jelenleg 6. éve üzemelő "noname" alaplapokat, de vagy horribilis szállítási idővel, vagy horribilis áron találtam csak, és kizárólag külföldről való szállítással.

Tudom, hogy jelenlegi helyzetben nehéz találni reális áron, normális szállítási határidővel , az igényeknek megfelelő alaplapot, de ha a gyors szállításról lemondok, akkor mit tudnátok ajánlani, 0-24/-es zárt asztalban futó környezetben való üzemelésre?

A  legtöbb alaplapon, amit találtam sajnos vagy nem volt elég COM port, vagy a 2,5" méretű SSD-t nem tudta kezelni, arra viszont szükségünk lenne, mert nem szeretnénk mind a 40 db OS-t újratelepíteni, illetve plusz pénz kolteni nvme, vagy m.2 sata ssd-re.

A jelenlegi vasak Debian Linuxot futtatnak jelenleg, és a továbbiakban is ezt szeretnénk használni.

Köszönöm a segítségeteket előre is!

[Megoldva] Anomáliák, megmagyarázhatatlan rejtélyek. Ez nem az X-Akták

Fórumok

Olyan hihetetlen problémába ütköztem, ha nem velem történik, nem hiszem el.

Nem is a megoldást keresem, magyarázatot hogy fordulhat elő ilyen.

Van egy csóró barátom. Én kukáztam össze a gépét pár éve. Egy core2duo gép, ssdvel és windows 8.1-el, szóval nem új.
A gép tökéletesen működött, mígnem a lánya rádugott az előlapi usbre egy pendriveot és abban a pillanatban újraindult a gép és azóta folyamatos reboot. Tehát biospost lefut, megjelenik a windows ablak logo és elkezdené tekerni a fánkot és kékhalál, szomoró smiley, majd reboot.

Ebből levonva a következtetést alaplapot ki kis kukáztam feltételezve, hogy zárlatos lett.
Másik alaplapba átpakoltam mindent, a probléma ugyanúgy fennált. Mondtam jó, akkor ssd teszt, ramteszt, aztán win8.1 reinstall. A gép nálam elindult. Igaz csak három indításig próbáltam ki. Visszaadtam és hamarosan jelezték, hogy valami nem oké, mert csak harmadik-negyedik próbálkozásra indul el, de pár nap alatt addig romlott a helyzet, hogy már csak tizedikre.

Visszakértem. A hiba annyiban változott, hogy megjelenik bootoláskor a windows ablak és nekiállna tekerni a fánkot. De a nyolc pontból csak kettő jelenik meg, majd megáll és reboot. Akkor gondoltam arra, ami nemrég volt téma, hogy nem minden régi alaplap szereti a kingston ssdket. A gigabyte-tal nem volt gond, de asus lett helyette.

Most ott tartok, hogy kivettem az ssdt és visszament a winyó, sőt már minden létező alkatrészt kicseréltem, még a sata kábeleket is. Inkább azt mondom mit nem cseréltem. Processzor, hűtőborda, cooler és ház.

Mivel a ház előlapi szarjai is tudnak zárlatot okozni, így minden előlapi dolgot lehúztam (usb, audio), csak a power, reset gombok és a visszajelző ledek meg a speaker van rádugva. A hiba ugyanúgy fennáll. Mondom jó, akkor újratelepítem. De beszarás. A dvdről indított telepítőnél ugyanez a hiba. Windows ablak, kétpötty, szevasz. Lehúztam a disket, csak egy dvd író volt az alaplapon, kábelt megint cseréltem, sőt több sataportot is kipróbáltam. Még azzal is szórakoztam, hogy Enhanced módba kapcsoltam meg compatiblebe is. A hiba továbbra is fent áll. Random a bios is ki szokott fagyni. Tehát, ha beléptem és elkezdtem navigálni, majd megállt mind a cövek.

Aztán elem ki (elemet is cseréltem), bios kisütés majd default beállítások megváltoztatása. Full logo és quick boot letilt. Azután memóriainicializálásnál más más értéknél megáll. Valamikor eljut 2500 MB-ig a ! GB-ból, máskor 500MB-ig sem. Biosreset memóriák ki be, alaposan benyomva, vga ki és vissza. Quick boot engedélyez, de full logo letilt. Visszaállt az a hiba, hogy eljut két pöttyig.

Létezik, hogy ez az alaplap is szar? A másik hogy dögölhetett meg egy pendrive bedugástól? Azt a portot folyamatosan használták előtte is gond nélkül. Az usb aljzat nem lett szétcseszve, sem megerőszakolva, semmi deformálódás nem volt.

A dvdről a memteszt elindul és végig is fut, Azb a windows 8.1 telepítő, amiről eleve telepítve volt, ugyanúgy kifagy azon a ponton, mint hdd-ről/ssdről indítva. Nem értem

Új alaplap hardveres RAID -> szívás

Fórumok

Szerettem volna egy szervert gyorsan, egyszerűen összehozni. Ezért döntöttem a hardveres RAID mellett. Úgy gondoltam, ha megfekszik a lemez, akkor egyszerűen csak cserélem és megy tovább minden. Ez egy pályázati pénzen beszerzett cucc. Fel is ajánlott az egyik pályázó cég egy gépet... valami i5 csodamasina xGB RAM.. nem is ez a lényeg. Az alaplap egy GIGABYTE H370M DS3H. Ezen ül 2db 512-es M.2 SSD. Ezeket szerettem volna a PBX szerver telepítése előtt HW RAID-be rakni (tükörbe). Erre azt mondja az alaplap, hogy nincs elég HDD, hogy megcsinálja a RAID kötetet. Egy kötet létrehozásához leglább két HDD szükséges, amik ugyanazon a buszon vannak. Most nem tudom, hogy a HDD hibázik? Mert hogy SSD van helyette. Vagy az azonos busz. De hát mindegyik M.2. Gondolom akkor két külön busznak számít. Nem értem én ezt, de ilyennel még nem is találkoztam. Azt gondoltam a világ legegyszerűbb dolga lesz. Igaz, hogy jó ideje csak satás megoldásokkal foglalkoztam, de ez szerintem nonszensz. Persze lemezt satára cserélni nem lehet. Gondoltam arra, hogy egyik lemezre feldobom btrfs-ben a teljes rendszert, a másikra áttükrözöm és menet közben x időnként rsync-el vagy valami hasonlóval szinkronizálom. Ha megkotlik a lemez akkor elméletileg a másikról is tud majd bootolni, max a script ami csinálja a mentést majd nem fut le mert gyakorlatilag úgy nézne ki a dolog, hogy a dev/sdaX megy a dev/sdbX-re. Lényegében akkor megszűnik az sdb amíg nincs helyette új lemez. Szerintetek ez járható út lenne? Még arra is gondoltam, hogy magát a rendszert hdd-re telepítem mert 80-as vinyót tudok fötörni valahonnan akár kettőt is és akkor meglesz a HW RAID, az adatoknak meg csinálok a 2 SSD-ből külön szoftvereset. Nincs jobb ötletem.

Asus alaplap és M.2. ssd barátkozása

Fórumok

Sziasztok!

 

Vettem egy alaplapot és egy M.2. ssd -t (és persze más dolgokat is mellé)

Bármennyire is szenvedek, nem látja a bios az ssd-t.

a bios up to date, cmos reset is volt.

Próbáltam ubuntu live-val is nézni, de nem lát semmit belőle (vagy csak én keresem rossz helyen)

 

Ők azok:

https://ipon.hu/shop/termek/asus-prime-j4005i-c-basic-garancia/1722311

https://ipon.hu/shop/termek/wd-120gb-green-m2-sata-m2-2280-wds120g2g0b/…

 

A bios-on belül nyomát se látom annak, hogy van bármi M.2-es beállítás, vagy bármi engedélyezés ezzzel kapcs.

Ha minden igaz, a boot listában kéne megjelennie az eszköznek.

 

Tudna valaki adni valami tippet, hogy mivel próbálkozzak?

 

Köszi előre is!

mac mini like win PC

Fórumok

jobb híján ide: szóval lehet, h szeretnék 1 natív win10es PC-t is:

-kb. mac mini kivitelben,

-i5, i7,

-min 16GB RAM menjen,

-2 diszkhely.

csendes, kompakt, van rajta minden (eth, USB3), pont mint a mac mini, de PC kiadásban (vagyis nem oly sok pénzért)

itthon megvevős

Van ötletetek, tapasztalat?

[megoldva] Egyszer csak "lenyomott billentyű" látszik...

Fórumok

Hogy deríthetnék föl egy olyan hibát, hogy mi okozza azt, hogy időnként F5-öket küld a billentyűzetem anélkül, hogy lenyomtam volna?

(Nem beragadásról van szó, valami más lehet a háttérben, talán melegedés? Azóta van ez így, hogy ez történt: https://hup.hu/node/170556 )

Nagyon zavaró, mert félig megírt webes szövegeknél (pl. ennél is) újratölti az üres weboldalt, elkezdi lefordítani a geany-beli kódot stb.

Amíg ki nem derül a tényleges ok, esetleg lehet valahogy azt mondani, hogy "ne számítson" az F5 lenyomása? Ubuntu 20.04-em van.

[Jegelve / Megoldva] Intel nuc vagy helyette mit?

Fórumok

Sziasztok!

HW ajánlással kapcsolatban fordulnék hozzátok. Jelenleg egy Rpi 3B+ használok, ezen fut egy Domoticz rendszer. Szépen működik is, csak lassan. Korábban RPi 2 -n futott. A 2 ->3 váltás hozott kis javulást, de még így is lassú a rendszer. Ami a lassú, az a szabályok feldolgozása, DzVents-et használok , de nincs sok szabály és nincs túlbonyolítva sem. Az oldjuk meg Lua-ban vagy használjunk PHP-t helyette dolgokon már túlvagyok. A PI-n nem fut más, csak ez, grafikus felület nélkül használom. 

Kipróbáltam, illetve átköltöztettem a rendszeremet egy régi linuxos gépemre, melyet irodai célra használok:

AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+. 2 GB DDR 1 ram  :)

A fenti régi gépen már jelentős javulás van, a PI-n mérhető 300-400 ms latency helyett már csak 50 ms  a késleltetés. Ennek már örülök, lámpák érezhetően azonnal felkapcsolódnak, el is fogadnám. De a fenti AMD X2-es gépet nem akarom bekapcsolva hagyni mindig. 

Szóval olyan kis fogyasztású gépet keresek, ami legalább hozza az AMD X2-es gépem teljesítményét, és keveset, nagyon keveset fogyaszt.Valamint néma, mivel a gép a nappaliban lenne elhelyezve.  Korábban volt egy Asrock Q1900-as gépem, NAS ként használtam, tetszett benne, hogy teljesen passzív volt. 

 

Rpi 3B+ ról már nem akarok Rpi4 re váltani, most nem RPI megoldás kellene, valami komolyabb. Gondolkodok egy 8. generációs i3-as NUC-on is, csak itt meg a ventillátor hangjától félek. ( Tudom van drága asaka passzív ház, de nem biztos, hogy újház + NUC túl gazdaságos megoldás lenne).

A rendszeremet szívesen átalakítanám, hogy ami eddig a PI-n futott, az egy Proxmox alá egy VM-be kerülne. Ez a jobb menthetőség miatt lenne számomra előnyös. Szóval a rendszer támogassa a VT-x et és ha már lúd legyen kövér a VT-d -is. Ki tudja mit hoz a jövő...

 

Alapból passzív vagy passzívvá tehető CPU, alaplap
opcionális DC táp
Proxmox fusson rajta ( jó lenne egy VT-d támogatás is)
Talán fontosabb a gyors CPU alapórajel a jobb reakció idő miatt
Minimális fogyasztás IDLE állapotban, kicsi TDP?
Alaplap méret tekintetében ITX méretig elmehetünk. 

 

Ami van itthon sata SSD, DDR3 Sodimm RAM, NB tápegység. De ha ezek nem felhasználhatóak, akkor nem probléma, ha DDR4-re vagy NvME-re kell váltanom. 

Köszönöm aki tanácsot ad, hogy milyen irányba induljak el. 

 

 

Update1: 

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, nagyon jó linkeket,tanácsokat küldtetek. Jó , hogy megmarad itt, ha újra előkerül a gépcserém.

Időközben sikerült visszaszereznem a régi asrock j1900-as NAS PC-met, melyen rögtön proxmox alá ki is építettem újra a rendszeremet. Ezzel a géppel: asrock j1900 + 2x8GB Dual Channel DDR3 ram 250 DB SSD, sikerült letornásznom a válaszidőt 150 ms -re. Ez már "élhető". Fogyasztása nagyon jó, 11 W a falból üzemszerűen, és eddig a max áramfelvétel 21W volt boot / VM indítás alatt.

Ha kikopik ez a vas, akkor ezt az alaplapoz néztem ki a jövőben: asrock j5040. Ez már DDR4-es lap ,teljesítménye egy intel nuc7 i3-as szintjén van. ( vagy talán kicsit jobb). 

AsRock X-Boost... mi az? ... be merjem kapcsolni?

Fórumok

Bootoláskor észrevettem, hogy van egy olyan, hogyha x-et nyomok, akkor aktiválódik egy X-Boost nevű valami. Google barátom azt mondja, ha ezt bekapcsolom, akkor 15%-kal "gyorsabb lesz a processzor teljesítménye", ennél több infót nem sikerült kibányásznom a nagyvilágból. Namármost: gondolom, ha alapból ez nincs bekapcsolva, akkor ennek a "gyorsulásnak" lehet valami negatív hatása is. ( mint pl. régen 486SX-nél, amikor megnyomtam a "turbó" gombot, nagyobb órajelre kapcsolt, cserébe: amikor processzorigényes dolgot futtattam, akkor lefagyott )

[megoldva] Valami átállítódott kikapcsolódáskor

Fórumok

Akkucsere (https://hup.hu/node/170534) után nemrégiben hagytam teljesen lemerülni HP laptopomat. Sajnos nem jelezte előre, hogy ki fog kapcsolni, csak pikk, elsötétült a másodperc törtrésze alatt. A legközelebbi bekapcsoláskor nehézség merült fel (és ez azóta is megvan).

Ez a látvány tárul elém az elején, mielőtt beírhatnám a merevlemez-kititkosító jelszót:

Volume group "vgubuntu" not found. Cannot process volume group vgubuntu.

vgubuntu not found

Mit kellene korrigálnom?

ESCAPE gombbal tudok váltani ezen látvány és a jelszóbevitel között. Utána már semmi gond, de ez azért zavaró.

Időnként ez a látvány is felvillant egy tizedmásodpercre, ami talán segít megfejteni a fentieket:

Initramfs unpacking failed: Decoding failed.
ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol... AE_NOT_FOUND

Initramfs unpacking failed

(Néztem ezt is: https://unix.stackexchange.com/questions/443398/acpi-bios-error-ae-not-… )

Összefoglalva: végül is nincs komolyabb gond a gépem használatával, be tudok lépni ugyanúgy, mint korábban. Néhány zavaró hibaüzenetet kell csak ESC révén átugranom. Illetve az még gond, hogy csak akkor tudom elindítani a gépet, ha nincs bedugva USB periféria a notebookba - mert egyébként nem tudom átugrani a megjelenő hibaüzeneteket. (Később már nem gond, ha bedugok bármit.)

Szerk: a(z ideiglenes) "megoldás" egy ESC nyomása a bekapcsolás után, s így a menüből történő boot-választás esetén nem jön elő a hiba.